Richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering “Hog Hunter”. Zoek je een geschikte richtkijker voor varkensjacht? Dan is de Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA) een hele goede optie. We gaan eens een kijkje nemen naar deze Hog hunter richtkijker van Vortex voor de jacht op wilde varkens tijdens de schemering, waar lichtcondities vaak slecht zijn. Een richtkijker met 30 mm buis, geschikt voor de veeleisende jager met een prijs onder de € 350,-. In dit artikel waarom de Hog Hunter richtkijker zo geschikt is voor de varkensjacht en hoe deze kijker werkt, hoe het SFP V-Brite dradenkruis werkt en hoe de richtkijker naar jouw voorkeuren is in te stellen op een jachtwapen.

Hog Hunter richtkijker voor varkensjacht tijdens schemeringVortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering

Richtkijker voor varkensjacht; Hog Hunter 3-12×56

De Hog hunter Crossfire II is uniek in zijn samenstelling en configuratie. Daarmee onderscheidt deze richtkijker voor varkensjacht zich sterk van andere richtkijkers. De 3-12 vergrotingsrange, gecombineerd met een grote objectief lens van 56 mm, maakt deze richtkijker ideaal voor jachtomstandigheden met weinig licht zoals in schemering. Een geschikte jacht richtkijker als varkens actief zijn, op zoek naar voedsel. Een andere eigenschap die jagers zal aanspreken is het verlichte V-Brite dradenkruis. Een verlicht in het glas geëtst dradenkruis. Dit V-Brite dradenkruis is instelbaar in 11 standen qua helderheid. Zo ben je altijd gericht op het doel en target, ongeacht de lichtomstandigheden waaronder je jaagt. Daarmee blinkt deze richtkijker voor varkensjacht uit tijdens de meeste slechte lichtcondities. Deze richtkijker heeft een 30 mm buis.

Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker review

De Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker is onderdeel van de Crossfire II lijn van Vortex en heeft daarmee alle kenmerken van de Crossfire II. Zo heeft de Hog Hunter 3-12×56 fully multicoated lenzen met optimale lichttransmissie voor maximaal licht en heldere beelden. Deze Hog hunter heeft een Extended eye relief, verlengd eye relief en fast-focus eye piece. Het Gezichtsveld op 100m is 11-2,8 m. Dat wil zeggen dat het gezichtsveld op 100 meter bij een vergroting van 3x dan 11 meter is. Bij een vergroting van 12x is het gezichtsveld  2,8 meter.

De hard geannodiseerde aluminium buis is vervaardigd uit één deel, zoals bij alle Vortex-richtkijkers het geval is. De hog hunter heft een stikstofvulling en de O-ring afdichting zorgen voor een volledige waterdichtheid, neveldichtheid en stofdichtheid. Deze Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 kan tegen en stootje. Mocht deze richtkijker toch defect raken, dan kun je gerust zijn want Vortex heeft een levenslange garantie op al haar richtkijkers.

De turrets zijn eenvoudig met de hand te verstellen. Hiervoor heb je dus geen gereedschap nodig. De kliks zijn duidlijk te horen als je de turrets versteld.

richtkijker voor varkensjacht; Hog Hunter 3-12x56 AO onderdelenOnderdelen Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker voor varkensjacht

Hog Hunter V-Brite dradenkruis instellen

Richtkijker aanpassingen van het V-Brite dradenkruis Focus. The Vortex Crossfire II Hog Hunter maakt gebruik van een snel focus oculair. Dit fast focus oculair is ontworpen om snel en gemakkelijk de scherpte aan te passen van het V-Brite dradenkruis.

Hoe pas je de focus van het dradenkruis aan

 1. Kijk door de richtkijker op een lege witte muur of omhoog naar de hemel.
 2. Draai de oculair focus knop in of uit totdat de dradenkruis beeld zo scherp mogelijk is.

Opmerking: Probeer deze aanpassing zo snel mogelijk te maken, omdat het oog zal proberen om te compenseren voor een uit-focus dradenkruis.

 1. nadat deze aanpassing voltooid is, zal het niet nodig zijn om telkens te heroriënteren als je de richtkijker gebruikt. Echter, omdat je gezichtsvermogen na verloop van tijd verandert kan, is het verstandig om deze aanpassing af en toe opnieuw controleren.

Aanpassen van vergroting

Je verandert de vergroting door de vergrotingsring te draaien naar het gewenste niveau. Je hebt hierbij de keuze van 3 tot 12x.

Let wel op dat je niet direct via de richtkijker in fel zonlicht kijkt want dat kan, net als bij elk optisch instrument, leiden tot ernstige en permanente schade aan je gezichtsvermogen.

Hoogte en breedte verstelling van de Hog Hunter

Deze Crossfire II Hog hunter richtkijker is uitgerust met in hoogte en breedte verstelbare turrets met duidlijk hoorbare klicks. Elke hoorbare klik beweegt de inpact van de kogel met 1/4 van een minute of angle (MOA).

1/4 MOA komt nauw overeen met 1/4 inch op 100 yards (91,44 meter), 1/2 inch op 200 yards (182,88 meter), 3/4 inch op 300 yards (274,32 meter). Voorbeeld: Neem vier 4 klikken als je de kogel impact met ongeveer één inch op 91,5 meter wilt verplaatsen.

Specificaties Hog Hunter turrets

 • Stijl: capped
 • Maximale breedte-verstelling: 60 MOA
 • Maximale hoogte-verstelling is ook 60 MOA
 • Klik-waarde op 100m (in mm): 1/4 MOA (7,25 mm)
 • Draai per rotatie turret: 15 MOA

Hoogte en breedte verstelling van de Hog Hunter turretsHoogte en breedte verstelling van de Hog Hunter richtkijker d.m.v. turrest

Hoe pas ik hoogte en breedte instellingen aan via turrets

Het aanpassen van de hoogte en breedte instellingen doe je d.m.v. de turrets bovenop de richtkijker. Je verwijdert de beschermkapjes. Vervolgens draai je aan de turrets in de richting waarin je de kogel wil laten inslaan, om zo het doel (target) te veranderen. Verdraai de turrets om aanpassingen te maken door de draaiknop in de gewenste richting (omhoog/omlaag of links/rechts) te draaien, zoals aangegeven door de pijlen op de turrets.

Reset turrets

Deze Hog Hunter is voorzien van reset turrets. Na sight-in, kunt je opnieuw de nul vastzetten op de turrets en via de referentie-puntjes uitlijnen. Vervolgens draai je de beschermkapjes weer op de turrets en ben je klaar om te gaan schieten.

Beeld scherp stellen van Hog Hunter en Parallax correctie

Deze Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker beschikt over een beeld focus/parallax aanpassing die maximale beeldscherpte biedt en parallax fouten elimineert. Met behulp van beeld focus/parallax correctie: Zorg ervoor dat het dradenkruis juist is gefocused, zoals hierboven is omschreven (Zie: Hog Hunter V-Brite dradenkruis instellen)

 • Draai het verstelbare objectief vooraan de richtkijker totdat de getallen overeenkomen met de afstand die je schiet. Lijn het yardage nummer uit met de indicatie pijl op de richtkijker.
 • Kijk door de richtkijker voor de juiste instelling, om de beeldscherpte te verifiëren en op hetzelfde moment, te kijken naar het dradenkruis, terwijl je met je hoofd heen en weer beweegt. De instelling is juist als er geen duidelijke beweging is tussen het dradenkruis en de target, terwijl je hoofd heen en weer beweegt. Als er wel beweging is, pas dan de focus knop iets aan totdat de beweging volledig geëlimineerd is.
 • Wanneer correct ingesteld, moet het doel scherp en helder zijn.

Crossfire II Hog Hunter Beeldscherpte | Parallax | verlicht dradenkruisCrossfire II Hog Hunter; instellen van Beeldscherpte, Parallax en verlicht dradenkruis

Wat is de Parallax?

Parallax is een fenomeen dat optreedt als de doelafbeelding (target) niet helemaal op hetzelfde optische vlak valt als het dradenkruis in de richtkijker. Als het oog van de schutter niet precies gecentreerd in het oculair kijkt, dan kan er een schijnbare beweging van de target in relatie tot het dradenkruis optreden, die kan leiden tot een kleine verschuiving in het inslagpunt. Parallax fouten zijn het meest problematisch voor precision schutters, die gebruik maken van een hoge vergroting.

Het verlichte V-Brite dradenkruis aanpassen

Verder is de Crossfire II Hog Hunter is uitgerust met een Second Focal Plane Dradenkruis. Dit houdt in dat het dradenkruis altijd dezelfde grootte behoud, welke vergroting je ook gebruikt. De kleur van het verlichte V-Brite dradenkruis is rood.

D.m.v. de knop die bovenop het fast focus eye-piece zit, kun je de verlichting van het dradenkruis aanpassen in 11 standen van helderheid. Hiermee pas je het dradenkruis aan de moeilijkste omstandigheden tijdens de varkensjacht aan, vooral tijdens de schemering. Dit verlichte dradenkruis werkt op een CR 2032 batterij. Door het dopje bovenop eraf te draaien kun je de batterij vervangen wanneer deze leeg is.

Hog Hunter V-Brite dradenkruisHet V-Brite SFP Dradenkruis van de Vortex Crossfire II “Hog Hunter”

De Hog Hunter monteren en instellen op het jachtwapen

Installeer je richtkijker met de ringen losjes op je jachtwapen. Draai de schroeven van ringen nog niet te vast aan. Zo kun je de oogafstand aanpassen op je wensen, om verwonding van het oog bij terugslag te voorkomen. Monteren en instellen van Hog Hunter:

 • Stel de richtkijker in op het midden van het vergroting bereik, in dit geval bijvoorbeeld op 8x
 • Kijk door de richtkijker in een normale schietpositie en schuif de richtkijker langzaam terug naar je gezicht. Let op de field of view, het zichtveld dat je ziet door de richtkijker. Als het volle gezichtsveld zichtbaar is, stop je.
 • Draai nu de richtkijker totdat de verticale haarlijn exact overeenkomt met de verticale as van het geweer. Zorg dat je hierbij de kijker niet voor of achteruit schuift. Je kunt voor deze procedure ook een bubble level instrument gebruiken, waarmee je de richtkijker waterpas kunt afstellen. Een geschikte waterpas is bijvoorbeeld de Vortex Bubble Level voor 30 mm Richtkijkers
 • Na het uitlijnen van het dradenkruis, zet je de montageringen vast volgens de instructies van de fabrikant.

Vortex Bubble Level voor 30 mm Richtkijkers; richtkijker waterpas instellenVortex Bubble Level voor 30 mm Richtkijkers; waarmee je de richtkijker waterpas kunt afstellen

Belangrijkste kenmerken Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker op een rij:

 • Fully multi-coated lenzen
 • Second Focal Plane Dradenkruis
 • Buis vervaardigd uit één deel
 • Gemaakt van aluminium dat ook bij vliegtuigen gebruikt wordt
 • Reset turrets
 • Water-, nevel- en stofdicht
 • Hard geannodiseerde afwerking
 • Fast-focus oculair

Jacht bij weinig licht; Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12x56 Richtkijker, V-Brite (MOA)Vortex Crossfire II “Hog Hunter” Ideale richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering

Video Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA)

Hier kun je nog de Vortex video bekijken van de  Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA):

Bron: https://youtu.be/8BcirMvzDG8

Conclusie richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering

De Crossfire II Hog Hunter richtkijker is optimaliseerd voor de jacht bij weinig licht met een 56 mm objectief en verlicht glas-geëtst SFP dradenkruis, instelbaar in 11 standen. De Hog hunter is speciaal ontworpen voor veeleisende jager, met zeer lang oog reliëf, robuuste constructie en nauwkeurige, soepele instel-mogelijkheden. De ideale richtkijker voor varkensjacht tijdens schemering.

Ik wens je veel succes tijdens de varkensjacht / jacht op wilde varkens.

Gerelateerde artikelen over richtkijkers voor de jacht:

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Welke richtkijker gebruik jij voor de varkensjacht tijdens de schemering? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest