Nachtkijkers monoculaire, binoculaire en nachtrichtkijkers; Wat is het verschil? Is een nachtkijker een verrekijker maar dan voor de nacht? Nee, dat is een misvatting omdat de nachtkijkers vooral bedoeld zijn om goed in het donker te kunnen kijken. Wanneer je bijvoorbeeld in de nacht in het bos bent en dieren wilt bekijken die voornamelijk in de nacht leven, dan heb je een nachtkijker nodig! De vergrotingsfactoren zijn bij een nachtkijker daarom ook klein. De nachtkijker kun je onderverdelen in 3 type kijkers namelijk monoculaire nachtkijkersbinoculaire nachtkijkers en nachtrichtkijkers. Bij een monoculaire nachtkijker kijk je maar door één lens kijkt en bij de binoculaire nachtkijker door twee lenzen. De nachtrichtkijker is een nachtkijker voor montage op een wapen. Vaak kun je echter de nachtrichtkijker ook als losse nachtkijker gebruiken, los van het wapen. Alle 3 types nachtkijkers hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is dus goed om je voorafgaand aan een aankoop goed te informeren waarvoor je het wilt gaan gebruiken. In dit artikel uitgebreide uitleg over de nachtkijker en welke het meest geschikt is voor jou.

Nachtkijkers monoculaire, binoculaire en nachtrichtkijkers; Wat is verschil?In bovenstaande foto professionele, sterke nachtkijker PRO: Luna Optics LN-EBG1 Nightvision Bi-Oculars Gen 2+

Geschiedenis van de nachtkijker

De technologie van Night Vision of restlichtversterkers werd het eerst gebruikt in de tweede wereld oorlog en werd veel gebruikt in de Vietnam oorlog. In het verleden werden ze meestal gebruikt voor militaire doeleinden en de rechtshandhaving. Inmiddels zijn nachtkijkers zijn veel grotere schaal beschikbaar voor civiel gebruik. Gemeenschappelijke toepassingen zijn: night vision filmen en fotografie, nachtelijke Wildobservatie, jacht, marine navigatie en veiligheid. Een meer recent gebruik is de installatie van draagbare nachtcamera’s op motorvoertuigen. Ook wordt de nachtkijker tegenwoordig gebruikt voor observatie rondom het huis en in de tuin.

Waarom zijn beelden van nachtkijkers groen?

Waarom zijn de beelden van nachtkijkers altijd groen of zwart-wit? Dit komt doordat het menselijk oog meer tinten van groen kan onderscheiden dan andere fosfor kleuren. Daarom wordt de kleur groen gebruikt in nachtkijkers. De menselijke visie is beperkt tot een klein deel van het elektromagnetische spectrum genoemd zichtbaar licht. De nachtkijker zet het beeld om in een spectrum van groene kleuren, waardoor je vervolgens wel kunt ‘ zien ‘ in bijna volledige duisternis.

Waarom zijn beelden van nachtkijkers groen?Het menselijk oog kan meer tinten van groen onderscheiden dan andere fosfor kleuren en daarom zijn de beelden van een nachtkijker altijd groen.

Zijn er ook nachtkijkers met zwart-wit beelden?

Ja, Bij sommige nachtkijkers en nachtrichtkijkers is het beeld zwart-wit. Dit zijn vaak nachtkijkers waarmee je ook overdag kunt kijken. Overdag geven deze kijkers een full colour beeld weer en in de nacht wordt dit automatisch omgezet naar zwart-wit. Een mooi voorbeeld hiervan is de Luna Optics LN-DM50-HRSD Digital Nightvision Monocular Gen 1+. Een compacte, krachtige nachtkijker van Luna Optics. Deze digitale nachtkijker beschikt over een 5-20x zoom en behaald een resolutie van 1280×960 active pixels dankzij zijn krachtige CCD beeldsensor. Met instelbare infrarood systeem voor een zicht tot 200 meter bij volledige duisternis.

Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijker?

Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijker, wat is het beste? Een veelgestelde vraag. Een monoculair is, zoals de naam het al zegt, een nachtkijker bedoelt voor één oog. Het grote voordeel van een monoculair is dat hij klein is en dus altijd snel meegenomen kan worden in je zak. Je zit zo nooit zonder kijker. Het nadeel is dat je met maar één oog kijkt en je dus geen dieptewerking hebt. Kwalitatief zijn er monoculairen die net zo goed zijn als de beste binoculairen.

Er zijn hele compacte monoculaire nachtkijkers met een logischer wijze klein uittredepupil en beperkte helderheid. Dat is moeilijk kijken. Maar voor een monoculair geldt hetzelfde als voor de compacte kijker, het is een compromis. Het is beter om een monoculair in je binnenzak te hebben, dan een top binoculair in de kast thuis te hebben liggen, omdat hij te zwaar is om mee te nemen!

Een binoculaire nachtkijker heeft twee monoculturen, zodat je met 2 ogen tegelijk naar een voorwerp kan kijken. Dit is veel aangenamer kijken dan met een monoculair. Nadeel is dat een binoculair twee keer zo groot moet zijn als een monoculair met dezelfde optische eigenschappen. Daarmee dus ook 2x zo zwaar. Dus ga je voor compact en licht en wil je hem altijd bij je dragen, dan ga je voor een monoculaire nachtkijker. Wil je het meeste kijkcomfort en vaak beste kwaliteit, dan ga je voor een binoculaire nachtkijker.

Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijker?In bovenstaande foto de Armasight Dark Strider Gen 1+ Binoculair Nachtkijker links en de Luna Optics LN-NVM5-HR Nightvision Monocular Gen 1+.

Technologie achter een nachtkijker

Een restlichtversterker is het ‘hart’ van de nachtkijker, een elektronenbuis waarmee in het donker de intensiteit van het beschikbare licht wordt versterkt. Niet elke nachtkijker heeft een restlichtversterker van dezelfde kwaliteit. Hoe beter de restlichtversterker, hoe hoger de prijs van de nachtkijker. Op basis van de kwaliteit van de restlichtversterker worden nachtkijkers onderverdeeld in kijkers van eerste, tweede of derde generatie (ook wel Gen 1, Gen 2 en Gen 3 genoemd). Kijkers van de derde generatie hebben de meest recente technologie en zijn de beste die er in de markt verkrijgbaar zijn. De Gen 1 en Gen 2 kijkers zijn bij ons in de webshop verkrijgbaar. De Gen 3 kijkers zijn op bestelling leverbaar. Deze kun je speciaal aanvragen en worden dan gereserveerd voor je.

Verschil monoculaire, binoculaire nachtkijkers en nachtrichtkijkers

Nachtkijkers van 1e-, 2e- en 3e generatie

De meest gebruiksvriendelijk zijn de eerste generatie-nachtkijkers. Dit type Gen 1 is perfect te gebruiken voor het observeren van grote objecten zoals gebouwen, boten, auto’s of voor het beveiligen van je woning. Tweede generatie nachtkijkers Gen 1 zijn geavanceerder en werd vroeger alleen gebruikt voor professionele of militaire doeleinden. Deze Gen 2 kijkers zijn uitgerust met een micro-kanaalplaat die werkt als een extra versterker. Het allerbeste wat je kunt krijgen op nachtkijker-gebied zijn de Gen 3 of derde generatie-nachtkijkers. Bij deze kijkers wordt er een haarscherp en helder beeld geproduceerd door het gebruik van een fosfor-beeldplaat met een zeer gevoelige, chemische samenstelling.

Welke nachtkijker is het meest geschikt voor jou?

#1 Nachtkijker voor montage op een wapen

Om te bepalen welke nachtkijker het meest geschikt is voor jou, moet je je eerst afvragen waar je de kijker voor wilt gaan gebruiken. Ga je hem monteren op een wapen of gebruik je de nachtkijker als stand-alone of losse kijker voor de nacht. In het geval van montage op een wapen is het van belang welk kaliber je hebt. Een nachtrichtkijker heeft een maximaal kaliber waarvoor het geschikt is. Gebruik je het op een zwaarder kaliber, dan loop je de kans dat de kijker kapot gaat. Als tweede is van belang hoeveel detail je wilt gaan zien en welk detectie-bereik je wilt hebben. Wil je een scherp beeld tot 100 meter of bijvoorbeeld voor long range tot 1000 meter of iets ertussenin bijvoorbeeld 300 meter. Voor vele afstanden scherp in de nacht te kunnen zien zijn er de bijpassende nachtkijkers te verkrijgen. Tot slot zijn er nog allerlei omstandigheden mogelijk tijdens de nacht. Je zou zeggen nacht is nacht, maar dat is niet zo. Je hebt heldere nachten met veel licht en donkere nachten met nauwelijks restlicht. De kwaliteit van het beeld is altijd afhankelijk van deze omstandigheden.

#2 Nachtkijker om vast te houden in je handen

Wil je de kijker gebruiken als losse nachtkijker dan zijn er 2 opties. Je houdt de nachtkijker vast met je handen en kijkt erdoor of monteert hem op het hoofd. Zo heb je de handen vrij voor andere dingen vast te houden zoals je vishengel of geweer. Ook bij deze kijkers moet je je afvragen hoeveel detail je wilt gaan zien en tot welke afstand je wilt kunnen zien in het donker. Hoe groter het detectie-bereik van de nachtkijker is, hoe duurder de nachtkijker wordt. De keuze is afhankelijk van waar je de nachtkijker voor gaat gebruiken en met welk doel je de kijker wilt aanschaffen. Wil je de kijker bijvoorbeeld gaan gebruiken om te kijken in de tuin die 200 meter diep is, dan hoef je geen nachtkijker te kopen met een detectie-afstand van 500 meter. Het prijsverschil tussen beide kijkers kan namelijk al snel een paar honderd euro zijn.

#2 Nachtkijker gemonteerd op het hoofd

Wil je de kijker monteren op het hoofd? Dan zijn daar speciale modellen voor beschikbaar om “Handsfree” te kunnen kijken in de nacht. Ook zijn er losse accessoires beschikbaar zoals Yukon Compacte Hoofdset voor NVMT en de Luna Optics LN-HMS-M Headset.

Voorzet-nachtkijkers – Clip-On systemen als nachtrichtkijker

Naast de nachtrichtkijkers, die je rechtstreeks op je wapen monteert, zijn er ook voorzet-nachtkijkers te koop, of wel Clip-On systemen. Dit zijn kijkers die je voor je bestaande richtkijker plaatst en waarmee je je richtkijker voor overdag verandert in een nachtkijker. Voordeel van deze systemen is dat je je huidige richtkijker (het maakt niet uit welk merk of type) in enkele secondes kunt ombouwen tot een nachtrichtkijker. En dat zonder gebruik van extra gereedschap. Je kunt de instellingen van je richtkijker het zelfde laten en hoeft het geweer niet opnieuw in te schieten. Deze voorzet-nachtkijkers zijn verkrijgbaar voor verschillende detectie-afstanden van 100 meter, 300 meter en tot meer dan 1000 meter. Aangeraden wordt wel de vergroting van je richtkijker niet groter dan 6 à 7x te gebruiken, omdat bij een grotere vergroting het beeld vervaagt.

Voorzet-nachtkijkers - Clip-On systemen als nachtrichtkijker

Nachtkijkers met infrarood illuminators

Er zijn ook nog andere hulpmiddelen die je in staat stellen om in het donker te kunnen waarnemen. Dit zijn nachtkijkers met een infraroodtechnologie, ook wel IR of infrarood illuminator genoemd. Met infraroodstraling maak je objecten zichtbaar die met het blote oog onzichtbaar zijn. De infrarood illuminator zendt infraroodgolven uit, die door het onderwerp worden teruggekaatst en weer worden weer opgevangen door de nachtkijker. Vervolgens worden deze omgezet in een waarneembaar beeld. De infrarood illuminator werkt op deze manier als een ‘lichtbron’, waardoor je in totale duisternis kunt kijken. Infrarood illuminator zijn ook los te monteren op een nachtkijker (als extra IR-bron) waarmee je de kijker kunt upgraden, de detectie-afstand kunt vergroten en daarmee verder kunt zien in de nacht.

Nachtkijkers met infrarood illuminators

Nachtkijkers versus Warmtebeeldcameras

Restlichtversterkers of nachtkijkers hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig, maar zelfs het licht van de sterren kan hierbij voor een beeld zorgen op een heldere avond. Omdat restlichtversterkers ten minste een bepaalde minimale hoeveel restlicht nodig hebben om een beeld, kan bijvoorbeeld zware bewolking de beeldkwaliteit behoorlijk beïnvloeden. Op dezelfde manier kan een teveel aan restlicht het systeem overweldigen en de beeld kwaliteit ook weer beïnvloeden.

Daarentegen bieden warmtebeeldcamera een aantal aanzienlijke voordelen ten opzichte van restlichtversterkers. Warmtebeeldcameras worden niet beïnvloed door de aanwezige hoeveelheid restlicht en worden door ook niet verblind door een overschot aan restlicht. Mensen en warmbloedige dieren hebben een elektromagnetische straling die gemakkelijk te detecteren is. Thermal imaging-technologie produceert een thermogram waaruit u gemakkelijk temperatuurverschillen kunt aflezen. Hoe warmer het object is, hoe lichter de kleur. Met een warmtebeeldcamera is het zelf mogelijk om door lichte mist, rook en bijna alle andere weersomstandigheden te kijken. Dit maakt warmtebeeldcamera’s dan ook uitstekend geschikt voor onder andere nachtelijke natuurobservaties, jacht, beveiliging en rechtshandhaving. Ook hier is het dus van belang onder welke omstandigheden je de nachtkijker wil gaan gebruiken en kun je een keuze maken tussen een nachtkijker of kun je misschien beter een warmtebeeldcamera nemen.

Nachtkijkers versus WarmtebeeldcamerasLinks: Restlichtversterkers: De verdachte persoon verstopt zich achter de bosjes en is amper zichtbaar. Rechts: Warmtebeeldkijkers: De verdachte persoon verstopt zich achter de bosjes, maar is dankzij zijn eigen lichaamswarmte zeer goed te zien met de warmtebeeldcamera’s.

Kan ik met een nachtkijker kijken in complete duisternis?

Vaak wordt aangegeven bij de nachtkijkers dat je ermee in complete duisternis kan kijken. Dat klopt in zekere mate ook, maar er zijn omstandigheden waarin een nachtkijker niet geschikt is. Dit wordt aangeven in de handleiding van de kijker, maar vaak niet in de specificaties. Wanneer er totaal geen restlicht is, bijvoorbeeld van de maan of de sterren, dan zul je niks gaan zien met een nachtkijker en kun je dus, zoals bovenstaand omschreven beter kiezen voor een warmtebeeldcamera. Ook als er teveel licht is, bijvoorbeeld als je in lampen kijkt, zal de nachtkijker zich automatisch uitschakelen, mits deze auto shut-off op de kijker zit. Hou hier rekening mee.

Kun je ook video’s opnemen met een nachtkijker?

Ja, het is mogelijk om opnames te maken met diverse digitale nachtkijkers en digitale nachtrichtkijkers. Deze kijkers zijn voorzien van een video-output die je kan aansluiten op opname apparatuur. Zo kun je dus niet alleen waarnemen met een kijker, maar ook opnames maken van wat je ziet en deze later nakijken op je computer, tablet of TV bijvoorbeeld. Een mooi voorbeeld van een digitale monoculaire nachtkijker is de Luna Optics LN-DM50-HRSD. De Yukon Photon XT, verkrijgbaar in 3 types, is een mooi voorbeeld van een digitale nachtrichtkijker waarmee je de waargenomen beelden kunt opnemen.

Kun je ook video's opnemen met een nachtkijker?Voorbeeld video-output van de Yukon Digitale Nachtrichtkijker Photon XT 6.5×50 L met bijgeleverde video-kabel

Nachtkijkers kopen

In onze shop kun je nachtkijkers kopen van verschillende merken en vele types. We hebben nachtrichtkijkers, binoculaire nachtkijkers en monoculaire nachtkijkers en vele accessoires. Nachtkijkers zijn in onze shop verkrijgbaar in grote merken als ArmasightYukon en Luna Optics. Zoek je een warmtebeeldcamera, dan kun je terecht bij Survivalgigant met een ruim aanbod van de merken Flir en Armasight. Deze zijn blijvend in prijs verlaagd dus kijk gerust eens rond.

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over nachtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest