Micro red dot voor pistolen en geweren; Konus Sight-Pro Fission 2.0 review; Micro red dots zijn zeer kleine richtkijkers die werken met een red dot of rode punt. Een mooi voorbeeld van zo’n micro red dot is de Red dot Sight-Pro Fission 2.0 van Konus. Deze heb ik uitgebreid getest. Het gebruik van red dot sights heeft een behoorlijke vlucht genomen en raken meer en meer populair t.o.v. het schieten met de metalen standaard richtmiddelen of iron sights zoals de keep/korrel. In dit artikel 14 Tips over de Sight-Pro Fission 2.0 en hoe je die kan gebruiken op een geweer, pistool of aan de zijkant van een richtkijker. Allereerst extra uitleg over irons sights versus red dot sights versus richtkijkers.

Update: 01-08-2018

Micro red dot voor pistolen en geweren; Konus Sight-Pro Fission 2.0 reviewMicro red dot voor pistolen en geweren; Konus Sight-Pro Fission 2.0 review

14 Tips Micro red dot Sight-Pro Fission 2.0 van Konus:

 1. Iron sights of richtkijker?
 2. Red Dot sight of standaard metalen richtmiddelen?
 3. Iron sights in co-witness met red dot sights
 4. Kenmerken Red dot Sight-Pro Fission 2.0 van Konus
 5. Video: Zicht door een Red dot richtkijker
 6. Gebruik op pistolen, geweren en zijkant van richtkijker
 7. Onderdelen
 8. Montage
 9. Afbeelding Montage
 10. Bediening
 11. Video: Red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 review
 12. Voordelen
 13. Nadelen
 14. Conclusie

1. Iron sights of richtkijker, wat is het beste?

Allereerst een veel gestelde vraag; Iron sights of richtkijker, wat is het beste? Nou, dat hangt voor een deel van je voorkeur af en voor een deel van de afstand waarop je schiet.

Voor korte afstanden tot ongeveer een 25 meter kun je heel nauwkeurig schieten met korrel en keep van je iron sights. Uiteraard is dit afhankelijk van jouw kwaliteit als schutter en de kwaliteit van het wapen. Ga je op grotere afstanden schieten, dan zal een richtkijker veel nauwkeuriger zijn. Met een richtkijker heb je de mogelijkheid om je doel te vergroten en het zo beter te kunnen raken. Daarnaast geeft het dradenkruis wat meer houvast om goed te kunnen richten. Neemt niet weg dat het ook een leuke uitdaging en beleving kan zijn om, zeker op kortere afstanden, te schieten met de keep/korrel. Blijft toch leuk iets raken zonder dat je het doel eerst 10x vergroot hebt.

<< terug naar overzicht

2. Red Dot sight of standaard metalen richtmiddelen, wat is het beste?

Een red dot richtkijker heeft meestal geen vergroting, in tegenstelling tot de richtkijker. Wat is dan het voordeel van de Red Dot t.o.v. de standaard metalen richtmiddelen? Het voordeel van een red dot is dat je er heel snel mee kunt schieten en met beide ogen open mee kunt schieten. Het geeft je een oneerlijk voordeel t.o.v. iron sights. Het enige wat je hoeft te doen is de dot of rode punt te richten op het doel. Zo kun je dus heel snel het doel bepalen.

<< terug naar overzicht

3. Iron sights in co-witness met red dot sights

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om je Iron sights in co-witness te gebruiken met de red dot. Je gebruikt de red dot en houdt de irons sights als een soort backup systeem. Dit kan handig zijn als bijvoorbeeld de batterij van je red dot op is of de rode stip weg valt. Dan kun je toch nog verder schieten op de keep/korrel. Hierover mee in en volgend artikel …

<< terug naar overzicht

4. Kenmerken Micro red dot Sight-Pro Fission 2.0 van Konus

De Sight-Pro Fission 2.0 is een micro red dot richtkijker van Konus. Als je door de red dot sight kijkt zie je een verlichte punt ook wel red dot genoemd. Hiermee kan je heel snel op je doel richten, zonder dat je eerst de twee punten op elkaar moet lijnen die je bij iron sights of standaard richtmiddelen gebruikt. Schiet je met iron sights, dan moet je met een oog kijken en de keep en korrel in een lijn hebben om zuiver te schieten. Bij een red dot, zoals deze Konus Sight-Pro Fission 2.0, heb je slechts een punt, de red dot, die je op het doel richt. Je kunt met beide ogen open kijken. Het typische kenmerk van een red dot richtkijker is dat hij nagenoeg parallax vrij is. Dat maakt het gebruik van een red dot zeer eenvoudig. Het eye relief is onbeperkt en zorgt voor snelle doelbepaling.

Kenmerken Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 met 5 MOA Dot

Overzicht kenmerken

 • Merk: Konus
 • geschikt voor gebruik tot .223 remington
 • Lengte buis: 43mm
 • Gewicht: 50gr
 • Diameter objectief: 17x23mm
 • Vergroting: 1x
 • Blikveld / Field of view: 2,92m/92m (115 inch/100 yards)
 • Parallax: Parallaxvrij
 • Oogafstand: onbeperkt
 • Dot grootte: 5 MOA
 • Dot kleur: Rood
 • Intensiteitsniveaus dot: 5
 • Stroomvoorziening: CR2032 batterij (niet inbegrepen)
 • Garantie: 2 Jaar
 • Download Handleiding (engels/duits): Manual Konus Red Dot Richtkijker Sight-Pro Fission 2.0

<< terug naar overzicht

5. Video: Zicht door een Micro red dot richtkijker

In onderstaande video probeer ik te laten zien hoe het zicht door de micro red dot Sight-Pro Fission 2.0  is. Het is lastig om dit vast te leggen met een camera, maar zo krijg je een indruk, mocht je nog nooit hebben gezien hoe het zicht door een micro red dot richtkijker is. Ik heb voor dit voorbeeld de Konus Sight-Pro Fission 2.0 op een statief gelegd en beweeg met de camera (wat normaal je oog is) op en neer. Je ziet dat de red dot gefixeerd blijft op het doel.

De oogafstand of eye relief is onbeperkt. Het maakt niet zo veel uit op welke afstand je oog is van de red dot sight. Je ziet ook dat er geen parallax optreedt. De grote van de red dot wordt wel vertekend door de camera. Deze is in werkelijkheid kleiner. De red dot grootte van deze Konus Sight-Pro Fission 2.0 is 5 MOA. Dit staat overigens overal fout op internet, zelfs bij Konus zelf. De dot grootte is dus 5 MOA, niet 4 MOA! Het Blikveld of Field of view is 2,92 op /92m (115 inch op 100 yards).

Bekijk hier mijn test video:

Bron: https://youtu.be/tQMsryms3l8

<< terug naar overzicht

6. Gebruik Micro red dot op pistolen, geweren en zijkant van een richtkijker

Deze micro red dot is te gebruiken op zowel pistolen als geweren. Een andere mogelijkheid is om hem te monteren aan de zijkant van een richtkijker, waardoor je hem voor diverse situaties kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met de Vortex Red Dot Richtkijker 45 Graden Mount of Vortex Razor Red Dot RT45 Offset Mount. Deze plaats je dan onder een hoek van 45 graden naast je richtkijker. Deze red dot geschikt is voor korte en middenlange afstanden en wordt vaak ingezet om snel op kortere afstanden te schieten, daar waar je de richtkijker gebruikt voor de langere afstanden. Zo kun je heel snel switchen van kort bij naar ver weg.

Bij gebruik van een richtkijker, op snel bewegende doelen, kan je het doel uit het oog verliezen. Op dat moment schakel je de red dot richtkijker in om dat doel snel te vinden, te richten en schieten. Deze Konus Red Dot Richtkijker Sight-Pro Fission 2.0 is geschikt voor gebruik tot .223 remington. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van de Vortex 45 graden mount en RT45 offset mount naast de richtkijker. In het voorbeeld is de Vortex red dot Razor gemonteerd.

Micro Red dot te monteren aan zijkant van een richtkijkerDe Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 is te monteren aan de zijkant van een geweer

<< terug naar overzicht

7. Onderdelen Sight-Pro Fission 2.0 van Konus

De Sight-Pro Fission 2.0 van Konus is een zeer robuuste red dot sights gemaakt van een sterk metaal. De micro red dot wordt geleverd met een plastic beschermhoes waarmee je de red dot kunt beschermen tijdens het transsport of als je hem niet gebruikt. Deze houdt de unit schoon. Tevens wordt er een schoonmaakdoekje mee geleverd, waarmee je veilig het scherm van de red dot kunt schoonvegen. Gebruik nooit schoonmaakmidellen, want dat kan de red dot beschadigen.

Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 - OnderdelenDe Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 wordt compleet geleverd met schermhoes, schoonmaakdoekje, imbussleutel, schroevendraaier en picatinny/waever mount.

<< terug naar overzicht

8. Montage Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0

De Konus Sight-Pro Fission 2.0 wordt gemonteerd op een montageplaat. Aan de onderkant van de red dot kun je de CR2032 batterij plaatsen. Let op: Deze wordt niet mee geleverd. Ik vond het niet erg handig hoe ik de batterij erin moest plaatsen. Hij bleef niet goed vast geklemd zitten, dus dit was effe pielen om het goed vast te zetten. Wel handig is dat de imbussleutel, om de red dot los te maken van de montageplaat, wordt mee geleverd. Tot slot wordt er nog de rail mee geleverd voor montage op een picatinny rail of weaver rail.

Gebruik Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0op pistolen en gewerenGebruik Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 op pistolen en geweren, geschikt voor picatinny/weaver rails

<< terug naar overzicht

9. Afbeelding Montage

Zie onderstaande afbeelding voor Montage van Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0:

Montage Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0Montage Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0

<< terug naar overzicht

10. Bediening Micro red dot

De bediening van de micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 is zeer eenvoudig. Veel knopjes zitten er niet op deze red dot. Aan de linker kant zit de aan- en uitknop. Tevens kan met deze knop de intensiteit van de verlichte rode dot worden ingesteld. Hij heeft 5 verlichtingsniveaus waarop je deze red dot sight kan instellen, zodat je hem onder alle lichtomstandigheden kunt gebruiken. Verder kun je met deze micro red dot de hoogte en breedte instellen. Dit kun je doen met de meegeleverde schroevendraaier. De knop aan de bovenkant is om de hoogte in te stellen. De knop aan de rechterkant is om de breedte in te stellen. Zie ook de onderstaande video:

<< terug naar overzicht

11. Video Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0 review

<< terug naar overzicht

12. Voordelen; super compact en licht met ruim gezichtsveld

De Konus Sight-Pro Fission 2.0 kun je met recht een micro red dot noemen. Hij weegt slechts 50 gram en heeft een lengte van 43 mm. Ik heb hem gefotografeerd op mijn hand om goed te laten zien hoe klein hij werkelijk is. Hij is eenvoudig in gebruik, parallax vrij en heeft een ruim gezichtsveld (field of view) van 2,92m op 92m (of 115 inch op 100 yards). Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want deze micro red dot kost slechts iets meer dan € 100,-.

Micro Red dot past in HandpalmDeze Micro Red dot past in de handpalm en is super compact en licht

<< terug naar overzicht

13. Nadelen Fission 2.0 red dot

13.1 Geen auto shutt off

Een nadeel van deze micro red dot vind ik wel dat er geen auto shutt off op zit, waarmee de red dot sight automatisch uitschakelt. Heb je eenmaal de batterij in de unit, dan moet je goed opletten dat je de red dot uit hebt staan als je hem niet meer gebruikt, anders raakt de batterij te snel op. De eerste klik, op de unit aan de rechterkant, zet de dot aan op de helderste stand. Een tweede klik verlaagd de intensiteit met een red dot niveau. De derde klik wordt het verlaagd met nog een niveau, de vierde klik met nog een, de vijfde klik met nog een.

Om de Konus Sight-Pro Fission 2.0 uit te schakelen moet je de knop voor 2 seconden ingedrukt houden. Dat de unit niet automatisch uitschakelt na verloop van tijd vind ik wel een nadeel van de Konus Sight-Pro Fission 2.0. Ook zijn de klikken van deze knop niet erg duidelijk te voelen of te horen. De bediening van de verlichtingsknop met mijn nagel, vond ik persoonlijk het gemakkelijkste.

13.2 Te weinig instelmogelijkheden voor hoogte

De Konus Sight-Pro Fission 2.0 kan in hoogte versteld worden via de knop aan de bovenkant. Het kan echter zijn dat je niet genoeg instelmogelijkheid hebt voor hoogte, waardoor je boven de target uit komt. Dit kan het geval zijn bij pistolen met een picatinny rail. Hiermee komt de Fission 2.0 te hoog op het pistool te staan. Neem gerust vooraf contact met ons op om hier zekerheid over te hebben.

<< terug naar overzicht

14. Conclusie Micro red dot Konus Sight-Pro Fission 2.0

Ben je op zoek naar een goedkope micro red dot voor korte of middenlange afstanden, dan kan ik je zeker deze Sight-Pro Fission 2.0 van Konus aanraden. Een micro red dot die rechtstreeks te monteren is op pistolen of geweren met een picatinny of weaver rail of aan de zijkant van een richtkijker. Het is een mooie oplossing als je op zoek bent naar een red dot met minimaal gewicht en afmeting voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Bestel Direct of kijk voor meer info op deze pagina: Konus Red Dot Richtkijker Sight-Pro Fission 2.0

Handige links Red Dot Richtkijkers

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel over de micro red dot richtkijker, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

<< terug naar overzicht

Heb jij al eens geschoten met een micro red dot sight? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest