Richtkijkers en nachtkijkers; Wat zegt Wikipedia over de richtkijkers en nachtkijkers? Om jullie van zo veel mogelijk advies te voorzien op het gebied van richtkijkers en nachtkijkers, ben ik eens gaan kijken op https://nl.wikipedia.org.
Als ik zoek op richtkijker wordt ik doorgeleid naar deze pagina:
Richtkijkers en nachtkijkers in Wikipedia = Telescoopvizier
Richtkijkers en nachtkijkers in Wikipedia; (Doorverwezen vanaf Richtkijker)
Een telescoopvizier is een vizier op een geweer of ander wapen (bijvoorbeeld kruisboog, handboog) gemonteerde verrekijker waarmee men het doel beter kan zien.
Door middel van kruisdraden kan men de plaats waarnemen waar het projectiel zal gaan raken als het wapen wordt stilgehouden bij het lossen van het schot, als even wordt afgezien van andere verstorende factoren zoals windsnelheid, omhoog of omlaag schieten etc. Er is over het algemeen een verstelmogelijkheid in hoogte voor verschillende afstanden en instelmogelijkheden om op de karakteristieke eigenschappen van de schutter in te kunnen spelen. Omdat het projectiel een kromme baan volgt en het licht door het vizier (bij lucht van gelijke temperatuur) een rechte lijn moet een telescoopvizier afgesteld worden op een bepaalde afstand.
Zie ook: Kogelval |
Voor het schieten met een helling omhoog of omlaag of met zijwind wordt het precies afstellen een ingewikkelde zaak, zeker als er niet “ingeschoten” kan worden. De uitwendige ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van projectielen tussen het verlaten van de loop en de inslag.
Een laservizier is een richthulpmiddel waarbij aan het wapen een laser apparaat gekoppeld is. Ook de laserstraal volgt een rechte lijn, dus ook hierbij moet nauwkeurig afgesteld of ingeschoten worden.
Het schieten met een telescoopvizier heeft enkele voordelen ten opzichte van een korrel en keep vizier. Bij de laatste moet er op drie dingen tegelijk worden gelet: de keep, de korrel en het doel. (Bij een telescoopvizier is er alleen het draadkruis en het doel.) Tijdens het kijken stelt het oog zich soms onwillekeurig in op een van deze drie afstanden zodat het zicht af en toe wazig wordt. Bij lichte schemering is het doel ook duidelijker te zien, doordat het grotere oppervlak van de lens licht vanaf het doel opvangt dat zonder telescoop buiten de pupil was gevallen.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Telescoopvizier
Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar de nachtkijker. Daar wordt het volgende over verteld op Wikipedia:
Richtkijkers en nachtkijkers in Wikipedia; Nachtkijker
Dit artikel behandelt zeer lichtsterke verrekijkers voor gebruik ’s nachts. Voor elektronische beeldversterkers of restlichtversterkers. zie Beeldversterker en Nachtzichtapparatuur. |
Richtkijkers en nachtkijkers in Wikipedia; Een nachtkijker is een verrekijker die men ook ’s avonds en ’s nachts kan gebruiken.
De voorwaarden zijn dat er voldoende licht door de kijker kan en er ook weer uitkomt. De zogenaamde uittreepupil van de kijker moet dan een diameter van minimaal 7 mm hebben. Het menselijk oog heeft namelijk ’s nachts een grotere pupil dan overdag. Als deze gelijk is aan de uittreepupil van de kijker, ziet men optimaal.
De uittreepupil van de kijker kan je zien als je de kijker een eindje van je afhoudt en naar het lichtpunt kijkt dat je in het oculair ziet. Hij is ook te berekenen door de diameter van de objectieflens te delen door de vergroting. Beide kenmerken zijn terug te vinden in de “sterkte” van de kijker. Bijvoorbeeld een 7×50 kijker heeft een uittreepupil van 50 / 7 = 7,1 mm, en is dus nachtkijker. een kijker met een sterkte van bijvoorbeeld 10×22 heeft een uittreepupil van 2,2 mm en is dus niet geschikt als nachtkijker.
Nachtkijkers dienen niet verward te worden met nachtzichtapparatuur en infraroodkijkers. Deze maken gebruik van elektronische beeldversterking en zijn veel duurder. Voor meer hierover, zie de artikelen Beeldversterker, Nachtzichtapparatuur en Infraroodkijker.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtkijker
In de artikelen staan diverse handige links die verwijzen naar meer info over de richtkijkers en nachtkijkers. Misschien wel handig om deze link nog even te laten zien namelijk de infraroodkijker:
Infraroodkijker
Een infraroodkijker werkt door het opvangen en in zichtbaar licht omzetten van infrarood licht. Dit licht wordt meestal uitgezonden door een speciale infraroodlamp; deze lamp ziet er hetzelfde uit als een gewone zaklamp, maar verspreidt infrarood in plaats van ‘normaal’ licht.
De infraroodkijker kan dit licht opvangen en zet deze door middel van sensoren en elektronica om in een (meestal groen) beeld. Infraroodkijkers worden dan ook gebruikt door jagers en kampeerders. Videocamera’s hebben vaak ook een mogelijkheid om bij infraroodlicht opnames te maken en kunnen zo als geïmproviseerde infraroodkijker gebruikt worden.
Voor militaire toepassingen is de infraroodbron minder gewenst, omdat die de plaats van de waarnemer onmiddellijk zou verraden als de tegenpartij ook een infraroodkijker heeft. Daarom wordt hier vaak gebruikgemaakt van nachtzichtapparatuur met beeldversterkers.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Infraroodkijker
Ik hoop dat je hiermee weer wat exra algemene informative hebt over richtkijkers en nachtkijkers en ga binnenkort weer aan de slag met een volgend artikel over richtkijkers.
Groetjes, Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/