Richtkijker afstellen; Op het moment dat je een richtkijker wilt gaan gebruiken, dien je deze wel eerst afgesteld te worden. In veel gevallen kan dit door de wapenhandelaar worden gedaan waar je het wapen koopt. Wil je dit zelf doen, dan kan dit natuurlijk ook. Hiervoor kun je deze simpele gids volgen.

Richtkijker afstellen Stap 1: Voorbereiding

Allereerst pak je een A4 papier en teken je hierop een verticale lijn van circa 15 cm. Vervolgens bevestig je deze op de doelplaat (min 2 cm dik en 1×1 meter groot). Op ongeveer 10 meter van de doelplaat zet je een tafeltje en een kruk. Om je wapen aan de voorzijde te ondersteunen kun je een kussen of zandzak gebruiken.

Richtkijker afstellen afstand

Richtkijker afstellen Stap 2: Breedte instelling

Eerst gaan we de breedte instelling aanpassen, deze bevindt zich aan de rechterzijde van de richtkijker. Hiervoor ga je maximaal inzoomen op het doel en stel je scherp. Vervolgens zoom je uit naar 4x vergroten en vuur je een schot af op het midden van de verticale lijn. Hierna vuur je nog twee schoten of om een goede indicatie van de afwijking te krijgen. Vervolgens bepaal je de gemiddelde afwijking naar links of rechts ten opzichte van je doel. Deze afwijking gaan we corrigeren met de breedte instelling. Afhankelijk van de richting die de afwijking heeft draai je de breedte instelling een aantal tikjes (bijvoorbeeld 5) naar links of rechts. Tot slot vuur je weer drie schoten af en bepaal je wederom de gemiddelde afwijking voor de laatste correctie tot de schoten de verticale lijn raken.

Richtkijker afstellen breedteverstelling

Richtkijker afstellen Stap 3: Hoogte instelling

Voor de hoogte instelling doe je eigenlijk precies hetzelfde, deze bevindt zich aan de bovenzijde van de richtkijker. Je pakt een nieuw stuk A4 en tekent hierop een horizontale lijn van circa 15 cm. Ook deze bevestig je op de doelplaat. Vervolgens vuur je weer drie schoten af op de lijn om de gemiddelde hoogteafwijking te bepalen (boven of onder het midden). Afhankelijk van de richting die de afwijking heeft draai je de hoogte instelling een aantal tikjes (bijvoorbeeld 5) naar boven of onder. Tot slot vuur je weer drie schoten af en bepaal je wederom de gemiddelde afwijking voor de laatste correctie tot de schoten de horizontale lijn raken.

Richtkijker afstellen hoogteverstelling

Rekening houden met andere factoren

Bij het afstellen van je richtkijker, dien je rekening te houden met de volgende factoren:

  • De kogelsnelheid (deze heeft invloed op de daling)
  • (Zij)wind. Dit is tot 100 yards (91.4m) geen enorm belangrijke factor. Wanneer je schiet met een lichtere kogel op 300 yards (274,3m) en er staat een wind van circa 8 km/h kan de baan behoorlijk afwijken.
  • Het gewicht van de gebruikte kogels heeft ook invloed, zeker op grotere afstand.
  • Schieten onder een bepaalde hoek heeft ook invloed.

Richtkijker afstellen dalingRichtkijker afstellen wind
*Zorg ervoor dat je onthoud hoeveel horizontale en verticale kliks je hebt aangebracht om de richtkijker af te stellen. Dan kun je altijd terug naar het “nulpunt”

Richtkijker afstellen: Parallax

De parallax afwijking komt voor wanneer je je oog voor het oculair van de richtkijker beweegt. Hierdoor verschuift het dradenkruis iets ten opzichte van het doel waar je naar kijkt. De oplossing hiervoor is simpel: Je moet altijd precies recht door het oculair kijken. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan, het is nu eenmaal moeilijk om precies recht voor de richtkijker plaats te nemen.
Gelukkig zijn bepaalde richtkijkers zo ontworpen dat zij een speciale parallax afstelling hebben om dit vanaf een bepaalde afstand te corrigeren. Deze afstelling is vaak aan de linkerzijde van de richtkijker te vinden (het zogeheten sidewheel) of aan de voorkant van het objectief (adjustable objective).

Richtkijker-afstellen-parrallaxRichtkijker afstellen donkere-rand

Richtkijker afstellen Extra TIP:

Kijk op een iets andere afstand door de richtkijker zodat de zwarte randen rondom het dradenkruis zichtbaar zijn. Kijk nu zo door de richtkijker totdat de rand rondom het dradenkruis overal gelijk is.

Aanverwante artikelen:

 

Ruime keuze in richtkijkers en montages vind je op richtkijkerbestellen.nl

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via email: info@richtkijkerbestellen.nl of telefonisch: 06-53353544

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
Richtkijkerbestellen.nl

Pin It on Pinterest