Tijdens de Richtkijker monteren zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Om zo de juiste schiethouding aan te nemen en uiteindelijk nauwkeurig te kunnen schieten. Wie wil er missers? Niemand toch! In deze simpele gids leg ik in 8 stappen eenvoudig uit hoe je dit het beste kunt doen en waar je rekening mee moet houden bij een richtkijker monteren op een wapen.

Richtkijker monteren? Volg deze simpele gids!Je wilt een Richtkijker monteren op je geweer of wapen? Volg deze simpele gids!

Inhoud van hoe een richtkijker het beste te monteren:

 1. Kies de juiste base of rail
 2. De juiste montageringen kiezen
 3. Monteer de base en ringen op het geweer
 4. Richtkijker en bovenkant ringen monteren
 5. Schiethouding en oogafstand of eye-relief
 6. De Richtkijker waterpas zetten
 7. Het  vastzetten van de richtkijker
 8. Je Richtkijker gaan inschieten
 9. Conclusie

Richtkijker monteren Stap 1: Kies de juiste base of rail

Stap 1- Kies de juiste base of railStap 1; De juiste base of rail voor je wapen kiezen bijv. een picatinny of dovetail rail

Allereerst heb je de juiste base of rail nodig voor jouw wapen. Dit is voor elk merk en type wapen verschillend. De meest gebruikte rails zijn; weaver en picatinny rails, 11mm dovetail rails welke het meest gebruikt worden op luchtbuksen. Daarnaast zijn er ook nog 15mm dovetails rails welke passen op de Tikka T3, CZ527, Brno en Fox. Er zijn 17mm dovetail rails welke geschikt zijn voor CZ550, CZ557, ZKK600/601/602 etc., BSA Monarch / Majestic etc centrefire geweren en Parker Hale bases. Blaser heeft bijvoorbeeld ook een eigen type base. Mocht je op zoek zijn naar een passende base of rail voor jouw wapen of geweer, neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag over de beste keuze voor jou.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 2: Kies de juiste montageringen

Stap 2- Kies de juiste montageringenStap 2; De passende montageringen kiezen voor je wapen en richtkijker met de juiste buisdikte en hoogte

Stap 2a: Kies de juiste type montageringen

Wanneer bekend is welk type rail je hebt, dan kun je op zoek gaan naar passende montageringen voor jouw richtkijker. Allereerst kijkt je wat de diameter van de richtkijker buis is. Dit is meestal 25,4 mm (of 1 inch) of 30mm. Er zijn echter ook buisdiktes van 34mm en 35mm. Dit zijn meestal high end richtkijkers.

Onderstaand vindt je heel snel de passende ringen voor jouw type rail:

Stap 2b: Kies de juiste hoogte van de montageringen

Als tweede moet je de hoogte van de ringen bepalen. Dit doet je als volgt:

 • De maten staan bij de richtkijkers in onze webshop vermeldt.
 • De hoogte van de montages en montage ringen wordt berekend vanaf de bovenkant van de base of rail tot aan het midden van de richtkijkerbuis.
 • Je plaatst de richtkijker het beste zo dicht mogelijk bij de rail.
 • Om de ringhoogte te bepalen, neem je de omtrek van de objectief lens en deelt deze door 2.
 • Zo heb je de minimale afstand tot de rail en neemt daar enkele millimeters ruimte bij.
 • Hou rekening met de iron sights of geluisdemper of andere dingen die in de weg kunnen zitten van de mount.
 • Mocht je flip caps gaan gebruiken, hou dan ook rekening met deze dikte die erbij komt.
 • De Vortex Defender flip caps hebben een dikte van 4 à 5 mm.
 • Ligt de loop iets lager, dan kun je ook iets lagere ringen nemen, zoals onderstaande afbeelding laat zien.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 3: Monteer de base en ringen op het geweer

Stap 3- Monteer de base en ringen op het geweerStap 3: monteer de rail en montageringen op het geweer

Allereerst monteert je de base of rail op je wapen. Het kan echter zijn dat deze al op je geweer aanwezig is. Vervolgens kun je de onderste helft van de montageringen op de rail monteren. Zorg ervoor dat deze goed vast zitten, zodat deze later niet kunnen verschuiven.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 4: Monteer Richtkijker en bovenkant ringen

Stap 4- Monteer Richtkijker en bovenkant ringenStap 4; Leg de richtkijker in de onderste ringen en monteer het bovenste gedeelte van de montageringen

Als de voor en achterste ringen veilig zijn gemonteerd op de rail, leg je de richtkijker in de onderste ringen. Zorg ervoor dat de richtkijker in het midden van de richtkijker is gemonteerd en niet op het schuin omhoog lopende objectief. Leg het bovenste gedeelte van de montagering op de richtkijker- buis en schuif deze voorzichtig (zonder de richtkijker te beschadigen) naar de onderkant van de ring tot deze op een lijn zitten. Draai de schroeven nu losjes vast. Niet te strak, zodat de richtkijker nog kan vrij voorwaarts en achterwaarts kan bewegen binnen de montageringen.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 5: Schiethouding en oogafstand of eye-relief

Stap 5- Schiethouding en oogafstand eye-reliefStap 5; bepaal je gewenste schiethouding en de oogafstand tot de richtkijker

Dit is tevens het moment om de juiste oogafstand te bepalen voor je richtkijker door deze naar voren of achteren te plaatsen. Om nauwkeurig te kunnen schieten is een goede schiethouding van groot belang. Daarnaast moet er voldoende eye-relief zijn bij wapens met grote terugslag, zodat je geen blauw oog krijgt tijdens het schieten.

Stap 5b: Juiste schiethouding bepalen

Om de juiste oogafstand te bepalen voor je richtkijker, kun je het geweer naar de schouder brengen en de gewenste schiethouding innemen. Mocht het oculair op minder dan ongeveer 4 inches van je oog verwijdert zijn, dan is het een goed idee om de richtkijker iets naar voren te schuiven. Zo krijg je wellicht toch de juiste oogafstand. Schuif de richtkijker echter nooit verder dan waar het objectief begint. Hou de ringen dus altijd gemonteerd op de rechte richtkijker buis. Mocht het eye-relief toch te kort zijn, zorg er dan voor dat je het hoofd iets naar achter houdt tijdens het schieten. Ideaal is dit echter niet.

Stap 5c: Voorwaarste montage voor meer oogafstand

Een betere oplossing voor te weinig oog-afstand is een ander type montage, namelijk een voorwaartse montage. Deze zijn er zowel voor de picatinny/weaver rail rail (de Cantilever montage) als voor de 11mm dovetail rail (de Voorwaarste montage). Deze plaatsen de richtkijker bijvoorbeeld 25 mm voorwaarts, waardoor je wel de juiste schiethouding en eye relief kan krijgen. Dergelijk montages worden veel gebruikt bij AR-geweren.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 6: Richtkijker waterpas zetten

Stap 6- Richtkijker waterpas zettenStap 6; Zet je richtkijkers waterpas op het wapen. Links de Sportsmatch waterpas spirit bubble level. Rechts de Vortex Lo Pro Bubble Level.

Mocht je een richtkijker met een waterpas hebben, dan kun je de kijker waterpas zetten met behulp van een bubble level of waterpas. Mocht je richtkijker geen waterpas hebben, dan kun je die meestal los erbij kopen. Deze kunnen op de richtkijker-buis gemonteerd worden of aan de bevestigingsschroeven van de montage. Tot slot zijn er ook richtkijkers, bijvoorbeeld van Konus (de Konuspro M30 richtkijkers en F30 scopes), waarbij een waterpas in het dradenkruis verwerkt zit. Dit zijn allemaal manieren om een scope te levelen of waterpas te krijgen.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 7: Richtkijker vastzetten

Stap 7- Richtkijker vastzetten met momentsleutel of torque wrenchStap 7- De Richtkijker vastzetten met een momentsleutel of torque wrench

Als je helemaal tevreden bent met hoe de scope staat op je geweer, kun je deze definitief vastzetten. Het beste is om de schroeven kruislinks vast te zetten. Dus eerst links voor, dan rechts achter, dan links achter en dan rechts voor. Om en om dus. Het beste is om de schroeven van montageringen vast te draaien met een momentsleutel of torque wrench. Met deze schroevendraaier kun je namelijk precies de kracht instellen, waarmee je de schroeven aandraait. Zitten ze te los, dan zal de richtkijker snel uitgelijnd raken. Draai je de schroeven te vast aan, dan kun je de richtkijker-buis beschadigen en daarmee ook de interne onderdelen. Hierdoor zou het glas kapot kunnen gaan of de turrets vast kunnen gaan zitten en dus niet meer werken. In de handleiding van de meeste richtkijkers staan deze aanbevolen torque specificaties aangegeven in ‘in/lbs’. De base schroeven hebben vaak ook een andere torque specificatie dan de ring schroeven. Om dit op de juiste manier vast te schroeven, adviseer ik dan ook een momentsleutel of torque wrench zoals deze.

<< terug naar overzicht

Richtkijker monteren Stap 8: Richtkijker inschieten

Richtkijker monteren Stap 8: Richtkijker inschietenStap 8; Je Richtkijker gaan inschieten

Nu de richtkijker gemonteerd is op je wapen, is het tijd om hem te gaan inschieten. Hiervoor hebben we ook een handige gids samengesteld.

Richtkijker afstellen? Volg deze simpele gids!
https://blog.richtkijkerbestellen.nl/richtkijker-afstellen-volg-simpele-gids/

<< terug naar overzicht

Conclusie

Als we alles nog even kort samenvatten, ga je dus als volgt te werk; Als eerste heb je een base of rail nodig voor je wapen. Zodra je weet welk type rail dat is, kun je de passende ringen erbij gaan zoeken. Hiervoor kijk je eerst wat de buisdikte van de richtkijker is, Vervolgens ga je dan de hoogte bepalen van de montageringen. Als je een keuze hebt gemaakt kun je de ringen gaan monteren op je wapen. Eerst monteer je de base of rail en daarop de onderste helft van de ringen. Vervolgens leg je de richtkijker hierin en plaats je de bovenste helft van de montageringen. Deze draai je nog niet helemaal vast, zodat je de richtkijker nog kunt bewegen. De volgende stap is het bepalen van de juiste oogafstand en plaatsing van de richtkijker. Deze dien je dan waterpas te zetten. Als alles naar wens op je geweer is geplaatst, kun je de ringschroeven vast draaien. Dit doe je bij voorkeur met een momentsleutel en draai je de schroeven kruislinks langzaam op de juiste sterkte. Nu alles gemonteerd is kan de richtkijker worden ingeschoten.

Vragen over Richtkijker monteren

Ik wens je heel veel succes met het monteren van je richtkijker. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via email: info@richtkijkerbestellen.nl of telefonisch: 06-53353544. Via onze live chat in de webshop kun je ook heel eenvoudig contact met ons opnemen en je vragen stellen.

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
Richtkijkerbestellen.nl

Pin It on Pinterest