Crossfire en Viper richtkijkers van Vortex; Wat is het verschil tussen een Vortex Crossfire II richtkijkers en Vortex Viper richtkijker? Deze vraag krijg ik wel vaker via de chatbox in richtkijkerbestellen.nl en wil dit graag even aan je uitleggen. De Crossfire versus de Viper richtkijker van Vortex. Zodat je een betere keuze kunnen maken in de geschikte richtkijker voor jouw doel, wensen en eisen.
Verschil tussen Crossfire en Viper richtkijkers – Crossfire vs Viper
Het verschil tussen de Crossfire en de Viper zit hem voornamelijk in de coating van de glazen. De coating op de lenzen hebben een anti-reflecterende werking, waardoor het beeld scherper wordt naar mate er meer coatings op de lens en glazen zit.
4 Type lens coatings bij richtkijkers
Er zijn 4 type lens coatings bij richtkijkers (dit geldt overigens ook voor de lenzen van verrekijkers);
- coated,
- fully coated,
- fully muti coated en
- XR fully muti coated.
Coated heeft meestal slechts 1 coating laag op de buitenkant van de lens. Fully coated heeft wellicht de buiten lens gecoat en misschien ook enkele binnen lenzen gecoat. De fully multi coated lenzen hebben meerdere coating lagen op alle lenzen, waardoor de lichttransmissie beter is en het beeld veel helderder wordt met betere kleur contrasten. De XR fully muti coated lens heeft een nog hogere lichttransmissie voor extra heldere, scherpe en kleurechte beelden.
Zo kunnen bepaalde modellen er qua specificities, afmetingen, vergroting en lensgrootte er gelijk uitzien, maar qua coating verschillen. Hoe hoger de coating, des te beter en scherper de beeldkwaliteit zal zijn. Eigenlijk is de coating van de lens nog belangrijker als de vergroting en lens grootte. Door de fully multi coated lenzen, kan een kijker met een lagere vergroting en lens dus een betere beeldkwaliteit hebben, dan een kijker met coated lenzen en een hogere vergroting en grotere lens. Vandaar ook het prijsverschil tussen deze types met en zonder fully multi coating.
Fully muti coated lenzen versus XR fully multi-coated lenzen. Zie het grote verschil tussen coating en geen coating.
Fully muti coated lenzen versus XR fully multi-coated lenzen
Verschil in lenzen van Crossfire en Viper richtkijkers; De Crossfire II richtkijkers hebben fully muti coated lenzen. De Viper richtkijkers hebben echter XR full multi-coated lenzen. De XR full multi-coated lenzen verbeteren de lichttransmissie voor maximaal licht en heldere beelden. Met de XR full multi coatings heeft de Viper serie een lichttransmissie van 95%. De lenzen van de Viper richtkijkers zijn tevens voorzien van een ArmorTek coating die de lens beschermt tegen vuil en krassen.
De Viper richtkijkers hebben tevens een XD (extra-low dispertion) lens waarmee je zeer heldere, scherpe en kleurechte High Definition beelden hebt. Daarmee zie je elke beweging, spot en elk detail. Het HD extra low dispertion glas zorgt voor een geweldig goede resolutie waarmee je echte High Definition beelden hebt.
Crossfire II 3-9×40 vs Viper 3-9×40 voorbeeld
Grootste verschil Crossfire en Viper richtkijkers; Als voorbeeld kan ik de Vortex Crossfire II 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA) en de Vortex Viper 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA) vergelijken. Beide hebben ze een vergroting van 3-9 en een lens van 40 mm. Beide hebben ze ook hetzelfde Dradenkruis-type Dead-Hold BDC (MOA). Toch zit er een prijsverschil van € 200,-. Dit komt dus door de kwaliteit van de lenzen en de helderheid van de beelden. De Crossfire II richtkijker heeft Fully multi coated lenzen die goed zijn, zeker gezien de prijs kwaliteit verhouding. Deze lens heeft een met lichttransmissie tot 90%, wat boven normaal is. De lenzen van de Viper richtkijkers hebben XR full multi-coated lenzen met lichttransmissie van 95%. De XR full multi-coated lenzen verbeteren de lichttransmissie voor maximaal licht en heldere beelden. De XD (extra-low dispertion) lens zorgt voor zeer heldere, scherpe en kleurechte beelden. Het lijkt alsof je echt op de plek bent waar je naar kijkt.
Crossfire en Viper richtkijkers; meer verschillen
Naast het verschil in lenzen zijn er nog enkele verschillen tussen de Crossfire en Viper richtkijkers namelijk de grip op de vergrotingsring, de instelling van de turrets en de buisdikte van beide richtkijkers. Deze leg ik hier onder uit.
MAG-view bar voor extra grip
Een ander groot voordeel van de Viper serie is dat de meeste Viper richtkijkers voorzien zijn van een MAG-view bar. Een ring met extra uitstekende greep op de vergrotingsring voor snel en makkelijk instellen van de vergroting, daar waar de Crossfire II alleen ribbels heeft. Deze MAG-view bar geeft meer grip onder moeilijke weersomstandigheden bijvoorbeeld bij koud weer.
Verschil in turrets bij Crossfire en Viper richtkijkers
Turrets van Crossfire en Viper richtkijkers; De Viper richtkijkers hebben een Precision Force veersysteem voor duurzaam gebruik eenvoudig instellen van correcties via de turrets. Je stelt de turret in naar je wensen. Vervolgens trek je de turret omhoog en stelt deze weer heel eenvoudig op 0. Dit doe je door deze met de veer tegen de klok in te draaien en weer op 0 te zetten. De kliks zijn ook duidlijk te horen bij de Viper. De Crossfire II richtkijkers hebben standaard reset turrets en zijn bij het instellen moeilijk te horen, maar wel nog goed te voelen. De interne onderdelen voor het instellen van hoogte- en windcorrecties en andere features maken ook de Viper tot een geweldige richtkijker voor dit geld.
De Viper richtkijkers hebben een Precision Force veersysteem voor duurzaam gebruik eenvoudig instellen van correcties via de turrets. De Crossfire II scopes hebben standaard reset turrets.
Verschil in buisdikte van 25,4 en 30 mm
Het laatste verschil tussen de Vortex Crossfire II 3-9×40 Richtkijker en de Vortex Viper 3-9×40 Richtkijker is het verschil in buisdikte. De Crossfire heeft een buis van 25,4 mm en de Viper heeft een buis van 30 mm. Dit is dus belangrijk bij de keuze van je montageringen. In de webshop richtkijkerbestellen.nl kun je heel eenvoudig zien welke montageringen passen bij de gekozen richtkijker. Deze vind je in de geralateerde producten onder de beschrijving van die richtkijker.
Ik hoop dat je zo een betere keuze kunt maken tussen de Crossfire en de Viper richtkijkers. Kijk waar je het voor nodig hebt en bepaal zo welke de beste keuze is als richtkijker voor jouw wapen en uiteindelijke doel waar je het voor gebruikt.
Links Vortex Crossfire II 3-9×40 Richtkijker:
- Review Crossfire II richtkijker 3-9×40 Vortex zeer populair
- Monteren Vortex Crossfire II 3-9×40 op Weihrauch HW80
Meer relevante links over Vortex richtkijkers
- Wat is het verschil tussen Vortex Crossfire II versus Diamondback richtkijker
- 48 FAQ Vortex richtkijkers – Meest gestelde vragen over de richtkijker
- 25 Tips voor 100 meter baan richtkijkers – Schietsport tot 100m
- Advies voor richtkijker tot 50 meter voor schieten in de tuin met een luchtbuks
- 37 jacht richtkijker Tips van Vortex – Review overzicht 8 beste series
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via email: info@richtkijkerbestellen.nl of telefonisch: 06-53353544
Heb je vrienden die dit ook leuk vinden? Deel het dan met hun. Alvast bedankt!
Welke ervaring heb jij met Crossfire en Viper richtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld!
Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/