De Pard NV007 voorzetkijker en de Pard NV008 nachtrichtkijker zijn beide erg populaire kijkers om te kunnen jagen in de nacht en in complete duisternis. Beide kijkers hebben nachtzicht met infrarood verlichting en geven een zwart-wit beeld weer. Er zijn echter wel grote verschillen tussen beide kijkers en dat is niet alleen in de prijs. Vandaar dat ik dit artikel heb geschreven, waarin ik deze verschillen en overeenkomsten duidelijk maak. Tevens meer info over de Duitse versie van de Pard NV007.

Update: 20-11-2019

Pard NV007 en NV008 | Verschillen en overeenkomstenVerschillen en overeenkomsten tussen de Pard NV007 en NV008

Keuze tussen Pard NV007 en NV008

De keuze tussen de Pard NV007 en NV008 hangt af van waar je het voor gaat gebruiken. Gebruik je een speciaal nachtzicht geweer, dan gebruik je het beste de NV008. Het grootste verschil tussen de Pard NV007 en NV008 is dat de NV008 ook als losse nachtrichtkijker gebruikt kan worden. De Pard NV007 kan alleen samen met een richtkijker gebruikt worden om te schieten. De NV007 maakt namelijk gebruik van de dradenkruizen van uw richtkijker.

Pard NV008 nachtrichtkijker

De Pard NV008 nachtrichtkijker daarin tegen, heeft ingebouwde dradenkruizen om te richten en schieten. De Pard NV008 is een wapen unit met 6x optische vergroting en 2x digitale zoom functie. Hij is mooi compact, licht en gemakkelijk te gebruiken. Omdat het met een achteruit waarste weaver montage wordt geleverd, kun je de oogafstand goed op de juiste manier instellen. Ook voor de zwaarder kaliber wapens gebruik je het beste de NV008 om zo een betere oogafstand te krijgen. De NV008 monteer je namelijk met de bijgeleverde cantilever montage op de rail. Dit in tegentelling tot de NV007 die op het oculair van de richtkijker gemonteerd moet worden.

Pard NV007 voorzetkijker

Als je de voorzetkijker wilt gaan gebruiken voor een ‘crossover’ of rimfire geweer voor het schieten op targets of om te jagen overdag en je wilt dat ook ’s nachts gaan uitoefenen, dan kun je het beste de Pard NV007 gebruiken. Hij is eenvoudig en snel te monteren aan de richtkijker. Met slechts een kwart draai demonteer je hem al. Het is een mooie compacte unit en daardoor eenvoudig mee te nemen. Ben je de hele dag buiten en de schemering komt en het wordt donker, dan klik je hem er snel op en je bent klaar om te schieten.

Video Pard NV007 digitale voorzetkijker


Bron: https://youtu.be/b18ILk488Do

Pard NV007 en NV008 vergelijkbaar qua mogelijkheden

Daarnaast is de Pard NV007 vergelijkbaar met NV008 qua mogelijkheden. De Pard NV007 zal misschien een heel klein beetje minder helder zijn en een kleinere detectieafstand hebben, waardoor je er iets minder ver mee kunt kijken en schieten. Zo kun je met de Pard NV007 afstanden tot ongeveer 100 meter halen. Met de Pard NV008 kun je een dubbele detectieafstand bereiken van ongeveer 200 meter. Dat is minimaal 150 meter bij complete duisternis, bijvoorbeeld tijdens bewolkt weer.

Vereiste Pard NV007

Vereiste om deze Pard NV007 goed te kunnen gebruiken zijn:

 • Een goede kwaliteit richtkijker die er geschikt voor is;
 • Bij voorkeur een richtkijker met parallax verstelmogelijkheid (AO of PA)
 • Niet al te kleine objectieflens van minimaal 44mm, alles hoger is beter
 • Met hele goedkope scopes zal hij niet zo goed werken

Inschieten van Pard NV007

Het is niet nodig om de Pard NV007 voorzetkijker in te schieten. Zolang als je richtkijker is ‘zeroed in’, en je hebt dat goed ingesteld en je dradenkruis is duidelijk en scherp in beeld, dan zou de Pard NV007 ook gelijk op ‘0’ gesteld moeten zijn als de kijker. Na monteren en demonteren blijft hij dus ook altijd juist ingesteld.

Pard NV007 German edition / Duitse uitvoering

Speciaal voor de jacht in Duitsland is de Pard NV007 ook in German edition of Duitse uitvoering verkrijgbaar. In Duitsland is namelijk het beij je dragen en gebruiken van een nachtrichtkijker niet toegestaan. Alleen het bezit van zo’n nachtrichtkijker kan al leiden tot intrekking van je jachtvergunning. De Standaard versie van de NV007 voorzetkijker is uitgerust met een richtlaser en een ingebouwd dradenkruis en dat mag dus niet gebruikt worden voor de jacht in Duitsland. Vandaar dat Pard een speciale German edition of Duitse uitvoering heeft gemaakt, waarbij het dradenkruis permanent is uitgeschakeld en de Richtlaser zelfs volledig verwijderd is. Hierdoor heeft het BKA (Bundeskriminalambt) in Wiesbaden officieel in het Waffengesetz kunnen vastleggen dat gebruik van deze Pard NV007 German Edition tijdens de jacht in Duitsland is toegestaan!

Pard NV007 German edition of Duitse uitvoering waarbij het dradenkruis permanent is uitgeschakeld en de Richtlaser volledig verwijderd is.

One-Shot-Zero functie op Pard NV008

De Pard NV008 heeft een 6x vergroting en daarom moet je deze instellen en inschieten en op ‘0’ instellen op je geweer. Dit is echter gemakkelijk te doen door de One-Shot-Zero functie op de kijker. Je monteert de NV008, schiet op afstand. Dat plaatst het punt op het doel waar je op schiet en de kogelinslag. Dan hou je het geweer helemaal stil, verplaatst het dradenkruis naar het inslagpunt tot het uitgelijnd is met het kogelinslagpunt. Het volgende schot dat je neem zou dan precies op je doel moeten komen.

Video Pard NV008 Nachtrichtkijker


Bron: https://youtu.be/b18ILk488Do

Pard NV008 LRF met Laser Rangefinder

Tevens is de Pard NV008 met laser Rangefinder verkrijgbaar. Dit is het type Pard NV008 LRF. Deze versie heeft een ingebouwde 800m laser rangefinder. Indien je wilt weten op welke afstand een dier zich bevindt, kun je gebruik maken van deze afstandsmeter. Deze maakt het mogelijk om de afstand tot een object van herkenbare grootte (haas, wild zwijn of hert) bij benadering te bepalen. De refresh rate van deze rangefinder is minder dan een seconde. Dit wil zeggen dat de afstand tot een object constant opnieuw berekent wordt en meteen wordt weergegeven in het scherm van de kijker.

Pard NV008 LRF met Laser RangefinderPard NV008 LRF met Laser Rangefinder

Overeenkomsten Pard NV007 en NV008

Er zijn ook veel overeenkomsten tussen beide modellen. Ten eerste zijn ze beide zeer compact, klein en licht. Daarnaast hebben ze vele functies die eigenlijk in alle modellen Pard nachtkijkers worden ingebouwd, zoals;

 • Multifunctioneel menu met snelle toegangsknoppen
 • Ondersteunde talen: Pools, Engels, Frans, Duits, Spaans, Chinees, Japans
 • 1080P HD Full colour dag opnames met geluid
 • 1080P HD zwart-wit nacht opnames met geluid
 • Frame rate 30 fps
 • MP4 format direct opnemen op de Micro SD card
 • HDMI poort voor aansluiting op uw TV
 • Compatible met OSX en Windows systemen
 • Video kan ook bekeken worden in de viewfinder van de unit
 • Ingebouwde 5w 850nm IR infrared illuminator 150 tot 200 meter
 • IR met variabele focus van spot tot breed
 • Infrarood verlichter is instelbaar in 3 standen; hoog, medium en laag met een zoom functie
 • Ingebouwde 1mw laser lamp voor gebruik als een marker of voor range finding op korte afstanden
 • Kan terugslag aan tot .308 kaliber / 5000 joules
 • Gebruikt slechts 1 oplaadbare 18650 batterij
 • Gebruik van batterij tot 8 uur (afhankelijk van het IR-gebruik)
 • Tevens te gebruiken met een externe powerbank
 • Digitale zoom-functie
 • Verstelbaar oculair met rubberen demper
 • Aanpasbare dioptrie
 • Ingebouwde wifi
 • Instelbaar scherm met standby modus
 • Instelbare helderheid controle voor meer kleur en detail in omstandigheden met zeer weinig licht

Video SSAA Shot EXPO PARD NV008 / NV007

Conclusie Pard NV007 en NV008

Ik hoop dat ik zo de verschillen en overeenkomsten tussen de Pard NV007 en NV008 duidelijk heb gemaakt. De Pard NV007 voorzetkijker is al verkrijgbaar voor een prijs onder de €500,-. De Pard NV008 zit net onder de €700,-. De lage prijzen doen niks af voor de kwaliteit die deze beide nachtkijkers leveren, want dit is gewoon goed. Hiermee is hij geschikt voor vele doeleinden zoals; outdoor jacht, nachtelijke observaties, outdoor adventure, reddingsoperaties, nachtelijke patrouille, Rechtshandhaving, Beveiliging en meer. En dat voor een prijs die lager ligt dan vergelijkbare nachtkijkers in deze klasse. Wat mij betreft zijn dit dan ook echte aanraders!

 

Meer Nachtkijker Tips

Wat is jouw favoriete nachtrichtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest