De Razor HD Gen II 4.5-27×56 heeft zijn stempel gedrukt in de markt van Ultra-Premium precisie richtkijkers door uitstekende prestaties in de competitieve arena, evenals op het moderne slagveld. In de Verenigde Staten is de Gen II Razor-HD uitgegroeid tot de standaard in de Precision Rifle Series (PRS), met meer winnende schutters die hem gebruiken, dan elk andere premium Euro-model. De optiek is ook geselecteerd als de eerste keuze voor US Special Forces, evenals de geallieerde troepen wereldwijd. Reden genoeg om deze high end Razor HD richtkijker eens tot in detail te gaan bekijken en te vergelijken met de ATACR 5-25×56 F1 en S & B 5-25×56 PM. In dit artikel de Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 versus Nightforce ATACR 5-25×56 F1 versus Schmidt & Bender 5-25×56 PM – Welke komt als beste uit de test?
Inhoud artikel:
- Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Review
- Nightforce ATACR 5-25×56 F1 Review
- Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP Review
- Turrets van Vortex, Schmidt & Bender en Nightforce vergeleken
- Specificaties Schmidt & Bender | Vortex | Nightforce
- Conclusie
- Prijzen
Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Review
Betere precisie lange afstand richtkijker voor een lagere prijs? De Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 richtkijker is ontwikkeld als de oplossing voor het perfecte lange afstand schot. De Nightforce ATACR 5-25×56 F1 en Schmidt & Bender 5-25×56 PM zijn 2 zeer bekende scopes in deze categorie en Vortex ging de uitdaging aan om een betere te maken voor een lagere prijs. Uiteraard mag deze kijker dan niet inboeten aan optische kwaliteit en instel-mogelijkheden. Is Vortex erin geslaagd om een betere precisie lange afstand richtkijker te maken voor een lagere prijs? Kan hij zich meten met de andere 2 grote jongens? Dat lees je in dit artikel.
De richtkijker die eigenlijk ook nog in dit illustere rijtje van beste long range scopes thuis hoort, is de Kahles K525i 5-25×56 Richtkijker. Deze noem ik niet in dit artikel, maar ik heb er wel reeds een review over geschreven, welke je kunt lezen in dit blog-artikel: 12 Beste lange afstand richtkijkers 2019
Optische kwaliteit en coatings
De optiek van de Razor HD Gen II 4.5-27×56 is exceptioneel goed. Vortex heeft dus niets gespaard in het leveren van optische kwaliteit van Razor HD Gen II richtkijkers. Hij wordt geleverd met een opochromatisch objectief lens systeem met index-matched lenzen. om de juiste kleur te corrigeren over het hele zichtbare spectrum. Ook heeft hij optisch geïndexeerde lenzen die de beeld scherpte optimaliseren en zorgen voor een helderheid van rand tot rand. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Premium HD (High Density) lenzen. Deze zijn namelijk zorgvuldig uitgezocht en met precisie vervaardigd wat resulteert in de meest ultieme heldere beelden en kleurechtheid. De XRPlus full multi-coatings op de lenzen zorgen voor de meest hoge resolutie en maximale lichttransmissie. Deze coatings, samen met de anti-kras ArmorTek worden aangebracht met de nieuwste Plasma Tech systemen en zorgen voor optimale precisie coating oppervlakken.
Razor HD constructie, bouw
Dit is een FFP-richtkijker en gebruikt een first focal plane dradenkruis welke geëtst is in het glas en verlicht voor topprestaties. De body is opgebouwd uit een 34mm hard geanodiseerd, stuk aluminium legering en is afgedicht met O-ringen, gesealed met argongas en geconstrueerd om terugslag schokken te weerstaan. In wezen, een perfect waterdichte, neveldichte en schokbestendige richtkijker.
L-Tec Zero Stop turrets van Razor HD Gen II 4.5-27×56 richtkijker
De turrets maken gebruik van L-Tec met een integreert vergrendelings-mechanisme om onbedoelde aanpassingen te voorkomen. Tevens hebben de L-Tec turrets een externe Rotatie Indicator en een Locking verlichtingssysteem. De adjustments zitten aan de zijkant voor gemakkelijke toepassing in het veld. De L-Tec Zero Stop is ontworpen om te voorkomen dat de elevation turret ingesteld wordt onder de sight in range. Het turret ontwerp biedt een totale hoogteaanpassing van 33 MRAD en totaal 14 MRAD in breedteaanpassing.
Micro Adjust Zero instelling en Friction Reduction Systeem
De L-Tec Zero stop functie is ontkoppeld voor zeroing doeleinden. Met de Micro Adjust Zero instelling kun je oneindig o-punt posities instellen. De werking ervan is puur en glad met behulp van hun gepatenteerde Friction Reduction Systeem. De Turret schroeven zijn met precisie gemaakt uit een silicium-messinglegering. Het richtkijkerbuis systeem is ook gemaakt van een messinglegering, geïntegreerd in een chroom-vanadium erector veer. Kortom; Deze geavanceerde turrets draaien zeer soepel en de clicks zijn zeer duidelijk te horen. Hier ontbreekt het dus aan niets.
Bekijk onderstaande video voor de werking van deze innovatieve L-Tec Zero Stop turrets:
Bron: https://youtu.be/vUbYGQEKYEY
5 verschillende EBR dradenkruizen mogelijk
De Razor HD Gen II 4.5-27×56 is verkrijgbaar in 5 verschillende dradenkruistypes en bij enkele ook in MOA of MRAD verkrijgbaar. In eerste instantie is deze Razor HD Gen II 4.5-27×56 richtkijker op de markt gekomen met het EBR-1C en EBR-2C dradenkruis in first focal plane. Sinds dit jaar is daar het verbeterde EBR-7C, Horus H59 en Horus Tremor3 bij gekomen. Deze nieuwe dradenkruizen worden steeds verbeterd en aangepast aan de wensen van de klanten. Dat is iets wat Vortex erg goed doet: “Ze luisteren naar de schutters en innoveren met hun producten mee, om zo veel mogelijk aan de wensen van hun klanten te kunnen voldoen”.
EBR-2C versus EBR-7C
Het EBR-7C is net als het EBR-2C een zeer helder en duidelijk hold-over dradenkruis met “Christmas tree hold points” aan de onderkant. Uniek aan deze nieuwe 7C-versie is dat de nummers op lagere lijnen zijn verplaatst naar de buitenkant van de breedte dots. Een duidelijke verbetering, want hiermee zijn de dots dicht bij de middenlijn nu beter te gebruiken. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg.
Video EBR-7C dradenkruis
Bron: https://youtu.be/yvz-LY8BD8E
H59 Horus en Tremor3 draadkruis
Het bovenste gedeelte van het Horus H59 en Tremor3 draadkruis is – in tegenstelling tot het EBR-7C dradenkruis – open gehouden voor een schoon en vrij zicht, om beter de omgeving te observeren en je doel te identificeren. In onderstaande video wordt uitgelegd welke mogelijkheden deze 2 dradenkruizen nog meer hebben.
Video Horus H59 dradenkruis
Bron: https://youtu.be/qEldK4fjQGg
Horus Tremor3 dradenkruis video
Bron: https://youtu.be/juyKGyTnDr0
Kenmerken van Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP richtkijker
- Een APO of Apochromatisch objectief lens systeem
- Optisch geïndexeerde lensen
- HD Lens Elementen (Premium extra-low dispersion glas)
- XR™Plus Fully Multi-Coated Optiek
- Plasma Tech toegepast ArmorTek krasvast glasoppervlakken
- First Focal Plane Dradenkruis (FFP)
- 6 opties voor verlicht glas geëtst dradenkruis; EBR-1C, EBR-2C, EBR-7C, Horus H59 en Horus Tremor3
- Hard Anodized Aircraft-Grade Aluminum 34 mm diameter Single-Piece Tube
- Waterdicht, stofdicht, nevelvrij
- Zeer schokbestendig
- Stealth Shadow Finish
- L-Tec Turrets met L-Tec Zero Stop
- Externe turret rotatie indicator
- Vast te zetten verlichting met uitstanden tussen iedere stand
- Side Focus
- Friction Reduction Systeem voor soepele bediening
- Fast Focus Eyepiece
Voordelen
Razor HD Gen II 4.5-27×56 richtkijkers hebben veel voordelen zoals de optische coatings en betrouwbaarheid, echter het grootste voordeel is toch wel de prijs. Deze licht een stuk lager dan zijn concurrenten. De prijs ligt rond de € 2.300. Daarvoor boet hij niets in qua kwaliteit en is kosten nog moeite gespaard om een uiterst precies en glasheldere optiek te maken voor de scherpst mogelijke prijs. Dat is typisch Vortex Optics. Daar staan ze ook om bekend.
Een ander voordeel is voor mij de kleur die niet het traditionele zwart is, maar meer een bronzen kleur, die verandert zodra er licht op valt. Een mooie camouflage kleur. Voor mij een groot pluspunt, maar dit is uiteraard ook een kwestie van smaak. Tevens wordt er een gratis 10 cm lange zonneklep bij deze scopes geleverd.
Nadelen
Deze Razor HD Gen II 4.5-27×56 richtkijker heeft echter slechts een nadeel en dat is het gewicht. Hij weegt 1375 gram. Als je dat gaat vergelijken met zijn concurrenten Nightforce ATACR 5-25×56 F1 met 1066 gram en Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP met 1080 gram, dan is dat een punt waarop Vortex helaas niet kan winnen. Mocht het verschil van ± 300 gram geen probleem voor je zijn, dan is de keuze qua prijs denk ik snel gemaakt. Anders moet je toch nog even doorsparen en minimaal € 500 meer uitgeven voor een Nightforce of Schmidt & Bender.
Video Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP richtkijker
Bron: https://youtu.be/73rjQAEi4PE
Conclusie
Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP richtkijker van Vortex Optics is uitgegroeid tot de standaard in de Precision Rifle Series (PRS). Tevens is deze richtkijker de premium keuze bij US Special Forces en geallieerde troepen wereldwijd. Vanuit mechanisch en optisch oogpunt, staat de Razor HD Gen II 4.5-27×56 bekend om haar ‘brilliance’, zeker ook gezien zijn prijs. Het LTEC Turret system is vaak aangekondigd als de meest intuïtieve en minst falende mechanische systeem dat beschikbaar is. De royale afmetingen van de turrets maakt hem gemakkelijk te lezen en aan te passen onder druk en alle weersomstandigheden. De integriteit van het systeem zorgt ervoor dat schot na schot, ‘dail’ na ‘dail’, de Razor HD Gen II 4.5-27×56 niet zal falen!
Nightforce ATACR 5-25×56 F1 Review
De Nightforce ATACR 5-25×56 F1 is een perfecte combinatie van uitzonderlijke optiek met robuuste constructie en perfecte prestaties. Dit is de originele ATACR ™, heeft een first focal plane dradenkruis plaatsing en ED-glas optiek (Extra low despertion glas) maakt gebruik van een ultra-accurate MOAR ™ F1 dradenkruis. Deze geeft je 1 MOA hoogte en breedte markeringen voor een nauwkeurige afstandsbepaling en hold-offs. De MOAR dradenkruis heeft een zwevend center crosshair dradenkruis en vette op 3, 6 en 9 uur posts, alsmede een hoogte schaalindeling die zich uitstrekt tot de rand van het gezichtsveld.
Optiek en turrets van Nightorce
Als we de optiek van de Nightforce ATACR 5-25×56 F1 nader gaan bekijken, zie ik een kleur-accurate oppervlak coating welke uitzonderlijke prestaties geeft bij weinig licht. Het royale oculair is een opvallende functie en maakt doelbepaling zeer gemakkelijk. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van een lange afstand tactische richtkijker. Het stelt je namelijk in staat om doelen nauwkeurig te verwerven, zelfs vanuit de meest ongewone hoeken. Het instelmechanismen van de ATACR 5-25×56 F1 is onberispelijk en tevens soepel, accuraat en nauwkeurig. De turrets wijzigen perfect. Er zijn weinig richtkijkers die dit niveau van vertrouwen overtreffen. Voeg daarbij de 30 MOA per omwenteling elevation turret, met eenvoudig af te lezen waarde markeringen en je krijgt snellere target engagements met minder kans op het maken van fouten.
Dradenkruis opties ATACR 5-25×56 F1
De Nightforce ATACR 5-25×56 F1 is verkrijgbaar in de volgende dradenkruis types: MOAR™ MIL-R™ MIL-C™ H59™ TReMoR3™. Aangezien dit ook draadkruizen in FFP zijn, heb je geen correcties nodig. Op momenten dat ik het nodig had om omlaag in te stellen vanuit een beter gezichtsveld op 15x-18x, levert de FFP uitstekende resultaten zonder correctie waarden hoeven te achterhalen voor de verschillende vergrotingen. Dat is ook het grote voordeel van een dradenkruis geplaatst in first focal plane. De subtentions kloppen op alle vergrotingsniveaus.
Kenmerken van de Nightforce ATACR 5-25×56 F1
- ED optiek (extra-low dispersion glas)
- Soliede mechaniek
- Standaard instellingen met Hi-Speed ZeroStop™
- Capped windage adjustments
- Parallax aanpassing is gemarkeerd met geschatte genummerde afstanden DigIllum™ digitale dradenkruis verlichting
- Oculair met verbeterde gravure
- Geïntegreerde throw lever op Vergrotingsring (PTLTM)
- XtremeSpeed™ draad
Voordelen
Het eerste voordeel is dat deze richtkijker de meeste interne instel-mogelijkheden heeft van de 3 geteste modellen. De maximale hoogte-verstelmogelijkheid is 35 MRAD. Zie hieronder in het artikel alle specificaties met elkaar vergeleken. Een ander voordeel ten opzichte van de Vortex Razor HD is zeker het gewicht. Hij weegt ongeveer 300 gram minder dan de Razor HD, maar is vergelijkbaar wat het gewicht aangaat met de Nightforce ATACR. Andere voordelen zijn uiteraard zijn uitzonderlijke beeldkwaliteit en perfecte prestaties geeft bij weinig licht. De geïntegreerde throw lever op de vergrotingsring is een extra feature, die bij de andere 2 scopes niet gratis worden mee geleverd.
Nadelen
Als nadeel kan ik in ieder geval de prijs noemen. Deze is beduidend hoger dan de Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 en tevens hoger dan de Schmidt & Bender 5-25×56 PM, voor zover ik dat kan overzien op dit moment. Je betaald hiervoor rond de € 3500. Dat is ruim € 1.200,- meer dan de Vortex Razor HD.
Video Nightforce ATACR 5-25×56 F1
Bron: https://youtu.be/hRuQxNMGJxE
Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP Review
Schmidt & Bender is een begrip en brengt veel prestige en gewicht in de discussie over de beste richtkijker voor de sniper. De Duitse fabrikant is lang de meest genoemde naam geweest als het gaat om de hoogste kwaliteit richtkijkers. De Schmidt & Bender 5-25×56 PM heeft net als de Vortex en Nightforce een 34mm buisdikte en 56mm objectief. Het oculair is lang en heeft een fast focus eyepiece design. De dioptrie kan worden ingesteld op je ogen, net als bij de andere 2 scopes. De vergrotingsring gaat stroef, maar is voorzien van dikke ribbels voor een betere grip. Een wat dikkere ribbel is geplaatst bij de 10x vergroting, welke zichtbaar is vanuit de schietpositie.
Functies van S & B 5-25×56 PM
Een nadeel van de Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP vind ik toch wel dat de verlichtingsknop voor de parallax knop is geplaatst, vlak achter de vergrotingsring. Bij de Vortex Razor HD is de verlichtingsknop verwerkt in de parallax knop, wat naar mijn idee toch veel praktischer is. Deze is ook in te stellen in 11 standen met een uit-stand. Veel richtkijkers, ook high end richtkijkers zijn veel te helder, zelfs op de laagste stand. Bij de Schmidt & Bender 5-25×56 PM is dit precies goed. Zelfs op de hoogste stand zal het doel niet overbelicht raken of je nachtzicht belemmeren.
Ondanks dat de niveaus van helderheid goed zijn, is het een groot nadeel dat er geen uit-posities zijn tussen alle standen van verlichting. Dus als je bijvoorbeeld op verlichtingsstand 7 zit, moet je de knop helemaal terug draaien naar stand 0 om de verlichting uit te zetten. De Vortex en Nightforce hebben wel een uitpositie tussen elke stand.
Schmidt & Bender 5-25×56 PM turrets
De turrets van de Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP kunnen worden ingesteld met 14 Mils per omwenteling. Hij is voorzien van een Zero-stop. De gele nummers gene de tweede draai aan, om track te houden in welke omwenteling je zit. De clicks zijn stevig en duidelijk hoorbaar in .1 MIL. Er is een hoorbare klik, alsmede een tactische click. Het hoorbaar geluid is goed gedempt om overmatige ruis te voorkomen tijdens het instellen. De nummers zijn goed gemarkeerd en vrij groot, waardoor ze zeer gemakkelijk te lezen zijn.
Deze Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP is totaal 26 MIL verstelbaar in 2 omwentelingen. De windage knop is niet zo hoog als de elevation knop, maar heeft de zelfde diameter. De markeringen zijn eenvoudig en duidelijk met kleine streepjes van .2 MIL en kleiner aantal. Voor .1 MIL breedte waardes moet je daar dus tussenin gaan zittenDe knoppen lopen allemaal erg soepel door het gehele spectrum.
S&B Parallax vanaf 10 meter
De linker parallax verstelknop is iets groter dan de rechter windage knop. De markeringen op de parallax knop zijn van 10 tot 1000 meter en tot oneindig. Deze S&B kan dus vanaf 10 meter al scherp gesteld worden, hetgeen je niet vaak ziet bij richtkijkers met een dergelijke grote vergroting. Deze instelmogelijkheden zijn verdeeld over nagenoeg een hele draai (355 graden), hetgeen voldoende ruimte geeft voor precies instellen van de focus, zeker ook omdat de knop iets groter is gemaakt.
Enorme keuze in dradenkruizen Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP
De opties in draadkeuzes is enorm bij deze Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP. In First focal plane kun je kiezen voor maar liefst 12 draadkruis opties: P3L / P4L / P4L fein / Police / Klein / H2CMR / H37 / MRS / MSR2 / Tremor2 / H58 / H59. Tevens is deze scope in verschillende SFP-dradenkruizen verkrijgbaar en in de kleur zwart en goud-kleurig.
Korte montage
Opvallend is wel dat het montage gedeelte bij deze Schmidt & Bender 5-25×56 PM vrij kort is. Dat komt omdat het schuine gedeelte naar het objectief toe, erg lang is. Als je een typische picatinny rail hebt op je wapen, zou dit geen probleem moeten zijn. Heb je een 2-delige base, zeker op een long action, dan zal dit je beperken in het plaatsen van deze richtkijker. Er is dan niet veel ruimte om de richtkijker naar voren of achteren te verplaatsen voor het verkrijgen van de juiste hoofdpositie. Hou daar rekening mee.
Beeld van Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP
Ook het zicht van de Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP is subliem en geeft een zeer helder en scherp beeld weer. De optische kwaliteit van deze kijker is echt excellent. Ik denk niet dat er een betere op de markt verkrijgbaar is. De lange afstanden zijn ook geen probleem voor deze high end S & B richtkijker. Ook al ben ik zeer onder de indruk van deze Schmidt & Bender 5-25×56 PM, toch moet ik zeggen dat ik het beeld van de Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 een beetje beter vindt. Met name de helderheid van het Vortex glas heeft me erg verrast.
Betere resolutie naar de schemering toe
Daarin tegen moet ik wel zeggen dat in de loop van de avond naar de schemering toe, de resolutie van de Schmidt & Bender weer iets beter was. Ook al is het verschil miniem, de Vortex wint het voor mij dan toch tot aan het vallen van de avond, als het gaat om de beste beeldkwaliteit en resolutie. Na testen bleek de Vortex Razor HD ook net iets beter dan de Nightforce ATACR 5-25×56 F1, maar het is ook hier slechts een zeer klein verschil. Misschien ook niet zo vreemd, want ze hebben beide uitstekend glas vervaardigd in Japan.
Video Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP
Bron: https://www.youtube.com/watch?v=fDby-PW4038
Turrets van Vortex, Schmidt & Bender en Nightforce vergeleken
In bovenstaande afbeelding worden de turrets van Vortex, Schmidt & Bender en Nightforce vergeleken
Wat de turrets aangaat zijn de kliks van alle 3 de scopes zeer nauwkeurig en duidelijk hoorbaar en ik ben er vrij zeker dat een gebruiker niet snel zal boven of onder klikken. Het beste gevoel gaat voor mij echter uit naar de Vortex Razor HD turrets. Ook qua design zijn ze wat mij betreft de favoriet. De losse verlichtingsknop van de Schmidt & Bender vind ik echt een nadeel. De Razor HD turrets zijn daarin tegen mooie geïntegreerd in de richtkijker, waardoor je een veel gestroomlijnder design krijgt. Misschien is dit een smaakkwestie, maar voor mij moet het oog toch ook wat hebben als grafisch ontwerper. De L-Tec turrets van Vortex zijn wat mij betreft gewoon veel beter en gebruiksvriendelijker. Ze zijn ook niet voor niets vaak aangekondigd als de meest intuïtieve en minst falende mechanische systeem dat beschikbaar is.
Specificaties Schmidt & Bender | Vortex | Nightforce
Vergelijking | Schmidt & Bender | Vortex | Nightforce |
Model | 5-25×56 PM II/LP | Razor HD Gen II 4.5-27×56 | ATACR 5-25×56 F1 |
Focal plane | FFP | FFP | FFP |
Vergroting | 5-25x | 4.5-27x | 5-25x |
Buisdikte | 34mm | 34mm | 34mm |
Gezichtsveld m/100m | 5,3m (5x) – 1,5m (25x) | 8,4 m (4,5x) – 1,5 m (27x) | 7,5m (5x) – 1,5m (25x) |
Exit pupil in mm | 10,95 (5x) – 2,28 (25x) | 12,4 (4.5x) – 2,1 (27x) | 8,3 (5x) – 2,3 (25x) |
Oogafstand mm | 90 | 94 | 85-90 |
Parallax instelling | 10m tot oneindig | 29m tot oneindig | 41m tot oneindig |
Gewicht in gram | 1080 | 1375 | 1066 |
Totale lengte in mm | 416,5 | 366 | 390 |
Montage lengte in mm | 128 | 155 | 150 |
Windage Max. | ± 6 MRAD in 2 richtingen | 10 MRAD | 25 MRAD |
Elevation Max. | 26 MRAD | 28,5 MRAD | 35 MRAD |
Klik-waarde op 100m | .1 MIL (10mm) | .1 MIL (10mm) | .1 MIL (10mm) |
Verschillen in specificaties
Uit bovenstaande tabel worden meteen een aantal duidelijke verschillen zichtbaar. Ook een die ik nog niet genoemd heb. Als eerste is er het verschil in vergroting. De Vortex heeft vervolgens het grootste gezichtsveld op de kleinste vergroting en het grooste eye relief of oogafstand. Hij is echter de kortste richtkijker van de drie, heeft de grootste montage lengte, maar helaas ook het grootste gewicht. De Nightforce komt het beste uit de bus als je veel verstelmogelijkheden in hoogte wil hebben met 35 MRAD. Voor breedte kan hij tot 25 MRAD versteld worden. Tot slot is opvallend dat de Schmidt & Bender voor parallax al ingesteld kan worden op 10 meter.
Conclusie
Vortex heeft sinds 2015 de scope-markt behoorlijk wakker geschud en heeft inmiddels, wat de voorkeur van schutters in PRS schieten aangaat, een heel groot aandeel. Na het vergelijken van deze 3 high end richtkijkers is voor mij duidelijk dat de Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP een plaats verdient op de bucket list van iedere lange afstand schutter en Precision rifle shooter. Zowel optisch als de zeer natuurgetrouwe kleuren, het contrast en scherpte van rand tot rand, zijn belangrijke eigenschappen waarin deze high end Vortex scope zeker uitblinkt.
Richtkijker die onder extreemste omstandigheden met precisie blijft presteren
Net als de Schmidt & Bender laat de Razor HD schoten toe in omstandigheden met mirage, waar alle concurrentie dit niet toelaat. Toen de weerspiegeling nog erger werd, moet ik zeggen dat de Vortex beter presteerde dan de Schmidt & Bender, maar de Nightforce ATACR toch iets overtrof. Dit geeft ook zeker aan dat de Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP een richtkijker is, die ook onder de extreemste omstandigheden met precisie blijft presteren. Met al deze voordelen neem ik dan het nadeel van het zwaardere gewicht op de koop toe.
Beste High End Precisie FFP richtkijkers voor de meest gunstige prijs!
De Vortex Razor HD Gen II 4,5-27×56, is een high end long range richtkijker, die naar mijn mening de Nightforce licht overklast en maar heel weinig toe geeft aan de toonaangevende S & B 5-25×56. In mijn ogen is het glas van de Razor HD 97% van de Schmidt & Bender. Daarin tegen zijn de L-Tec turrets beter, de Razor HD verlichtingsfuncties zijn veel beter en het zeroing system van de Vortex is beter.
Ik weet niet hoe robuust de Razor is in vergelijking met de Nightforce oen S & B. Wat ik wel weet is dat Vortex een geweldig garantie programma heeft. Als er iets kapot gaat, beloven ze om het na te kijken en op te lossen voor je. Kortom; Wat mij betreft heeft de Vortex Razor HD Gen II 4,5-27×56 zijn stempel gedrukt in de markt en is het een van de beste High End Precisie FFP richtkijkers voor de meest gunstige prijs!
Prijzen:
- Vortex Razor HD Gen II 4,5-27×56 FFP is al verkrijgbaar vanaf € 2.259,-
- Schmidt & Bender 5-25×56 PM II/LP is verkrijgbaar voor € 3.000,-
- Nightforce ATACR 5-25×56 F1 is verkrijgbaar vanaf € 3.500,-
Vragen?
Ik hoop je hiermee nuttige informatie te hebben gegeven en hoor graag wat jou mening is. Laat het me gerust weten via onderstaand reactieveld. Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!
Meer artikelen over lange afstand richtkijkers:
- 12 Beste lange afstand richtkijkers 2019
- Kies je een dradenkruis in First of Second focal plane?
- Diamondback Tactical FFP richtkijker nieuw van Vortex
- Golden Eagle HD richtkijker 15-60×52 voor competitie schieten zoals benchrest en F-Class
- 48 meest gestelde vragen over Vortex richtkijkers
Wat is jouw favoriet high end scope? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.
Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/