Vortex Viper XLR 6-24×50 richtkijker review voor lange afstanden met FFP dradenkruis. Mensen die me volgen via dit blog zullen ongetwijfeld weten dat ik een groot liefhebber ben van Vortex richtkijkers, aangezien ze veel kwaliteit leveren voor zeer gunstige prijzen, die veel lager liggen daar vergelijkbare producten in de markt. In dit artikel alle ins en outs van deze Viper 6-24×50 FFP richtkijker met XLR dradenkruis. Wil je weten wat de 12 beste long range richtkijkers zijn? Bekijk dat dit zeer uitgebreide artikel over de 12 Beste richtkijkers voor lange afstanden van 2019.

UPDATE 22-02-2019:

Vortex Viper XLR 6-24x50 review voor lange afstanden met FFP dradenkruis

Overzicht artikel:

 1. Fantastische klantenservice en Beste garantie in de markt
 2. Algemene eerste indruk Vortex Viper 6-24×50 FFP long range richtkijker
 3. XLR FFP dradenkruis in MOA
 4. Nauwkeurige herhaalbare schietresultaten
 5. Turrets voorzien van premium elementen
 6. Mil-dot versus XLR dradenkruis
 7. Test in het veld
 8. Uitleg CRS zero stop systeem
 9. Video CRS zero stop systeem
 10. XLR dradenkruis snel en intuïtief
 11. Video Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker
 12. Overzicht typische kenmerken
 13. Extra pluspunten
 14. Levering
 15. Passende ringen
 16. Vergelijkbare lange afstand richtkijkers
 17. Samenwerking met Vortex Razor spotting scope
 18. Is de Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker perfect?
 19. Conclusie

1. Fantastische klantenservice en Beste garantie in de markt

Dat Vortex volledig achter haar producten staat, is wel duidelijk. Hun levenslange garantie is vrijwel uniek in de markt en vertelt ons dat ze alle vertrouwen hebben in de richtkijkers die ze leveren. Bij richtkijkerbestellen.nl leveren we al jaren naar grote tevredenheid Vortex scopes aan onze klanten. En hebben we er nooit retour gekregen die defect waren? Nee, geen enkele. Ik moet de goden uiteraard niet verzoeken, maar ik weet dus tot op heden uit ervaring niet, hoe deze levenslange garantie in de praktijk werkt. Wel weet ik dat ze beste garantie in de markt hebben en een fantastische klantenservice. Ze repareren of vervangen je richtkijker in het geval dat het beschadigd of defect is — kosteloos voor je! Dat geldt uiteraard ook voor deze Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker.

<< Terug naar overzicht

2. Algemene eerste indruk van de Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker

Het eerste wat opvalt aan de Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker, als je deze vergelijkt met andere vergelijkbare richtkijkers is zijn sterke bouw en robuuste uiterlijk. Ondanks dat weegt hij toch slechts 635 gram. De 30mm buis is, net als alle andere richtkijkers van Vortex, gemaakt uit één stuk gefreesd aluminium, dat ook in de vliegtuigbouw wordt gebruikt. Dat maakt hem zeer sterk en duurzaam en hierdoor kan hij zeer goed omgaan met grote terugslag. Tevens is hij Nevelvrij en waterdicht en Schok bestendig.

<< Terug naar overzicht

3. XLR FFP dradenkruis MOA

Deze Viper 6-24×50 FFP-richtkijker heeft een first focal plane dradenkruis, die zorgt voor nauwkeurig afstanden inschatten op elke vergroting. Naast dat deze richtkijker is voorzien van evenals extra lage dispersie (XD) glas, heeft hij het revolutionaire laser-geëtst XLR dradenkruis. De meest bruikbare en intuïtieve lange afstand richtkijker die ik ooit in mijn handen heb gehad. Er is geen gedoe met knoppen (alhoewel je wel de mogelijkheid hebt als je dat wilt) of bullet drop compensators voor kogeldaling, die niet altijd aansluiten bij je ballistische data. Vaak brengen vergelijkbare dradenkruizen met hashmarks die je “dicht” bij het kogelinslagpunt brengen, echter “dichtbij” is niet wat je wil en ook niet fair voor het wild.

<< Terug naar overzicht

4. Nauwkeurige herhaalbare schietresultaten

Het XLR dradenkruis heeft eenvoudige minute of angle (MOA) subtensions voor zowel hoogte als windinvloed, waarmee nauwkeurige herhaalbare schietresultaten behaalt, elke keer weer. Het feit dat je gebruik maakt van zeer specifieke richtpunten binnen de dradenkruis voor je holdovers, i.p.v. het draaien aan de turrets, maakt je veel zelfverzekerder in het veld. Dus geen gedraai meer aan de knoppen. Vanaf nu is het alleen nog meten van de afstand, lees de data kaart op het geweer, plaats de passende moa hash mark op het doel (vergeet niet te compenseren voor wind) en haal de trekker over. Zo eenvoudig kan het zijn.

XLR FFP dradenkruis MOAXLR FFP Dradenkruis in MOA

<< Terug naar overzicht

5. Vortex Viper HS LR turrets voorzien van premium elementen

Een veel voorkomend probleem bij turrets kan zijn dat de kapot gaan bij veelvuldig gebruik. Wanneer je iedere keer weer aan de turrets draait kan de precisie en consistentie verloren gaan. Daar heeft Vortex iets op gevonden namelijk het Precision-Force Spring System. Dit veersysteem, gemaakt van premium elementen zorgt niet alleen voor maximale herhaalbaarheid, maar ook voor veel meer gebruikersgemak in aanpassing van de turrets. Dit is een typisch voordeel van de Viper serie van Vortex. Daarnaast hebben Viper kijkers ook een Precision-Glide Erector System. Ook deze is gemaakt van premium elementen, welke ervoor zorgen dat de vergroting van deze richtkijkers bijzonder soepel verloopt, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. Dit is voor mij is een enorme troef.

Vortex Viper HS LR turrets voorzien van premium elementen

<< Terug naar overzicht

6. Mil-dot versus XLR dradenkruis

Veel mensen gebruiken een richtkijker met Mil-dot dradenkruis. Deze richtkijkers werden beschouwd als de allerbeste scopes en zelfs de meest elite troepen loven de kenmerken ervan. Het is echter lastig om te wennen aan het fractionalizing van de mil punten voor een precieze hold. Met andere woorden, het houden van ¾ van een mil is gewoon niet zeer intuïtief. Met de XLR dradenkruis heb je zeer nauwkeurige richtpunten, die niets aan de verbeelding overlaat.

<< Terug naar overzicht

7. Vortex Viper HS LR 6-24×50 FFP XLR test in het veld

Hoewel ik helemaal verzot ben op het concept van het XLR dradenkruis, wou ik het zeker weten. Zijn de Vortex turrets echt zo goed als ze beweren? We deden een test in het veld. Vorige week nam ik een paar vrienden mee om de Vortex Viper HS LR 6-24×50 te testen op 800 meter, het verste doel dat we op dat moment beschikbaar hadden. De turrets volgde exact met het dradenkruis. De turret weer terug op ‘0’ en ik was weer klaar voor het volgende schot.

<< Terug naar overzicht

8. Uitleg CRS zero stop systeem

Hier komt het CRS zero stop systeem op deze Viper HS LR bijzonder goed van pas. Dit is een element dat je zeker niet mag missen. Deze voorkomt namelijk dat je meer dan een volledige draai van 360° maakt. Het resultaat is dan een complete misser, wat niet erg professioneel overkomt. Het CRS zero stop systeem zorgt voor een terugkeer op ‘0’ als je een tijdelijke hoogtecorrectie hebt gemaakt. Met dit CRS zero stop systeem is dit probleem geschiedenis en ben je weer een profi!

<< Terug naar overzicht

9. Video CRS Zero Stop systeem Viper HS LR , Viper HS-T en Viper PST Gen II

Bron: https://youtu.be/O93LjGzTfIs

<< Terug naar overzicht

10. XLR dradenkruis zeer snel en intuïtief systeem

Als je met een licht recoiling geweer schiet, bijvoorbeeld voor varmint hunting, waar je de impact van de kogel kunt zien, dan is het meten van de afstand tot je doel en dan compenseren echt kinderspel met het XLR dradenkruis. Dit is dan ook een zeer snel en intuïtief systeem.

<< Terug naar overzicht

11. Video Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker

Bron: https://youtu.be/Gj3MoUNzD9w

<< Terug naar overzicht

12. Overzicht typische kenmerken van de Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker:

 • Geëtst dradenkruis
 • 30 mm aluminium buis uit één stuk; Maximaliseert uitlijning voor verbeterde nauwkeurigheid en optimale visuele prestaties, evenals kracht en waterdichtheid
 • XD (extra-low dispertion) lenselementen voor scherp, helder en kleurecht beeld
 • XR full multi coating op de lenzen verhogen de lichttransmissie
 • First Focal Plane richtkijker; Schaal van het dradenkruis blijft in verhouding tot het ingezoomde beeld. Constante subtensions zorgen voor nauwkeurige holdover and ranging in alle vergrotingen.
 • Tactische hoogte turrets bieden snelle, accurate en gemakkelijk Leesbare hoogte aanpassingen.
 • Nevelvrij en waterdicht
 • Schok bestendig
 • ArmorTek coating beschermt de lens tegen krassen en vuil
 • Fast Focus Eyepiece – Snel Focus oculair waarmee je snel en eenvoudig het dradenkruis kunt richten.

13. Extra pluspunten Viper XLR 6-24×50 FFP

 • Radius bar – deze rotatie indicator op de turrets biedt een zeer zichtbaar en voelbaar referentiepunt van de turret rotaties.
 • Customizable Rotation Stop (CRS) voorkomt het verder draaien van de turrets dan één rotatie onder de “nul”. Op die manier verliest je de “nul” niet bij grote correcties.
 • Precision Force veersysteem voor duurzaam gebruik en eenvoudig instellen van correcties via de turrets
 • Side Focus knop aan de linkerkant de richtkijker is gemakkelijk bereikbaar vanaf de schiet positie. Deze biedt optimale beeld focus en parallax verwijdering van 45 meter tot oneindig
 • Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme
 • MAG-View Fiber Optic vormt een zeer zichtbaar referentiepunt in rood voor de instelling van de vergroting

<< Terug naar overzicht

14. Levering van Viper XLR 6-24×50 FFP

Dat Vortex zeer klantvriendelijk is blijkt ook wel uit de manier waarop ze hun richtkijkers leveren. Mooi is dat de richtkijker inclusief een goede zonneklep geleverd wordt. Deze kost normaal los al snel € 60,-. Deze krijg je dus gratis bij deze Viper HS LR 6-24×50 richtkijker. Tevens zitten er beschermende Lensdoppen bij, die niet zo heel erg praktisch zijn, maar goed, ze zijn gratis. Een alternatief hiervoor zijn deze betere lenscaps Flip Cap Optic cover FC-5 of Flip Cap Optic cover FC-7, die je ook kunt vinden in de richtkijker accessoires in onze webshop. Tevens zit er bij deze richtkijker levering een schoonmaakdoekje en CRS shims.

Vortex Viper HS LR 6-24x50 FFP XLR test in het veld

<< Terug naar overzicht

15a. Passende picatinny ringen Viper HS LR 6-24×50 FFP richtkijker

Voor de passende ringen van een bepaalde richtkijker, kun je altijd in onze richtkijker webshop kijken, onderaan de omschrijving van de richtkijker. Daar vind je de gerelateerde producten van dat specifieke artikel. Voor deze richtkijker kun je kiezen tussen Hunter en Viper ringen in medium en hoog, welke geschikt zijn voor de weaver en picatinny rail. Kijk hier onderaan de richtkijker voor de passende montageringen en andere accessoires.

15b. 11mm Dovetail montages voor Viper HS LR 6-24×50 FFP richtkijker

Ook zijn er een passende montages voor de 11 mm dovetail rail met 30mm buisdikte richtkijker. Hiervoor zijn losse ringen verkrijgbaar, vooruitgeschoven ringen en 1-delige montages van het merk Sporstmatch. Zie hiervoor deze rubriek “Montages montageringen 11mm dovetail rail”.

Sportsmatch UK heeft zeer schokbestendige montages voor o.a. jachtgeweren, luchtbuksen en veerbuksen. Er zijn géén beperkingen voor een caliber bij gebruik van deze ringen en montages. Ze kunnen grote terugslag probleemloos aan.

15c. Vortex cantilever montage met 20 MOA kanteling

Tot slot is er nog de speciale Vortex Precision Extended Cantilever montage voor de 30mm buis, met een kantling van 20 MOA. Bij wapens die een 0 MOA rail hebben, kan het zijn dat er niet genoeg verstelmogelijkheid in de hoogte is. Om probleem op te lossen heeft Vortex deze montage oontwikkeld: Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA montage. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de Tikka T3X TAC A1. Lees meer hierover in dit blog: Tikka T3x TAC A1 met 0 MOA rail heeft te weinig hoogteverstelling

<< Terug naar overzicht

16. Vergelijkbare lange afstand richtkijkers

Vortex heeft naast deze Viper HS LR 6-24×50 FFP richtkijker ook vergelijkbare modellen met een Second focal plane dradenkruis, die ook geschitk zijn voor Long Range en variërende toepassingen namelijk:

<< Terug naar overzicht

17. Viper HS LR richtkijker werkt perfect samen met Vortex’s Razor spotting scope

Deze Vortex Viper HS LR 6-24×50 FFP richtkijker XLR dradenkruis kan perfect samenwerken met een Vortex Razor spotting scope. Ben je wel eens gefrustreerd geweest als je je buddy wou helpen voor het maken van wind correcties? Dan is dit waar het XLR draadkruis werkelijk uitblinkt. Je hoeft niet langer te zeggen om net iets links van het ‘kerstboom kruis’ te richten, maar kunt het precies aangeven. Installeer het optionele 30X WA ranging dradenkruis, dat gekalibreerd is in MOA of MRAD subtentions en je spreekt beide dezelfde taal. De Razor spotting scope zal je nauwkeurige en precieze metingen geven voor de Viper HS LR 6-24×50, om ervoor te zorgen dat je iedere keer weer hits hebt. Het zou mooi zijn als dit XLR dradenkruis ook wordt aangeboden in de Diamonback en Viper series richtkijkers. Kijk hier voor meer info over Vortex Razor HD spottings scopes.

17. Viper HS LR richtkijker werkt perfect samen met Vortex’s Razor spotting scopeViper HS LR richtkijker werkt perfect samen met Vortex’s Razor spotting scope

<< Terug naar overzicht

18. Is de Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker perfect?

Is deze Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP richtkijker de perfecte richtkijker voor lange afstanden? Bijna! Voor de meeste mensen en hun stijl van schieten en jagen wel. Het enige dat ontbreekt aan deze richtkijker is een verlicht dradenkruis. Heb je het nodig? Nee, niet echt, maar het zou zeker leuk zijn.

<< Terug naar overzicht

19. Conclusie Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP lange afstand richtkijker

Op zoek naar een perfecte lange afstand richtkijker? De Vortex Viper XLR 6-24×50 FFP is gewoon een hele eenvoudige richtkijker die zeer gemakkelijk is in het gebruik. Ideaal voor jagen en schieten op lange afstanden en de 100m, 200m en 300m schietbaan. Het is simpelweg ‘dail and shoot’. Als je je minutes of angle weet, dan is het slechts richten en schieten. De Viper XLR 6-24×50 kan ook gebruikt worden samen met een Vortex Razor spotting scope voor nauwkeurige en precieze metingen, iedere keer weer. Deze richtkijker heeft een fantastisch XLR dradenkruis met vele handige features. De premium elementen, tactische hoogte en capped breedte turrets zorgen voor maximale herhaalbaarheid en veel gebruikersgemak in aanpassing ervan. Voor die prijs en kwaliteit is hij niet te verslaan. Je koopt er 2 bij Vortex voor de prijs van één vergelijkbare Nightforce of Markforce of welk ander merk dan ook, incl. levenslange garantie. Wat wil je nog meer?

<< Terug naar overzicht

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544.

Ik wens je veel succes tijdens de jacht en/of schietsport.

Aanverwante artikelen over richtkijkers:

Welke ervaring heb jij met lange afstand richtkijkers? Laat het me weten in onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest