Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijker?

Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijker, watis het beste? Een veelgestelde vraag. Een monoculair is, zoals de naam het al zegt, een nachtkijker bedoelt voor één oog. Het grote voordeel van een monoculair is dat hij klein is en dus altijd snel meegenomen kan worden in je zak. Je zit zo nooit zonder kijker. Het nadeel is dat je met maar één oog kijkt en je dus geen dieptewerking hebt. Kwalitatief zijn er monoculairen die net zo goed zijn als de beste binoculairen.

Er zijn hele compacte monoculaire nachtkijkers met een logischer wijze klein uittredepupil en beperkte helderheid. Dat is moeilijk kijken. Maar voor een monoculair geldt hetzelfde als voor de compacte kijker, het is een compromis. Het is beter om een monoculair in je binnenzak te hebben, dan een top binoculair in de kast thuis te hebben liggen, omdat hij te zwaar is om mee te nemen!

Een binoculaire nachtkijker heeft twee monoculturen, zodat je met 2 ogen tegelijk naar een voorwerp kan kijken. Dit is veel aangenamer kijken dan met een monoculair. Nadeel is dat een binoculair twee keer zo groot moet zijn als een monoculair met dezelfde optische eigenschappen. Daarmee dus ook 2x zo zwaar. Dus ga je voor compact en licht en wil je hem altijd bij je dragen, dan ga je voor een monoculaire nachtkijker. Wil je het meeste kijkcomfort en vaak beste kwaliteit, dan ga je voor een binoculaire nachtkijker.

Pin It on Pinterest