Richtkijker voor drukjacht en drijfjacht; Vortex Strike Eagle 1-6×24 review. Zoek je een richtkijker voor drukjacht, jagen op varmint en ongedierte?  Dan is de Vortex Strike Eagle 1-6×24 een hele goede optie. Typische kenmerken zijn de snelheid en veelzijdigheid van deze kijker. Naast voor de drukjacht is deze richtkijker met AR-BDC dradenkruis ook zeer geschikt voor de drijfjacht en ongediertebestrijding. Door zijn kleine vergroting van 1-6x blinkt hij uit op de korte afstanden, wat hem tot een perfecte drijfjacht richtkijker maakt. Tot slot is hij ook perfect voor  tactical shooting zoals IPSC schieten. Kortom; een ‘dual use’ richtkijker geschikt voor de actieve all-round jager en de sportschutter met een brede range van 15 tot 600 meter.

Richtkijker voor drukjacht en drijfjacht; Vortex Strike Eagle 1-6x24 review Richtkijker voor drukjacht en drijfjacht; Vortex Strike Eagle 1-6×24 review

(Update 20-08-2019)

In dit artikel een uitgebreide review over deze All-round richtkijker Vortex Strike Eagle 1-6×24; De voor- en nadelen, uitleg van de specificaties, het unieke dradenkruis, de mogelijkheden in afstanden en de montage. Tevens een overzicht van meer richtkijkers die uitermate geschikt zijn voor de jacht zoals; de drijfjacht, het jagen op groot wild, varmint hunting, tactical en long range schooting (op de schietbaan).

Deze Vortex Strike Eagle 1-6×24 richtkijker is al verkrijgbaar vanaf € 395,-

Nieuw: De richtkijker Vortex Strike Eagle 1-8×24 is al verkrijgbaar vanaf € 449,-

Inhoud review Vortex Strike Eagle

 1. 1-6x vergroting en 30 mm buis
 2. Voor welke wapens is de Vortex Strike Eagle geschikt?
 3. Richtkijker voor drukjacht review
 4. Glasgeëtste dradenkruis
 5. Stroomvoorziening
 6. SFP richtkijker voor drukjacht in MOA
 7. Uitleg AR-BDC Dradenkruis
 8. Maakt targets van dichtbij tot ver weg snel en gemakkelijk
 9. Montage Vortex Strike Eagle op wapen met Picatinny rail
 10. Handige accessoires
 11. Instellen van de richtkijker
 12. Voordelen
 13. Nadelen
 14. Technische specificaties
 15. Conclusie
 16. Meer richtkijkers voor de jager; Vortex Viper en Razor HD

Vortex Strike Eagle met 1-6x vergroting en 30 mm buis

Met de 1x tot 6x vergroting biedt deze richtkijker schutters de mogelijkheid voor schoten op zeer korte afstanden point-blank tot lange afstanden. De Strike Eagle vergemakkelijkt namelijk het snel schieten op afstanden van 15 tot 600 meter met populaire calibers als .223 / 5.56 mm en .308 / 7.62 mm. Je switcht heel eenvoudig van 1x vergroting voor korte afstanden naar 6x vergroting voor long range schooting. De vergrotingsring zit vooraan aan het oculair en kan daarom snel bedient worden. Daarnaast zorgt de uitstekende mag-bar op de vergrotings-ring voor nog meer grip, zeker tijdens koude dagen met handschoenen aan. Misschien goed om te zeggen is dat de 1x vergroting ook echt een 1x vergroting is. De focusring voor aan het oculair is groot en eenvoudig te bedienen. Tot slot heeft de Vortex Strike Eagle 1-6×24 een fast focus eye piece waarmee je snel en gemakkelijk het dradenkruis kunt scherpstellen.

<< terug naar overzicht

Voor welke wapens is de Vortex Strike Eagle geschikt?

De Vortex Strike Eagle is in het bijzonder ontworpen voor AR shooters met moderne semi-automatische wapens in gedachten zoals; AR 15, the ARAK 21, and the Ruger Mini series. Er zijn echter veel meer wapens en jachtgeweren geschikt voor deze richtkijker.

De Vortex Strike Eagle is uitgerust met een 30 mm buis uit een deel en XR full multi coating lenzen, wat zorgt voor een hoge lichtopbrengst en heldere en scherpe beelden, ook bij een grote vergroting. Hij is Nevelvrij, waterdicht en Schok bestendig in alle weersomstandigheden. De Vortex Strike Eagle heeft een VIP Warranty, Levenslange VIP-Garantie. Hiermee ben je altijd verzekerd van een goed werkende richtkijker.

Vortex Strike Eagle gemonteerd op AR-15Vortex Strike Eagle gemonteerd op AR-15

<< terug naar overzicht

Richtkijker voor drukjacht; Vortex Strike Eagle 1-6×24 review

De Strike Eagle, Richtkijker voor drukjacht, maakt gebruik van een fast focus oculair. Hij is ontworpen om snel en gemakkelijk het dradenkruis scherp te stellen, om zo het doel sneller te vinden. De Strike Eagle beschikt over Vortex eigen uniek AR-BDC dradenkruis. Het AR-BDC dradenkruis is glasgeëtst, verlicht en instelbaar. Tevens kan dit AR-BDC Dradenkruis in 11 stappen verlicht worden en heeft meerdere referentiepunten om gemakkelijk hoogte- en windcorrecties te maken. Hiermee stelt het verlichte dradenkruis je in staat om de kijker snel aan te passen op wisselende licht-condities. Met deze illumination kun je dus ook precies en accuraat schieten in situaties met weinig licht, bijvoorbeeld in de schemering. Dit is aan te passen via de knop aan de rechterzijde van de richtkijker.

<< terug naar overzicht

Glasgeëtste dradenkruis voor zeer nauwkeurige weergave

Het glasgeëtste dradenkruis zorgt voor een zeer naukeurige weergave op het doel en haarscherp beeld. Ook als de batterij bijna op is kun je toch met dit dradenkruis blijven richten op doel. Tevens is een in het glas geëtst dradenkruis onbreekbaar.

<< terug naar overzicht

Stroomvoorziening Vortex Strike Eagle 1-6×24

Deze richtkijker werkt op slechts één CR 2032 batterij. Vortex schat een batterijduur van 150 uur op bij maximaal gebruik. Een extraatje is een reserve batterij-compartiment die onder de breedteverstellings turret zit, eenvoudig eruit te halen met de punt van een kogel. Hiermee kom je nooit zonder power te zitten. Bij de Strike Eagle worden tevens verwijderbare lens covers mee geleverd. Kortom; een zeer compleet geleverde kijker.

Reserve batterij-compartiment onder breedteverstellings turretLeuk extraatje: reserve batterij-compartiment die onder de breedteverstellings turret zit

<< terug naar overzicht

SFP richtkijker voor drukjacht in MOA

De Vortex Strike Eagle is een SFP-richtkijker of Second Focale Plane richtkijker voor drukjacht en drijfjacht. Dat wil zeggen dat bij een vergroting, het dradenkruis altijd het zelfde blijft. De max. breedteverstelling is 140 MOA. De max. hoogteverstelling is 140 MOA. De klik-waarde op 100m (in mm) is 1/2 MOA (14 mm).

Vortex richtkijker met verstelbare turrets-Customizable Rotation Stop (CRS)Strike Eagle met verstelbare turrets-Customizable Rotation Stop (CRS)

<< terug naar overzicht

Uitleg Vortex Strike Eagle 1-6×24 AR-BDC Dradenkruis (MOA)

Het AR-BDC dradenkruis zelf werd in eerste instantie vooral ontworpen voor de .233 kaliber 5.56 mm patroon. Met behulp van ballistische calculator op de website van Vortex, kan deze richtkijker echter gebruikt worden met vele patronen en kalibers. Een grafiek van de referentie voor de .308 kaliber (7,62 mm) is opgenomen in de bijgeleverde handleiding.

Vortex Strike Eagle 1-6×24 AR BDC dradenkruis 785Vortex Strike Eagle 1-6×24 AR BDC dradenkruis voor gebruik met met vele patronen en kalibers

<< terug naar overzicht

Strike Eagle maakt targets van dichtbij tot ver weg snel en gemakkelijk

Uit onze veldtest is gebleken dat het hoefijzer-vormig dradenkruis gecombineerd met de BDC referentiestreepjes het treffen van targets zeer snel en gemakkelijk maakt, zowel van dichtbij als op langere afstanden. Daarom is in mijn optiek deze Strike Eagle richtkijker zeer nuttig voor vele soorten van jacht; bijvoorbeeld drijfjacht en drukjacht, vossenjacht, jacht op ratten, muizen, konijnen en andere kleine zoogdieren, als ongedierte-bestrijding / pest-control. Tot slot is de Strike Eagle zeer geschikt voor de sportschutter en tactical shooting zoals bijvoorbeeld IPSC schieten. Daarmee heeft deze scope een ‘dual use’ functie voor zowel de jacht als tactisch schieten.

<< terug naar overzicht

Montage Vortex Strike Eagle op wapen met Picatinny rail

De aanbevolen montage voor de Vortex Strike Eagle op een AR-wapen is de Cantilever Montage 30 mm 2-Inch Offset (1.59 inch/40.39mm). Deze montage is geschikt voor een weaver/picatinny rail. Om te zien welke montages nog meer passen  op de Strike Eagle kun je altijd onze webshop raadplegen. Helemaal onderaan de beschrijving van iedere richtkijker vind je de [Gerelateerde producten] waarin nog meer verschillende montageringen staan die passen. Op de Vortex Strike Eagle passen ook:

Cantilever Montage 30 mm 2-Inch Offset (1.59 inch/40.39mm)Aanbevolen montage Vortex Strike Eagle; Cantilever Montage 30 mm 2-Inch Offset (1.59 inch/40.39mm) bijvoorbeeld op AR-wapen

Montage Strike Eagle 1-6×24 op wapen met Dovetail rail

De Vortex Strike Eagle 1-6×24 en Strike Eagle 1-8×24 kunnen ook heel eenvoudig op een jachtwapen met 11mm dovetail rail gemonteerd worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor de zeer sterke Sportsmatch montages, welke gemaakt worden in Engeland. Hiervoor heb je de 30mm ringen nodig in medium hoogte, afhankelijk van je setup en wapen, bijvoorbeeld deze:

<< terug naar overzicht

Strike Eagle 1-6×24 gemonteerd met Dentler montage

Een andere manier om de Strike Eagle 1-6×24 of 1-8×24 richtkijker te monteren op een wapen is d.m.v. een Dentler montage. Dentler snelmontages zijn zeer geschikt voor jachtwapens en zijn speciale innovatieve mounts.  Hiermee kun je je favoriete richtkijkers, drijfjachtkijkers, red dots of nachtrichtkijkers (bijv. de Yukon Photon RT) snel en eenvoudig op je jachtgeweer plaatsen. Dentler heeft hiervoor innovatieve montagesystemen ontwikkeld die zeer duurzaam en nauwkeurig zijn. Dit geeft de mogelijkheid om zeer snel en simpel van richtkijker, red dot of nachtkijker te wisselen, zonder opnieuw te hoeven inschieten. Tevens heb je geen gereedschap nodig om van montage te wisselen.

Dentler montage is mogelijk voor de volgende wapens;

Deze Dentler montagesystemen passen o.a. op Anschütz 1780, Antonio Zoli 1900, Benelli Argo, Bergara Scout, BX11, Blaser R8, R93, K95, BD14 e.a., Browning Bar, Maral, X-Bolt, Brünner CZ 550, CZ 557, Haenel Jäger 10, Heym SR21, SR30, HK SLB 2000, Howa short/long, Marlin 1895, Mauser M98, M12, Merkel RX Helix, SR1, K3, Remington 700 long, short, Rößler Titan 3, 6, Sabatti Mercury 870 Standard, SAKO 85 XS, S, M, L, XL, SM, SAKO A7 S, M, Sauer 80/90, 202 Magnum, 202 Medium en meer jachtwapens.

Bekijk hier alle Dentler montage opties: Dentler montages voor jachtwapens

Handige accessoires

Voor de Vortex Strike Eagle 1-6×24 en 1-8×24 zijn er diverse handige accessoires verkrijgbaar. Hier een overzicht. Ten eerste; de lenscovers die worden mee geleverd met de Strike Eagle zijn eenvoudige beschermdopjes. Daarom is het goed om deze te vervangen door de betere Flip Caps van Vortex; Vortex Flip Cap Optic cover FC-3 30-35 mm en Vortex Flip Cap Optic cover FC-5 40-46 mm. Vervolgens kun je met deze kwalitatief hoogwaardige beschermhoes Vortex Richtkijker Hoes Sure Fit Small je Strike Eagle altijd veilig opgeborgen en houdt je scope vrij van vuil, stof en fijnstof.

Daarnaast zorgt de  Vortex Bubble Level voor 30 mm Richtkijkers ervoor dat je richtkijker verticaal juist uitgelijd blijft. Deze waterpas voorkomt dat je een schietfout maakt door een gekanteld geweer. Tot slot is het wellicht handig om gebruik te maken van de Vortex Switchview SV-4 44mm voor Strike Eagle 1-6×24. Deze switchview geeft je namelijk de mogelijkheid om op een vloeiende manier de vergroting van uw Strike Eagle 1-6×24 richtkijker te veranderen. De ring is eenvoudig op de zoom ring van uw richtkijker te plaatsen. Deze Vortex Switchview SV-2 44mm past op de Vortex Strike Eagle 1-8×24 richtkijker.

Strike Eagle Combideals

Daarom hebben we in onze webshop 2 Strike Eagle Combideals gemaakt, waarin de Strike Eagle richtkijkers is gecombineert met een cantilever montage voor op een AR-geweer en de Switchview:

<< terug naar overzicht

Instellen van de richtkijker

Zet de Vortex Strike Eagle 1-6×24 op de grootste vergroting wat 6x is en stel hem in op 50 yards of 46 meter. Daarna bevestig je dat naar andere afstanden. Het midden van het hoefijzervormige dradenkruis is voor richten op de afstanden van 20 tot 200 yards (18 tot 182 meter). Daarmee kun je in ieder geval al starten met schieten.

<< terug naar overzicht

Voordelen Strike Eagle van Vortex

 • Helder glas en duidlijk dradenkruis
 • Perfect voor snelle schieten van 15 tot 600 meter
 • Verlicht dradenkruis in 11 stappen voor wisselende lichtcondities
 • Gunstige prijs: Een militaire rangs richtkijker met vergelijkbare mogelijkheden kost al snel 3 tot 5x zoveel (uitgezondert de Vortex Razor HD, Trijicon VCOG).
 • Veelzijdige richtkijker voor drukjacht, drijfjacht, pest-control en tactical shooting

Strike Eagle met verlicht dradenkruis instelbaar in 11 stappenStrike Eagle met verlicht dradenkruis instelbaar in 11 stappen

<< terug naar overzicht

Nadelen Strike Eagle van Vortex

 • Parallax: De parallax kan niet worden aangepast. Het is ingesteld op parallax 100 yards (91 meter) parallax vrij. Als je schiet op andere afstanden, moet je constant bijsturen en aanpassen om het parallax effect tot een minimum beperken.
 • Gewicht: De richtkijker zelf is 499 gr plus een 170 gram voor de aanbevolen Cantilever Montage 30 mm 2-Inch Offset (1.59 inch/40.39mm). Op deze manier wordt er totaal een 669 gram toegevoegd aan het geweer. De Strike Eagle is dus niet super licht, maar is wel licht genoeg voor zijn capaciteiten.

Zoek je een iets lichtere richtkijker met een vergroting van 1-4×24, die perfect geschikt is voor de drijfjacht? Check dan dit artikel: 8 Richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht; zo licht en compact mogelijk.

<< terug naar overzicht

Technische specificaties Vortex Strike Eagle

 • XR full multi coating lenzen
 • 30 mm buis uit één deel
 • Gemaakt van zeer sterk aluminium
 • Nevelvrij en waterdicht
 • Schok bestendig
 • De “Customizable Rotation Stop” (CRS) voorkomt het verder draaien van de turrets, dan één rotatie onder de “nul”. Op die manier verliest u de “nul” niet bij grote correcties.
 • Extra grip op vergrotings-ring met mag-bar view
 • Geëtst dradenkruis – uniek van Vortex type AR-BDC
 • Verlicht dradenkruis in 11 stappen in te stellen

Vergrotingsring met extra Grip - Mag view barMag-bar view voor extra grip op vergrotings-ring, handig tijdens moeilijke en koude omstandigheden

<< terug naar overzicht

Conclusie Vortex Strike Eagle

Kort samengevat is de Vortex Strike Eagle 1-6×24 AR-BDC Dradenkruis (MOA) is een uiterst veelzijdige richtkijker tegen een betaalbare prijs en met een levenslange garantie die leidend in de markt is. Deze richtkijker is geweldig voor All-round schutters die op hoge snelheid willen schieten van hele korte afstanden 15 meter tot 600 meter ver.

Of je nu sportschutter, ongediertebestrijder of jager bent, of gewoon de mogelijkheid wilt hebben om snel en doeltreffend te schieten? Van point-blank tot een groot bereik met je jachtwapen of AR-geweer? De Vortex Strike Eagle zal je uitstekend helpen bij deze taak. Check de Vortex video:

Vortex Strike Eagle | Bestel direct!

Bestel direct! Voor 15:00 uur besteld is morgen in huis via deze link: https://www.richtkijkerbestellen.nl/richtkijkers/vortex-strike-eagle-1-6×24-richtkijker-ar-bdc-dradenkruis-moa

Meer richtkijkers voor de jager; Vortex Viper en Razor HD

Hier een overzicht van meer Vortex richtkijkers, bijvoorbeeld voor drukjacht en varmint hunting met een wat grotere vergroting, speciaal ontwikkeld voor de veeleisende jager. De richtkijkers zijn te herkennen aan de toevoeging HS , wat staat voor Hunting shooting. HS-T staat voor Hunting Shooting Tactical. Dit is ideaal voor het jagen op groot wild, varmint hunting, tactical en long range schooting (op de schietbaan). Onderstaande Viper richtkijkers liggen qua prijs rond de € 700,-. Onderstaande Razor HD LH zijn rond de € 1000,-. Razor HD LH staat voor Licht Hunting.

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544.

Ik wens je veel succes tijdens de jacht en of schietsport.

<< terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen jacht richtkijkers:

Wat is jou favoriete richtkijker voor de drukjacht, varmint hunting of tactical schooting? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest