Crossfire en Diamondback richtkijkers verschil – Vortex Crossfire vs Diamondback. Wat is  het verschil tussen een Vortex Crossfire II en een Vortex Diamondback richtkijker? Die vraag krijg ik vaker bij richtkijkerbestellen aangezien deze twee series veel op elkaar lijken. Er zijn, los van het prijsverschil, wel degelijk grote verschillen in Crossfire en Diamondback richtkijkers van Vortex. Ik dit artikel vertel ik precies welke dat zijn en hoop dat je zo de juiste keuze kunt maken voor jou ideale richtkijker. Vortex Crossfire II vs Vortex Diamondback richtkijker.

Crossfire en Diamondback richtkijkers verschil - Vortex Crossfire vs DiamondbackBovenstaand de Vortex Crossfire II 3-9×40 en de Vortex Diamondback 3-9×40 met dezelfde variabele vergroting en lens, maar met duidlijke verschillen

Crossfire en Diamondback; Vortex Crossfire II richtkijker

De Vortex Crossfire II richtkijker is het gevolg van een complete nieuw redesign van de oorspronkelijke Crossfire I richtkijkerserie. De Crossfire is hiermee een gladde, gestroomlijnde en uiterst nauwkeurige richtkijker geworden die zowel geschikt is voor jachtdoeleinden als voor de schietsport. Deze richtkijker wordt geleverd met fully multi coated lenzen die een bijna perfecte lichttransmissie bieden, ook voor elke vorm van schieten tijdens lage lichtomstandigheden. De richtkijker Crossfire II beschikt over een één inch (25,4 mm) buis uit een stuk, gemaakt van aluminium dat ook gebruikt wordt in vliegtuigen.

De N2 / stikstofvulling en O-ring afdichting zorgt voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid. Crossfire richtkijkers worden geleverd met capped turrets (instelknoppen) voor het instellen en verstellen van hoogte breedte en afstand. Deze kunnen moeiteloos elke impact of schade weerstaan. Tot slot beschikt de hele Crossfire II serie over een long eye relief of lange oogafstand, waardoor deze richtkijkers zeer geschikt zijn voor geweren met grote terugslag.

Crossfire II richtkijkers modellen

De Vortex Crossfire II richtkijkers zijn voorzien van een niet reflecterende matte afwerking waarmee jagers zich incognito en onopvallend in het wild kunnen bevinden. De Crossfire II serie van Vortex heeft 4 richtkijkers met instelbare objectief (AO), die parallax fouten corrigeren. Terwijl haar snelle focus oculair schittering minimaliseert, geeft het jagers en sportschutters een duidelijk verbeterd beeld weer van hun doelstellingen. Tot slot heeft heeft deze serie modellen met een range aan variabele vergrotingen. Van de kleine 2-7x32mm welke ideaal is voor de drijfjacht. Tot modellen met een grote variabele vergrotingen zoals; 4-12x50mm, 6-18x44mm, 4-16x50mm en de 6-24x50mm. Dit zorgt ervoor dat je nooit “out of target” raakt, ongeacht de afstand tussen jou en je prooi of doel. Deze 4 modellen met grote variabele vergrotingen zijn voorzien van een verstelbaar objectief (AO), waarmee je parallax fouten kunt elimineren en altijd scherp gericht blijft op het doel.

fully-multi-coated-lenzenCrossfire en Diamondback richtkijkers hebben beide fully multicoated lenzen voor een helder en scherp beeld en een lichttransmissie van 90% wat zeer goed is.

Crossfire en Diamondback; Vortex Diamondback richtkijker

De Vortex Diamondback richtkijker beschikt over een sterk aangepaste dradenkruis-ontwerp dat volledig afrekent met het giswerk in windinvloed en holdover aanpassingen. Deze richtkijker serie biedt de hoogste optische duidelijkheid en helderheid die je gewoonlijk niet zult vinden in vergelijkbare producten binnen deze verbazingwekkend prijsklasse. Andere pluspunten voor deze Vortex Diamondback richtkijker is zijn groot gezichtsveld en lichtgewicht kenmerken. De Diamondback kan gemonteerd worden op vrijwel elk soort geweer zonder het veel zwaarder te maken.

Diamondback richtkijkers modellen

De vortex diamondback wordt ook vervaardigd uit één massief stuk buis van een hoge kwaliteit aluminium dat ook gebruikt wordt in de vliegtuigbouw. Hierdoor is de Diamondback sterk en resistent tegen zware terugslag. De fully multi coated lenzen zorgen voor verbeterde beeld kwaliteit en helderheid. Niet te vergeten haar snelle focus oculair, die het veel gemakkelijker maakt om te richten op zowel draadkruis als je target zelfs op een afstand van 100 meter en meer. De Vortex Diamondback richtkijkers bieden 2 dradenkruis opties. De V-Plex dradenkruis die speciaal is ontworpen voor alle jachtdoeleinden en de DeadHold BDC, die het eenvoudiger maakt om windinvloed en holdover aanpassingen te maken tijdens het schieten op lange afstanden. Het precision glide systeem biedt soepele aanpassingen in de vergroting tijdens het bekijken van het doel.

Het precision glide systeem biedt soepele aanpassingen in de vergroting tijdens het bekijken van het doelDe Diamonback richtkijkers zijn voorzien van een Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme

Belangrijkste kenmerken Vortex Crossfire II richtkijkers

De belangrijkste eigenschappen van Vortex Crossfire II richtkijkers op een rij:

 1. Fully multi-coated lenzen
 2. Harde geannodiseerde aluminium 25,4 mm buis is vervaardigd uit één deel
 3. Stikstofvulling en O-ring afdichting die zorgen voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid
 4. Reset turrets
 5. Fast-focus oculair
 6. Lang eye relief of lange oogafstand naar oculair
 7. Ongelimiteerde levenslange garantie

Belangrijkste kenmerken Vortex Diamondback richtkijkers

De Diamondback richtkijker van Vortex is wellicht een wat onderschatte serie van Vortex, met minder modellen, maar wel meer kwaliteiten. De Vortex Diamondback richtkijkers hebben alle typische eigenschappen van de Crossfire II serie maar dan nog wat extra’s.

De verschillen tussen de Vortex Crossfire en Diamondback richtkijker heb ik in vet aangegeven;

 1. Fully multi-coated lenzen
 2. Een harde geannodiseerde aluminium 25,4 mm buis is vervaardigd uit één deel
 3. Argon gas vulling die zorgen voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid
 4. Reset “Metal on metal” turrets
 5. Fast-focus oculair
 6. Kort eye relief of korte oogafstand. De balans van je wapen zal beter zijn met een kort eye relief. Een lange oogafstand is meer geschikt en veiliger voor zwaarder kaliber geweren en patronen zoals de magnums 375 H & H.
 7. Breed gezichtveld of “Field of view”. Zie onderstaand meer info
 8. Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme
 9. Ongelimiteerde levenslange garantie

Wil je meer weten over wat het verschil is tussen een long eye relief en een kort eye relief? Check dan dit artikel: Lang eye relief vs Kort eye relief – Welke oogafstand kies ik voor richtkijker

Turrets Crossfire en Diamondback richtkijker - Crossfire vs DiamondbackVerschil in turrets van Vortex Crossfire en Diamondback richtkijkers – Crossfire vs Diamondback. De Diamondback heeft Reset “Metal on metal” turrets. Deze zijn beter voelbaar en hoorbaar.

Vergelijking gezichtveld Crossfire en Diamondback richtkijkers

Vergelijking gezichtveld Crossfire en Diamondback richtkijkersHet verschil in gezichtsveld of Field of view (FOV – datgene wat je ziet door je richtkijker bij een bepaalde vergroting) is een van de belangrijkste verschillen tussen Crossfire en Diamondback richtkijkers, Daarom wil ik dit nog even verder duidelijk maken d.m.v. exacte getallen. Meten is weten zeggen ze wel eens.

 1. Vortex Crossfire II 3-9×40 richtkijker – Gezichtsveld op 100m = 10.5-3.8 m
 2. Vortex Diamondback 3-9×40 Richtkijker – Gezichtsveld op 100m = 13,6-4,5 m

Het eerste getal staat voor het gezichtsveld op de kleinste vergroting van 3x. Het tweede getal staat voor het gezichtsveld op de grootste vergroting van 9x. Met de Diamondback richtkijker zul je dus letterlijk meer zien op vergelijkbare vergrotingen, dan met de Crossfire II. Dat is wellicht nog wel het belangrijkste verschil tussen beide types. Vandaar ook dat de Diamondbacks iets duurder zijn dan de Crossfire serie. De Vortex Crossfire II 3-9×40 richtkijker kost €199 tegenover de Vortex Diamondback 3-9×40 Richtkijker die €269 kost.

Een field of view of gezichtsveld wordt, zoals je ook in bovenstaand voorbeeld kunt zien, verkleint door in te zoomen op een doel. Als je dit gezichtsveld deelt door de vergroting heb je het gezichtsveld in graden.

Crossfire en Diamondback richtkijkers overzicht

Vortex Crossfire II richtkijkers

De Vortex Crossfire II serie is verkrijgbaar in 10 uitvoeringen met Dead-Hold BDC of V-Brite dradenkruis en de Muzzleloader als enige met V-Plex draadkruis. Deze vallen in de prijsklasse van €159 tot €349. Voor ieder, zowel de jager als de sportschutter wat wils;

De Hog Hunter 3-12×56 is een vreemde eend in de bijt. Wil je meer weten over deze geschikte richtkijker voor varkensjacht? Lees dan meer info in dit artikel: Richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering “Hog Hunter”

Vortex Diamondback richtkijkers

De Vortex Diamondback serie is verkrijgbaar in 7 uitvoeringen met Dead-Hold BDC en een met V-Plex dradenkruis. Deze vallen in de prijsklasse van €249 tot €359. Geschikt voor zowel jagers als sportschutters:

Conclusie Crossfire en Diamondback richtkijkers verschil

Belangrijkste verschillen tussen Crossfire en Diamondback richtkijkers zijn; de oogafstand tot het oculair, het gezichtsveld, het soepele zoom mechanisme en de “metal on metal” opbouw van de turrets. Hierdoor is de Vortex Diamondback richtkijker kwalitatief net iets meer biedt dan de Crossfire II richtkijker. De “metal on metal” turrets zorgen ervoor dat de kliks beter te voelen en te horen zijn tijdens het instellen. Ga je de richtkijker echter gebruiken op een geweer met een grote terugslag, dan kun je beter kiezen voor een Crossfire II richtkijker met long eye elief, wat veiliger is i.v.m. de terugslag. Het verschil in stikstofvulling of Vulling met Argon gas maakt overigens geen enkel verschil uit voor de kwaliteit en waterdichtheid van de kijkers.

Beide type Crossfire en Diamondback richtkijkers zijn ongetwijfeld een van de beste in hun markt en bieden meer duidelijkheid, bruikbaarheid en duurzaamheid. In het bijzonder als je ze vergelijkt met andere merken die onder hun belachelijk lage prijsklasse vallen. Je kan dan ook nooit verkeerd gaan met de keuze voor een van deze richtkijkers.

Zie ook: Richtkijker op ganzen 200m kraaien 60m – Diamondback of Crossfire?

Crossfire en Diamondback richtkijkers verschil - Vortex Crossfire vs DiamondbackTypische kenmerken van de Vortex Diamondback richtkijker

Crossfire II vs Viper

Wil je meer weten over het verschil tussen de Crossfire II en Viper richtkijkers van Vortex – Crossfire vs Viper? Lees dan dit artikel: Verschil Crossfire en Viper richtkijkers van Vortex – Crossfire vs Viper

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog vragen over de Crossfire II of Diamondback richtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest