Richtkijker met verlicht dradenkruis of zonder draadkruis verlichting? Neem ik een richtkijker met of zonder verlichting? Wat zijn de voor- en nadelen van een verlicht dradenkruis? Waarom je misschien beter geen verlichting op je richtkijker kunt nemen? Of juist wel een verlicht dradenkruis op je richtkijker moet nemen? Ik sta altijd open voor discussie hierover. Tevens laat ik 2 voorbeelden zien van richtkijkers met draadkruis verlichting die geschikt zijn voor de drijfjacht, drukjacht en varkensjacht. De voors en tegens van richtkijker verlichting voor jagers;

Richtkijker met verlicht dradenkruis of zonder dradenkruis verlichting?Richtkijker met verlicht dradenkruis of zonder dradenkruis verlichting? In bovenstaand voorbeeld het V-Brite verlicht dradenkruis van de Vortex Crossfire II Hog Hunter, instelbaar in 11 standen voor alle licht-onstandigheden.

Richtkijker met verlicht dradenkruis ja of nee?

Dradenkruis verlichting is een gevoelig onderwerp voor jagers en iedereen heeft zo zijn mening. Zeer weinig mensen hebben het echt over deze kwestie. Vandaar dat ik het eens ben gaan onderzoeken. Zijn verlichte dradenkruizen een plicht voor jachtgeweren of is verlichting een plaag die nu van alle richtkijkers verwijdert moet worden? Laten we even wat tijd nemen, om te spreken over enkele van de gemeenschappelijke argumenten tegen dradenkruis verlichting, om te zien of we enkele misvattingen hierover kunt ophelderen.

#1 Verlicht dradenkruis ja of nee: Verlichting voegt gewicht toe aan mijn richtkijker

Draadkruis verlichting voegt extra gewicht toe aan mijn richtkijker. Dit zou een goede reden kunnen zijn om geen verlicht dradenkruis te nemen. Richtkijkers met verlichting vereisen een extra bedieningsknop voor de verlichting en een batterij. Tevens hebben ze aanvullende interne onderdelen om de functie van verlichting mogelijk te maken. Dit klinkt als zou het veel extra gewicht zijn, maar in werkelijkheid is het iets meer dan 25 gram extra. Deze lijst van onderdelen klinkt dus als zou het gaan om een flinke gewichtstoename, maar in werkelijkheid, is het totaalgewicht van extra verlichting nog minder dan 30 gram. Ondanks dat het gewicht toevoegd aan je richtkijker, zal deze geringe gewichttoename geen probleem zijn voor jagers als ze door hun jachtgebied lopen. Het is dus voor de meeste jagers niet genoeg gewicht om dit in overweging te nemen.

#2 Verlicht dradenkruis ja of nee: Als ik verlichting nodig heb, is het waarschijnlijk te donker en zou ik het schot toch niet meer moeten nemen.

Als ik verlichting nodig heb, is het te donker en zou ik het schot ook niet meer moeten nemen. Dit argument komt voort uit het misverstand van wat het doel van de verlichting is. Een verlichte dradenkruis doet namelijk niet het doel verlichten. Als het te donker is om je doel te zien, dan zou je absoluut niet moeten schieten, maar dat heeft bijna niets te maken met of je dradenkruis wel of niet verlicht is. Een dradenkruis is verlicht, zodat het contrast geeft tussen het doel en het dradenkruis. In veel schiet-omstandigheden geeft een zwart dradenkruis een perfect contrast tegen het geselecteerde doel. Dit is dan ook de voornaamste reden voor de uit-knop op de verlichting.

Een grijs/bruin bok die een net geoogst maïs veld oversteekt, een uur voor zonsondergang, vereist waarschijnlijk geen extra contrast voor een zichtbaar dradenkruis. Echter als dezelfde bok een heldere middag tegen de wind in voor je door het struikgewas struint en donkere schaduwen werpt, dan kan het best moeilijk zijn om het dradenkruis in te stellen in deze contrastrijke situatie. Erger nog, heb je ooit geprobeerd om een een zwarte dradenkruis te vinden op een glanzende voorjaarsvacht van een zwarte beer? Zelfs tijdens het hoogtepunt van daglicht, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. Zie hoe de zwarte lijn aan de rechterkant van het dradenkruis verdwijnt in de schaduw op de hals van de beer. Stel je dit effect voor tegen een donker bruine achtergrond.

Richtkijker met verlicht dradenkruis of zonder dradenkruis verlichting?

In veel gevallen wil je een zeer laag niveau van verlichting, zoals bij situaties met weinig omgevingslicht. Te veel interne verlichting kan schadelijk zijn voor je zicht. Het belangrijkste van verlichting van het dradenkruis is om ervoor te zorgen dat het dradenkruis duidelijk zichtbaar is, ongeacht omgevingslicht, doelkleur of schaduwwerking. Een draadkruis met de optie verlichting is dus in alle omstandigheden goed zichtbaar. Zodat je de mogelijkheid hebt om het schot te lossen wanneer het erom gaat.

#3 Verlicht dradenkruis ja of nee: Verlichting voegt onnodige kosten toe aan mijn richtkijker

Okay, daar zit wel een grond van waarheid in. Voegt een verlicht dradenkruis kosten toe? Ja, een beetje. Is het onnodig? Dat is iets wat je voor jezelf moet bepalen en is afhankelijk van jou situatie. In het geval van verlichte richtkijkers van Vortex is er een extra functies aan de verlichting dat de upgrade een aanzienlijk meerwaarde geeft. Verlichting wordt namelijk alleen toegepast op een dradenkruis dat geëtst is in het glas. Een Glas-geëtst dradenkruis is veel beter dan een dradenkruis van echte draad om verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat een geëtst dradenkruis veel fijner en scherper is als het bekeken wordt door de richtkijker.

Alle Razor, PST en alle Crossfire V-Brite richtkijkers met illumination (verlicht dradenkruis) hebben het dradenkruis geëtst in het glas. Alle andere Vortex richtkijkers hebben dradenkruizen met echte draden.

Daarnaast kan een glas geëtst dradenkruis ook niet breken. Wie veel heeft geschoten heeft ongetwijfelt al eens gezien hoe een draad dradenkruis breekt binnen het dradenkruisveld. Een dradenkruis dat geëtst is in de lens is statisch en kan fysiek niet worden gebroken. Alle Vortex richtkijkers die zijn verlicht, gebruiken zo’n superieure glas-geëtst dradenkruis. Dit type dradenkruis vereist extra kosten maar voegt veel extra toe, zelfs als je de verlichting niet wil gebruiken. Het glas-geëtst dradenkruis is dan ook een functie met veel waarde toevoegt voor de schutter en jager.

Veel meerwaarde verlicht dradenkruis op richtkijker

Conclusie richtkijker met verlicht dradenkruis

Conclusie: Er zijn meer punten die ik zou kunnen noemen over de keuze voor een dradenkruis verlichting, echter bovenstaande drie argumenten zijn veruit de meest voorkomende. Hopelijk heb ik hiermee laten zien dat verlichting niet een onnodige verspilling van geld is en alleen extra gewicht, zoals wellicht veel mensen dachten. Heb je eenmaal een richtkijker met verlicht dradenkruis geprobeert, dan ga je waarschijnlijk nooit meer terug naar een onverlichte richtkijker.

De volgende keer als je weer voor de aankoop van een nieuwe richtkijker staat, probeer dan een richtkijker met verlicht dradenkruis. Het belangrijkste om te onthouden is dat, net als bij je TV, mobiele telefoon, computer of iPad, de verlichting een uit-knop heeft. Zo verandert je verlichte richtkijker op miraculeuze wijze in een onverlicht model!

Richtkijkers met verlicht dradenkruis voor de jager

Een mooi voorbeeld van een Vortex richtkijker met verlicht dradenkruis voor de jager is de Vortex Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker, AR-BDC Dradenkruis (MOA). Zeer geschikt voor de drijfjacht met een vergroting van 1-6 en een 24 mm lens. Het verlichte dradenkruis is speciaal ontwikkeld voor de jacht overdag en tijdens de schemering en de veeleisende jager die wat extra wil.

Vortex Strike Eagle met AR-BDC Verlicht DradenkruisVortex Strike Eagle met AR-BDC Verlicht Dradenkruis

Een ander mooi van een Vortex richtkijker die speciaal voor de varkensjacht is ontwikkeld is de Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA). Ook deze richtkijker heeft een verlicht dradenkruis in het type V-Brite. Met zijn 3-12x vergroting en 56 mm lens is hij ideaal voor de jager die jaagt op wilde varkens en ander groot wild, zowel voor overdag als tijdens de schemering. Het verlichte dradenkruis is instelbaar in 11 standen. Hiermee kan je het dradenkruis instellen voor slechte licht condities tijdens schemering, als de varkens het meest actief zijn en er op uit gaan op zoek naar  voedsel.

Vortex Crossfire II Hog Hunter met V-Brite verlicht dradenkruis voorde varkensjachtVortex Crossfire II Hog Hunter met V-Brite verlicht dradenkruis voorde varkensjacht

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Ik wens je veel succes tijdens de jacht en/of de schietsport.

Wat is jou favoriete nachtrichtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

 

Pin It on Pinterest