Review Razor red dot richtkijker van Vortex. In dit artikel de review over de Razor red dot sight van Vortex. Is deze perfect voor pistool en AR-geweer? Top artikelen uit de Top van de Vortex lijn delen allemaal de naam “Razor”. Het bedrijf beweert heel stoutmoedig dat als hun Razor Red Dot een sportwagen was, het een Ferrari zou zijn.  In onze zoektocht naar een reflex sight die past op zowel MOS pistolen en AR-geweren, waren we erg benieuwd of deze beschrijving ook echt een nauwkeurige indicator van het Razor Red Dot’s potentieel was.

Heeft Vortex gelijk? Of hebben ze de prijs van een Ferrari op een Opel Kadett gezet?

Review Razor red dot richtkijker van Vortex; All-round sight voor pistool en AR-geweer

Inhoud Review Razor red dot richtkijker van Vortex

 1. Basiskenmerken
 2. Gebruik
 3. Stroomverbruik en Levering
 4. Gedekt door levenslange Vortex VIP-Garantie
 5. Test in het veld
 6. Eenvoudig in gebruik en bediening
 7. Montage Vortex red dot Razor op AR-geweer of ander geweer
 8. Montage red dot Razor naast een richtkijker
 9. Montage Vortex red dot Razor op pistool
 10. Opbouw montage op pistool
 11. Vortex Live: Hoe monteer je een red dot op een handwapen?
 12. Welke kies ik? De 3 MOA of 6 MOA versie?
 13. All-round sight voor pistool en AR-geweer
 14. Schieten onder alle lichtomstandigheden met beide ogen open
 15. Conclusie
 16. Bestel Direct

Basiskenmerken Razor red dot richtkijker van Vortex

De totale lengte van de Vortex Razor red dot richtkijker is 4,65 cm. Het gewicht is 40 gram voor alleen de sight en 70 gram met de bijgeleverde picatinny-mount. De body bestaat uit één deel en is gemaakt van aluminium dat ook gebruikt wordt voor vliegtuigen. De red dot richtkijker is hierdoor zeer sterk en kan grote terugslag en impact weerstaan. De o-ring afdichting maakt de Razor red dot volledige waterdicht, neveldicht en stofvrij.  De matte afwerking zorgt voor lage schittering.

<< Terug naar overzicht

Gebruik Vortex Razor red dot richtkijker

Er zijn twee Razor Red Dot opties: een 3 MOA dot en een dot in 6 MOA. Beide hebben dezelfde specificaties met een breed gezichtsveld. De kleur van de red dot is bright red (rood) en verstelbaar in intensiteit. Rood is op dit moment de enige kleuroptie. De Razor heeft negen helderheids-niveaus. Deze zijn aan te passen met de omhoog en omlaag knoppen (pijlen) net achter het glas. Het eye relief is onbeperkt en de optiek is een 1x vergroting, dus niet vergrotend en parallax vrij.

<< Terug naar inhoud

Razor red dot richtkijker; Stroomverbruik en Levering

De levensduur van de batterij met de meegeleverde CR2032 is tot 150 uren op de hoogste instelling. Bij lage tot middelhoge stand beweert Vortex dat de sight tot wel 30.000 uur kan werken. Moet je vergeten om de red dot uit te zetten, dan zal hij na 6-uur automatisch afsluiten d.m.v. de automatic shutdown. De levering van de Razor omvat een goed gevulde box. Hierin zit ondermeer een picatinny rail mount en een spacer plaat, een 1.5 mm en 2,5 mm imbussleutel, een beschermhoes en de benodige batterij. Het Vortex logo branding is duidelijk zichtbaar doch mooi en stijlvol aanwezig op de red dot. De Adviesprijs is €499 maar wordt met standaard korting aangeboden bij richtkijkerbestellen voor slechts € 457.

<< Terug naar inhoud

Gedekt door levenslange Vortex VIP-Garantie

Zoals altijd kan de Vortex Vip garantie niet verslagen worden; levenslang, onbeperkt en onvoorwaardelijk. Mocht je nog niet bekend zijn hiermee; dit betekent dat Vortex zal repareren of jouw product zal vervangen, zonder kosten, of het nu defect of beschadigd is, ongeacht wat ermee gebeurd is of stom ding je ermee gedaan hebt!

Bekijk de Vortex product video van de Razor Red Dot voor meer details:


Bron: https://youtu.be/zs7OQBgv-RE

<< Terug naar inhoud

Vortex Razor red dot richtkijker Test in het veld

We hebben zowel de Razor red dot 6 MOA als de 3 MOA versie getest in het veld, maar kwamen niet in de buurt om de levensduur van de batterij te testen. Van wat ik heb gehoord van andere shutters, heeft niemand nog de batterij hoeven te vervangen. Mocht het echter toch nodig zijn om de batterij te vervangen, dan gaat dit heel eenvoudig via de rechter zijkant van de Razor. Het batterij compartiment vrij gemakkelijk te openen en de batterij te vervangen.

<< Terug naar inhoud

Razor red dot eenvoudig in gebruik en bediening

De red dot sight is heel eenvoudig in gebruik en bediening. Via de beide pijlen kun de intensiteit van de sight aanpassen. Door de omlaag-pijl ongeveer drie seconden ingedrukt te houden, wordt de unit weer uitgeschakeld. De controle-knoppen zijn voor de meeste gemakkelijk genoeg te bedienen. Heb je echter iets grotere vingers dan normaal, dan kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot de pijlen. De bijgeleverde beschermhoes beschermt de Razor als je hem niet gebruikt.

Zie meer info in de engelse handleiding in pdf-formaat: Handleiding Vortex Razor richtkijker red dot

<< Terug naar inhoud

Montage Vortex Razor red dot op AR-geweer of ander geweer

Er zijn verschilende montage verkrijgbaar om de Razor red dot te bevestigen op een geweer;

 • Zo is er de Vortex Riser Mount Red Dot QR AR-15 waarmee je de red dot kunt bevestigen op je AR-geweer. Deze riser mount plaatst de red dot 15,3 mm omhoog en heb je 1/3 cowitness. Door het auto lock lever systeem is het mogelijk om zonder gereedschap de mount te monteren en is hij te stellen middels je vinger of met een schroevendraaier. De Quick Release hendel kan naar voor of naar achteren worden vastgezet.
 • Met de Vortex Red Dot Weaver Low Rail Mount kun je de Razor Red Dot richtkijker, welke standaard geleverd wordt met een Picatinny mount op een wapen te plaatsen met een Weaver mount.
 • Met de Vortex Razor Mount Red Dot Low 3/8″ rail mount kun je de Razor Red Dot richtkijker  monteren op een 3/8″rail, dit ter vervanging van de meegeleverde mounting welke geschikt is voor de standaard Picatinny/weaver rail.

<< Terug naar inhoud

Montage Vortex Razor red dot naast een richtkijker

Daarnaast is het mogelijk om de Vortex Razor red dot naast een richtkijker te monteren. Dit kan handig zijn om snel dichtbij doelen te schieten, daar waar de richtkijker op langere afstanden staat ingesteld. Hiervoor zijn de volgende montages mogelijk:

 • Met de Vortex Razor RT45 Offset Mount plaats je de red dot onder een hoek van 45 graden naast je richtkijker. Deze mount is geschikt voor zowel links- als rechthandige schutters en is voorzien van een picatinny/weaver montage/rail.
 • Dit zelfde kan ook met de Vortex Red Dot Richtkijker 45 Graden Mount. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van deze montage.

<< Terug naar inhoud

 

Montage Vortex Razor red dot op AR-geweer naast richtkijkerDe Vortex Razor RT45 Offset Mount plaats je de red dot onder een hoek van 45 graden naast je richtkijker.

<< Terug naar inhoud

Montage Vortex Razor red dot op pistool

Ook voor de montage op een pistool zijn er diverse montages verkrijgbaar die geschikt zijn voor de Razor red dot. Ik noem hier de montages van Vortex die bij ons verkrijgbaar zijn. Mocht jou merk pistool er niet bij staan, dan neem gerust contact met ons op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Vortex Razor red dot op Glock pistoolVoorbeeld van Vortex Razor red dot op Glock pistool

<< Terug naar inhoud

Opbouw montage op pistool

De montage van de Razor red dot op een pistool werkt heel eenvoudig en voor alle 5 bovengenoemde montages in principe het zelfde. Bekijk onderstaande afbeeldingen van de montage op een Beretta 92 en een Smith & Wesson M&P pistool. Bij de overige montages kun je de opbouw bekijken in onze webshop in de afbeeldingen bij het artikel.

Montage Vortex Razor red dot op pistoolMontage Razor Red Dot Mount Dovetail Beretta 92; de opbouw

Montage Razor Red Dot Mount Dovetail Smith & Wesson M&PMontage Razor Red Dot Mount Dovetail Smith & Wesson M&P

<< Terug naar inhoud

Vortex Live: Hoe monteer je een red dot op een handwapen?

In deze video van Vortex kun je no meer mogelijkheden bekijken om een red dot richtkijker op een pistool te monteren:

Bron: https://youtu.be/v_i8sluKp_E

<< Terug naar inhoud

Welke kies ik? De 3 MOA of 6 MOA versie?

We waren in de veronderstelling de 6 MOA dot een mooie puntgrootte zou zijn en deze even goed zou werken op zowel een jacht-pistool als op ons AR-geweer, maar dat bleek niet zo te zijn. De 6 MOA was ideaal voor de AR, maar aanzienlijk te groot en doel-bedekkend op lange afstand jacht of doel pistolen. Wanneer gemonteerd op een Glock G40 Gen4, de 6 MOA dot bemoeilijkt het jacht pistool om nauwkeurig te beoordelen op reeksen boven de 25 meter. Toen we overschakelde naar de 3 MOA red dot, was dit aanzienlijk beter. We waren in staat om praktische jacht afstanden aanzienlijk te verhogen en vertrouwen en nauwkeurigheid te vergroten.

De meerderheid van mijn klanten geven echter toch de voorkeur aan een 6 MOA dot voor een pistool, aangezien je hiermee iets sneller de dot op het doel kunt richten. Aan jou de keuze wat je voorkeur heeft.

Vortex Razor red dot richtkijker; "all-round sight" Dot grootte.psdVortex Razor red dot richtkijker; “all-round sight” verschil in red dot grootte van 3 MOA en 6 MOA

<< Terug naar inhoud

Vortex Razor red dot All-round sight voor pistool en AR-geweer

Naast de G40 was de Razor Red Dot ook ideaal op de Ruger Charger’s picatinny rail. Bij de keuze in puntgrootte van deze Razor is een belangrijke overweging; waarvoor je deze hoofdzakelijk gaat gebruiken. De meeste schutters zullen de voorkeur hebben voor de red dot sight met grote dot, met name op AR-geweren of turkey/varmint shotguns. We zijn blij om te zien dat Vortex de combinatie biedt van beide opties. Dit maakt de Vortex Razor red dot tot een “all-round sight” en maakt hem nog aantrekkelijker!

<< Terug naar overzicht

Schieten onder alle lichtomstandigheden met beide ogen open

Ongeacht welke optie je kiest, de van de Razor red dot’s functie was onberispelijk, met veel aanpassingsmogelijkheden voor helderheid. Alles van het helderste zonlicht, binnengebruik tot situaties met weinig licht. Het brede gezichtsveld maakt schieten met beide ogen open een kinderspel. De optiek was gemakkelijk om in te stellen en nul te houden (hold zero) gedurende verschillende honderd ronden van 10mm, 300-350 meer 5,56, en een paar dozen van .22 LR.

Vortex Razor red dot richtkijker gemonteerd op handwapenVortex Razor red dot richtkijker gemonteerd op handwapen

<< Terug naar inhoud

Conclusie Razor red dot richtkijker van Vortex; All-round sight voor pistool en AR-geweer

De kenmerken van de Vortex red dot reflex sight kan geplaatst worden in de klasse van de Trijicon RMR of C-More als het gaat om de kwaliteiten, maar dan voor minder kosten en meer garantie. The Razor’s aluminium chassis is zwaarder dan die van de bekende Leupold Delta Point magnesium-framed reflex, maar die sight heeft een hogere prijs. We hebben geen test gedaan met deze andere merken maar onze Vortex Razor red dot hield goed stand en werden blootgesteld aan wind, regen en sneeuw. Merk voorkeur is uiteraard aan de eindgebruiker, maar je zou jezelf kort doen – of beter gezegd, waarschijnlijk meer geld kwijt zijn – als je de Razor red dot sight niet een kans zou geven als je “all-round red dot richtkijker”!

EN wat mij betreft dus JA; Als de Vortex Razor Red Dot een sportwagen was, dan zou het wat mij betreft een Ferrari zijn!

<< Terug naar inhoud

Bestel Direct of kijk hier voor meer info over deze Vortex razor red dot:

Handige links Red Dot Richtkijkers

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel over de micro red dot richtkijker, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat is jouw ervaring met een red dot richtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest