Waarom zou je de zonnekap voor een richtkijker gebruiken? Als je ogen ouder worden, worden ze ook gevoeliger voor schittering. Denk aan schittering als strooilicht die niet van oorsprong vanuit het doel komt. Zelfs wanneer de zon niet direct op de richtkijker valt, krijg je strooilicht. Minimaliseren van het strooilicht helpt je ogen te profiteren van het licht dat afkomstig is van het doel, om zo het object beter te kunnen zien. In dit artikel 5 tips over de zonnekap voor een richtkijker. Tevens voorbeelden van Konus en Vortex richtkijkers waarbij een Gratis zonneklep wordt geleverd.

Waarom een zonnekap voor een richtkijker gebruiken? 5 Tips!

Update (16-03-2018)

Waarom een zonnekap voor een richtkijker gebruiken?

Soms praten schutters over hoe “helder” de richtkijker is. Vaak is dit gewoon een heleboel wit licht dat strooilicht vertegenwoordigt en wordt veroorzaakt door slechte kwaliteit coatings en glas of de zon die op het objectief schijnt. Je kunt de zonnekap dan zien als een pet voor je richtkijker. Net als het dragen van een hoed om de zon uit de ogen te houden, is het in diverse gevallen goed dat een richtkijker ook een zonnescherm op heeft.

5 Tips voor gebruik van de zonnenkap voor een richtkijker

Strooilicht en schittering op de schietbaan1. Gebruik van een zonnekap op de schietbaan

Niet alleen buiten tegen de zon, maar ook binnen op schietbanen kan de zonnekap goed van pas komen. Bijvoorbeeld tegen de plafond verlichting in de grote zalen. Een zonnekap voorkomt dat deze verlichting hinderlijk in je richtkijker gaat schijnen, waardoor de schietkaart slecht zichtbaar wordt. De prestaties op de schietbaan nemen af naarmate de vergroting toeneemt en het vergrotingsbereik van een richtkijker toeneemt. Een richtkijker met een vergroting van 3-9x zal minder schittering hebben dan een scope met een bereik van bijvoorbeeld 6.5-20x.

1a. Gebruik van de zonnekap tijdens Benchrest schieten

Ook tijdens Benchrest schieten, waar vaak geschoten wordt met hoge vergrotingen, kan een zonnekap uitkomst bieden bij het beter zien van de targets. Je kunt met allerlei weersomstandigheden te maken krijgen. Bijvoorbeeld een zeer heldere zon, misschien zelfs gereflecteerde uit de sneeuw. Dit zorgt voor een verblindende schittering en veroorzaakt ook een reflectie binnen de richtkijker. Op dergelijke en vergelijkbare momenten is een zonnekap op de benchrest richtkijker onmisbaar.

Voorbeelden benchrest richtkijkers met zonneklep:

 1. De Konus Richtkijker Konuspro-M30 12,5-50×56 Met Verlicht Dradenkruis en waterpas is een mooi voorbeeld van een benchrest richtkijker die geleverd wordt inclusief een zonnekap.
 2. Een andere mooi voorbeeld van een benchrest richtkijker, die geleverd wordt met een zonnenkap is: Konus Richtkijker Konuspro M30 10-40×52 Met Verlicht Dradenkruis
 3. Zoek je een ultime High End benchrest richtkijker met zonnekap? Dan heeft Vortex de Golden Eagle in 2 versies namelijk; de Vortex Golden Eagle HD 15-60×52 Richtkijker met SCR-1 SFP Dradenkruis in MOA en de Vortex Golden Eagle HD 15-60×52 Richtkijker ECR-1 SFP Dradenkruis in MOA. Ik heb er een blog artikel over geschreven dat je hier kunt lezen.

Zonnekap op richtkijker tijdens Benchrest schietenZonnekap op richtkijker tijdens Benchrest schieten onmisbaar tijdens zonnige weersomstandigheden

2. Zonnekap voor een richtkijker op grotere vergrotingen

De duurdere zeer goede optische richtkijkers hebben extra optiek en glas die deze schittering doet verminderen. Heb je een goedkopere of middenklasse richtkijker, dan is dit vaak minder of niet aanwezig. Een lange zonnekap kan het gezichtsveld op lagere vergrotingen beperken, maar niet op grotere vergrotingen. De hogere vergrotingsrange is dan ook waar de zonnekap het meest nodig is en gebruikt kan worden.

Jagen in de regen3. Zonnekap is hulp tijdens de jacht in de regen

Een zonnekap voor richtkijkers is tevens een grote hulp voor het droog houden van de lens, wanneer je op jacht gaat in de regen. Hier in Nederland en België komt dat nogal eens voor helaas. Zo komt de een zonnekap voor een richtkijker dus ook zeer goed van pas tijdens de jacht met regen. Dat is wellicht een gebruik waar je nog niet over na had gedacht.

4. Tijdens de schemering begint een zonnekap pas echt te schijnen

Je zult wellicht minder verschil merken met een zonnescherm tijdens het midden van de dag. Vooral wanneer het licht begint te vervagen, zoals tijdens de schemering, is het moment waar een zonnekap pas echt begint te schijnen. Zo kun je makkelijk 10 tot 15 minuten langer zien door een richtkijker met zonnekap dan zonder een scherm. Daarom gebruik ik een zonnekap op al mijn richtkijkers met een objectieflens van 40mm of groter.

5. Wanneer kan ik de zonnekap beter niet gebruiken op een richtkijker?

Je kunt de zonnekap beter niet gebruiken op kortere afstanden en lagere vergrotingen, want dan zou het je gezichtsveld kunnen bepreken. Bij hogere vergrotingen kan de zonnekap wel uitkomst bieden tegen schittering van de zon of kunstlicht.

Kenmerken van Zonnekap voor een Richtkijker

 • voorkomt schittering van zonlicht en kunstlicht
 • helpt oudere ogen, die gevoeliger zijn voor schittering, beter te zien door een richtkijker
 • eenvoudig vast te schroeven op de objectieflens
 • met name geschikt voor gebruik bij grotere vergrotingen
 • zeer handig op de schietbaan met  plafond verlichting
 • houdt de lens droog tijdens de jacht met regen
 • 10 tot 15 minuten langer zicht tijdens de schemering

6. Voorbeeld zonnekap voor een 56mm richtkijker van Konus

De zonnekap wordt vaak bij een richtkijker mee geleverd. Zeker op de wat duurdere richtkijkers met een grotere vergrotingsrange. Hier een voorbeeld van een losse zonnekap voor een richtkijker met 56mm objectief (nieuw in ons assortiment). Mocht je hem per ongeluk zijn kwijtgeraakt, dan kun je deze dus heel eenvoudig weer bij bestellen:

Deze zonnekap past op de volgende 56 mm richtkijkers van Konus:

Zonnekap op Konuspro F30 8-32x56 FFP richtkijker voor jacht en schietbaanZonnekap Zonnekap op Konuspro F30 8-32×56 FFP richtkijker voor de jacht en de schietbaan

7. Voorbeeld van Gratis Vortex zonnekap

Vortex heeft naast haar ongelimteerde levenslange garantie op al haar richtkijkers ook een Top service en zeer klantvriendelijke behandeling. Ook Vortex levert bij veel modellen richtkijkers, met name die met een wat grotere vergroting en de duurdere modellen, een gratis zonneklep. Vortex levert bijpassende 3 inch (7,6 cm) 4 inch (10 cm) zonnekappen, afhankelijk van het model.

Voorbeelden van richtkijkers van Vortex waarbij een gratis zonneklep wordt geleverd zijn;

Voorbeelden van Vortex richtkijker series waarbij altijd een zonneklep geleverd wordt zijn;

 • Vortex Viper HS-T richtkijkers
 • Viper HS-LR richtkijkers
 • Viper PST Gen II richtkijkers (met uitzondering van de 1-6×24)
 • High End Razor HD Gen II richtkijkers (met uitzondering van de 1-6×24)

Zonnekap voor een richtkijker van VortexVoorbeeld van de Vortex Viper HS-T 6-24×50 in MRAD met gratis 10 cm zonnekap

Conclusie multifunctionele zonnekap voor richtkijkers

Een zonnekap vermindert de schittering die afkomstig is van zonlicht en kunstmatig licht. Voor oudere ogen biedt het extra ondersteuning. Zowel te gebruiken tijdens de jacht als op de schietbaan. Dit zonnescherm wordt vooral geadviseerd op grotere vergrotingen. Daarnaast is hij ook handig tijdens de jacht met regen om de lens droog te houden. Tijdens de schemering heb je 10 à 15 langer zicht met een zonnekap. Zo zie je dat de zonnekap multifunctioneel inzetbaar is. Ik kan hem dan ook aanraden op al je richtkijkers met een objectief van 40mm of meer.

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat zijn jouw ervaringen met een zonnekap? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

 

Pin It on Pinterest