Richtkijker op ganzen 200m kraaien 60m – Diamondback of Crossfire? Onlangs kreeg ik enkele vragen binnen van Marco. Marco is op zoek naar een geschikte richtkijker voor zijn .22 LR CZ grendelgeweer. Mogelijk dat ik hem later op een .223 Remington ga plaatsen. Deze moet ik dan nog aanschaffen. Marco wil de richtkijker gaan gebruiken voor het schieten op kraaien 60m en later ook op ganzen op een afstand van 200m.

Richtkijker op ganzen 200m kraaien 60m – Diamondback of Crossfire?Vortex Diamondback 4-12×40 AO Richtkijker op .22 LR CZ grendelgeweer voor het schieten op kraaien 60m en ganzen op 200m

Vragen Richtkijker op ganzen 200m en kraaien 60m

Tevens had Marco had nog enkele aanvullende vragen over de richtkijker nml.;

  1. Welke richtkijker is beter voor mijn doel; De Crossfire II 3-9×40 of de Diamondback 3-9×40 richtkijker?
  2. Of heb je wellicht een beter alternatief voor mijn richtkijker voor ganzen 200m en kraaien 60m?
  3. Wat is het concrete verschil tussen een Vortex Crossfire en Diamondback richtkijker?
  4. Hoe schokbestendig zijn richtkijkers? Passen die richtkijkers bij mijn wapens?
  5. Ik begrijp de omschrijving van de montageringen niet. Er staat bij ook geschikt voor picatinny/weaver. Maar zijn ze dan ook geschikt voor 11mm rail in een .22LR? Dat staat er niet bij.
  6. Zo’n weaver / picatinny rail is een mooi mechanisme, alleen hij zit niet in jullie assortiment. Het zou makkelijk zijn als hij erin zou komen en er een verwijziging is vanuit de montage ringen. Over de inzet ervan twijfel ik.
  7. Conclusie; Richtkijker voor schieten op ganzen 200m en kraaien 60m – Diamondback of Crossfire?

Ik heb op alle vragen een antwoord gegeven, zodat Marco de juiste keuze kon maken in een geschikte richtkijker voor zijn .22 LR CZ grendelgeweer en .223 Remington.

Richtkijker op ganzen 200m en kraaien 60m

Vraag 1: Welke richtkijker is beter voor mijn doel; De Crossfire II 3-9×40 of de Diamondback 3-9×40 richtkijker?

In eerste instantie wil ik met .22LR kraaien schieten tot op 60 meter. Daarna met .223, indien mogelijk, ganzen op 200 m. Graag hoor ik of beide kijkers in beide eisen kunnen voorzien. Het gaat om:

Antwoord: Beide richtkijkers zijn geschikt voor je doel, echter dan zou ik kiezen voor de Diamondback richtkijker. Deze heeft net wat extra’s ten op zichte van de Crossfire. Dat leg ik uit in vraag 3. Afhankelijk van je budget kun je de juiste keuze maken. Ik zou echter in dit geval kiezen voor iets meer vergroting, aangezien je ook op ganzen op 200m gaat schieten. Dit leg ik uit in de volgende vraag.

Marco: “Het onderstaande had ik niet overigens niet uit de beschrijving kunnen halen. Nu weet ik niet of het eraan ligt dat ik een te ongeduldige webbezoeker ben of dat het aan de beschrijving ligt.”

<< Terug naar vragen

Beter alternatief richtkijker op ganzen 200m en kraaien 60m

Vraag 2: Heb je wellicht een beter alternatief voor mijn richtkijker voor ganzen 200m en kraaien 60m?

Antwoord: Je zou ook een van deze Diamondback richtkijkers kunnen nemen met iets meer vergroting:

Een richtkijker op ganzen met variabele vergroting van 3x tot 9x is wat krap voor de afstand waarop je de eenden wil gaan schieten op 200 meter. Vandaar dat je beter iets meer vergroting kan nemen met 4x tot 12x en een 40mm lens.

Diamondback 4-12x40mm AO heeft een verstelbaar objectie om de parallax in te stellen op verschillende afstanden. Als je naast ganzen op 200m ook gaat jagen op kraaien op 60m, is deze wellicht meer geschikt dan beide andere richtkijkers. De AO (Adjustable objective) biedt maximale preciezie op kleinere doelen als bijvoorbeeld kleinere vogels. Bij deze richtkijkers AO of verstelbaar objectief, kun je het brandpunt van de lens verstellen. Hierdoor kun je op verschillende afstanden de richtkijker scherp stellen. Hoe groter de vergroting, en hoe beter de kwaliteit van de lenzen,  hoe nauwkeuriger dit kan. Dit kan dan als hulpmiddel dienen om de afstand tot het doel te bepalen. De Diamondback 4-12x40mm AO heeft hetzelfde BDC-dradenkruis. Uiteraard is een en ander ook afhankelijk van je budget.

Beter alternatief richtkijker op ganzen 200m en kraaien 60mDiamondback 4-12x40mm AO richtkijker op ganzen op 200m, gemonteerd op .22 LR CZ grendelgeweer en later op de .223 Remington

<< Terug naar vragen

Verschil Crossfire II en Diamondback

Vraag 3: Wat is het concrete verschil tussen een Vortex Crossfire en Diamondback richtkijker?

Antwoord: Allereerst wat de Crossfire II en Diamondback gemeen hebben; De Crossfire II en de Diamondback hebben fully multicoated lenzen, Harde geannodiseerde aluminium 25,4 mm buis is vervaardigd uit één deel, ze zijn beide volledige water-, nevel- en stofdicht, ze hebben reset turrets en fast-focus oculair. Tot slot krijg je op beide richtkijkers Ongelimiteerde Levenslange Garantie van Vortex!

Wezelijk verschil tussen de Crossfire en Diamondback is het gezichtsveld, ook wel (FOV) Field of View genoemd. De Diamondback heeft een groter gezichtsveld wat handig is als je gaat jagen. Daarnaast heeft de Crossfire II een long eye relief en de Diamondback een kort eye reliëf. De balans van je wapen zal beter zijn met een kort eye relief. Long eye relief is meer geschikt voor zwaarder kaliber geweren en patronen zoals de magnums 375 H & H. Nog 1 verschil tussen de Crossfire en Diamonback is: De Diamonback heeft een Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme en metal on metal turrets. Bekijk hier een uitgebreidt artikel over Crossfire vs Diamondback: Crossfire en Diamondback richtkijkers verschil – Vortex Crossfire vs Diamondback

<< Terug naar vragen

Hoe schokbestendig zijn Vortex richtkijkers?

Vraag 4: Hoe schokbestendig zijn richtkijkers? Passen die richtkijkers bij mijn wapens?

Antwoord: Vortex Crossfire en Diamondback richtkijkers kunnen makkelijk het kaliber .223 aan. Deze passen dus goed bij je .22 LR CZ grendelgeweer en .223 Remington.

<< Terug naar vragen

Voor welke rail zijn montageringen geschikt?

Vraag 5: Ik begrijp de omschrijving van de montageringen niet. Er staat bij ook geschikt voor picatinny/weaver. Maar zijn ze dan ook geschikt voor 11mm rail in een .22LR? Dat staat er niet bij. 

Antwoord: De ringen die wij in het assortiment hebben, zijn inderdaad alleen geschikt voor de weaver/picatinny rail.
De geschikte ringen vind je onderaan de omschrijving van een richtkijker in onze webshop.

Enige uitzondering is de universele montage van Konus voor 30-25,4 mm. Deze montering is aan te passen voor .22 kaliber een 11mm rail en weaver/picatinny rail.: https://www.richtkijkerbestellen.nl/richtkijker-accessoires/konus-universele-montering-voor-30-25-4-mm. Ik hoop dat je zo een keuze kunt maken voor je richtkijker op ganzen.

<< Terug naar vragen

Welke montageringen kies ik voor mijn richtkijker op ganzen?

Montageringen zijn meestal verkrijgbaar in laag, medium en hoog en worden verkocht per paar of los. Van het merk Vortex zijn de meest gebruikte montageringen; Vortex Hunter, Vortex Viper, De Vortex Tactical en Vortex Precison Matched. Allereerst kijk je welke buisdikte je hebt. Er zijn ringen verkrijgbaar voor een 25,5 mm buis en voor de 30 mm buis. Vervolgens kun je dan kiezen voor de gewenste uitvoering die past bij je budget. Om meteen te weten welke ringen geschikt zijn voor een bepaald type richtkijker, kun je dus het beste meteen in de webshop kijken. De geschikte ringen vind je onderaan de omschrijving in [Gerelateerde producten].

In de beschrijving van de montageringen kun je lezen hoe hoog de ringen boven je rail komen te staan. Bijvoorbeeld: “Deze montageringen positioneren het midden van de richtkijker op 22 mm boven de rail”. Met het midden van de kijker wordt niet de onderkant bedoelt, maar echt het midden. Het middelpunt van de buis van de richtkijker naar de rail gemeten. Met die ringen komt je richtkijker dus op 22 mm boven je rail te staan.

Weaver / picatinny rail kopen

Vraag 6: Zo’n weaver / picatinny rail is een mooi mechanisme, alleen hij zit niet in jullie assortiment. Het zou makkelijk zijn als hij erin zou komen en er een verwijziging is vanuit de montage ringen. Over de inzet ervan twijfel ik.

Antwoord: We hebben inderdaad geen rail systemen in ons assortiment. Hiervoor wil ik je graag verwijzen naar de wapenhandelaar.

<< Terug naar vragen

Conclusie Richtkijker op ganzen 200m kraaien 60m – Diamondback of Crossfire?

De beste Richtkijker op ganzen 200m en kraaien 60m voor je .22 LR CZ grendelgeweer en .223 Remington is de Vortex Diamondback 4-12x40mm AO. De Diamondback heeft een groter gezichtsveld wat handig is als je gaat jagen. Deze richtkijker kan de terugslag van je wapens makkelijk aan. Kies je voor de Diamondback met AO (Adjustable objective) dan biedt deze maximale preciezie op kleinere doelen als bijvoorbeeld kleinere vogels. Vandaar ook dat een verstelbaar objectief mijn voorkeur heeft. Door iets meer vergroting te kiezen, is de richtkijker meer geschikt voor het schieten op ganzen tot 200m. Zo is deze richtkijker de meest geschikte richtkijker voor jou doel.

Marco heeft uiteindelijk gekozen voor de Vortex Diamondback 4-12×40 Richtkijker met universele montage van Konus voor 30-25,4 mm. Uiteraard speelt bij deze keuze ook het budget een rol. Fijn om te weten dat we weer een klant naar tevredenheid hebben kunnen helpen.

Conclusie Richtkijker op ganzen 200m kraaien 60m – Diamondback of Crossfire?De Vortex Diamondback 4-12x40mm AO met 1. “metal on metal” reset turrets 2. Precision Glide Erector systeem 3. AO verstelbaar objectief 4. Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA) ideale richtkijker op ganzen 200m

<< Terug naar vragen

Meer Richtkijker info

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over of probleem met Vortex richtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest