Richtkijker voor varmint jacht op schadelijke kleine wildsoorten; Beste keuze in Varmint jacht richtkijkers. Er wordt in Nederland steeds meer schade bestreden op plaagdieren die veel overlast bezorgen. Deze Varmint jacht gebeurt d.m.v. het kogelgeweer. Varmint jacht is misschien wel een van de moeilijkste jacht disciplines en kan een behoorlijke uitdaging zijn. Een goede richtkijker is dan ook erg belangrijk in een jacht die plaats vindt in omstandigheden met weinig licht en schemering tot in de nachturen. Belangrijke vraag is: “Wat is de meest geschikte richtkijker voor varmint jacht?” Welke vergroting neem ik het beste voor varmint en welke lens grootte? Welk dradenkruis is ideaal voor varmint? Zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden. Ik ga het allemaal uitleggen in dit artikel; De perfecte Richtkijker voor varmint jacht met voorbeelden van passende richtkijker modellen!

Richtkijker voor varmint jacht op schadelijke wildsoorten; Beste keuze

Wat is Varmint jacht of Varmint hunting

Eerst even wat uitleg; Varmint jacht (of in het Engels Varmint hunting genoemd) is een vorm van jacht op klein wild, plaagdieren en knaagdieren die overlast en schade kunnen veroorzaken aan eigendommen en voor het beheer van de wildstand wordt toegepast. Je kunt het zien als bestrijding van dieren die veel overlast bezorgen. Bijvoorbeeld jagen op gans, haas, wilde eend en andere schadelijke wildsoorten, maar ook jagen op vos, edelhert, ree, wilde zwijnen. Om te mogen jagen met een geweer heb je een geldige jachtakte (jachtvergunning) nodig. Verder mag je alleen in bepaalde periodes jagen op bepaalde dieren.

Belangrijkste uitrusting voor varmint jacht is de richtkijker op het kogelgeweer

De Varmint jacht is wellicht wel een van moeilijkste jacht disciplines die er is op het gebied van jagen. De meeste dieren die vallen onder varmint categorie zijn roofdieren, klein wild, plaagdieren en knaagdieren en als zodanig zijn ze zeer intelligent, op hun hoede, heimelijke en sluw. Kortom, varmints zijn geduchte tegenstanders die zorgen voor uitdagende jacht voorwaarden. Het kiezen van de juiste uitrusting voor deze job is een belangrijke eerste stap. Het belangrijkste stuk uitrusting is de richtkijker voor op kogelgeweer. De populairste kalibers voor varmint jacht zijn .22 hornet, .222 Rem, .223 Rem en .22-250 en .243 Win. De terugslag van deze en de meeste andere “varmint kalibers” is te verwaarlozen. Vandaar ook dat comfort bij de richtkijker voor varmint jacht belangrijker is dan de veiligheid i.v.m. de terugslag.

Beste vergroting richtkijker voor varmint

Het gebied waarin de Varmint jacht bedreven wordt, kan nogal variëren en kan bosrijk zijn of open terrein. Het bereik waarop vaak geschoten wordt bij varmint jacht is meestal 100 meter of minder. Je hoeft geen richtkijker te kiezen met een enorme vergroting in die omstandigheden. Veel belangrijker is flexibiliteit. Het optimale vergrotingsniveau in een richtkijker voor varmint jacht tot 100m is een variabel vergroting in de 3-12x. Deze vergroting is ook geschikt voor een opportunistisch schot op een meer afgelegen vos, edelhert of ree bijvoorbeeld.

Wil je schieten op grotere afstanden dan kun je beter een wat grotere vergroting nemen van 4-16x of 6-24x. Belangrijk is om dit vooraf te bepalen, alvorens je de keuze voor een varmint richtkijker gaat maken.

Beste vergroting richtkijker voor varmintVariabele instelbare vergroting in verlicht dradenkruis instelbaar in 11 stappen van de Vortex Viper PST 6-24×50 FFP Richtkijker

Keuze objectief lens richtkijker voor varmint?

Varmint jacht vindt plaats in omstandigheden met weinig licht, van schemering tot in de nachturen. Het is noodzakelijk om een richtkijker te kiezen met een exit pupil diameter die geschikt is voor omstandigheden met weinig licht. Exit pupil diameter wordt berekend door de diameter van het objectief te delen door de vergroting van de richtkijker. Dit vertelt je de diameter van de lichtbundel die op het oculair eye piece wordt overgedragen. In het menselijk oog is de pupil, bij weinig licht, uitgezet tot een diameter van ongeveer 5mm. Om het beste gebruik te maken van de lage niveaus van omgevingslicht van richtkijkers, moet de exit pupil groter zijn dan deze 5mm diameter. Dit betekent dat bij vergrotingsniveaus die het meest geschikt voor varmint jacht, je een diameter objectief in de 42-50mm nodig hebt. Naar mijn mening is een 50mm objectief de beste optie. Vanwege het schieten met weinig licht zijn , volledig gecoate lenzen of fully multicoated lenzen een must bij een richtkijker voor varmint jacht. Lens coatings verminderen de hoeveelheid licht die gereflecteerd worden uit de lens. Licht dat niet gereflecteerd wordt uit de lens, zal worden overgedragen van de lens naar je oog. Goede lens coatings kunnen de lichttransmissie verhogen en jouw zicht door de richtkijker in omstandigheden met weinig licht sterk verbeteren.

Keuze van dradenkruis richtkijker voor varmint

Varmint jacht wordt bedreven in een zeer dynamische omgeving. Je target is vaak in beweging, soms zelfs snel. Vandaar dat een zo groot mogelijk gezichtsveld of field of view belangrijk is. Voor een dergelijke dynamische schietomgeving heb je een passend dradenkruis nodig. Een Mil-Dot dradenkruis zal je helpen bij het inschatten van afstand en holdover op langere schoten. Het helpt je tevens te informeren over je voorsprong op bewegende doelen. Een first focal plane dradenkruis (FFP) is een goed idee voor een richtkijker voor varmint jacht. Het zal noodzakelijk zijn om de vergroting te wijzigen nadat je de target hebt. Met een first focal plane dradenkruis blijft de target in de zelfde grote als het dradenkruis. Dit betekent dat de afstand, holdover en voorsprong inschattingen het zelfde blijven. Dit is niet het geval bij een second focal plane dradenkruis. Bij een First Focal Plane richtkijker vergroot het dradenkruis namelijk mee als je inzoomt. Daarmee blijven de referentiepunten in het dradenkuis op elke vergroting betrouwbaar.

Naast Mil-dot is ook een EBR-1 of EBR-2C dradenkruis geschikt voor varmint jacht en helpt dit reticle bij het inschatten van afstand en holdover op langere schoten. Deze dradenkruizen vind je terug in de Vortex richtkijkers onderaan dit artikel.

Een door kliks verstelbare dradenkruizen is nuttig, vooral wanneer de schoten langer worden of er meer wind komt op die dag. Een verlicht dradenkruis is geen must, maar zeker geschikt voor dit soort richtkijker voor varmint jacht en schieten met een kogelgeweer.

Keuze van dradenkruis richtkijker voor varmintLinks het FFP verlicht MIL-Dot dradenkruis van Konus, rechts het FFP EBR-1 dradenkruis van de Vortex PST-kijker

Parallax bij richtkijker voor varmint

Op de meeste afstanden en vergrotingen bij varmint jacht, zou parallax geen probleem moeten zijn. Een verstelbare objectieve model, of een side focus knop om te compenseren voor parallax zijn echter wel een goed idee. Mits het past bij de richtkijker van jouw budget. Op het gebied van budget is het nooit een goed koopje om een goedkope richtkijker te kopen. Over het algemeen stellen goedkope richtkijkers vaak teleur. Uiteindelijk zal het je meer gaan kosten als je uiteindelijk dan toch een duurdere richtkijker gaat kopen die je in de eerste plaats al had moeten kopen. Tip: Een goede vuistregel is: selecteer de beste richtkijker die je voor je budget kunt veroorloven en neem dan het volgende model daar boven en verberg de rekening voor je vrouw!

Parallax bij richtkijker voor varmintVortex Viper PST 6-24×50 FFP richtkijker met voldoende instelmogelijkheden voor hoogte en windverstelling en Customizable Rotation Stop (CRS)

Conclusie beste richtkijker voor varmint jacht

Samengevat de ideale parameters voor een varmint jacht richtkijker zijn:

  1. Een varmint jacht richtkijker tot 100m moet een variabele vergroting hebben van 3-12x
  2. Een varmint jacht richtkijker tot 300m of meer moet een variabele vergroting hebben van 4-16x of 6-24x
  3. Een breed gezichtsveld of field of view hebben.
  4. Een richtkijker voor varmint jacht moet een groot objectief hebben in de 50mm range
  5. De lenzen moeten gecoat, zijn om het meeste uit de lage omgevingslicht omstandigheden te halen.
  6. Optimaal is een klik verstelbare, first focal plane (FFP), mil-dot of EBR-1, EBR-2C dradenkruis. Een verlicht dradenkruis is een plus.
  7. De mogelijkheid om te compenseren voor parallax met verstelbare objectief (AO) of side focus is wenselijk.

Varmint jagers staan voor talrijke uitdagingen, maar de juiste richtkijker op een goed geweer kunnen de kansen vergroten en succes verzekeren!

Geschikte richtkijker voor varmint jacht modellen van Konus

Onderstaand een overzicht van geschikte Konus richtkijker voor varmint jacht met een FFP verlicht MIL-Dot dradenkruis en full multicoating lenzen. Deze richtkijkers komen uit de Konuspro F30-serie. Dit type richtkijker voor Varmint jacht ligt in de prijsklasse rond € 500,-

Konus Richtkijker Konuspro F30 6-24x52 FFP

Geschikte richtkijker voor varmint jacht modellen van Vortex

Ook Vortex heeft varmint richtkijkers die aan bovenstaande parameters voldoen en daarom zeer geschikt zijn voor varmint jacht op grotere afstanden. Dit zijn Viper PST-kijkers met een FFP-dradenkruis. Deze richtkijkers hebben een EBR-1 dradenkruis of EBR-2C dradenkruis, wat ook perfect helpt bij het inschatten en holdover van langere afstanden. Dit type richtkijker voor Varmint jacht liggen in de prijsklasse rond € 1000,-

Viper PST is precies wat de tactische schutter en varmint hunter wil hebben voor een goede prijs:

Vortex Viper PST 6-24x50 FFP Richtkijker

Meer geschikte richtkijkers voor de varmint jacht, met iets andere specificaties en vergrotingen van Vortex. Deze richtkijkers zijn voorzien van een SFP-dradenkruis. Dit type richtkijker voor Varmint jacht ligt in de prijsklasse €300,- à € 500,- :

 

Gerelateerde artikelen over richtkijkers voor de jacht

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over de richtkijker voor varmint jacht? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest