Wat is een tactical rifle scope of tactische richtkijker? Tegenwoordig gebruiken de meeste sportschutters en jager een soort optische waarnemingsapparaat zoals een richtkijker op de meeste van hun geweren. Niet alleen op geweren, maar ook op jachtgeweren en pistolen. De reden is eenvoudig; Een richtkijker of red dot elimineert eenderde van de complexiteit van het gebruik van iron sights of keep en korrel. Met iron sights moet je de keep en de korrel op een lijn krijgen met je doel. Met een richtkijker hoef je alleen maar het dradenkruis uit te lijnen met je target. Het is dan ook veel gemakkelijker om te leren schieten met een richtkijker dan met iron sights. Maar we willen meer dan alleen een simpele richtkijker.

Video met 7 Kenmerken van de Tactical rifle scope

In onderstaand artikel de 7 Kenmerken van een tactical rifle scope of tactische richtkijker en of deze richtkijkers ook geschikt zijn voor jou. Bekijk de video en lees onderstaand blog voor extra informatie over dit type richtkijkers.

Deze volgt z.s.m. … Heel even geduld a.u.b. …

Nauwkeuriger schot op je doel met een richtkijker

Daarnaast hebben de meeste richtkijkers de mogelijkheid om te vergroten, waardoor je doel dichterbij komt en dus makkelijker te zien is. Dit zorgt voor een nauwkeuriger schot op je doel met een richtkijker. Mensen met een vermindert zicht kunnen het dradenkruis scherp stellen via het oculair en passend maken voor hun specifieke zicht voor een helder en scherp beeld. Hoe ouder de ogen, hoe slechter het zicht. Voor hun was het dan ook vaak onmogelijk om de keep en korrel nog te focussen. Dit was erg frusterend, maar is nu verleden tijd met een richtkijker. Zie ook brildragers en zicht door een richtkijker.

Betrouwbaar bijhouden van afstand en winddrift met bruikbaar dradenkruis

Een richtkijker heeft dus al veel voordelen t.o.v. iron sights, maar we willen meer, meer controle, meer grip en bij het eerste shot meteen ons doel raken. Tegenwoordig voel ik me behoorlijk gehandicapt met een “normale” jacht richtkijker op elk geweer. Zelfs een kleine jachtgeweer kan, zolang het accuraat is, een effectiever instrument zijn met een scope die goede knoppen heeft. Knoppen voor betrouwbaar bijhouden van afstand en winddrift, met een bruikbaar dradenkruis i.p.v. een duplex “point & shoot” richtkijker zonder bruikbare knoppen. De beste kwaliteit en de meest betrouwbare scopes met deze functies zijn vaak “tactische” scopes.

7 Kenmerken van een tactical rifle scope of tactische richtkijker

Hier een overzicht van de belangrijkste kenmerken van een tactical scope of tactische richtkijker;

1. Bij het eerste shot meteen ons doel raken

Tactische rifle scopes zijn bedoeld voor tactische situaties waar het belang om het eerste schot het doelwit te raken veel hoger is dan consistente uiterste precisie is. Dit willen we bereiken op iedere afstand en ook op onbekende afstanden. Je wil met het eerste shot meteen je doel raken.

met het eerste schot je doel rakenTactische rifle scopes zijn bedoeld voor tactische situaties waarin je het het eerste schot je doel wil raken

2. Tactical dradenkruis met dots of hashmark markeringen

Ander kenmerk van een tactische richtkijker is dat de schutter de mogelijkheid wil hebben om de afstand tot het doelwit te kunnen berekenen door gebruik van een dradenkruis in een tactical scope. Daarnaast moet er de mogelijkheid zijn voor het compenseren van kogeldaling of bullet drop, holdover en winddrift. Deze dradenkruizen zijn te herkennen aan de dots of hashmark markeringen, referentiepunten en referentielijnen en worden gebruikt voor het inschatten van afstanden, correcties voor kogeldaling en winddrift compensaties. Voorbeelden van tactische dradenkruizen zijn AR-BDC2, EBR-2C en VMR-1, zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.

Voorbeelden van tactische dradenkruizen zijn AR-BDC2, EBR-2C en VMR-1Voorbeelden van tactische dradenkruizen zijn AR-BDC2, EBR-2C en VMR-1

3. Vergroting van een tactical scope

De vergroting van een tactische richtkijker kan variëren van 1x tot 8x in de kleinste vergroting en 12x tot 30x in de grootste vergroting. Je hebt bijvoorbeeld drijfjacht richtkijkers die beginnen met 1x en een grootste vergroting van 4x, 6x of 8x hebben voor de kortere afstanden. Voor de middellange afstanden zijn er bijvoorbeeld richtkijkers met een 3-9x of 3-12x vergroting. Ook zijn er lange afstand richtkijkers met vergrotingen tot 24x of 25x. Maximaal zal de vergroting op een tactische richtkijker 30x zijn. Je zal dan ook bijna nooit een tactical rifle scope tegen komen met een vergroting groter dan 30x.

Trend in vergrotingsfactor

Een 4x vergrotingsfactor is een veel voorkomende vergroting, maar tegenwoordig is de trend om de zoomrange steeds groter te maken. Bijvoorbeeld een 3-20x, wat bijna een 7x zoom is. Sommige modellen hebben zelfs een 9x of 10x zoomfactor. Ik denk dan ook dat we in de toekomst meer richtkijkers zullen zien met deze hoge zoomfactor.

Vergroting van een tactical scopeDe vergroting van een tactische richtkijker kan variëren van 1x tot 8x in de kleinste vergroting en 12x tot 30x in de grootste vergroting

4. Tactische turrets met Zero-stop systeem

Tactical rifle scopes zijn voorzien van tactische turrets. Deze tactische turrets zijn meestal zonder kapjes, ook wel exposed turrets genoemd. Hiermee zijn ze snel en eenvoudig te bedienen. Meestal kun je meerdere draaien van 360° maken met de turrets. Ook wordt er het 0 punt aangeven van je point of zero / 0-punt. Er zijn turrets die slechts 1 omwenteling kunnen maken van 360° en niet meer. De high end Vortex tacticle richtkijkers zijn voorzien van en ZRZ Zero stop systeem. Andere richtkijkers van Vortex hebben bijvoorbeeld een CRS systeem om terug te gaan naar je 0-punt. Deze richtkijkers hebben grotere click waardes. Onderstaand een voorbeeld van het L-Tec zero stop systeem dat gebruikt wordt in o.a. de Vortex Razor HD gen II 4.5-27×56 FFP richtkijker.

Tactische turrets met Zero-stop systeemVoorbeeld van Tactische turrets met Zero-stop systeem in de Vortex Razor HD Gen II richtkijker.

5. Andere eigenschappen als dradenkruis, side focus knop en verlichting

Andere eigenschappen kunnen variëren zoals het dradenkruis. Deze kies je afhankelijk van waar je de richtkijker voor gaat gebruiken.. Vaak zijn ze in First focal plane, maar ze zijn ook in Second focal plane te krijgen. Wil je meer weten over het verschil tussen SFP en FFP, lees dan dit artikel. Daarnaast hebben deze richtkijkers vaak een side parallax knop voor het verminderen van het parallax effect op korte afstanden tot oneindig. Ook zijn tactische richtkijkers vaak voorzien van een verlicht dradenkruis. Met name bij de goedkopere tactical rifle scopes, voor de kortere afstanden, kan echter de verlichting en/of de side focus nog wel eens zijn weggelaten.

5_Tactical rifle scope met side focus knop en verlichtingTactical rifle scope met side focus knop en verlichting geintegreerd in een knop

6. Meer buisdikte voor grotere afstanden

De buisdikte van een tactical rifle scope begint bij 30mm en kan oplopen tot 34mm, 35mm, 36mm tot 40mm. Door deze dikkere buis heeft de richtkijker meer ruimte voor hoogte- en breedteaanpassingen. Hierdoor zijn deze richtkijkers ook te gebruiken voor een grotere afstand. Je kunt zo namelijk meer kliks draaien voor de kogeldaling, welke uiteraard groter is op lange afstanden.

7. Tactical rifle scope voor de jager en sportschutter; voorbeelden

Tactical rifle scope zijn geschikt voor zowel de jager als de sportschutter. Ze zijn geschikt voor het korte afstandschieten op snelle doelen, schieten op middellange afstanden en voor long range.

 1. Tactische richtkijkers met kleinere vergrotingen zoals bijvoorbeeld de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP of de Konus Konuspro AS-34 2-6×28 Richtkijker voor snelle doelen zijn zeer geschikt voor zowel jagen als schieten op snelle doelen op korte afstanden.De meest populaire richtkijker voor korte afstanden is op dit moment de Vortex Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker en de nieuwe versie die dit jaar 2017 is uitgekomen; Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker
 2. Een voorbeeld van de middellange afstand tactical richtkijker is de geheel nieuwe Vortex Diamondback Tactical 3-9×40 Richtkijker. Ook deze scope heeft een dual use en kan zowel voor jagen als tactical shooting gebruikt worden.
 3. Voor de het lange afstansschieten is er bijvoorbeeld de Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker, VMR-1 Dradenkruis. HS-T staat voor Hunter Shooting Tactical. De naam zegt dus al dat het een tactische richtkijker is. Een andere perfecte lange afstand tactische richtkijker is de nieuw dit jaar uitgekomen Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker, EBR-2C Dradenkruis (MOA), ook verkrijgbaar in MRAD-versie en in SFP dradenkruis.

Uiteraard zijn deze richtkijkers in veel meer merken verkrijgbaar, maar ik noem hier enkele voorbeelden van Konus en Vortex ter illustratie.

Verschillende tactische turrets van tactical rifle scopesVerschillende tactische turrets van tactical rifle scopes

Overzicht meest voorkomende eigenschappen van tactische richtkijkers:

 • Open tactische turrets (zonder caps)
 • Tactisch dradenkruis met dots of hashmark markeringen
 • Mogelijkheid voor het inschatten van afstanden en correctie voor kogeldaling en winddrift
 • Buisdikte van 30mm, 34mm, 35mm, 36mm of 40mm
 • Kleinste vergroting van 1x tot 6x of 8x
 • Grootste vergroting van 12x tot 30x
 • Vaak voorzien van side focus en verlichting
 • Vaak in FFP dradenkruis (maar ook in SFP verkrijgbaar)
 • Geschikt voor de jager en sportschutter op korte, midellange en lange afstanden

Voorbeelden van Tactical rifle scopes of Tactische richtkijkers

Onderstaand voorbeelden van Tactical rifle scopes of Tactische richtkijkers die ik noem in dit artikel en laat zien in de video:

 1. Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP – korte afstand
 2. Konus Konuspro AS-34 2-6×28 Richtkijker voor snelle doelen – korte afstand
 3. Vortex Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker – korte afstand
 4. Diamondback Tactical 3-9×40 Richtkijker – middellange afstand
 5. Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker, VMR-1 Dradenkruis – lange afstand
 6. Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker – lange afstand
 7. Razor HD 5-20×50 Richtkijker – zeer lange afstanden

Wat is een Tactical rifle scope of Tactische richtkijker?3 Voorbeelden tactical rifle scopes; Konus Konuspro AS-34 2-6×28 Richtkijker, Vortex Diamondback Tactical 3-9×40 Richtkijker en Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker.

Conclusie

Wat is een tactical rifle scope of tactische richtkijker? Ben je een jager of sportschutter en op zoek naar een richtkijker waarmee het eerste schot meteen op doel is, dan is de tactische richtkijker een goede keuze voor je. De tactical scope biedt je mogelijkheden voor het inschatten van afstanden en correctie voor kogeldaling en winddrift. Het tactische dradenkruis met dots of hasmarks leidt je de weg naar je target en je hebt veel verstelmogelijkheden in breedte en hoogte. Tevens heb je resetmogelijkheden naar je 0-punt. Het maakt niet uit op welke afstand je wilt schieten, tijdens het jagen of op de schietbaan, er is altijd wel een passende tactische richtkijker voor jou!

Vraag ons gerust om Advies!

Wil je advies voor de aankoop van een tactische richtkijker naar jouw wensen? Vraag het geheel vrijblijvend via onze richtkijkerspecialist via dit formulier >>

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over de Richtkijker 100 meter baan? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

 

Pin It on Pinterest