In dit artikel een luchtbuks richtkijker review van 7 beste scopes voor buksen. Luchtbuksen kunnen zowel nuttig als leuk zijn om te schieten, maar feit is dat er tijden zijn dat je ervoor wil zorgen dat je het doel raakt. Een goede set iron sights kan zijn wat je nodig hebt, maar als je je geweer voor de jacht, ongediertebestrijding of schietbaan gebruikt, dan is een uitdaging niet meteen wat je zoekt. Je wil een luchtbuks richtkijker die nauwkeurig en duidelijk is en die je zal helpen om het juiste schot te krijgen waarmee je elke keer raakt.


Houd er rekening mee dat elke luchtbuks richtkijker anders is en sterke en zwakke punten heeft. Er is geen perfecte scope die je in elke situatie zal helpen. In plaats daarvan zijn er verschillende kijkers voor buksen beschikbaar. Het is aan jou om degene te kiezen die het beste bij je past en je zal helpen bij het bereiken van jouw doel. Daarom heb ik deze selectie gemaakt van de 7 beste scopes voor buksen. Er zit vast een geschikte Luchtbuks richtkijker voor jou bij!

(Update 08-08-2019)

Deze update bevat de nieuwste modellen richtkijkers en meer montage mogelijkheden voor je luchtbuks.

Luchtbuks richtkijker review van 7 beste scopes voor buksenBeste luchtbuks richtkijker review van 7 scopes voor buksen

Inhoud artikel Beste luchtbuks richtkijker

Dit Blog is opgedeeld in 2 delen;

  • Deel 1; Geeft uitleg over de werking, belangrijkste onderdelen en specifieke kenmerken van een luchtbuks richtkijker.
  • Deel 2; Laat de 7 beste luchtbuks richtkijkers zien, die het meest geschikt zijn voor buksen of luchtgeweren. Deze heb ik onderverdeeld in;
  • Deel 3; Montage van de buks scope op een 11mm, 15mm dovetail of weaver/picatinny rail
  • Deel 4; Conclusie

Laat ik het eerst even hebben over wat een luchtbuks richtkijker is en hoe deze wordt samengesteld.

Deel 1: Termen en Onderdelen van een luchtbuks richtkijker

De Lens

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe luchtbuks richtkijker, helpt het om te begrijpen hoe hij is gemaakt en wat je eigenlijk zoekt. Het lijkt eenvoudig, maar de scope is een van de meer complexe onderdelen van je geweer en vergt net zoveel aandacht als de rest van je wapen.

De oculair lens en het objectief

Een luchtgeweer kijker heeft twee lenzen waar je op moet letten: de oculaire lens en het objectief. De oculaire lens is degene waar je in kijkt en het objectief is degene die van je af is gericht. Als bij een richtkijker de vergroting wordt aangegeven, kan dat er als volgt uitzien: 4 × 32. Het eerste getal verwijst naar de vergroting van de oculaire lens (in dit geval 4x), het tweede getal verwijst naar de grootte van het objectief aangegeven in millimeters (in dit geval 32mm).

Vaste richtkijkers

Er zijn ook twee verschillende type richtkijkers: vaste en variabele. Goedkopere scopes hebben vaak een vaste vergroting, wat betekent dat ze altijd op hetzelfde getal zal vergroten. De nummers die ik hierboven aangaf, 4 × 32, zijn een voorbeeld van wat een vaste richtkijker zou kunnen. zijn. In dit geval betekent de “4” dat de kijker alles waar je naar kijkt 4 keer vergroot. Vaste richtkijkers vergroten in het algemeen ergens van 4 tot 12 keer, al zijn er enkele die hoger gaan dan dat. Houd er rekening mee dat hogere vergrotingen ook kleine bewegingen zullen overdrijven, dus je zult niet het hoogste willen dat je kunt krijgen.

Basis onderdelen van een luchtbuks richtkijker

Onderstaand diverse basis onderdelen die je kunt aantreffen in een richtkijker voor de luchtbuks. Dit is het voorbeeld van de Vortex Viper PST Gen II 3-15×44, die van een side focus knop is voorzien. Andere luchtbuks richtkijkers hebben een verstelbaar objectief, die er ook voor zorgt dat je voor parallax kunt corrigeren. Ik leg hieronder nog uit wat parallax betekent.

Luchtbuks-Richtkijker-onderdelenLuchtbuks Richtkijker onderdelen van de Vortex Viper PST Gen II 3-15×44

Variabele richtkijkers

Variabele scopes kunnen worden aangepast aan een aantal verschillende vergrotingen. Hun modellen wordt meestal weergegeven met een bereik van getallen in de eerste plaats, zoals 3-9 × 32 of 4-12 × 32. In deze voorbeelden kan de eerste kijker tussen de 3 en 9 keer vergroten, terwijl de tweede kan vergroten tussen 4 en 12. Het tweede getal meet het objectief aan de andere kant van de richtkijker. Het is de grootte van de lens diameter in millimeters. Over het algemeen is; hoe hoger de vergroting, deste donkerder beeld je krijgt, zodat grotere lenzen meer licht kunnen doorlaten om het beeld op te helderen. Zij kunnen ook helpen in situaties met weinig licht. Voor de meeste mensen is 50mm de grootste lens die ze nodig zullen hebben. Ga je groter dan 50mm, dan heb je niet alleen te vrezen voor extra gewicht, maar heb je ook een hogere montage nodig om ruimte te maken voor de lens.

Parallax en het effect ervan op de nauwkeurigheid

Veel luchtbuks richtkijkers hebben een knop aan de zijkant voor een parallax aanpassing. Het parallax-effect is een beetje lastig uit te leggen, maar de eenvoudigste manier om het te beschrijven is door een voorbeeld. Houd je hand vooruit op armlengte en sluit een oog. Houd je hand stil en beweeg niet, maar wissel nu naar het andere oog. Bekijk hoe het lijkt alsof je hand is verplaatst? Dat is de parallax-effect. Erger nog, hoe dichter je komt, hoe meer uitgesproken het wordt. Deze knop (meestal aan de linkerkant van de turrets) helpt je controle te krijgen hierover. Dus mocht je een beetje bewegen met je hoofd, dan zal dat niet je shot beïnvloeden. Deze parallax knop, die soms ook een ring is rond het objectief, heet een “Adjustable objective = Verstelbaar objectief” of “AO” en staat ook meestal beschreven in de productnaam. Bijvoorbeeld: Vortex Crossfire II 4-12×40 AO.

Dradenkruis voor luchtbuks richtkijker

Het laatste deel dat je echt moet begrijpen voor je zoektocht naar een goede luchtbuks richtkijker is het dradenkruis. Dit kun je zien als, “crosshairs” of “draadlijnen”. Er zijn vele type van dradenkruizen waaruit je kunt kiezen, elk met verschillende voordelen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar alleen degene die je waarschijnlijk zult gaan tegenkomen bij scopes voor buksen.

Type dradenkruizen

  • Fine Crosshair of Fijn Draadkruis – Dit is de meest klassieke dradenkruis stijl dat beschikbaar is. Dit dradenkruis bestaat uit slechts twee dunne lijnen die elkaar in het midden kruisen. Het voordeel hiervan, met name voor jagers, is dat de lijnen het doel nauwelijks zullen bedekken. Het probleem is dat als je in de diepe bossen met donkere achtergrond jacht, je het midden niet goed meer zult kunnen zien.
  • Duplex Crosshair of V-Plex Dradenkruis – Veel liefhebbers van luchtbuksen hebben liever de duplex dradenkruis. Dit heeft als voordeel dat ze niet al te veel van het doel zullen bedekken, terwijl ze ook makkelijk te zien zijn tegen de vegetatie, omdat de lijnen dikker zijn rond de randen van het gezichtsveld.
  • Mil-Dot  – Dit is hetzelfde als het Duplex Dradenkruis, maar in plaats van dikkere lijnen, maakt het gebruik van een reeks kleine bolletjes langs de haarlijnen. Hierdoor zijn ze niet alleen makkelijker om te zien, maar bieden ze ook targeting zones zelfs range finding (afstanden inschatten, mocht je het daarvoor willen gebruiken. Meer complexe richtkijkers hebben aanpassingsknoppen voor focus, windinvloed en hoogteaanpassing en zelfs verlichting, maar laten we het voor nu even houden bij de belangrijkste basis-elementen.
  • Dead Hold BDC – Het exclusieve Dead-Hold BDC Dradenkruis is ontworpen om het gissen naar bullet hold-over op lange afstanden te minimaliseren. Door de juiste dradenkruis hashmark te selecteren, zul je een betrouwbare bullet-drop (kogel daling) referentie hebben voor alle mogelijke afstanden. Het Dead-Hold BDC dradenkruis kan effectief worden gebruikt met vele vuurwapens, waaronder high powered geweren, rimfire geweren, black powder geweren en jachtgeweren. Dit dradenkruis biedt ook referentietekens die gebruikt kunnen worden om te compenseren voor drift in winderige omstandigheden of lange afstanden.

Luchtbuks Richtkijker dradenkruizenMogelijke Luchtbuks Richtkijker dradenkruizen; Fijn, Duplex, Mil-Dot en Dead Hold BDC

Het verschil tussen Luchtbuks richtkijkers en vuurwapen Scopes

Veel beginnende luchtgeweer enthousiastelingen maken de zeer dure fout, ervan uitgaande dat alle scopes hetzelfde zijn. Ik ken in ieder geval één persoon die de jacht richtkijker van zijn vriend geleend had voor een dagje ‘plinking’, en de scope heeft nooit meer gewerkt. Het grote verschil is dat luchtbuksen letterlijk tweemaal zoveel terugslag hebben als vuurwapens van hetzelfde kaliber. Bij een geweer die kogels schiet, duwt kracht de muzzle omhoog als je schiet en dat is het dan. Met een luchtbuks heb je een veer te vrezen of het vrijkomen van gas om de zuiger te duwen. In beide gevallen heb je terugslag als de veer of zuiger vrijkomt, en vervolgens nogmaals in de tegenovergestelde richting wanneer het volledig is uitgestrekt. De terugslag of recoil bij een luchtbuks is dan ook veel groter dan bij vuurwapens.

Controleer of ze tegen extra terugslag of recoil kunnen

Aangezien normale richtkijkers zo delicaat zijn, kunnen ze vaak niet overweg met het extra schudden, waardoor de lenzen fout uitgelijnd kunnen raken en de scope daardoor niet meer werkt. Luchtbuks richtkijkers zijn ontworpen om te compenseren voor die extra terugslag. Mocht je vuurwapens bezitten en in de luchtgeweren willen gaan, gebruik dan niet meer je oude richtkijkers (of controleer eerst of ze tegen extra terugslag of recoil kunnen), tenzij je van plan bent om ze niet opnieuw te gebruiken. Ik hoop dat je nu een idee hebt van waar je naar op zoek bent.

Het budget bepalen voor je luchtbuks richtkijker

En “Last but not least” Je budget. Bij het bepalen van hoeveel je wilt gaan investeren in de scope voor je luchtgeweer, is het goed om een budget te nemen dat in verhouding staat met je wapen. Heb je een goedkopere buks, dan zal je die waarschijnlijk niet voor precisie schoten gaan gebruiken en kun je volstaan met een goedkopere scope. Als beginner is het goed om met een goedkope eenvoudige richtkijker te beginnen. Als je eenmaal weet wat je belangrijk vindt en nodig hebt, kun je later altijd investeren in een betere kijker met meer mogelijkheden. Heb je een duurder wapen, dan is het goed om er een betere kwaliteit richtkijker bij te kopen. Laten we dan nu eens een kijkje gaan nemen bij de beste opties die er zijn voor luchtbuks richtkijkers.

<< Terug naar overzicht

Deel 2: 7 Beste scopes voor buksen kopen

Onderstaand een overzicht van de 6 beste luchtbuks richtkijkers van de merken Konus en Vortex. Op Konus richtkijkers krijg je 2 jaar garantie. Op alle Vortex richtkijkers zit een ongelimiteerde levenslange garantie, welke vrij uniek is in de markt. De klantenservice is bij beide optiek bedrijven echter zeer goed. Alle genoemde richtkijkers zijn geheel waterdicht, mistproof en schokbestendig en ideaal voor luchtdrukgeweren. Deze scopes voor buksen zijn met name geschikt voor de korte en middelange afstanden waarvoor je een luchtbuks waarschijnlijk ook gaat gebruiken.

Beste instapmodel luchtbuks richtkijkers (onder € 100)

Als je begint met luchtdrukgeweren en scopes te gebruiken, wil je het jezelf niet te moeilijk maken en zoek je iets dat niet te duur is. Deze scopes zijn van goede kwaliteit en zullen je helpen om het schieten met vergroting onder de knie te krijgen zonder al te veel te investeren.

1. Konus Richtkijker Konuspro 4×32 inclusief montering

Konus Richtkijker Konuspro 4x32 inclusief monteringHet merk Konus produceert een vrij goede range van verschillende richtkijkers, en deze Konuspro 4×32 is waarschijnlijk de beste van hun instapmodellen. Zoals ik hierboven vermeld, is er niets bijzonder fancy aan deze kijker. Hij heeft gewoon een vaste vergroting en wordt geleverd inclusief ringen om te monteren op een .22 of 11mm dovetail rail. Wat hij wel heeft is betrouwbaarheid. Het beste aan deze Konuspro is dat hij heel goed de ‘nul’ vast houdt (holds zero). Ik heb de mijne ingesteld toen ik hem voor het eerst kreeg en heb het daarna (700 schoten later) niet meer hoeven te doen. Ik ken verder ook geen schutters die problemen hebben gehad met het feit dat deze Konuspro richtkijker niet goed bleef afgesteld.

30/30 gegraveerd dradenkruis

De Luchtbuks richtkijker Konuspro 4×32 heeft een 30/30 gegraveerd dradenkruis. Dit dradenkruis is een van de meest gebruikte dradenkruizen en is een typisch “duplex crosshair”. Het 30/30 kruis heeft dikkere lijnen aan de buitenkant en dunnere lijnen naar het centrum waar ze zich kruisen. De dikke lijnen leiden het oog direct naar het doel voor snelle doelbepaling en targets op korte afstand. De naam “30/30” heeft nog een interessant kenmerk nml; de lengte van de dunne lijnen op het dradenkruis zijn precies 30 MOA (30 inch op 100 yards). Hiermee heb je ook de mogelijkheid om afstanden te meten, mocht je dat nodig hebben.

De Konus Richtkijker Konuspro 4×32 inclusief montering is al verkrijgbaar voor € 69,95

De Konusfire 4×32 van Konus inclusief montering is al verkrijgbaar voor € 54,95 – Lees hier meer over deze richtkijker.

2. Konus Richtkijker Konuspro 4×32 AO inclusief montering

Konus Richtkijker Konuspro 4x32 AO inclusief monteringAls u het woord “Konuspro” ziet staan, kunt u er vrij zeker dat je kwaliteit krijgt. Dat is zeker het geval met deze scope. Het is een van de weinige luchtbuks richtkijkers onder € 90 met een verstelbaar objectief. De meeste richtkijkers zijn ingesteld op ‘0’ voor parallax ergens tussen de 50 en 100 meter. Hoewel dit niet noodzakelijk een slecht is, kan het lastig zijn als je op een bepaalde afstand schiet of als je het gaat gebruiken voor ongedierte bestrijding. Grote kans dat je doel dichter dan 10 meter weg is. Dan kan slechts een kleine hoofd beweging je uit het doel gooien, als je geen AO beschikbaar hebt. Gelukkig heeft de Konus Konuspro 4×32 AO een verstelbaar objectief beschikbaar en is hij ongelooflijk eenvoudig te gebruiken.

Lens kwaliteit en constructie

Een ander ding dat bij de meeste Konus Richtkijker Konuspro richtkijkers opvalt is, dat de lenzen goed zijn. Deze zijn erg duidelijk en hebben een breed gezichtsveld zonder noemenswaardige vervagingen. Dit is een solide luchtbuks richtkijker, waar je op kunt rekenen dat hij werkt op verschillende afstanden en in uiteenlopende situaties.

De Konus Richtkijker Konuspro 4×32 AO inclusief montering is al verkrijgbaar voor € 85

binnenkort in onze shop …

3. Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO Inclusief Montering

Konus Richtkijker Konuspro 3-9x32 AO Inclusief MonteringDeze luchtbuks richtkijker overtreft mijn verwachtingen. Het heeft een aantal opties, die niet alle volledig betrouwbaar zijn, maar de belangrijkste, zijn altijd precies wat ze moeten zijn. De aanpassingen van focus en zoom zijn strak, met gemakkelijk te voelen muisklikken, waardoor het eenvoudig is ze precies zo aan te passen als je wilt. Een solide richtkijker, waar je gemakkelijk mee kunt rond lopen, zonder bang te zijn dat hij kapot gaat of verkeerd uitgelijnd raakt. Dit probleem heb ik wel gehad met andere scopes, waardoor ik belangrijke schoten heb gemist.

De turrets en constructie luchtbuks richtkijker

Een mooi detail van deze luchtbuks richtkijkers zijn de open turrets om hoogte- en breedteaanpassingen te maken. Deze turrets zijn eenvoudig met de vingers verstelbaar, zelfs met handschoenen aan. Dit is waarschijnlijk een van mijn favoriete kenmerken. Als ik kleine aanpassing moet maken, kan ik dat gewoon meteen doen. Geen caps losschroeven en mogelijk verlies, en geen verspilde tijd. De interne onderdelen van de instelknoppen lijken ook goed verzegeld tegen de elementen van buitenaf. Hij is dan ook geheel waterdicht, mistproof en schokbestendig.

Instelbaarheid

Een groot voordeel van de Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO is dat de parallax instelbaar is van 6,4 meter tot oneindig d.m.v. het verstelbare objectief (AO). Dit is met name geschikt voor het gericht schieten op doelen op korte afstanden. Mooi is ook dat op het objectief de afstanden voor parallax correctie worden aangeven.

Konus 30/30 gegraveerd dradenkruisDradenkruis en montage

De Luchtbuks richtkijker Konuspro 3-9×32 AO heeft net als de Konuspro 4×32 een 30/30 gegraveerd dradenkruis. Een handig duplex crosshair en is met name geschikt voor jagers, maar ook voor sportschutters. Het 30/30 kruis is een onbreekbaar gegraveerd dradenkruis. Een gegraveerd dradenkruis is een draadkruis dat is geëtst op precisie glas. Het dradenkruis is gegraveerd in het glas in plaats van losse dunne draden. Gegraveerde dradenkruizen staan bekend als uiterst robuust en helpen de kans op breken of steeds verkeerd uitgelijnd raken te voorkomen. Deze Konuspro 3-9×32 AO werkt en werkt goed. Zodra je de nul hebt gevonden, kunt je erop rekenen dat hij op ‘0’ blijft daar en zeer nauwkeurig is. Voor zover de waarde voor het geld is dit een van de beste luchtbuks richtkijkers die Konus maakt voor dit budget. Want ook deze richtkijker wordt ook geleverd inclusief montageringen voor de 11 mm rail en .22.

De Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO Inclusief Montering is al verkrijgbaar voor € 94,95

Konuspro 3-9x32 op Weihrauch HW30Konuspro 3-9×32 op Weihrauch HW30 Luchtbuks

<< Terug naar overzicht

Beste middenklasse luchtbuks richtkijkers (onder € 300)

Als je naar duurdere modellen gaat kijken, vindt je ook meer opties om mee te werken. Deze luchtbuks richtkijkers zijn iets complexer, maar geven de schutter meer controle over hoe ze worden gebruikt. Als je jaagt voor je diner, gaat plinken in de tuin of serieuzer gaat op de schietbaan, maar niet een vermogen uit kan geven aan een dure scope, zullen deze je toch de nauwkeurigheid geven die je nodig hebt.

4. Vortex Crossfire II 2-7×32 Richtkijker met V-Plex Dradenkruis in MOA

Vortex Crossfire II 2-7x32 Richtkijker met V-Plex Dradenkruis in MOAHet beste aan de Crossfire serie richtkijkers van Vortex is dat je veel waarde krijgt voor een redelijk geprijsd pakket. Niet alleen is het zeer gemakkelijk om de Crossfire II 2-7×32 te monteren, maar hij is ook opmerkelijk snel in te stellen op ‘0’, zodat je vrijwel onmiddellijk kunt gaan schieten. Als je praat over Vortex Optics, behoeft dit merk denk ik geen introductie meer. Het is ongetwijfeld het snelst groeiende merk en ze komen ieder jaar met vele nieuwe modellen op de markt, die ook steeds weer populair blijken te zijn bij vele jagers en sportschutters. Vortex richtkijkers hebben een van de beste objectieven in de business, met duidelijk zicht en een goed gezichtsveld, zelfs bij hogere vergrotingen. Ik heb nog nooit door mijn Crossfire gekeken, en niet onmiddellijk geestelijk aangepast te zijn aan de nieuwe vergroting, want het zicht is bijna zo helder als mijn eigen ogen.

Constructie

Vortex scopes staan ook bekend om hun solide bouw, doordat de buis gemaakt is uit hard geannodiseerde aluminium uit één deel. Dit aluminium word took gebruikt om vliegtuigen meet e maken en is ijzersterk en daarmee geschikt voor de zware terugslag van luchtbuksen. Deze neem ik met een gerust hart mee in de dicht begroeide bossen, omdat ik weet dat hij tegen een stootje kan hier en daar. Ondanks dat de scope zo robuust is, weegt hij slechts iets meer dan een pond en voegt hij niet significant veel gewicht toe aan mijn luchtgeweer.

V-Plex DradenkruisVortex V-Plex Dradenkruis

Deze Vortex Crossfire II 2-7×32 Richtkijker heeft een V-Plex Dradenkruis dat met name geschikt is voor een breed scala aan jacht toepassingen, maar ook voor het sportschieten gebruikt kan worden. Met het V-Plex kruis kunt je zeroing (op 0 stellen) op dieren van bijna elke grootte. Het is een zuiver en simpel richtmiddel en Zeer zichtbaar door de dunne crosshairs met vette randen. Verder kenmerkt zich deze scope voor buksen door een lange oogafstand, snel-focus-oculair en verbeterde, terugstelbare (reset MOA) turrets. De volledig multi-coating lenzen van deze scope zorgen voor een verhoogde licht transmissie. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan, dan ben je gedekt door de ongelimiteerde levenslange Vortex garantie. Alle respect voor Konus, maar Vortex heeft absoluut de beste middenklasse luchtbuks richtkijkers voor de serieuze drijfjacht of zelfs plinken op lange afstand.

De Vortex Crossfire II 2-7×32 Richtkijker met V-Plex Dradenkruis in MOA is al verkrijgbaar voor € 160
Deze richtkijker is er in Dead-Hold BDC Dradenkruis;

De Vortex Crossfire II 2-7×32 Richtkijker met Dead-Hold BDC Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 160

Zoek je iets meer vergroting, kijk dan eens naar deze vergelijkbare richtkijker met verstelbaar objectief:

De Vortex Crossfire II 4-12×40 AO Richtkijker met Dead-Hold BDC Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 215

De Vortex Crossfire II 6-24×50 AO Richtkijker met Dead-Hold BDC Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 310

5. Vortex Diamondback 3-9×40 Richtkijker met Dead hold BDC in MOA

5 Vortex Diamondback 3-9x40 Richtkijker met Dead hold BDC in MOAZoek je een groot gezichtsveld en de meest robuuste constructie, dan zou ik deze Diamondback 3-9×40 Richtkijker van Vortex willen adviseren. Deze luchtbuks richtkijker maakt deel uit van de Diamondback van Vortex, waar je ook nog keuze hebt uit andere vergrotingen, mocht je die nodig hebben. Typische Kenmerken van deze Vortex Diamondback richtkijker serie zijn; fully multi coating lenzen, grote oogafstand, lichte gewicht, lage reset “Metal on metal” turrets, Precision Glide Erector systeem en grote gezichtsveld. De “metal on metal” opbouw van de turrets is het verschil met de Crossfire serie die ik in het vorige voorbeeld heb genoemd. Het glas van de Crossfire is goed, maar dat van deze Diamondback richtkijker is net iets beter.

Metal on metal turrets

MDe “metal on metal” turrets zorgen ervoor dat de kliks beter te voelen en te horen zijn tijdens het instellen. De beschermkapjes bieden externe bescherming voor de turrets. Hij heeft een Kort eye relief of korte oogafstand. De balans van je wapen zal beter zijn met een kort eye relief. Deze richtkijker heeft een breed gezichtveld of “Field of view”; op 100m van 13,6 bij de kleinste vergroting en 4,5 m bij een 9x vergroting.

Constructie luchtbuks richtkijker

Hij is ook gemaakt van aluminium dat ook gebruikt wordt voor vliegtuigen en bestaat uit één deel. Hierdoor is de richtkijker erg sterk en kan heel goed omgaan met de zware terugslag van een luchtbuks. Door vulling met “Argon” gas is hij volledig water- en stofdicht. Daarnaast maakt dit hem ook nevelvrij. Ook kenmerkend voor deze Diamondback richtkijker is het Precision Glide Erector systeem voor een soepel zoom mechanisme.

Vortex Dead hold BDC dradenkruisDead hold BDC dradenkruis

Het Dead hold BDC dradenkruis van deze scope is wat gecompliceerder, maar wel een van de populairste dradenkruizen op de markt. Het is, net als alle andere genoemde dradenkruizen, een Second Focal Plane Dradenkruis. Dit houdt in dat het dradenkruis altijd dezelfde grootte behoud, welke vergroting je ook gebruikt. Het Dead-Hold BDC dradenkruis is zo ontworpen dat je niet meer hoeft te raden naar de hoogte- en windcorrecties.

Precisie, instelmogelijkheden en heldere beeldkwaliteit

De Diamondback 3-9×40 Richtkijker is tevens voorzien van een snel focus oculair waarmee je snel een eenvoudig dit BDC dradenkruis kunt scherp stellen. Dit Dead-Hold BDC dradenkruis in second focal plane is daarom een uitstekende keuze voor jagen en schieten op verschillende afstanden, waar holdover van belang is. Ben jij die kritische jager of sportschutter, die op zoek is naar meer precisie, instelmogelijkheden en heldere beeldkwaliteit dan is dit een zeer geschikte luchtbuks richtkijker voor jou. Een trefzekere kijker waarmee je de target keer op keer moeiteloos zult raken.

Diamonback modellen:

De Vortex Diamondback 3-9×40 Richtkijker met Dead hold BDC in MOA is al verkrijgbaar voor € 229

Zoek je een andere vergroting, kijk dan eens naar deze vergelijkbare richtkijkers:

Vortex Diamondback 2-7×35 Rimfire met V-Plex Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 209

Diamondback 3.5-10×50 Richtkijker met Dead-Hold BDC Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 289

De Vortex Diamondback 4-12×40 Richtkijker met Dead-Hold BDC Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 239

<< Terug naar overzicht

Beste High End luchtbuks richtkijkers (onder € 1000)

Op dit punt ben je klaar om een investering te doen, waarvan je hoopt dat deze zorgt voor de best mogelijke range finding en tegelijkertijd de zwaarste omstandigheden kan weerstaan. Als je klaar bent om je eerste high-end luchtbuks richtkijker te gaan kopen, hou er dan rekening meer dat je meer tijd nodig hebt om hem in te stellen. Dat is echter ook het voordeel en de kans om de richtkijker in te stellen naar jouw specificaties.

6. Vortex Razor HD LH 3-15×42 Richtkijker met G4 BDC Dradenkruis

6 Vortex Razor HD LH 3-15x42 Richtkijker met G4 BDC DradenkruisZoek je een luchtbuks richtkijker die perfect is voor de jacht, ook onder slechte lichtcondities van de morgen tot de nacht, licht in gewicht, voor korte en lange afstanden en voor een zeer aantrekkelijke prijs? Dan zou ik eens kijken naar deze Vortex Razor HD LH 3-15×42 Richtkijker. Met deze Razor HD LH krijg je de kristal heldere en super scherpe beelden van de Vortex Razor HD, echter tegen een fractie van de prijs en het gewicht! De Vortex Razor HD richtkijkers zijn de beste kijkers van Vortex. Deze Vortex Razor HD LH is de “Light Hunter” versie. Deze richtkijker weegt namelijk slechts 467 gram en is daarmee perfect voor de jacht.

De turrets

Het turret systeem is wellicht nog wel hetgeen dat ik het mooiste vindt. Het zijn lage ‘low capped turrets’, wat ik een groot voordeel vindt voor een jacht richtkijker. Als de richtkijker is ingesteld, is er slechts een kleine schroef bovenop waarmee je de turret eenvoudig terug zet op 0 en klaar bent voor een lange afstandsschot. De turrets zijn zeer duidelijk hoorbaar en voelbaar per klik. Dat is belangrijk bij het instellen van je jacht richtkijker en een voordeel voor jou als jager in het veld.

Instelbaarheid en glaskwaliteit

Bij deze Razor HD LH 3-15×42 richtkijker is de parallax instelbaar van 18 meter (20 yards) tot oneindig. De hoogte- en breedte afstelling zijn ¼ MOA (7,25 mm) per klik. Een volledige omwenteling is 15 MOA, daar waar de meeste ¼ MOA slechts 12 MOA hebben. De maximale breedte-en hoogte verstelling is 50 MOA. De Razor HD LH richtkijker heeft Premium HD (High Density) lenzen. Dit zijn dezelfde lenzen die ook in de Razor HD richtkijkers zitten. De lenzen zijn ook echt gemaakt van high density glas. Dit glas is zorgvuldig uitgezocht en met precisie vervaardigd wat resulteert in de meeste ultieme heldere beelden en kleurechtheid bij alle vergrotingen. Deze richtkijker heeft tevens een zeer grote oogafstand. Hierdoor is deze richtkijker te monteren op vrijwel elke luchtbuks, ook op een zwaar kaliber jacht geweer.

Vortex G4 BDC Dradenkruis

G4 BDC Dradenkruis

De Vortex Razor HD LH 3-15×42 richtkijker heeft een G4 BDC Dradenkruis. Deze is ontworpen naar het klassieke “German Number 4” dradenkruis. De G4 BDC is de perfecte mix tussen features en functionaliteit en ideaal voor schoten op lange afstand. De dot in het midden van het dradenkruis maakt richten zeer eenvoudig. Daarnaast bieden de horizontale BDC strepen de mogelijkheid tot lange afstand schoten. De iets dikkere lijnen van het dradenkruis maken het zien bij weinig licht eenvoudig. Dit maakt het G4 BDC dradenkruis perfect voor schieten tijdens de jacht van de morgen tot de nacht.

De Vortex Razor HD LH 3-15×42 Richtkijker met G4 BDC Dradenkruis is verkrijgbaar voor € 999

Zoek je een kleinere vergroting, kijk dan eens naar deze vergelijkbare richtkijkers:

De Razor HD LH 2-10×40 Richtkijker met G4 BDC Dradenkruis is verkrijgbaar voor € 899

De Razor HD LH 1.5-8×32 Richtkijker met G4 BDC Dradenkruis is verkrijgbaar voor € 749

7. Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker met EBR-4 Dradenkruis

7 Vortex Viper PST Gen II 2-10x32 FFP richtkijker met EBR-4 DradenkruisDeze PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker maakt deel uit van de nieuwe PST Gen II richtkijker lijn van Vortex. Hij heeft vele functies die schutters zoeken tegen een prijs die zeer betaalbaar is. De prijs, gecombineerd met hun uitstekende garantie, maakte het tot een perfecte aankoop van je High End Luchtbuks Richtkijker.

First focal plane of FFP luchtbuks richtkijker

Deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 is uitgevoerd met een FFP glas geëtst dradenkruis EBR-4 Dradenkruis. Bij een first focal plane of FFP richtkijker wordt het dradenkruis groter als je inzoomt. Dit wil zeggen dat je het dradenkruis voor het inschatten van afstanden, op alle vergrotingen kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot een SFP scope, waar dit alleen mogelijk is op de hoogste vergroting. Hiermee is het gemakkelijker en sneller om je ‘holds’ in te schatten als je weet hoe de kogelbaan is over een bepaalde afstand. Dit FFP of First Focal Plane dradenkruis geeft je dus betrouwbare referentiepunten op elke vergroting. Dit front focal design is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen.

Vortex Glas-geëtst en verlicht EBR-4 dradenkruisGlas-geëtst en verlicht EBR-4 dradenkruis

Deze Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker is voorzien van een met laser in het glas geëtst dradenkruis. Dit Glas-geëtst dradenkruis zorgt voor zeer gedetailleerde weergaves van hold-over punten, wind correcties en vereenvoudigd het volgen van bewegende doelen. De fijne center draadkruis subtensions op het EBR-4 dradenkruis werden zorgvuldig gekozen om de optimale balans te vinden tussen precies richten en zichtbaarheid onder omstandigheden met weinig licht. Het verlichte dradenkruis is in 10 standen van helderheid in te stellen, met een uit-positie tussen elke stand.

Voor Jagen en HFT schieten en Benchrest

De FFP richtkijker is een zeer geliefde richtkijker die meer en meer gekozen wordt voor jagen en HFT schieten (Hunter Field Shooting). Zelfs HFT wereldkampioen James Mclachlan uit Engeland gebruikt deze Viper PST Gen II 2-10×32 richtkijker voor HFT schieten. Niet vreemd want de parallax is ook instelbaar op zeer korte afstanden. Het glas is helder en het EBR-4 dradenkruis werkt voor HFT. Deze Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker is tevens geschikt voor Benchrest op korte en middellange afstanden.

Airsoft sniper scope

De Vortex PST 2-10×32 FFP richtkijker kan ook op een Sniper geweer worden gebruikt bij Airsoft. Voordeel van deze Vortex PST 2-10×32 scope is dat hij glashelder is en ook voor niet-schutter een goede ‘eye-relief’ heeft. Dat maakt hem dus ook zeer geschikt als Airsoft sniper scope.

De Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker met EBR-4 Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 999

De Vortex Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker met EBR-4 Dradenkruis in MRAD is verkrijgbaar voor € 999

Zoek je iets meer vergroting, kijk dan eens naar deze vergelijkbare richtkijkers:

De Vortex Viper PST Gen II 3-15×44 SFP richtkijker met EBR-4 Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 957
Deze versie heeft een SFP of Second focal plane dradenkruis

De Vortex Viper PST Gen II 3-15×44 FFP richtkijker met EBR-2C Dradenkruis in MOA is verkrijgbaar voor € 1049
Deze versie heeft een FFP of Firts focal plane dradenkruis

De Vortex Viper PST Gen II 3-15×44 FFP richtkijker met EBR-2C Dradenkruis in MRAD is verkrijgbaar voor € 1049
Deze versie heeft een FFP of Firts focal plane dradenkruis

<< Terug naar overzicht

Deel 3: Montage luchtbuks richtkijker op 11mm dovetail rail of weaver/picatinny

Tot slot de montage van luchtbuks richtkijkers. Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een richtkijker, dan wil je hem graag monteren op je luchtbuksgeweer. Ik krijg heel vaak de vraag: “Welke montageringen moet ik nemen? Welke hoogte? Welk type?”

Sportsmatch Montage buks scope op 11mm dovetail rail of weaver/picatinny

1. Passende montage voor 11mm/15mm/17mm dovetail rail

Om een richtkijker op je luchtbuks met 11mm, 15mm of 17mm dovetail rail te monteren kun je het beste een Sportsmatch montage nemen. Sportsmatch UK heeft zeer schokbestendige montages voor o.a. jachtgeweren, luchtbuksen en veerbuksen. Er zijn géén beperkingen voor een caliber bij gebruik van deze ringen en montages. Ze kunnen grote terugslag probleemloos aan. Ze zijn er in vele variaties en afmetingen, bijvoorbeeld voor de 25,4mm buis, 30mm buisdikte en als 1-delige montage of montageringen.

Sportsmatch montages:

2. Konus Universele Montering voor 30-25,4 mm voor 11mm dovetail rail

Hiervoor hebben we een Multifunctionele montage van Konus die nagenoeg altijd past en geschikt is voor alle instapmodel en middenklasse luchtbuks richtkijkers 1 t/m 5 in dit artikel. Het mooie en handige aan deze montage is dat hij te gebruiken is voor richtkijkers met een buisdikte van 25,4 mm en 30mm. Je kunt namelijk de binnenringen uitnemen. Daarnaast past de Konus Universele Montering voor 30-25,4 mm zowel op een 11 mm rail als op een weaver/picatinny rail. Je kunt de basis van deze montage omdraaien waardoor hij op beide rails past. Konus Universele Montering voor 30-25,4 mmDe Konus Universele Montering voor 30-25,4 mm geschikt voor veel luchtbuks richtkijkers

Deze montage plaatst het midden van een 25,4mm richtkijker buis op 41,7 mm boven de rail.
En plaatst het midden van een 30mm richtkijker buis op 40,5 mm boven de rail.

Vortex Crossfire II 4-12x40 AO met Konus universele monteringVortex Crossfire II 4-12×40 AO met Konus universele montering

3. Picatinny / weaver adapter voor 11 mm rail

Voor de genoemde High End richtkijkers en middenklasse luchtbuks richtkijkers kun je ook kiezen voor deze Picatinny / weaver adapter, die je op je 9 tot 11mm rail kan bevestigen. De smalle 9 tot 11 mm dovetail rail wordt zo een 22 mm picatinny rail. Je hebt dan veel meer mogelijkheden in montages, waardoor je de richtkijker op de juiste hoogte kan plaatsen en precies kunt afstellen op de juiste hoofdpositie. Een comformtabele schiethouding is erg belangrijk bij het schieten en vergroot je trefzekerheid.

Deze UTG Universele Dovetail naar Weaver/Picatinny Cantilever Rail Adapter 14 slots – MNT-DTW145 is past op 9-11mm luchtbuks, rimfire en shotgun dovetail rails. Vervolgens kun je de passende ringen en montages bekijken bij de richtkijker in onze webshop. Onderaan de beschrijving staan de gerelateerde producten van die specifieke kijker.

Picatinny / weaver adapter voor 11 mm rail - Van 9 tot 11 mm dovetail rail naar 22 mm picatinny/weaver railPicatinny / weaver adapter voor 11 mm rail – Van 9 tot 11 mm dovetail rail naar 22 mm picatinny/weaver rail

<< Terug naar overzicht

Deel 4: Dus wat is de beste Luchtbuks richtkijker?

Ik kan helaas niet echt zeggen wat de beste Luchtbuks richtkijker is. Ik kan je wel vertellen wat goed is voor bepaalde activiteiten en sporten, maar de beste geweerkijker gaat volgens een aantal zeer specifieke criteria die belangrijk zijn voor jou. Met uitzondering van de mogelijkheid om de ‘zero’ vast kunnen houden, zijn er geen dingen die een richtkijker persé moet kunnen doen. Dit verandert van persoon tot persoon. Misschien heb je een kijker nodig die de parallax kan corrigeren voor heel dichtbij, bijvoorbeeld voor ongediertebestrijding? Jaag je op schichtige beestjes waarbij je ver weg bent om ze niet af te schrikken? Ben je van plan om de geweerkijker te gebruiken voor schietwedstrijden of target shooting op verschillende afstanden? Zijn er verschillende doeleinden die je in gedachten hebt voor je luchtgeweer richtkijker? Of alleen om te plinken in de tuin? Met bovengenoemde 7 beste luchtbuks richtkijkers heb je een passende kijker.

Conclusie beste Luchtbuks richtkijker?

Voordat je gaat investeren in een Luchtbuks richtkijker, is het goed om jezelf echt af te vragen waar je de richtkijker voor gaat gebruiken. Bekijk welk tak van schietsport je gaat beoefenen, hoe krachtig het geweer is waar je de kijker op gaat monteren en bepaal het budget wat je er voor over hebt. Zolang je weet wat je zoekt en waar je naar kijkt, zou je geen probleem moeten hebben bij het vinden van de Luchtbuks richtkijker voor jou. Ik hoop dat een van deze 7 meest populaire Luchtbuks richtkijkers je daarbij kunnen helpen.

<< Terug naar overzicht

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer handige links over luchtbuks richtkijkers:

 

Wat vindt jij de beste luchtgeweer kijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest