Onlangs kreeg ik een professionele adviesvraag via de telefoon van Johan. Hij had een splinternieuw Tikka T3x TAC A1 geweer gekocht (info geweer) en een tweedehands richtkijker overgenomen van een vriend. Superblij met zijn nieuwe geweer en richtkijker ging hij deze uittesten op de 100 meter baan. Al snel kwam hij erachter dat hij de richtkijker niet genoeg in hoogte kon verstellen. De 50 MOA adjustment was niet voldoende om zijn doel te kunnen raken. Vandaar dat hij richtkijkerbestellen belde voor een gericht advies voor zijn probleem. Tevens vroeg Johan om advies voor een 100 meter schietbaan richtkijker, want hij moest op zoek naar een nieuwe scope. Ik ben hiervoor te raden gegaan bij de experts van Vortex waaronder Ryan Muckenhirn en wij kwamen met de volgende oplossingen.

Update: 21-11-2019

Tikka T3x TAC A1 met 0 MOA rail heeft te weinig hoogteverstellingTikka T3x TAC A1 met 0 MOA rail en Viper HS-T 6-24×50 richtkijker gemonteerd

Tikka T3x TAC A1 beschikt over een 0 MOA rail

Wat is in dit geval het probleem? De Tikka T3 Tac-A1 beschikt over een 0-MOA picatinny basis. Dit kan de verstelbaarheid van een richtkijker, die voor je beschikbaar is, beperken. Een richtkijker heeft een bepaalde hoeveelheid aan MOA, waarmee deze verticaal is aan te passen. Veel voorkomend is bijvoorbeeld een maximale hoogte-verstelbaarheid van 50 MOA. Mocht je op grotere afstanden schieten, dan moet je het traject die de kogel maakt verhogen, om te compenseren voor de daling naar je target. Op grotere afstanden is 50 MOA op een 0 MOA rail meestal te weinig.

Tikka T3x TAC A1 met 0-MOA picatinny basisTikka T3x TAC A1 met 0-MOA picatinny basis

20 MOA base

Een 20 MOA base of rail loopt schuin omlaag naar de voorkant. Zo wordt er, zonder het dradenkruis van je richtkijker te hoeven aanpassen, 20 MOA omlaag toegevoegd aan de hoogteverstelling. Dit betekent dat je het dradenkruis op 100 meter behoorlijk omhoog moet aanpassen. Dat is echter geen probleem, aangezien je niet aan “het dak” zult komen. Een 20 MOA rail vermindert dus je beschikbare verstelbaarheid omhoog met 20 MOA. Daar krijg je echter wel 20MOA neerwaarts verstelbereik voor terug. In onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe dat in je voordeel kan werken.

Tikka T3x TAC A1 geweer met 0 MOA rail: verschil in hoogteverstelling en rail kantelingTikka T3x TAC A1 geweer met 0 MOA rail: verschil in hoogteverstelling met rail kanteling

0 MOA rail

Bij een 0 MOA rail kom je deze 20 MOA vaak tekort als je op langere afstanden gaat schieten. Schiet je altijd op 100 meter, dan maakt het niet het uit en heb je voldoende verstelmogelijkheden. De Tikka T3 Tac-A1 beschikt over een 0 MOA picatinny rail, die in de meeste situaties dus voldoende is om te schieten tot 500 à 700 meter. Mocht je als schutter boven een afstand van 500 tot 700 meter gaan schieten, dan zou ik de Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA hoek willen adviseren. In deze montage is een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor je wél voldoende hoogteverstelling hebt.

0 MOA rail versus 20 MOA base voor meer neerwaartse hoogteverstelling0 MOA rail versus 20 MOA base voor meer neerwaartse hoogteverstelling

Tikka T3 TAC-A1 vergelijkbaar met AR-15/AR-10

De Tikka T3 TAC-A1 beschikt over een unieke geometrie, vergelijkbaar met dat van een AR-15/AR-10. Deze type geweren vereisen dat de schutter een grotere mount gebruikt dan op, zeg, de T3 CTR. De Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA is bij uitstek geschikt voor een dergelijke geweer! Mocht je geweer wel een 20 MOA base hebben, dan kun je beter kiezen voor de standaard Vortex Precision Extended Cantilever montage, aangezien je geweer al 20 MOA heeft ingebouwd in de rail.

Vortex Precision Extended Cantilever montage met 20 MOA hoogteverstelling

  1. Mocht je een richtkijker met 30 mm buis hebben, dan hebben we hiervoor de Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA montage
  2. Voor de 34 mm buis richtkijker is er deze 20 MOA gekantelde mount.

Advies richtkijker 100 meter baan met passende montage voor Tikka T3X TAC A1 met 0 MOA rail

N.a.v. de aanvraag per telefoon van Johan, heb ik het volgende advies gestuurd per email. Johan gaf aan dat hij de voorkeur had voor de Vortex Viper-HS-T 6-24x50mm richtkijker, om te gebruiken op de 100 meter schietbaan. tevens zocht hij er passende ringen bij, welke geschikt zijn voor zijn Tikka T3X TAC A1 geweer. Onderstaand kun je ons mailverkeer lezen.

Bron: https://youtu.be/xDkKJIb1-I0

Beste Johan, N.a.v. ons telefoongesprek over een Richtkijker en passende montage voor de Tikka T3X TAC A1 het volgende;

Vortex Richtkijkers voor 100 meter baan

De volgende Vortex richtkijkers zouden geschikt moeten zijn voor het schieten op de 100 meter schietbaan, met second focal plane dradenkruis:

De Vortex Viper 6.5-20x50mm richtkijker wordt, als enige van de 4 genoemde richtkijkers, niet met gratis zonneklep geleverd. De andere 3 modellen wel. Een zonneklep kan veel voordelen hebben bij het schieten op een 100 meter schietbaan. Wil je hier meer over weten? Check dan dit artikel: Waarom de zonnekap voor een richtkijker gebruiken? 5 Tips!

Vortex Viper-HS-T 6-24x50 richtkijker met gratis zonnekapVortex Viper-HS-T 6-24×50 richtkijker met gratis zonnekap

Montage tot 500 meter

Jij gaf de voorkeur aan de Viper-HS-T 6-24×50 richtkijker voor montage op je Tikka T3x TAC A1 Een goede keuze! Check bovenstaande video voor meer info over deze richtkijker. Deze scope kan gemonteerd worden d.m.v. de ringen die onderaan de omschrijving van de richtkijkers in onze webshop staan. Zie hiervoor de “Gerelateerde producten” onderaan de beschrijving. De artikelen die in deze “gerelateerde producten” worden genoemd, passen allemaal bij dat type richtkijker. Onder de 500 meter zou je genoeg hoogte-verstelling moeten hebben met onderstaande montageringen. Bijvoorbeeld:

  • Viper ringen (in hoog) – Het midden van de richtkijker komt met deze montageringen op 28,44 mm boven de rail. Ze worden verkocht per paar.
  • Precision matched ringen (in hoog) Het midden van de richtkijker komt met deze ringen op 32 mm boven de rail. De ringen zijn geschikt voor weaver/picatinny rail.

Ik moet hierbij zeggen dat de Viper-HS-T 6-24×50 richtkijker met de Viper montage ringen hoog slechts 1 mm ruimte heeft, wat erg krap is. Mocht je bijvoorbeeld flip-caps willen gebruiken, dan kun je beter kiezen voor de iets hogere Precision matched ringen.

Montage verder dan 500 meter (lange afstandsschieten)

Mocht je met je Tikka T3x TAC A1 geweer boven de 500-700 meter willen gaan schieten, dan kom je niet uit met je 0 MOA rail door te weinig hoogte-instellingsmogelijkheden. Je hebt dan 3 mogelijkheden om meer elevation adjustment te krijgen. Hiervoor is een speciale montage ontwikkeld – zoals eerder in dit artikel al aangegeven – namelijk:

  1. Vortex Precision Extended Cantilever 30mm 20 MOA montagehttps://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-precision-extended-cantilever-30mm-20-moa-montage

In deze montage is een extra correctie van 20 moa verwerkt, waardoor er wel voldoende hoogteverstelling is. Deze is momenteel (tijdens het schrijven van dit artikel) niet bij ons op voorraad, maar zal naar schatting over 4 à 5 weken weer binnen komen.

  1. Een andere mogelijkheid is Burris Signature Series ringen (niet in ons assortiment):

Hiermee kun je d.m.v. shims extra verstelling krijgen

  1. Als laatste is er de mogelijkheid om je dradenkruis „hold over the target” of boven je doel te richten.

Hiermee til je het dradenkruis fysiek boven het beoogde doel. Niet ideaal, maar het is een mogelijkheid.

Mocht je als schutter boven een afstand van 500 tot 700 meter willen schieten, dan zou ik de Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA hoek willen adviserenMocht je als schutter boven een afstand van 500 tot 700 meter willen schieten, dan zou ik bovenstaande Vortex Precision Extended Cantilever mount met 20 MOA hoek willen adviseren.

Tot zover Johan. Ik hoop dat hiermee je vragen beantwoord zijn.

Reactie John

In reactie op mijn email kreeg ik binnen een uur een mailtje terug van Johan;

Hallo Chantal, Ten eerste super bedankt voor het zoeken naar de juiste informatie die ik nodig had voor mijn nieuwe Tikka T3x TAC A1 geweer. Ik durfde gewoon geen kijker meer aan te schaffen, bang dat ik weer de verkeerde kijker kocht. Zit nu op mijn werk, ga vanavond er even rustig voor zitten welke kijker en montage ringen ik bij jullie ga bestellen.

Nog 1 vraag, Stel dat ik de kijker nog steeds niet ver genoeg naar beneden kan afstellen (wat ik niet denk dat zal gebeuren) kan ik dan de kijker retourneren en voor een ander model gaan? Ik hoor het wel van je.

Je ziet mijn bestelling deze week verschijnen. Nogmaals dank voor de hulp

Met vriendelijke groet, Johan

Tikka T3x TAC A1 met Vortex Viper-HS-T 6-24x50Tikka T3x TAC A1 met Vortex Viper-HS-T 6-24×50- Met dank aan John voor het aanleveren van de mooie foto’s!

Reactie richtkijkerbestellen

Beste Johan Donkers, Fijn om te horen. Ik heb in deze extra advies gevraagd bij de experts van Vortex over de Tikka T3x TAC A1, dus dat moet goed komen! Voor de 100 meter baan zou je voldoende verstelmogelijkheden in de hoogte moeten hebben om je target perfect te kunnen raken.

Het is mogelijk om binnen 14 dagen een artikel te retourneren. Ik hoop dat dit niet nodig is. Mocht dit wel het geval zijn, dan ontvang je t.z.t. een email met meer info en hou dan rekening met:

  • Zorg ervoor dat het artikel in originele verpakkingen in perfecte nieuwstaat aan ons geretourneerd wordt, anders kunnen we uw aankoopbedrag niet terugstorten en zullen we extra kosten in rekening brengen voor het retouren aan u.
  • Retour-artikelen uitsluitend in originele verpakking zonder stickers, incl. alle accessoires, aan ons retourneren.
(indien nodig de originele verpakking omsluiten met papier of een omdoos).

Mocht je nog vragen hebben, dan laat het me maar even weten. Ik help je graag.

Reactie John toen hij de bestelling had binnen gekregen

Hey Chantal, Helemaal gelukkig hier. Zonder enige moeite alles netjes afgesteld gisteren avond. 1 klein dingetje, richtkijker ligt nog geen millimeter vrij van rail. Had liever gezien dat hij net wat hoger uit kwam, maar hij ligt vrij en dus geen probleem. Nogmaals super bedankt voor het professionele advies. Ga zeker jou en Vortex promoten on de toekomst. Stuur je ook wat foto’s voor je blog.

Met vriendelijke groet

Johan Donkers

Tikka T3x TAC A1 met Vortex 6-24x50 richtkijker voor 100 meter baanTikka T3x TAC A1 met Vortex 6-24×50 richtkijker voor 100 meter baan – Met dank aan John voor het aanleveren van de mooie foto’s!

Aanverwant artikel

Big thanks to Ryan Muckenhirn from Vortex Optics

I want to thank Ryan Muckenhirn from Vortex Optics for the quick and professional advice about the Tikka T3x TAC A1 rifle. Thanks Ryan for your Great support and perfect solution to this problem. I hope we can also help lots of other shooters out there with any kind of rifle scope problems, so they can enjoy their shooting passion even more!

Big thanks to Ryan Muckenhirn from Vortex Optics Consumer SalesRyan Muckenhirn from Vortex Optics comes live to you with brand new product information, like the VortexLIVE: NEW Viper PST Gen II Riflescope

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat zijn jouw ervaringen met de Tikka T3x TAC A1? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest