Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS richtkijker. Welke kun je het beste kiezen? In dit artikel de verschillen en overeenkomsten. Vortex versus Nightforce.

De Viper PST Gen II is de middel tot hogere serie richtkijkers van Vortex. Je hebt de Razor HD serie richtkijkers, die veel duurder zijn en over het algemeen gesproken hogere kwaliteit kijkers zijn. Viper PST Gen II richtkijkers behoren tot de middel tot hogere range in Vortex scopes. Deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker valt in de prijsklasse rond de € 1000,-. Dit geeft je een idee van waar deze richtkijker valt binnen de Vortex lijn. Er zijn aanbiedingen op internet waarmee je de richtkijker ook onder de € 1000,- al kunt kopen. Check onze webshop voor zeer scherpe prijzen. Maar hoe verhoudt deze Vortex zich t.o.v. een Nightforce? In dit artikel vertel ik hoe je een keuze kunt maken tussen de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 en Nightforce 2.5-10×32 NXS richtkijker.

Vortex Viper PST Gen II 2-10x32 versus Nightforce 2.5-10x32

Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS richtkijker

De Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker (verkrijgbaar in first focal plane in MOA en MRAD) heeft een variabele vergroting van 2x tot 10x en een kleine 32mm objectieflens. Hij is vergelijkbaar met de Nightforce 2.5-10×32 NXS welke alleen verkrijgbaar is in SFP of second focal plane. Het grote verschil dat je meteen zal opvallen is het prijsverschil. Met Nightforce betaal je voor een zeer goede kwaliteit richtkijker, maar de prijs is wel ergens tussen de € 1500,- en € 1800,- voor dat model. Deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker is minder dan 2/3 van de prijs rond de € 1000,- en met aanbieding eronder. Dus wat de prijs aangaat valt de keuze al snel op Vortex. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Vortex dicht gat tussen beperkt budget en high end scopes

Het mooie aan Vortex richtkijkers is dat ze het gat tussen de high end richtkijkers van duizenden euro’s en de beperkte budget scopes met standaard duplex dradenkruis zonder externe turrets voor tactische schutter hebben gedicht. Ze vullen het gat door betaalbare richtkijkers te maken met veel extra opties en high end kwaliteiten voor een middelbare prijs. Daar komt nog bij dat ze een ongelimiteerde en levenslange garantie bieden. Dat geeft aan dat ze volledig achter hun scherp geprijsde richtkijkers staan en kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben. Vandaar ook dat Vortex richtkijkers zeer populair zijn.

Review Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce

Dan komen we nu aan de eigenschappen en specificaties van deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker. De 2-10x vergroting geeft veel mogelijkheden voor zowel de jager en sportschutter en is te gebruiken op vele type geweren en AR-wapens. Tenzij je op zeer kleine doelen op langere afstanden schiet is een grotere vergroting niet nodig. Je kunt er op groot en klein wild mee schieten. Daarnaast ook op tactische doelen of kaarten.

Korte en Lange afstand richtkijker

Afstanden van 800 tot 1000 meter zijn ermee gehaald en hierbij was het mogelijk om bijvoorbeeld een 30cm challange target te raken en de impact van missers te kunnen zien. De rounds waren zeer consitently en dat dus op 800 meter en meer. De meeste schutters zullen echter niet op dergelijk grote afstanden schieten. Ook op de korte afstand blinkt deze richtkijker uit door het grote blikveld op de laagste vergroting van 2x en close focus parallax. Kortom; een multifunctionele richtkijker.

Vortex Viper PST Gen II 2-10x32 versus Nightforce 2.5-10x32 turretsVortex Viper PST Gen II 2-10×32 MRAD versie (links) naast de Nightforce 2.5-10×32 turrets (rechts)

Compacte lengte en gewicht

Het gewicht en de lengte van de Vortex zijn iets groter dan de Nightforce versie. Het gewicht van de Vortex is 746 gram (Nightforce is 539 gram) en de lengte is 32,4 cm (Nightforce is 30,5 cm). Het zeer lichte gewicht is dus wel een pluspunt van de Nightforce. Ondanks dat heeft de Vortex toch een goed gewicht en is het een compacte richtkijker, zeker als je hem vergelijkt met andere richtkijkers in zijn klasse. Als je grotere vergrotingen gaat nemen zal ook de grote en gewicht van de richtkijker gaan toenemen. Vandaar ook dat ik een groot fan ben van de 2-10×32 mm richtkijker.

Buisdikte en constructie

Wat buisdikte en constructie aangaat zijn er ook geen noemswaardige verschillen. Beide hebben ze een 30 mm buis. De side focus knop en verlichting zit in de linker turret en is makkelijk toegankelijk. Ze zijn Nevelvrij, waterdicht en schokbestendig. Beide zijn het dus richtkijkers met alle high end kwaliteiten die je nodig hebt kwa constructie.

Parallax instelbaar van close focus tot oneindig

Een groot verschil tussen de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 en Nightforce 2.5-10×32 is de instelbaarheid van de parallax. Bij de Nightforce is deze ingesteld op 125 yards of 114,3 meter. De Viper PST Gen II is volledig instelbaar van close focus tot oneindig. Dit is een groot voordeel t.o.v. de Nightforce. Een onmisbare functie voor zowel de jacht als tactical shooting op verschillende afstanden. Deze instelbare parallax maakt hem ook bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld HFT shooting of Hunting Field Target schieten. Zelfs HFT wereldkampioen James Mclachlan uit Engeland gebruikt deze richtkijker voor HFT schieten. Daarnaast is hij te gebruiken voor Benchrest op de korte en middellange afstand.

Groter gezichtsveld maar kleinere oogafstand

Een ander verschil wat me opvalt, is het iets grotere gezichtsveld van de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 richtkijker. Zowel jagers als HFT schutters hebben graag een groot blikveld. De Nightforce heeft op 2.5x vergroting een blikveld van 13,4 meter, op 10x vergroting is dat 3,4 meter. De Vortex heeft op 2x vergroting een blikveld van 17,8 meter, op 10x vergroting is dat 3,6 meter. Een klein verschil, maar toch. De oogafstand van de Vortex is daar in tegen kleiner met 81 mm t.o.v. de Nightforce met 95 mm. De 81 mm eye relief is echter nog steeds een grote oogafstand en de richtkijker kan goed omgaan met grote terugslag wapens.

Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 op Gable Exclusive 300BO long range bolt action.

Uitstekende glaskwaliteit

De glaskwaliteit van deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker is sterk verbeterd t.o.v. de Gen I versie en vergelijkbaar met de Nightforce 2.5-10×32. In de specificaties zie je dat misschien niet meteen terug, maar als je ze naast elkaar legt is het verschil goed te zien. Het optische systeem is namelijk verbeterd t.o.v. de Gen I. Deze 2-10×32 richtkijker is voorzien van zeer hoge kwaliteit lenzen die zorgen voor kristal heldere en super scherpe beelden. De XD (extra-low dispertion) lens zorgt voor een scherp, helder en kleurecht beeld. XR fully multi coatings verhogen lichttransmissie met meerdere anti-reflecterende coatings op alle buitenste oppervlakken van de lenzen. In deze nieuwe serie is tevens de zelfde oculaire lens gebruikt als in de Vortex Razor HD Gen II. Het beeld dat verkregen wordt is scherp en helder en het dradenkruis is behoorlijk fijn en zeer duidelijk te zien. Het dradenkruis van de PST Gen II richtkijkers is precies het zelfde als van de Razor HD Gen II serie. ArmorTek coating beschermt de lens tegen krassen, olie en vuil. Zo krijg je high end kwaliteit voor een betaalbare prijs.

Nightforce Mil-R versus Vortex EBR-4 dradenkruis

Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS Dradenkruis. De Nightforce 2.5-10×32 is verkrijgbaar in Mil-Dot en Mil-R. Ik kon geen MOA-versie vinden en weet dus niet of deze te krijgen is in de Nightforce. De Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker is verkrijgbaar in MOA en MRAD met een EBR-4 dradenkruis. Beide zijn ze perfect voor het inschatten van afstanden met ranging capabilities. Zowel de Vortex als Nightforce richtkijker hebben een in het glas geëtst dradenkruis voor zeer nauwkeurige weergave, exacte uitlijning en het voorkomt tevens het breken van de draden. Bekijk onderstaande foto voor het verschil in uitvoering van het Nightforce Mil-R en Vortex EBR-4 dradenkruis.

Nightforce Mil-R versus Vortex EBR-4 dradenkruisVerschil tussen het Nightforce Mil-R en Vortex EBR-4 dradenkruis, beide geëtst in het glas.

RZR Zero stop mechanisme

De Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker heeft net als de Nightforce 2.5-10×32 een zero stop mechanisme. Let wel op want deze is niet in alle modellen van de Nightforce inbegrepen. De Viper PST Gen II gebruikt nu het zelfde turret-systeem als de Vortex Razor HD richtkijker lijn. De eerste generatie richtkijkers gebruikte een shim-systeem dat je fysiek stopte van het roteren van de turret verder dan je 0-punt. De Gen II richtkijker serie van Vortex gebruikt nu het RZR Zero Stop systeem, dan je heel eenvoudig kunt bedienen d.m.v. de bijgeleverde imbussleutel. Deze gepatenteerde technologie voorkomt dat je onder de sight-in afstand draait en je gekozen instellingen verliest. Bekijk onderstaande video met uitleg.

Bron: https://youtu.be/HZsXGIY4RIY

Verschillen in levering tussen Nightforce en Vortex scopes

Vortex Switchview SV-5Er zijn verschillen in levering tussen Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS. Een voordeel van de Nightforce 2.5-10×32 richtkijker is dat er een Switchview of – zoals hij bij Nightforce genoemd wordt – een Power throw level (PTL) is geïntegreerd in de scope. Hiermee kun je snel de vergroting veranderen zelfs als je handschoenen draagt. Deze switchview is echter ook los verkrijgbaar bij Vortex. Hiervoor heb je de Vortex Switchview SV-5 nodig en kost ± € 80,-.

Wat bij de Nightforce dan weer niet geleverd wordt is een zonnekap, welke vVortex zonnekap gratis meegeleverdaak onmisbaar is voor de jager of sportschutter. Deze 8 cm lange zonnekap wordt gratis meegeleverd bij deze Vortex. Een zonnekap is handig bij het jagen in de regen, voorkomt schittering en kan een hulp zijn bij oudere ogen. Lees hier meer over de voordelen van een zonnekap.

Video Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=05YoeDw6G0g

Gelimiteerde versus ongelimiteerde garantie

Wat de garantie aangaat op Vortex en Nightforce richtkijkers, geven ze beide een overdraagbare levenslange garantie. Dat is super. Vortex gaat echter nog een stapje verder en geeft een ongelimiteerde levenslange garantie. Dit betekent dat je geen bon hoeft te bewaren en (in tegenstelling tot Nightforce) je ook geen garantiekaart of formulier hoeft in te vullen. Mocht je richtkijker kapot gaan, dan zorgt Vortex dat deze gerepareerd wordt of vervangen door een vergelijkbare of betere richtkijker.

Manual downloads

Conclusie Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS

Mijn conclusie in de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS richtkijker; Sta je voor de keuze om een nieuwe 2-10×32 richtkijker te kopen en de vraag of je een Nightforce of Vortex moet kiezen? Dan is wat mij betreft de keuze snel gemaakt. Ik mag dan een Vortex-fan zijn, maar de verschillen zijn nihil. Kwalitatief kunnen ze aan elkaar tippen, maar kwa prijs is er een enorm verschil. Kies je voor de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker, dan krijg je dus net zo veel waarde voor minder dan 2/3 van de prijs van de Nightforce en dat zonder gedoe met garantiekaarten invullen. Check onze webshop voor meer info en scherpe prijzen van deze richtkijker in MOA en MRAD.

Aanverwante artikelen

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat zijn jouw ervaringen met een Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 versus Nightforce 2.5-10×32 NXS? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest