,Veel mensen maken iedere keer weer dezelfde fouten bij welke richtkijker kopen. Aan de hand daarvan hebben we een lijst samengesteld met de Top 10 fouten die gemaakt worden bij de aankoop van geweerkijkers voor jagers, sportschieters en tactische schutters. Ze staan in willekeurige volgorde, aangezien een fout ervan, al ernstig genoeg is om een anders goede richtkijker aankoop, tot een fiasco te maken. Nadat je weet wat er fout kan gaan, geef ik ook een oplossing voor deze problemen, zodat je teleurstellingen achteraf kunt voorkomen.
Update: 07-08-2019
Een richtkijker kopen bij eBay met enorme vergroting en veel te grote lens is een slecht idee
Top 10 fouten bij het kopen van een richtkijker
Welke richtkijker kopen – Fout #1; Verkeerde richtkijker kopen
Essentieel in de beslissing voor welke richtkijker kopen is de hoofdvraag: “Waar ga je hem voor gebruiken?” Sommige schutters weten weinig over scopes, echter is een ding dat elke schutter absoluut moet weten, voordat hij geld neergelegd voor de aankoop van nieuwe optiek: Voor welk doel wordt de richtkijker gebruikt?
Er zijn maar weinig goede multi-taskers
Qua uiterlijk, zien de meeste richtkijkers er min of meer hetzelfde uit; het zijn metalen buizen met lenzen. De schutter kijkt door het ene eind en ziet door het andere einde. Hierdoor hebben scopes de neiging om de niet-ingewijden te bedotten in het denken dat ze allemaal het zelfde zijn, wat niet verder van de waarheid kan zijn. Daar komt nog bij dat de fabrikant zich vaak schuldig maakt aan het labelen van de richtkijker als een scope die “goed is voor taget shooting en de jacht”, of andere dubbelzinnig statement. Er zijn echter maar weinig goede multi-taskers en de meesten zijn gemaakt om een ding te doen en alleen dat ene ding.
Doel richtkijkers, tactische richtkijkers en jacht richtkijkers
In grote lijnen zijn er drie hoofdcategoriën in richtkijkers; doel richtkijkers voor de schietbaan, tactische richtkijkers en jacht richtkijkers. Van daaruit kan elk van deze categorieën worden opgesplitst in meer gespecialiseerde optiek. De schutter moet bij het begin van zijn zoektocht een van deze categorieën selecteren en vervolgens de keuzes aanzienlijk beginnen te beperken.
Welke richtkijker kopen – Fout #2; Het kopen van een overdreven complexe richtkijker
Een jager op herten, die op afstanden van 150 meter of minder schiet, hoeft geen richtkijker met target turrets, een mil dot dradenkruis, bullet drop compensator, een focus of parallax aanpassingsknop en 65 mm objectief. Dit is absoluut te veel richtkijker voor dat doel.
Een schutter of jager moet op zijn hoede zijn voor te veel functies en mogelijkheden, als deze niet overeen komen met het beoogde gebruik. Het kopen van meer opties kan uiteindelijk een onnodige afleiding zijn tot het beoogde doel en kan resulteren in het niet schieten op doel. Een mooi voorbeeld hiervan is de richtkijker voor de drijfjacht, die je graag zo licht en compact mogelijk hebt. Een overdreven complexe richtkijker is in dit geval zeker de verkeerde keuze.
Welke richtkijker kopen – Fout #3; Het kopen van een overdreven eenvoudige richtkijker
Hetzelfde zal een lange afstand schutter op een 1000 meter bereik met duplex dradenkruis richtkijker en turrets die voorzien zijn van kapjes met schroeven, hetzelfde dillemma ondervinden. Ongeacht de specificaties van de richtkijker en de vergroting ervan, is het een te simpele richtkijker voor dat doel. Als het niet de benodigde functies heeft, zal de schutter geen rounds krijgen op doel. Lees hier wat de 12 beste lange afstand richtkijkers zijn.
Welke richtkijker kopen – Fout #4: Te veel vergroting
Ik heb het al vaker aangegeven in mijn blogs; Meer vergroting is niet altijd beter. Meestal is het zo dat goedkopere richtkijkers neigen om te hoge vergrotingsnummers te hebben, maar dit gaat ten koste van het gebruik van goedkoper glas. Zelfs als het glas van uitstekende kwaliteit is, zal het gezichtsveld afnemen naarmate de vergroting toeneemt, wat de richtkijker eng gericht maakt op een klein blikveld. Dit is een nadeel als het gaat om korte afstanden schieten, waardoor de schutter meer tijd kwijt is met in- en uitzoomen om het glas op doel te krijgen, terwijl je target ondertussen ontsnapt. Om die reden, maakt een jager op herten, uitgerust met een 25x power scope een grote fout in het kiezen van deze optiek. Aangezien hogere vergrotingen vrijwel nutteloos voor hem zullen zijn, zal hij niet in staat zijn om snel het doel te verwerven op grote vergrotingen.
Welke richtkijker kopen – Fout #5; Verkeerd dradenkruis
Het dradenkruis is een zeer belangrijk onderdeel van de richtkijker. Wanneer je het verkeerde dradenkruis in de kijker hebt zal deze, ongeacht hoe goed de scope is, nutteloos voor je zijn. Indien het dradenkruis van de richtkijker wordt gebruikt voor range finding, zul je een Mil-dot of Horus dradenkruis nodig hebben. Voorbeelden van een Vortex Horus reticles zijn; VMR-1, EBR-1 en EBR-2 dradenkuizen. Ga je de scope gebruiken voor de jacht binnen 500 meter, dan is een standaard duplex, bijv. V-Plex of V-Brite of klassiek crosshair de juiste optie.
Ranging dradenkruizen
Ranging dradenkruizen worden voornamelijk gebruikt om twee redenen; Je wil het draadkruis gebruiken om de afstand tot het doel te bepalen, of wanneer je de daling van de kogel weet. De schutter kan dan het dradenkruis gebruiken om in te stellen voor windinvloeden en hoogteaanpassing. Daarentegen gebeurt de meerderheid van de jacht op afstanden korter dan 500 meter en meestal veel minder dan dat. Tussen de 100 en 300 meter, schieten de meeste jachtgeweren een vlak traject en zijn ze voor het grootste deel niet beïnvloed door wind. Hierdoor hoeft de jager niet te compenseren voor deze factoren. Een duplex dradenkruis is daarom ook aanbevolen.
Welke richtkijker kopen – Fout #6; Verkeerde turrets
Turrets zijn een functie van het dradenkruis. In de meeste gevallen dient een ranging dradenkruis te beschikken over instelbare turrets, die gemakkelijk toegankelijk zijn. Toegang is de sleutel – alle turrets kunnen worden aangepast, maar niet alle turrets kunnen gemakkelijk worden aangepast. Als een doel- of tactische schutter de turrets moet losschroeven met een schroevendraaier, om te wijzigen voor windinvloed of kanteling, dan gebruikt hij de verkeerde richtkijker. Dat zelfde geldt voor een jager; grote target stijl turrets zijn een afleiding en kunnen per ongeluk verdraait worden door takken of dolende bewegingen, waardoor het schot uit de baan raakt en een misser volgt.
MOA Turrets met MOA dradenkruis \ MRAD turrets met MRAD dradenkruis
Tot slot is het zeer belangrijk dat de turets en het dradenkruis de zelfde maateenheid gebruiken. Wat je dus zeker niet moet kopen is een richtkijker met MOA turrets en een MRAD dradenkruis. Dan krijg je namelijk het probleem dat je constant moet omrekenen van MOA naar MRAD en dat is niet wat je wil. De richtkijkers in onze webshop hebben dan ook altijd de zelfde turrets als het dradenkruis type. Dit voorkomt een hoop onnodig rekenwerk.
Welke richtkijker kopen – Fout #7; Te grote objectief lens
Een groot objectief laat meer licht in de richtkijker binnen voor een duidelijker beeld. Grote objectief lenzen hebben de neiging vervaging, distorsie en mirage (luchtspiegelingen) te verminderen en produceren een kleiner gezichtsveld dan kleine lenzen. Door deze statistiek zou een telescoop de richtkijker verslaan in termen van duidelijkheid. Maar uiteraard kan een telescoop niet gemakkelijk gemonteerd worden op een geweer. Grote objectieven veroorzaken flinke problemen bij sommige geweren, aangezien deze grotere ringen nodig hebben, een grotere montage, waardoor je niet een wangsteun maar kinsteun nodig hebt.
Geschikt geweer voor groot objectief
Een groot objectief vereist de schutter om de hoogte van de kolf te verhogen, zodat hij goed kan zien door de richtkijker. Bij een grotere lens komt namelijk de richtkijker in zijn geheel hoger te staan en dus ook het oculair waar je doorheen moet kijken. Om de ideale schiethouding te krijgen, moet je de juiste hoofdpositie hebben. Bij het selecteren van een scope met een groot objectief is het van het grootste belang ervoor te zorgen dat het geweer geschikt is voor een dergelijke richtkijker, zonder al teveel wijzigingen.
Welke richtkijker kopen – Fout #8; Goedkoop glas
Goedkoop glas is een vloek van elke richtkijker en komt vermomd als grote waarde. Dit wordt meestal gevonden in hogere vergrotingsscopes tegen een budget prijs. Goedkoop glas manifesteert zichzelf als wazig, verwrongen en met mirage. Dit is zo slechts dat de hogere vergroting vrijwel nutteloos is. Een kwaliteit richtkijker met lagere vergroting en superieur glas, zal altijd de hogere vergrotings-richtkijker van mindere kwaliteit verslaan. Goed glas kost geld en het grootste deel van de prijs van een richtkijker bestaat uit het glas dat erin gebruikt is.
Kies voor gecoate lenzen
Kies bij de keuze van het glas altijd voor lenzen die gecoat zijn. Minimaal multi coated glas. Dit wil zeggen dat er meerdere lagen coating op het glas zitten. Kies het liefst voor Fully multi coated glas of beter. Dan zijn er meerdere lagen op zowel de binnen als de buitenkanten van de lenzen aangebracht. Dit zorgt voor een betere tramissie van het licht en daarmee veel heldere en scherpere beelden.
Welke richtkijker kopen – Fout #9; De richtkijker montage vergeten
Ringen en richtkijker montages kun je het beste waar mogelijk meteen met de scope kopen en niet pas achteraf. Meestal kopen “budget bewuste” shoppers een richtkijker en niet meteen de ringen, of kopen een goedkope set standaard ringen. Uiteindelijk krijgen ze vaak een setje ringen met de onjuiste diameter of ringen die niet passen op het type rail van het geweer. In dit geval zijn er 2 belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden; de ringen en richtkijker montages. Ten aanzien van de ringen moet de diameter van de richtkijker buis worden afgestemd op de ringen. De meest voorkomende afmetingen zijn 30mm en 1 inch (of 25,4 mm) buizen. Deze zijn dus niet onderling wisselbaar, maar er zijn ook nog andere diameters zoals; 34mm en 35mm.
Passende montageringen
Voor wat betreft richtkijker montages, zijn er 2 mogelijkheden; montageringen die rechtstreeks op de rail van het geweer worden gemonteerd. Of montages waar de ringen in zijn verwerkt en dan gemonteerd worden op de rail. Bij de meeste jacht setups worden de ringen rechtstreeks op de rail geplaatst. Dit betekent echter dat het demonteren van de kijker niet snel en eenvoudig gaat en de richtkijker ook niet snel kan worden uitgewisseld met andere geweren.
Richtkijker montage
De meeste tactische setups gebruiken een richtkijker montage, die er vaak uitziet als een Picatinny of weaver stijl setup. Een voorbeeld is de Vortex cantilever montage. Voordeel hiervan is dat de richtkijker gemakkelijk van het geweer verwijdert kan worden en de montage in vlakke of gekantelde opstelling gehouden kan worden. De shutter kan de hoogte instellen met de base en de richtkijker turrets. Dit is een belangrijke overweging is bij lange afstanden schieten.
11mm dovetail rail en weaver/picatinny basis
Waar je verder nog rekening mee moet houden bij het kiezen van een passende montage voor je geweer is het type rail waar je de richtkijker op gaat plaatsen. De meest gebruikte type rails op geweren en wapens zijn; De 11mm dovetail rail, veel toegepast op jacht geweren en luchtbuksen. Daarnaast de weaver en picatinny basis, welke het meest veelzijdige platform is. Hiervoor zijn ook de grootste keuze ringen en montages te koop. Ik zie maar al te vaak achteraf dat klanten picatinny ringen gekocht hebben voor de 9 / 11mm rail. Dat gaat echt niet passen, aangezien de picatinny rail met 22 mm dubbel zo breed is. Veel schutters weten zelfs niet eens welk type basis ze op hun geweer hebben. Dat zul je dus als eerste moeten weten alvorens je de juiste passende ringen kunt aanschafen.
Juiste ringhoogte of montagehoogte
Als laatste en wellicht ook meest belangrijke moet je bepalen in welke hoogte je de montageringen of richtkijker montage gaat aanschaffen. Een veel gemaakte fout bij de aankoop hiervan. Koop je te lage ringen, dan zal de richtkijker niet passen op het wapen. Kies je te hoge ringen of montage dan komt de richtkijker te hoog op het geweer te staan. Dit kan problemen gaan geven bij het uitlijnen van de kijker en een verkeerde schiethouding tot gevolg kan hebben. Globaal kun je zeggen dat de scope altijd zo dicht mogelijk bij het geweer geplaatst moet worden. De ringmaat wordt gemeten vanuit het midden van de richtkijker tot aan de base van het geweer. Twijfel je over de juiste ringmaat? Vraag dan gerust advies aan ons via dit advies-formulier.
Overzicht van verschillende type rails
Hier een overzicht van de meest voorkomende type rails of base die er te krijgen zijn:
- Picatinny/weaver rail montages en montageringen
- 11mm dovetail rail montages
- 13mm dovetail rail montages
- 15mm/17mm rail dovetail montages
- Dentler montages voor jachtwapens
In de bovengenoemde links vindt je vele mogelijkheden van montages en montageringen voor de verschillende rails of bases die er zijn voor alle soorten wapens en geweren. In die categoriën vind je naast de vaste ringen en montages ook de zeer snel en eenvoudig te wisselen Quick Release ringen en Dentler montages. Deze passen op allerlei soorten wapens en jachtgeweren en zowel dovetail als picatinny en weaver rails.
Welke richtkijker kopen – Fout #10; Accessoires vergeten
Veel kwaliteit richtkijkers worden niet geleverd met flip up caps of zonnekappen. Een positieve uitzondering hierop zijn de kwaliteit Vortex richtkijkers die vaak wel met een gratis en goede zonneklep geleverd worden. De beschermkappen zijn echter meer ‘bikini’-dopjes. Deze kapjes kunnen dan ook beter vervangen worden door de betere defender flip caps of Flip Cap optic covers. Deze zijn namelijk van veel betere kwaliteit, kunnen met een hand geopend worden en beschermen de lenzen tegen schade.
Tevens als je als tactische schutter of jager een zonnekap wil of kill-flash om schittering van de lens te verhullen van het doel. Net als ringen en montages, dienen deze accessoires ook meteen mee gekocht te worden met de eerste aankoop van de richtkijker. Dit voorkomt fouten achteraf.
Conclusie
Een kwaliteit richtkijker is een stuk gereedschap, welke lang moet mee gaan en eventueel op meerdere geweren gebruikt kan worden. Vandaar dat het op de lange termijn tijd en geld zal besparen als je bij de eerste aankoop meteen de juiste richtkijker koopt. Welke richtkijker kopen is een belangrijke beslissing en kan soms nog belangrijker zijn dan het geweer zelf.
Welke richtkijker kopen? Voorkom een van deze Top 10 fouten. De oplossing!
Zit jij ook met de vraag: “Welke richtkijker moet ik kopen?” “Welke geweer scope past het beste bij mijn doel?” En wil je NIET dat je ook een of meerdere van bovenstaande meest gemaakte fouten zal gaan maken bij de aankoop van je geweerkijker? Dan kun je dat voorkomen door een professioneel advies op maat te vragen via onze richtkijker adviseur. Door dit online formulier in te vullen, ontvang je geheel vrijblijvend een advies op maat voor je richtkijker, inclusief montage en eventuele accessoires, mocht je die nodig hebben. Voorkom een foute investering en frustraties achteraf, zodat je volop kunt genieten van je geliefde schiethobby.
Vraag Nú vrijblijvend Advies!Succes!
Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!
Meer over de juiste keuze in richtkijkers:
- 48 FAQ Vortex richtkijkers – Meest gestelde vragen over de richtkijker
- 9 Richtkijker vergroting Tips
- Luchtbuks richtkijker review van 7 beste scopes voor buksen
- Je eerste geweerkijker of richtkijker; De Konusfire 4×32 van Konus
- 37 jacht richtkijker Tips van Vortex – Review overzicht 8 beste series
- 8 Richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht; zo licht en compact mogelijk
- 25 Richtkijker 100 meter baan Tips – Schietsport tot 100m
Welke fout heb jij gemaakt bij de aankoop van je richtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.
Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/