De Viper PST Gen II 1-6×24 van Vortex kun je vergelijken met de Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24. Ze hebben veel van dezelfde features en als je de 2 modellen naast elkaar legt, zie je zeer weinig verschil. Onder de 100 meter is er echt nauwelijks verschil. Alleen de prijs verschilt enorm vanaf € 1499,- voor de Razor HD Gen II en € 769,- voor de Viper PST Gen II 1-6×24. Minder dan de helft van de prijs dus. In dit artikel zal ik de verschillen en overeenkomsten laten zien tussen de Viper PST Gen II 1-6×24 en Razor HD Gen II 1-6×24. Tevens vergelijk ik kort de Strike Eagle in de 1-6x vergroting met 24mm lens met beide kijkers.

PST Gen II 1-6x24 en Razor HD Gen II 1-6x24 – De verschillen en overeenkosten

Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 heeft Razor oculaire lens

In de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 is de zelfde oculaire lens gebruikt als in de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24. Beide hebben een 24 mm lens en de field of view van de Viper PST Gen II 1-6×24 is 112.5 – 18.8 feed op 100 yards of 343 – 57,3 m op 92 meter. De PST Gen II 1-6×24 heeft een eye relief van 3.8 inch of 9,6 cm. Door de zelfde oculaire lens te nemen als de Razor HD, is de Viper PST Gen II duidelijk verbeterd t.o.v. de Viper PST Gen I (de oude Viper PST richtkijkers). Het beeld dat verkregen wordt is scherp en helder en het dradenkruis is behoorlijk fijn en zeer duidelijk te zien.

Kenmerken Viper PST Gen II 1-6×24:

 • XD™ Lens Elements
 • Premium HD (High Density) Lenzen
 • XRPlus full multi coatings
 • 30 mm buis uit één deel
 • Verlichte dot voor schieten onder slechte licht condities

Viper PST Gen II 1-6×24 verkrijgbaar in MOA en MRAD

De Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 richtkijker is verkrijgbaar in MOA en MRAD versie:

 1. VMR-2 Dradenkruis in MOA
 2. VMR-2 Dradenkruis in MRAD

Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 versus de Strike Eagle 1-6×24

Is er een vergelijking te maken tussen de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 en de Strike Eagle 1-6×24? Nee, eigenlijk niet. De Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 is vele malen beter dan de Strike Eagle, maar de prijs is dan ook meer dan dubbel. Heb je een budget dat lager is dan € 500,- en zoek je een veelzijdige richtkijker van Vortex, dan is de Strike Eagle een prima keuze, zowel voor de jacht zoals; drijfjacht en drukjacht. Daarnaast is de Vortex Strike Eagle ook zeer geschikt voor de sportschutter en tactical shooting. Zoek je meer kwaliteit in een richtkijker en betere lenzen voor korte en middellange afstanden, dan kun je beter voor de Viper PST Gen II 1-6×24 kiezen.

Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 versus Vortex Razor HD Gen II 1-6×24

Als ik ga kijken naar de verschillen tussen de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 en Vortex Razor HD Gen II 1-6×24, dan zijn er los van de prijs zeer weinig verschillen. Ten eerste is de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 iets langer dan de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24. Als je ze naast elkaar zet zul je geen schillen zien, zeker niet onder de 100 meter. Ga je ze vergelijken boven de 100 meter, dan zul je wel iets verschil gaan zien in helderheid van het beeld. Mocht je nu een Razor HD hebben en deze veel gebruiken, dan zal je wel iets verschil merken op afstanden die verder weg zijn. De meeste jagers in Nederland schieten echter op afstanden rond de 100 meter en dan is het verschil verwaarloosbaar.

Het verschil in gewicht

Een ander verschil is het gewicht. Een van de nadelen die vaker worden aangegeven bij de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24 is het gewicht van 714 gram (25,2 ounces). Bij de Viper PST Gen II 1-6×24 heeft Vortex het gewicht vermindert naar 643 gram (22,7 ounces). Dat wil dus een vermindering zeggen van ± 141 gram. Hij is niet super licht, maar daarin tegen hebben ze een grotere kristal in de richtkijker geplaatst. Vortex wil je altijd de beste kwaliteit geven voor een bepaalde prijs en dat gaat dan vaak ten koste van het gewicht. Daar krijg je dan wel een beter stuk glas voor terug.

Vernieuwde Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 versie

Vortex is constant bezig om hun poducten te vernieuwen en in te spelen op de wensen van hun klanten. Het gewicht probleem met de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24 hebben ze dan ook opgelost door een nieuwe versie uit te brengen namelijk de: Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 richtkijker. Deze hebben ze beduidend lichter gemaakt en weegt nog slechts 610 gram. Daarmee is deze nieuwe versie dus iets lichter dan de Viper PST Gen II 1-6×24 richtkijker.

Razor HD Gen II-E 1-6×24 in 3 dradenkruizen

Deze veel lichtere Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 richtkijker is verkrijgbaar in 3 verschillende dradenkruizen:

 1. JM-1 BDC Dradenkruis in MOA
 2. VMR-2 Dradenkruis in MOA
 3. VMR-2 Dradenkruis in MRAD

De verschillen in features

Er zijn slechts zeer kleine verschillen zoals in het verlichte dradenkruis en de lenzen;

 1. Bij de Razor HD Gen II kun je de instelling van de dot vastzetten op je favoriete instelling. Dat gaat niet bij de Viper PST Gen II 1-6×24.
 2. De Razor HD heeft Apochromatisch Lenzensysteem met index-matched lenzen voor kleurcorrectie om op de juiste kleur over het hele zichtbare spectrum te kunnen corrigeren. Dit heeft de PST Gen II 1-6×24 niet.
 3. De lenskwaliteit verschilt iets. De Viper PST Gen II 1-6×24 heeft XD™ Lens Elementen; Dit extra lage dispersie (XD) glas verhoogt de schermresolutie en de kleurkwaliteit trouw, wat resulteert in scherpe en heldere beelden. De Razor HD Gen II heeft Premium HD (High Density) Lens elementen; Dit Premium HD (hoge dichtheid) extra lage dispersie glas levert de ultieme schermresolutie en de kleurkwaliteit Fidelity en dit resultereert in High Definition-beelden.
 4. De Razor HD heeft tevens Optically Indexed Lenses. Dit Optimaliseert beeldscherpte en geeft een helderheid van rand tot rand. De Viper PST Gen II 1-6×24 heeft dit niet, maar je zult het verschil nauwelijks merken onder de 100 meter.

Veldtest Viper PST Gen II 1-6×24

Tijdens de test in het veld was er nauwelijks verschil tussen de Viper PST Gen II 1-6×24 en de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24. Tijdens test tot 600 meter voelde het nooit ‘underguned’ of dat je het gevoel had dat je de Razor HD mistte. Als je gewend bent aan de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24 voelt de Viper PST Gen II hetzelfde. Het dradenkruis is precies het zelfde. Daarnaast kun je – net als bij de Razor HD – kiezen tussen een MOA of MRAD. De schietervaring van de Viper PST Gen II 1-6×24 komt zo ongelooflijk dicht bij de schietervaring van de Razor HD Gen II 1-6×24.

Conclusie Viper PST Gen II 1-6×24

De Viper PST Gen II 1-6×24 van Vortex is naar mijn idee de beste richtkijker in zijn klasse net onder de € 1000,- tot 100 à 150 meter. Deze richtkijker heeft alle features die de Razor HD Gen II-E 1-6×24 heeft zoals dezelfde oculaire lens als de Razor HD, waardoor de richtkijker zeer scherpe en kristal heldere beelden weergeeft. Het dradenkruis is precies het zelfde namelijk de VMR-2 en is verkrijgbaar in MOA en MRAD. Ben je op zoek naar een high end richtkijker, die geschikt is voor meerdere doeleinden bijvoorbeeld de drijfjacht, drukjacht of tactical shooting? Een high end richtkijker voor de korte en middellange afstand met Gen II lens kwaliteit? Dan is de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 een perfecte keuze waar je zeker geen spijt van zult krijgen. Daar komt nog bij dat Vortex op al haar richtkijkers en dus ook op deze een levenslange en ongelimiteerde garantie geeft, wat vrij uniek is in de branche.

Vortex Viper PST Gen II 1-6x24 SFP richtkijker met VMR-2 dradenkruis

Ik wens je veel succes tijdens de jacht of schietsport!

Gerelateerde artikelen over richtkijkers voor de jacht:

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Welke richtkijker is jouw favoriet? Heb je een van beide kijkers in gebruik? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest