Richtkijker tot 50 meter voor schieten in de tuin met een luchtbuks. In de achtertuin wordt veelal geschoten op 25 tot 50 meter. De vraag van een klant was; “Welke richtkijker tot 50 meter past het beste bij mijn luchtbuks voor in de tuin of op de schietbaan. Ik wil schieten op kaarten. Hoe maak ik de beste keuze? Welke modellen zijn er beschikbaar in de merken Konus en Vortex? Ik leg het uit in dit artikel; Jouw ideale richtkijker tot 50 meter voor luchtbuks.

(Update 22-08-2019)

Richtkijker tot 50 meter voor schieten in de tuin met een luchtbuksDe Vortex Diamondback 4-12×40 AO Richtkijker gemonteerd op een Diana Luchtbuks voor schieten in de tuin tot 50 meter

Inhoud artikel Richtkijker tot 50 meter

  1. Vergroting
  2. Grootte objectief
  3. Verstelbaar objectief AO
  4. Kwaliteit van de lenzen
  5. Passende montage
  6. 13 Geschikte richtkijkers tot 50 meter in de tuin
  7. Extra info over luchtbuks scopes van Vortex
  8. Video’s
  9. Konus versus Vortex richtkijkers
  10. Conclusie

Vergroting Richtkijker tot 50 meter

Voor zo’n richtkijker tot 50m is een grote vergroting niet erg zinvol. Hiervoor kies je het beste een vergroting van 4-6x. Ook is het goed om een richtkijker te nemen met AO. AO staat voor Adjustable Objectief, wat verstelbaar objectief betekent. Hiermee kan je het objectief scherpstellen om parallax op te heffen. Hieronder lees je meer info hierover.

Grootte objectief Richtkijker tot 50 meter

Neem nooit een grotere lens, dan je feitelijk nodig hebt, want daardoor komt de richtkijker automatisch ook hoger op het geweer te staan. Kies een objectief in de range van 32-40mm. Groter dan 40mm moet je zeker niet gaan. Een 32 mm lens volstaat prima voor een 50 meter doel. Een ander nadeel van een te grote lens voor een 50 meter doel is, dat de hoeveelheid licht afneemt. Je focust namelijk op een kleiner doel en vangt zo minder licht. Grotere lenzen zijn dan ook meer geschikt voor lange afstanden. Tevens verhoogt een groter objectief de kosten van een richtkijker. Koop daarom niet grotere lenzen dan nodig. Dat geld kun je beter besteden aan kwalitatief betere lenzen.

<< Terug naar inhoud

Richtkijker tot 50 meter met verstelbaar objectief AO

Veel goedkopere richtkijkers hebben vaak alleen een instellingsmogelijkheid voor het oculair of de ooglens. Het is echter belangrijk dat je ook het opjectief kunt scherpstellen om parallax te voorkomen. Kies daarom bij voorkeur voor een richtkijker tot 50m met AO of Adjustable Objectief. Neem een richtkijker waar scherpstelling voor afstand op zit die begint op minimaal 10 meter. Ik zal onderstaand ook modellen opnemen zonder AO. Zo kun je afhankelijk van je budget de juiste keuze maken.

Richtkijker tot 50 meter met verstelbaar objectief AOVortex richtkijker tot 50 meter met verstelbaar objectief AO

<< Terug naar inhoud

Kwaliteit van de lenzen voor Richtkijker tot 50 meter

Tot slot is uiteraard de kwaliteit van de lenzen van belang. Er zijn ontzettend veel goedkope richtkijkers op de markt met veel vergroting en vele extra’s, maar heb je die wel nodig? Uiteindelijk gaat het toch erom dat je optimaal kunt kijken en het doel op 50m weet te raken. De goedkope richtkijkers met inferieure lenzen geven altijd een teleurstellend beeld. Het zou jammer zijn van je nauwkeurig ingestelde luchtbuks, als je met die goedkope richtkijker het doel niet weet te raken. Neem daarom een goed merk, waarvan je weet dat de lenskwaliteit goed is bijvoorbeeld konus of Vortex. Deze richtkijkers hebben namelijk minimaal multicoated lenzen.

<< Terug naar inhoud

Passende montage voor Richtkijker tot 50 meter

Het is goed om de montage meteen mee te nemen bij de bestelling van de richtkijker tot 50m. Kies daarom ook de juiste ringen die passen bij de richtkijker. De richtkijker moet zo dicht mogelijk tegen de loop gemonteerd worden. Daarvoor zijn er verschillende montageringen verkrijgbaar. Afhankelijk van de grootte van het objectief kun je kiezen voor lage, medium en hoge montageringen. De meeste luchtbuksen zijn voorzien van een 9mm of 11mm Dovetail. Je moet dus een montage kiezen die geschikt is voor jouw type rail. Daarnaast kies je de ringen die geschikt zijn voor de buisdikte van de richtkijker tot 50 meter. Dat zijn bijna altijd 25,4 mm ringen. Er zijn ook Konus richtkijkers die je kunt kopen inclusief de montering op een 11mm dovetail rail. Zie onderstaande voorbeelden.

Sportsmatch montages voor de 9-11mm dovetail rail

Sportsmatch UK heeft zeer schokbestendige passende montages voor o.a. luchtbuksen en veerbuksen. Hiermee kunnen de hieronder genoemde richtkijkers, die zonder montage worden geleverd, gemonteerd worden op je luchtbuks of veerbuks. Er zijn géén beperkingen wat het caliber aangaat, bij gebruik van deze ringen en montages. Ze kunnen grote terugslag probleemloos aan.

<< Terug naar inhoud

13 Geschikte richtkijkers tot 50 meter in de tuin

Hier een overzicht van de geschikte richtkijker tot 50 meter voor het schieten in de tuin met een luchtbuks. In dit overzicht heb ik richtkijkers van Konus en Vortex opgenomen. Al deze richtkijkers hebben een second focal plane dradenkruis. Je hebt al een Konus richtkijker tot 50m voor nog geen 75,- inclusief montageringen:

Konus richtkijker met AO:

Konus Richtkijker Konuspro 3-9x32 AO Inclusief Montering voor 11mm railDe Konus richtkijker Konuspro 3-9×32 heeft  een verstelbaar objectief waarmee je de parallax corrigeert vanaf 7 yard tot oneindig.

Richtkijkers van Konus zonder AO:

Deze richtkijkers van Konus hebben Multi coating lenzen en een met laser gegraveerd dradenkruis. Ze zijn geheel water, mist en schok bestendig. Geschikt tot kaliber .308

Vortex richtkijker met AO:

Vortex Diamondback 4-12x40 AO Richtkijker, Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA)Met het draaibare objectief stel je de parallaxcorrectie in op de juiste afstand om zo nauwkeurig mogelijk te richten met deze Diamondback 4-12×40 AO Richtkijker.

Richtkijkers van Vortex zonder AO:

Extra info over deze buks scopes van Vortex

Deze richtkijkers van Vortex hebben Fully multi coating lenzen in een geëtst dradenkruis. Ze hebben een Buiscontructie uit één deel en zijn gemaakt van aluminium dat ook gebruikt wordt voor vliegtuigen. Hierdoor is de richtkijker erg sterk en kan heel goed omgaan met zware terugslag. Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme, Snel focus oculair en Reset turrents, opnieuw indexeren van de “nul” met de turrents zonder behulp van gereedschap. Deze Vortex richtkijkers zijn Nevelvrij, water- en stofdicht en Schokbestendig.

<< Terug naar inhoud

Video’s

Check hier de video met uitleg over de Crossfire II serie van Vortex en haar typische kenmerken en eigenschappen:

Check hier de video met uitleg over de Diamondback serie van Vortex en haar typische kenmerken en eigenschappen:

<< Terug naar inhoud

Konus versus Vortex richtkijkers

Tot slot Konus versus Vortex richtkijkers. Is er verschil tussen de richtkijkers van Konus en die van Vortex? Ja, in de bovengenoemde vergelijkbare richtkijkers is er inderdaad verschil. Ik noem hier de drie belangrijkste verschillen tussen de Konus en vortex richtkijkers;

#1. Het grootste verschil zit in de lens kwaliteit van beide merken. De Konus richtkijkers hebben Multi coated lenzen, die goed zijn, maar net niet zo goed als de lenzen van de Vortex richtkijkers. De genoemde Vortex richtkijkers hebben Fully multi coating lenzen en het dradenkruis is geëtst geëtst in het glas. Fully multi coated wil zeggen dat er een extra laag coating op de lenzen van Vortex richtkijkers zit. Hierdoor is het beeld meer helder en scherper en hebben deze richtkijkers een hogere lichttransmissie dan Konus richtkijkers.

#2. Voordeel van de Konus richtkijkers is dat er modellen zijn inclusief montering voor een 11mm rail. De Vortex richtkijkers zijn altijd exclusief ringen. Deze zijn los te bestellen. De ringen die verkrijgbaar zijn voor Vortex richtkijkers zijn voor montage op een Picatinny rail

#3. Het derde verschil dat ik wil vermelden is de garantie op de richtkijkers. Bij Konus krijg je een gelimiteerde garantie van 2 jaar. Bij Vortex krijg je een ongelimiteerde levenslange VIP-Garantie. Vandaar ook dat de genoemde Vortex richtkijkers duurder zijn dan de Konus richtkijkers tot 50 meter. De genoemde Konus richtkijkers zitten in de prijsklasse van € 75 tot € 105, daarwaar de Vortex richtkijkers in de prijsklasse zitten van € 179 tot € 349. Daar krijg je echter wel veel extra kwaliteit en garantie voor terug in je richtkijker.

<< Terug naar inhoud

Conclusie richtkijker tot 50 meter voor schieten in de tuin

Bepaal het budget dat je over hebt voor je richtkijker en kies je passende richtkijker tot 50 meter. Kies een vergroting van 4-6x en objectief van 32-40mm. Verder is het belangrijk om een richtkijker te kiezen met lenzen van goede kwaliteit en bij voorkeur met AO. Tevens een richtkijker waar scherpstelling voor afstand op zit die begint op minimaal 10 meter. Valt je favoriete richtkijker net buiten je budget, spaar dan nog even door. Het zou jammer zijn als je achteraf spijt krijgt van je aankoop.

Zie ook: 48 FAQ Vortex richtkijkers – Meest gestelde vragen over de richtkijker

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over een richtkijker tot 50 meter voor in de tuin? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest