Zoek je een perfecte kwaliteit multifunctionele richtkijker met SFP dradenkruis voor lange afstand en schieten op zeer variërende afstanden onder de € 1000 met zeer veel handige features? Dan zou ik eens kijken naar deze Multifunctionele Richtkijker met 6-24x vergroting, een 50mm lens en VMR-1 Dradenkruis; Vortex Viper HS-T 6-24×50 in MRAD of in MOA-versie.

Vortex Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker

De Vortex Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker is een zeer goede kwaliteit richtkijker met heldere en scherpe beelden, functionele turrets met duidelijke kliks en een handige terugkeer op ‘0’ functie en nog veel meer. De 6-24x en 50mm is wellicht de meest gevraagde en verkochte combinatie van vergroting en objectief lens in richtkijkers. Ideaal voor long range schooting. Het is ook een multifunctionele richtkijker, nuttig voor vele schiet toepassingen. Gelijkaardig aan de HS-serie, maar met een paar veranderingen voor een meer veelzijdige toepassing. Geschikt voor jagers, sportschutters en tactische liefhebbers. In dit artikel een complete review met alle ins en outs van deze richtkijker.

Multifunctionele Richtkijker 6-24x, 50mm lens, VMR-1 DradenkruisMultifunctionele Richtkijker 6-24x, 50mm lens, VMR-1 Dradenkruis

Overzicht artikel:

 1. Eerste indruk van deze Richtkijker
 2. Beeldkwaliteit van Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker
 3. Bloodgestelde hoge tactische stijl turrets
 4. Uitleg CRS (Customizable Rotation Stop)
 5. VMR-1 dradenkruis in MOA en MRAD
 6. Voordeel Second focal plane dradenkruizen (SFP)
 7. Extra pluspunten
 8. Duurzame systemen voor meer precisie bij richten en schieten
 9. Overzicht kenmerken
 10. Extra interne functies voor meer gebruikersgemak
 11. Levering
 12. Video Vortex Viper HS-T richtkijkers
 13. Passende montageringen
 14. Vergelijkbare richtkijkers
 15. Conclusie

1. Eerste indruk van deze multifunctionele richtkijker Viper HS-T 6-24×50

Het eerste wat opvalt is zijn robuuste uiterlijk en toch slanke vorm. Deze Vortex Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker is gebouwd op een ultra sterke 30 mm aluminium buis uit één stuk. Dit materiaal wordt ook in de vliegtuigbouw gebruikt. Hierdoor is de richtkijker erg sterk en kan heel goed omgaan met zware terugslag. Verder zijn er een aantal kenmerken die alle Vortex richtkijkers hebben zoals; Nevelvrij, waterdicht en schokbestendig. Tot slot heeft deze scope een Hard geanodiseerde Finish, zeer duurzaam low-glare matte afwerking, die helpt bij de camouflage van de schutterspositie.

Multifunctionele Richtkijker Viper HS-T 6-24x50 met VMR-1Multifunctionele Richtkijker Viper HS-T 6-24×50 met VMR-1 dradenkruis

<< Terug naar overzicht

2. Beeldkwaliteit van Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker

De beeldkwaliteit van deze Multifunctionele Richtkijker mag zeer goed genoemd worden. Dit komt door het type lens en de coatings die gebruikt zijn. Dit glas is toch wel het belangrijkste onderdeel van een richtkijker en bepaald voor het grootste deel de kwaliteit van de richtkijker. HS-T betekent Hunting Shooting Tactical en levert zeer veelzijdige richtkijkers voor de jager en tactische liefhebber. Deze Vortex Viper HS-T 6-24×50 is voorzien van XR Fully Multi-Coated glas die lichttransmissie verhoogt voor optimale helderheid, met meerdere anti-reflecterende coating op alle buitenkanten van het glas. Tevens heeft hij XD Lens elementen. Het (Extra-low dispersion) XD glas verhoogt de schermresolutie en kleurkwaliteit en biedt tevens een ongelooflijke resolutie en kristal helder beeld. Bovendien is de objectief lens voorzien van een ArmorTek coating welke de lens beschermt tegen krassen en vuil.

Multifunctionele Richtkijker Viper HS-T 6-24x50 SFP

<< Terug naar overzicht

3. Bloodgestelde hoge tactische stijl turrets

De Viper HS-T 6-24×50 Richtkijker is voorzien van bloodgestelde hoge tactische stijl turrets zijn zeer precies, duurzaam en gemaakt voor veelvuldig gebruik. Specifiek gebouwd om samen met het hashmark gebaseerde MOA of MRAD dradenkruis te komen tot een uiterst veelzijdige richtkijker met sublieme lange afstand prestaties. Ben je het bue om iedere keer de kapjes van de turrets af te halen om voor hoogte te corrigeren? Dat is niet nodig met deze bloodgestelde turrets zonder beschermkapjes. Deze tactical style turrets bieden snelle, accurate en gemakkelijk leesbare hoogte en breedte aanpassingen. De Viper HS-T richtkijkers bevatten de CRS zero stop technologie, die gekopieerd is van de Razor HD richtkijkers. Deze gepatenteerde technologie voorkomt dat je onder de sight-in afstand draait en je gekozen instellingen verliest.

Vortex Viper HS-T 6-24x50 SFP richtkijker turretsBloodgestelde hoge tactische stijl turrets van Viper HS-T voor precisie, duurzaamheid en gemaakt voor veelvuldig gebruik

<< Terug naar overzicht

4. Uitleg CRS (Customizable Rotation Stop) bij Viper HS LR , Viper HS-T en Viper PST Gen II richtkijkers

Bron: https://youtu.be/O93LjGzTfIs

<< Terug naar overzicht

5. VMR-1 dradenkruis in MOA en MRAD

De Vortex Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker is verkrijgbaar in zowel MOA als MRAD versie. In dit artikel geef ik meer uitleg over het verschil tussen MOA en MRAD. Hier uitleg over beide dradenkruis-types:

5a. VMR-1 MOA dradenkruis

De Vortex Viper HS-T 6-24×50 richtkijker beschikt over een VMR-1 MOA draadkruis. Het VMR-1 dradenkruis is speciaal ontworpen om optimaal te schieten op lange afstanden en voor ranging capaciteiten. Dit VMR-1 MOA dradenkruis kan effectief worden gebruikt om afstanden in te schatten, voor holdovers en windcorrecties en het volgen van bewegende doelen. Het VMR-1 dradenkruis is gebaseerd op de minuut-of-angle (MOA) subtensions. MOA metingen zijn gebaseerd op de graden en minuten: 360 graden in een cirkel, 60 minuten in een graad voor een totaal van 21,600 minuten. Deze hoekige metingen worden gebruikt om de afstand in te schatten en te corrigeren voor de kogeldaling en baan bij richtkijkers. 1 MOA zal overeenkomen met 1.05 inch op een afstand van 100 yards, 2.1 inch op 200 yards, 3.15 inch op 300 yards, enzovoort… Een ideaal dradenkruis voor schieten op lange afstand en variërende afstanden.

Download hier de handleiding in het engels van het VMR-1 MOA dradenkruis >>

<< Terug naar overzicht

5b. VMR-1 MRAD dradenkruis

De VMR-1 MRAD dradenkruis is gebaseerd op de milliradian of afgekort MRAD. De MRAD eenheid van arc metingen zijn gebaseerd op het radiaal. Een radiaal is de hoek in het midden van de cirkel, gezien door een boog, die gelijk is in lengte tot de straal van de cirkel. Er zijn 6.283 radialen in een cirkel en 1000 milliradialen in een radiaal voor een totaal van 6,283 milliradialen (MRADS) in een cirkel. Een MRAD zal subtend 3,6 inch op een afstand van 100 yards. Deze richtkijker met MRAD aanpassingen, gebruikt .1 mrad klikken die subtend .36 inches op 100 yards.

Download hier de handleiding in het engels van het VMR-1 MRAD dradenkruis >>

VMR-1 SFP dradenkruis MOA of MRADVMR-1 SFP dradenkruis verkrijgbaar in MOA of MRAD

<< Terug naar overzicht

6. Voordeel Second focal plane dradenkruizen (SFP)

Second focal plane (SFP) dradenkruizen bevinden zich in de buurt van het oculair van de richtkijker, achter het beeld en de vergrotingslens. Deze stijl van dradenkruis verandert niet visueel in grootte, als je de vergroting wijzigt. Het voordeel van een SFP dradenkruis is dat het altijd hetzelfde ideale middelgrote uiterlijk behoudt. Wanneer je schiet met deze SFP-scope, hou er dan rekening mee dat de genoemde dradenkruis subtensions (gebruikt voor het schatten van afstand) holdover en wind drift correcties, alleen kloppen bij een vergroting van 18x. Normaal is dit bij de hoogste vergroting. Alleen bij 6-24×50 modellen is dit bij een vergroting van 18x.

<< Terug naar overzicht

7. Viper HS-T 6-24×50 extra pluspunten

De Viper richtkijker serie van Vortex heeft een aantal extra functies die helpen bij de gebruiksvriendelijkheid van deze Multifunctionele Richtkijker. De settings van de turrets en vergrotingsring zijn zeer duidelijk aangegeven door extra rode markeringen. De MAG-View Fiber Optic geeft de vergroting aan op de vergrotingsringen. De turrets zijn voorzien van een Radius Bar, een zeer zichtbaar en voelbaar punt van referentie voor de turret rotaties. De Viper HS-T is net als de standaard Viper en Viper HS serie, voorzien van het duurzame Precision-Force Spring system en Precision-Glide Erector System voor meer precisie bij veelvuldig gebruik.

<< Terug naar overzicht

8. Duurzame systemen voor meer precisie bij richten en schieten

Het Precision-Glide Erector Systeem maakt soepele wijzigingen in de zoom lens mogelijk, zelfs onder de zwaarste omstandigheden en bij elk gebruik van deze Viper HS-T 6-24×50 richtkijker. Het Precision-Force Veersysteem zorgt voor gemak en duurzaamheid in aanpassing van de ¼ MOA turrets, wat belangrijk is bij veelvuldig gebruik. Tot slot de side focus knop aan de linkerkant van de richtkijker. Deze is gemakkelijk bereikbaar vanaf je schietpositie en biedt optimale beeld focus en parallax verwijdering van 45 meter tot oneindig.

Side focus knop biedt optimale beeld focus en parallax verwijderingSide focus knop biedt optimale beeld focus en parallax verwijdering

<< Terug naar overzicht

9. Overzicht kenmerken Multifunctionele Richtkijker Viper HS-T 6-24×50 VMR-1

 • 30 mm aluminium buis uit één stuk; Maximaliseert uitlijning voor verbeterde nauwkeurigheid en optimale visuele prestaties, evenals kracht en waterdichtheid
 • XD (extra-low dispertion) lenselementen voor scherp, helder en kleurecht beeld
 • XR full multi coating op de lenzen verhogen de lichttransmissie
 • Second Focal Plane richtkijker; Schaal van dradenkruis behoudt het zelfde ideaal middelgrote uiterlijk. De dradenkruis subtensions, gebruikt voor het schatten van afstanden, holdover en windcorrecties zijn correct bij een 18x vergroting.
 • Tactische hoogte turrets bieden snelle, accurate en gemakkelijk Leesbare hoogte aanpassingen.
 • Fast Focus Eyepiece – Snel Focus oculair waarmee je snel en eenvoudig het dradenkruis kunt richten.
 • Nevelvrij en waterdicht
 • Schok bestendig
 • ArmorTek coating beschermt de lens tegen krassen en vuil

10. Extra interne functies voor meer gebruikersgemak

 • Radius bar – deze rotatie indicator op de turrets biedt een zeer zichtbaar en voelbaar referentiepunt van de turret rotaties.
 • Customizable Rotation Stop (CRS) voorkomt het verder draaien van de turrets dan één rotatie onder de “nul”. Op die manier verliest je de “nul” niet bij grote correcties.
 • Precision Force veersysteem voor duurzaam gebruik en eenvoudig instellen van correcties via de turrets
 • Side Focus knop aan de linkerkant de richtkijker is gemakkelijk bereikbaar vanaf de schiet positie. Deze biedt optimale beeld focus en parallax verwijdering van 45 meter tot oneindig
 • Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme
 • MAG-View Fiber Optic vormt een zeer zichtbaar referentiepunt in rood voor de instelling van de vergroting

<< Terug naar overzicht

11. Levering van Viper HS-T 6-24×50 SFP

Dat Vortex zeer klantvriendelijk is blijkt ook wel uit de manier waarop ze hun richtkijkers leveren. Mooi is dat de richtkijker inclusief een goede zonneklep geleverd wordt. Deze kost normaal los al snel € 60,-. Deze krijg je dus gratis bij deze Viper HS LR 6-24×50 richtkijker. Tevens zitten er beschermende Lensdoppen bij, die niet zo heel erg praktisch zijn, maar goed, ze zijn gratis. Een alternatief hiervoor zijn deze betere lenscaps Flip Cap Optic cover FC-5 of Flip Cap Optic cover FC-7, die je ook kunt vinden in de richtkijker accessoires in onze webshop. Tevens zit er bij deze richtkijker levering een schoonmaakdoekje en CRS shims.

<< Terug naar overzicht

12. Video Vortex Viper HS-T richtkijkers

Bron: https://youtu.be/xDkKJIb1-I0

<< Terug naar overzicht

13. Passende montageringen Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker

Voor de passende montageringen van een bepaalde richtkijker, kun je altijd in onze richtkijker webshop kijken, onderaan de omschrijving van de richtkijker. Daar vind je de gerelateerde producten van dat specifieke artikel. Voor deze richtkijker kun je kiezen tussen Hunter en Viper montageringen in medium en hoog, welke geschikt zijn voor de weaver en picatinny rail. Ook is er een passende montage voor de 11 mm rail. Kijk hier onderaan de richtkijker voor de passende montageringen en andere accessoires.

<< Terug naar overzicht

14. Vergelijkbare multifunctionele richtkijkers uit Vortex Viper serie

Vortex heeft naast deze Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker ook vergelijkbare modellen uit de Vortex Viper HS-T serie met een iets kleinere vergroting en lens. Deze zijn ook geschitk zijn voor lange afstand schieten en veelzijdige toepassing. Geschikt voor jagers, sportschutters en tactische liefhebbers namelijk:

<< Terug naar overzicht

15. Conclusie Vortex Viper HS-T 6-24×50 VMR-1 MOA

De Vortex Viper HS-T 6-24×50 is een SFP richtkijker in MRAD of in MOA met een zeer goede beeldkwaliteit, tactische turrets met reset mogelijkheid op 0 en vele extra functies die je niet snel zult vinden in een vergelijkbare richtkijker. Zijn er betere long range tactical scopes voor schieten op lange afstand en zeer variërende afstanden? Ja, die zijn er, maar zeker niet voor deze prijs! En zeker niet met een levenslange garantie, welke uniek is in de markt! Met recht een Multifunctionele Richtkijker voor lange afstand schieten en variërende toepassingen. Zeer geschikt voor jagers, sportschutters en tactische liefhebbers.

Vortex Viper HS-T 6-24x50 SFP richtkijker Vortex Viper HS-T 6-24×50 SFP richtkijker met zonnekap en Flip Cap Optic covers

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544.

Ik wens je veel succes tijdens de jacht en/of schietsport.

Aanverwante artikelen over richtkijkers:

Welke ervaring heb jij met lange afstand richtkijkers? Laat het me weten in onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest