Richtkijker advies Diana P1000; Ik kreeg de volgende vraag binnen van Gerard betreffende de juiste Richtkijker voor het Diana P1000 PCP luchtgeweer met een adviesaanvraag. Deze wil ik graag beanwoorden in dit blog en extra uitleg geven. Onderstaande tips zijn ook van toepassing op andere luchtbuksen zoals de Benjamin, Hatsan, Webley, BSA, Walther, Weihrauch, om er maar enkele te noemen.

Vraag Richtkijker advies Diana P1000 PCP luchtgeweer

“Beste Chantal, ik heb zo pas een pcp luchtgeweer Diana P1000 gekocht met een richtkijker door de verkoper bestempeld als goed. Nu momenteel is de afstand 19 m. De kijker die mij meegegeven is is een Nikko Stirling panamax 4.5-14-50 en die is wel klaar, maar het half Mildot  kruis is zo fijn dat je op deze afstand het kruis zelf niet duidelijk ziet. Wat ik nu wou vragen is; ik zou graag een kijker bij kopen maar die ik op zowel 10 à 15 m klaar kan instellen en tevens een duidelijk kruis kan zien, maar tevens indien dit mogelijk is, ook graag bv op 70 a 80 of 90m ook de kijker nog scherp en duidelijk kan instellen. Mijn vraag naar jou toe is; “Welke kijker komt daar best voor in aanmerking, lieft een vortex. Met dank bij voorbaat, Gerard”

Richtkijker advies Diana P1000 PCP luchtgeweerRichtkijker advies Diana P1000 PCP luchtgeweer tot 90 meter met 10 Tips! Bovenstaande zie je de Strike Eagle 1-6×24 richtkijker

Antwoord: Keuze Diana P1000 richtkijker Nikko Stirling panamax 4.5-14-50

Beste Gerard, ik weet niet wie deze Nikko Stirling panamax 4.5-14-50 richtkijker aan jou geadviseerd en verkocht heeft, maar dat is inderdaad totaal de verkeerde keuze. Je wilt schieten op een afstand van 10 à 15 meter tot maximaal 90 meter. Een richtkijker met een dergelijke vergroting en 50mm lens is echt overkill. Totaal niet geschikt. Daar komt nog bij dat de richtkijker een heel groot gezichtsveld heeft. De naam Panamax zegt het al een beetje. Ik neem ten minste aan dat dit van Panorama is afgeleid. En dat is nou niet wat je zoekt als je heel gericht op korte afstanden op kaarten wilt gaan schieten. Het Holdfast dradenkruis in deze richtkijker is heel fijn om grote afstanden mee te schieten. Dit kruis geeft accurate Holdfast lijnen met referentie subtentions op 100 yards, die correct zijn op een vergroting van 10x. De overige hasmarks op het kruis zijn voor 200 tot 500 yards. Dit ligt allemaal ver buiten het bereik waar jij de kijker voor wilt gaan gebruiken en daar heb je dus ook helemaal niks aan!

Juiste richtkijker keuze voor Diana P1000 PCP luchtbuks bepalen

Hoe zoek je de beste kijker voor jouw doel en Diana P1000 PCP luchtbuks of ander type luchtgeweer? Het eerste is waar wil je deze voor gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de jacht of tactisch schieten op kaarten. Voor beide heb je een andere richtkijkers nodig, aangezien het doel waar je op schiet anders is. Er zijn echter ook richtkijkers die voor beide doelen geschikt zijn. Vortex en Konus hebben diverse modellen, die je zowel voor de jacht als sportschieten kunt gebruiken. Als tweede bepaal je de afstand waarop je wilt gaan schieten en op welke maximaal. Als laatste bepaal je een budget dat je wilt uitgeven voor de kijker. Hoe duurder de scope, des te beter het glas en de coatings van de richtkijker. De Nikko Stirling panamax 4.5-14-50 zit rond de € 200

Welke vergroting en lens heb ik nodig?

Over het algemeen wordt er altijd een te grote vergroting en lens gekozen, die absoluut niet past bij het doel waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Dat groter niet altijd beter is lees je in dit blog: 9 Richtkijker vergroting tips. Voor korte afstanden tot 90 meter zou ik een vergroting nemen van 1-6x, 1-8x, 2-7x of maximaal 3-9x. Een 24mm lens zou perfect zijn. Ook een 32mm lens is zeer geschikt voor dit doel. Groter als een 40mm lens zou ik echter zeker niet gaan, tenzij je Benchrest schieten gaat beoefenen. Met Benchrest schiet je op hele kleine doelen en daar kun je beter een grotere vergroting en lens voor nemen. Ik ga er echter vanuit dat je op normale schietkaarten in de tuin gaat schieten. Dan zijn bovengenoemde vergrotingen en objectieven het meest geschikt.

10 Tips Richtkijker advies Diana P1000 PCP luchtgeweer tot 90 meter

Onderstaand de richtkijkers die ik zou adviseren voor jouw doel en afstand zowel van Konus als van Vortex in de prijsklasse tussen € 74,95 en € 449:

Konus richtkijker tips

  1. Konus Richtkijker Konuspro 2-7×32 inclusief montering – € 74,95
  2. Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO Inclusief Montering – € 94,95
  3. Konuspro AS-34 2-6×28 Richtkijker voor snelle doelen – € 197
  4. Konus Richtkijker Konuspro-550 Impact 3-9×40 – € 95
  5. Richtkijker Konuspro M30 1-6×24 Met Verlicht Dradenkruis – € 297

Vortex richtkijker tips

  1. Vortex Crossfire II 2-7×32 Richtkijker, Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA) – € 149
  2. Crossfire II 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA) – € 169
  3. Diamondback 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold BDC Dradenkruis (MOA) – 229
  4. Vortex Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker, AR-BDC Dradenkruis (MOA) – € 349
  5. Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker, AR-BDC2 Dradenkruis (MOA) – € 449

Conclusie

Beste Gerard; Bepaal vooraf waar je de richtkijker voor gaat gebruiken of vraag advies bij mensen die daar verstand van hebben en weten wat ze verkopen. Bij ons kun je altijd advies opvragen via ons vrijblijvende advies aanvraagformulier. Ik hoop dat je zo een betere keuze kunt maken voor een geschikte richtkijker voor je Diana P1000 PCP luchtgeweer tot 90 meter. Met bovengenoemde kijkers kun je ook veel verder schieten dan 90 meter. Het belangrijkste is echter dat bovengenoemde richtkijkers ook uitblinken op de korte afstanden en je de dradenkruizen zeer goed zult kunnen zien. Ik wens je zo meer plezier in je schietsport toe!

Vragen?

Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer artikelen over richtkijkers voor luchtbuksen:

Wat is jouw favoriete richtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest