Review van de Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker van Vortex. Wanneer een scope-fabrikant een uitstekend product voor zijn klanten maakt, die zeer wordt geprezen, kan het uitbrengen van een opvolger een beetje een uitdaging zijn. De Vortex Viper PST Gen I was een geweldige kijker en enorm populair. Hij heeft vele functies die schutters zoeken tegen een prijs die zeer betaalbaar is. De prijs, gecombineerd met hun uitstekende garantie, maakte het tot een perfecte aankoop. In deze Review vertel ik in het kort de belangrijkste eigenschappen van deze Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker van Vortex, aangezien hij sterk verbeterd is t.o.v. de Gen I versie. Tevens laat ik zien wie deze PST 2-10×32 geschikt kan zijn.

PST Gen II 2-10x32 FFP richtkijker van Vortex ReviewVortex PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker voor HFT schieten, Benchrest, Airsoft Sniper en jagen

Opvolger populaire PST in Gen II lijn

Vortex heeft nu een opvolger voor de populaire PST uitgebracht, namelijk de Gen II lijn. Hij beschikt over nieuw ontworpen glas, betere controles, een breder zoombereik, meer turret-rotatie, een betere zero stop en nieuwe dradenkruizen. Daarnaast is het een mooiere optiek geworden dan zijn voorganger. In dit artikel ga ik het hebben over de Vortex Viper PST Gen II 2-10×32, verkrijgbaar in MOA versie en MRAD versie, welke een first focal plane richtkijker is. De Vortex Viper Gen II kan gemonteerd worden op uiteenlopende wapens, bijvoorbeeld een AR-geweren, luchbuksen, jachtgeweren en airsoftwapens en is zeer trefzeker.

2-10x Richtkijker met 32mm objectief

Met een 32mm objectief is deze 2-10x richtkijker perfect voor een precisie wapens en AR-platforms, vanwege zijn relatief compacte lay-out. Hij heeft genoeg power voor 700 meter en was zelfs succesvol op 1000 meter. De exit pupil (oogbox) is zeer breed en vergevingsgezind, evenals het gezichtsveld. De duidelijkheid en helderheid van het glas is, zelfs met een 32mm objectief, een duidelijk merkbare stap omhoog t.o.v. de eerste generatie PST kijkers. Dit komt omdat het optische systeem van de Gen II lijn verbeterd is.

Verbeterde turrets geïnspireerd op Razor HD Gen II

Een andere goede verbetering zijn de turrets, die zijn geïnspireerd op zijn grote broer, de Razor HD Gen II. De verlichting is verplaatst naar de parallax knop en de klikken van de turrets voelen vergelijkbaar als bij de Razor HD turrets. De knoppen zijn groter geworden en hebben een mooi stevig gevoel. Gecombineerd met een royale 10 mils (25 moa) per rotatie, zijn ze merkbaar beter dan het oorspronkelijke PST-kijkers. Deze Viper PST Gen II heeft namelijk ‘second revolution’ nummers op het turrets, zodat je de vorige draai er niet hoeft bij te tellen, om te weten hoever je in de tweede rotatie zit.

Viper PST Gen II 2-10×32 met vernieuwd Zero Stop mechanisme

Als je klaar bent met lange afstand schieten en terug moet keren op 0, zal je meteen het nieuwe ‘zero stop’ of nul stop mechanisme opmerken. Dit mechanisme is de ter vervanging van de shim-techniek dat in de PST Gen I gebruikt werd. De zero stop is nu sterk afgeleid van de Vortex Razor 5-20-Gen I, welke een superieur design is en tevens veel robuuster overkomt. Bekijk onderstaande video voor uitleg over dit ZRZ Zero stop systeem.

Bron: https://youtu.be/HZsXGIY4RIY

Waarom wordt deze Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker in first focal plane gemaakt?

Bij een first focal plane of FFP richtkijker wordt het dradenkruis groter als je inzoomt. Dit wil zeggen dat je het dradenkruis voor het inschatten van afstanden, op alle vergrotingen kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot een SFP scope, waar dit alleen mogelijk is op de hoogste vergroting. Hiermee is het gemakkelijker en sneller om je ‘holds’ in te schatten als je weet hoe de kogelbaan is over een bepaalde afstand. Dit FFP of First Focal Plane dradenkruis geeft je dus betrouwbare referentiepunten op elke vergroting. Dit front focal design is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen.

Perfecte Scope voor HFT schieten (Hunter Field Shooting) en Benchrest

De FFP richtkijker is een zeer geliefde richtkijker die meer en meer gekozen wordt voor jagen en HFT schieten (Hunter Field Shooting). Zelfs HFT wereldkampioen James Mclachlan uit Engeland gebruikt deze Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker voor HFT schieten. Niet vreemd want de parallax is ook instelbaar op zeer korte afstanden. Het glas is helder en het EBR-4 dradenkruis werkt voor HFT. Deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker is tevens geschikt voor Benchrest op korte en middellange afstanden. Ik wacht nog op nieuwe foto’s van James Mclachlan met zijn wapen en de winnende kijker erop gemonteerd …

HFT wereldkampioen James Mclachlan won met Vortex PST 2-10x32 scopeHFT wereldkampioen James Mclachlan won met Vortex PST 2-10×32 scope

Vortex PST 2-10×32 FFP op Sniper geweer voor Airsoft

De Vortex PST 2-10×32 FFP richtkijker kan ook op een Sniper geweer worden gebruikt. Gerard Timmers kocht deze richtkijker onlangs bij ons, om voor airsoft-doeleinden te gebruiken. Airsoft is een game simulatie sport waarbij je realistisch uitziende replica’s gebruikt. Teams strijden tegen elkaar, maar in plaats van de echte munitie, worden er 6 mm balletjes (BB’s) gebruikt. Deze sport staat bekend om zijn realisme. Tijdens de airsoft spelen zul je diverse missies moet voltooien, om te voorkomen dat je tegenstander hun doel kan bereiken. Samenwerking, tactiek en strategie zijn erg belangrijke aspecten van deze Airsoft sport. Een ‘Sniper’ mag in dit spel zeker niet ontbreken.

Gerard Timmers: “Wij zijn van de Nederlandse Sportbond NABV (Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging) en onze leden schieten met luchtdrukwapens welke op echte vuurwapens lijken. Voor demonstratiedoeleinden hebben wij een ‘sniper’ geweer waarop deze PST Gen II 2-10×32 scope is gemonteerd. Voordeel van deze Vortex PST 2-10×32 scope is dat ie glashelder is en ook voor niet-schutter een goede ‘eye-relief’ heeft.

Vortex PST Gen II 2-10x32 op Novritsch ssg24 airsoft sniper rifleVortex PST Gen II 2-10×32 op Novritsch ssg24 Airsoft sniper rifle met zonnekap

Glas geëtst EBR-4 dradenkruis met verlichting

Deze Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker is voorzien van een met laser in het glas geëtst dradenkruis. Dit Glas-geëtst dradenkruis zorgt voor zeer gedetailleerde weergaves van hold-over punten, wind correcties en vereenvoudigd het volgen van bewegende doelen. De fijne center draadkruis subtensions op het EBR-4 dradenkruis werden zorgvuldig gekozen om de optimale balans te vinden tussen precies richten en zichtbaarheid onder omstandigheden met weinig licht. Het verlichte dradenkruis is in 10 standen van helderheid in te stellen, met een uit-positie tussen elke stand.

Video Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=05YoeDw6G0g

Conclusie Vortex Viper PST Gen II richtkijkers

Mijn conclusie van deze Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker van Vortex; In totaliteit is de gehele lijn van de Viper PST Gen II een waardige opvolger van de originele PST Gen I. Verkrijgbaar in de vergrotingen 1-6, 2-10, 3-15 en 5-25. Het maakt niet uit in welke discipline je schiet in de jacht, op de schietbaan of tactisch, Vortex heeft een PST die erbij past. De adviesverkoopprijzen beginnen bij € 899 en lopen op tot € 1299. Richtkijkerbestellen.nl heeft echter mooie aanbiedingen op deze richtkijkers.

Viper PST Gen II 2-10×32 kopen

Diverse modellen van deze nieuwe Vortex Viper PST Gen II richtkijkers zijn verkrijgbaar in onze webshop, waaronder deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP in MOA en 2-10×32 FFP kijker in MOA en MRAD. Een bijzonder geschikte scope voor jagen en HFT schieten (Hunter Field Shooting) en Benchrest op korte en middellange afstanden van high end kwaliteit. Daarnaast kan hij ook als Airsoft Sniper scope worden gebruikt tijdens. We hopen binnenkort weer een nieuwe levering te ontvangen, waar ook de zeer geliefde 5-25×50 FFP en PST SFP richtkijkers bij zitten.

De Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 is normaal bij ons op voorraad en al verkrijgbaar voor € 975 in 2 modellen:

Aanverwante artikelen

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat zijn jouw ervaringen met Vortex richtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl / www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest