De LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker is een professioneel nachtvisie goggle systeem van Luna Optics. Deze tweede generatie nachtkijker kan ook op het hoofd gedragen worden met handig flip-up systeem. Door de hoge kwaliteit hoofdband kan deze premium nachtkijker comfortabel voor een langere tijd worden gedragen. Tevens is deze kijker voorzien van dual infrarood verlichting voor super close focus tot zicht op grote afstanden in complete duisternis. In dit artikel een uitgebreide review van deze Luna Optics LN-EBG1 Nightvision Bi-Oculars Gen 2+. Hoe moet ik de nachtkijker instellen naar mijn wensen? Wat zijn de mogelijkheden van de LN-EBG1 en wat mag ik absoluut niet doen met deze Nightvision Bi-Oculars Gen 2+? Ik leg het allemaal uit.

LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker ReviewReview LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker

In deze LN-EBG1 Review:

 1. Hoe werkt lichtversterking?
 2. Werking van de Nachtkijker
 3. Waarom is het beeld groen?
 4. Nightvision Bi-Oculars Gen 2+ alleen voor ‘s nachts
 5. Tweede generatie Plus beeldkwaliteit
 6. Eerste gebruik en onderdelen
 7. Gebruik als hands-free goggles systeem
 8. In en uitschakelen
 9. Scherpstellen
 10. Afstand instellen tussen de oogschelpen
 11. Gebruik van dual infrarood verlichting
 12. Close-up infrarood illuminator 860nm
 13. Lange afstand infrarood verlichter 805nm
 14. Werking van close-up IR verlichting
 15. Werking van 805nm afstand infrarood verlichting
 16. IR Infrarood met losse focusing hoofdlens
 17. Hoe werkt infrarood?
 18. Automatische gain control en licht bescherming sensor
 19. Dehydratie cartridge tegen vocht in de nachtkijker
 20. Handleiding (in Nederlands)
 21. Video
 22. Uitbreidingsmogelijkheden
 23. Belangrijke info
 24. Conclusie

Hoe werkt lichtversterking in de LN-EBG1 Nachtkijker?

De Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker unit werkt op het principe van het versterken en intensiveren van het beschikbare licht. Dit proces heet lichtversterking. Een speciale buis in de nachtkijker doet het werk. Je hoeft de unit alleen aan te zetten en de buis start meteen met het versterken van het licht dat op dat moment aanwezig is. Vandaar ook dat het belangrijk om te weten dat deze nachtkijker niet geschikt is voor gebruik overdag. Overdag is er al voldoende licht beschikbaar om te kunnen kijken zonder extra hulp. De eerste en belangrijkste regel van elke nachtkijker (uitgezonderd digitale nachtkijkers) is; Gebruik hem nooit tijdens daglicht of tijdens heldere licht condities, waarin je met het blote ogen goed kunt zien.

<< terug naar overzicht

Werking van de Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker

Deze nachtkijker werkt op batterijen. In tegenstelling tot een verrekijker voor overdag, waarmee je het beeld kunt zien dankzij licht dat door het glas en prisma’s gaat, werkt de nachtkijker door het versterkte beeld te projecteren op een scherm. De buis of tube is het belangrijkste component van een nachtkijker. Daarnaast zijn de optische onderdelen ook heel belangrijk aangezien zij het licht verzamelen op de buis en het geprojecteerde beeld naar je ogen brengen. Aangezien het beeld is geprojecteerd op een scherm (net als bij een TV), heeft een bepaalde gelimiteerde resolutie. Dus verwacht niet dat de nachtkijker hetzelfde kristal heldere beeld zal laten zien als een verrekijker voor overdag. Je gebruikt deze tenslotte in een donkere omgeving, waar je zicht normaal zeer beperkt is.

Werking van de Luna Optics LN-EBG1 NachtkijkerLuna Optics LN-EBG1 Nachtkijker

<< terug naar overzicht

Waarom is het beeld van de nachtkijker groen?

Nog een belangrijk punt. De meeste nachtkijkers hebben een groen monochrome beeld. Waarom is dat groen? Dit is omdat het menselijk oog de meeste details kan onderscheiden als hij kijkt naar een beeld dat gepresenteerd wordt in de kleur groen. Andere kleuren laten je namelijk niet alles zien. Tevens is de kleur groen prettig voor de ogen en goed om langere tijd naar te kunnen kijken.

<< terug naar overzicht

Luna Optics LN-EBG1 Nightvision Bi-Oculars Gen 2+ alleen voor ‘s nachts

De Luna Optics LN-EBG1 Nightvision Bi-Oculars versterkt het beschikbare licht duizenden keren. Ben er dan ook zeker van dat je de nachtkijker niet aanzet tijdens daglicht of in een goed verlichte ruimte. Het beeld zal veel te fel zijn om comfortabel te bekijken. Daarnaast kan het tevens de buis permanent verbranden, waarmee je garantie komt te vervallen. Ter bescherming van de LN-EBG1 heeft de unit lens covers met een kleine gaatje. Zo kun je de nachtkijker testen als je hem net gekocht hebt of in de shop voordat je hem koopt. Gebruik de nachtkijker overdag altijd met de lensdoppen, zelfs als de unit uit staat.

Beschermd tegen blootstelling aan fel licht

Naast lens covers als bescherming, is de LN-EBG1 uitgerust met automatische gain control. Deze beschermd de buis van de kijker tegen blootstelling aan fel licht. Het is een effectieve manier om te ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Blijft echter altijd voorzichtig met deze nachtkijker als deze bescherming niet aan staat en vermijdt ten alle tijden blootstelling aan fel licht.

<< terug naar overzicht

LN-EBG1 met tweede generatie Plus beeldkwaliteit

Deze Luna Optics LN-EBG1 is een tweede generatie Plus binoculaire nachtkijker. De resolutie van de nachtkijker bedraagt 45 lp/mm en zorgt ervoor dat je een goed beeld hebt onder iedere licht conditie. De nieuwe G2+ technieken in deze LN-EBG1 zorgen voor een extreem helder en gedetailleerd beeld van rand tot rand. Door zijn vergroting van 1x treedt er totaal geen vervorming op. Daarom wordt dit systeem ook wel gebruikt door militairen, helikopterpiloten, scheepvaart et cetera.

<< terug naar overzicht

Eerste gebruik van de LN-EBG1 nachtkijker

De LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker werkt op twee standaard AA-batterijen, welke overal normaal verkrijgbaar zijn. LET OP: het gebruik van oplaadbare batterijen zijn niet toegestaan! Oplaadbare batterijen kunnen namelijk een piekstroom geven, welke de unit kunnen beschadigen. Vandaar dat oplaadbare batterijen verboden zijn om te gebruiken. De LN-EBG1 heeft een gebruikstijd van 60 uur (zonder gebruik van de IR verlichting). De batterijen kunnen geplaatst worden in het batterijcompartiment aan de zijkant, door de dop los te draaien, de batterijen te plaatsen en de dop weer vast te draaien.

Onderdelen LN-EBG1 Gen 2+ nachtkijker

Onderdelen LN-EBG1 Gen 2+ nachtkijker

Onderstaand uitleg van de LN-EBG1 Gen 2+ onderdelen zoals in bovenstaande foto is weergegeven:

 1. Body
 2. Bevestigingsmechanisme hoofdmasker
 3. Flip-up knop
 4. Hoofdmasker
 5. Oogschelp
 6. Oculair
 7. Kortstondige IR knop
 8. Menu knop (alleen in Pro-model)
 9. Externe stroomaansluiting (alleen in Pro-model)
 10. Power en Infrarood verlichting knop
 11. Lange afstand IR verlichter (IR2)
 12. Objectief lens
 13. Dop Batterij-compartiment
 14. Close-up IR verlichter (IR1)
 15. Dehydratie cartridge

<< terug naar overzicht

Gebruik van LN-EBG1 als “Hands-free goggles” systeem

Deze LN-EBG1 nachtkijker kan gebruikt worden op het bijgeleverde hoofdsysteem, zodat je de handen vrij hebt voor andere dingen. Het monteren van dit “Hands-free goggles” systeem gaat heel eenvoudig als volgt;

 1. Schuif de rail van het hoofdsysteem in de opening bovenop de nachtkijker
 2. Bepaal de juiste afstand van de nachtkijker en je ogen. Het kan zijn dat je de rail niet helemaal door hoeft te schuiven in het hoofdsysteem. Deze oogafstand moet comfortabel zijn om te kijken.
 3. Als de positie juist is, draai dan de schroef weer aan van het release mechanisme.
 4. Heb je de nachtkijker even niet nodig, dan kun je deze eenvoudig omhoog flippen door de flip-up knop in te drukken en de kijker omhoog te plaatsen. Heb je hem weer nodig, dan trek je hem eenvoudig weer omlaag voor je ogen.
 5. Om de LN-EBG1 volledig los te koppelen van het hoofdsysteem, draai je de ‘release wheel’ weer los. Je houdt de release knop ingedrukt en schuift de unit van de rail af.

LN-EBG1 nachtkijker als hands-free goggles systeemLN-EBG1 nachtkijker als hands-free goggles systeem

<< terug naar overzicht

In en uitschakelen

Deze LN-EBG1 Gen2+ heeft een speciale power  (AAN/UIT) en IR knop, waarmee je eenvoudig schakelt tussen AAN en UIT modi en je beschermt tegen het per ongeluk inschakelen van de infrarood verlichter;

 • om de LN-EBG1 aan te zetten, verwijder je eerst de objectief lens cover (ALLEEN IN HET DONKER) en draait de knop met 1 draai in de AAN-positie.
 • kijk door de oculairen. Je ziet nu een groene gloed. Ook al is het beeld nog niet scherp, de unit staat nu aan
 • om de unit uit te schakelen draai je de knop 1 draai terug naar de UIT-positie. De groene gloed zal verdwijnen als je de unit juist hebt uitgeschakeld.
 • plaats de lensdop altijd weer terug als je de nachtkijker hebt uitgeschakeld en niet meer gebruikt.
 • Via de kortstondige IR knop kun je tijdelijk de IR inschakelen. Druk je op de knop dan schakelt de infrarood in. Laat je de knop los, dan gaat de IR weer uit.

LN-EBG1 powerknop en IR knopLN-EBG1 powerknop en IR knop / kortstondige IR knop

<< terug naar overzicht

De binoculaire nachtkijker scherpstellen

Om een scherp beeld te verkrijgen, dien je de oculairen één voor één in te stellen. Dit doe je door een oog dicht te houden en de oculairring te draaien tot het beeld op zijn best is voor het open oog. Herhaal dit voor het andere oog. Het kan zijn dat je dit nog eens moet herhalen tot het beeld scherp en helder is. Zodra je een helder scherp beeld hebt verkregen, hoef je de oculairen niet meer aan te passen. Roteer dan alleen nog de objectief lens om afstand in te stellen naar het object waar je naar kijkt.

De LN-EBG1 scherpstellenDe LN-EBG1 scherpstellen

<< terug naar overzicht

Afstand instellen tussen de oogschelpen

Deze Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker heeft verstelbare oculairs (oogstukken). Deze functie zorgt ervoor dat het beeld als een cirkel wordt weergegeven. Dit geeft het meest comfortabele beeld, zelfs als je de nachtkijker gebruikt tijdens een langere periode. Nadat je de unit hebt ingeschakeld, de oculairen hebt ingesteld en een scherp beeld hebt, kijk je of het beeld wordt weergegeven als een enkele cirkel. Als dat het geval is, dan hoef je de afstand tussen de oogstukken niet aan te passen. Als je een beeld krijgt waarbij een cirkel bovenop de andere ligt, dan dien je de oogstukken uit elkaar te trekken of dichter bij elkaar te duwen totdat het beeld een perfecte cirkel is.

LET OP: Je moet heel hard aan het oculair trekken om hem te kunnen verschuiven, aangezien deze nachtkijker waterdicht is en daarom het oculair niet gemakkelijk te verplaatsen is door de waterdichte gesealde ringen.

<< terug naar overzicht

Gebruik van dual infrarood verlichting

De Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker is uitgerust met 2 aparte ingebouwde infrarood verlichtingen. Een Close-up IR illuminator van 860nm en een Lange afstand IR illuminator van 805nm. Deze infrarood verlichting werkt in een spectrum dat onzichtbaar is voor het blote menselijke oog. Met behulp van de buis in de unit, zie je een bundel licht als je door de oculair lens kijkt. Dit infrarood licht assisteert je tijdens zeer donkere licht omstandigheden, als er niet genoeg licht is voor de tube om te versterken.

De LN-EBG1 met Dual infrarood verlichting; Een Close-up IR illuminator van 860nm en een Lange afstand IR illuminator van 805nm.De LN-EBG1 met Dual infrarood verlichting; Een Close-up IR illuminator van 860nm en een Lange afstand IR illuminator van 805nm.

<< terug naar overzicht

Close-up infrarood illuminator 860nm

De eerste infrarood illuminator werkt op een golflengte van 860nm en geeft een verlichting voor kijken op korte afstanden (close-up). Deze Close-up IR is compleet onzichtbaar voor mens en dier, ook als je rechtstreeks in lamp kijkt. Met dit super close focus mechanisme is het mogelijk om bijvoorbeeld kaart te lezen in complete duisternis. Met deze 860nm IR verlichter kun je comfortabel lezen in het donker. Hij is al scherp te stellen vanaf 25 cm.

LN-EBG1 Nachtkijker met Close-up infrarood illuminator 860nmLN-EBG1 Nachtkijker met Close-up infrarood illuminator 860nm

<< terug naar overzicht

Lange afstand infrarood verlichter 805nm

De tweede infrarood verlichter werkt op een golflengte van 805nm en zorgt voor verlichting op lange afstanden tot 200 meter. Deze verlichting kan worden gezien als je direct in de lamp kijkt. De straal is echter wel onzichtbaar voor het menselijke blote oog.

<< terug naar overzicht

Werking van close-up IR verlichting

Om de Close-up IR verlichting van 860nm in te schakelen, zorg je eerst dat de nachtkijker aan staat. Draai dan de power switch op de IR1 positie. Trek de knop voorzichtig omhoog en draai de knop 1 slag. Als je door het oculair kijkt, zie je een zwak oranje indicator licht onderin het scherm net buiten het gezichtsveld. Dit is ook om je eraan te herinneren dat de IR aan staat. Om de close-up infrarood lamp weer uit te zetten, draai je de power-knop 1 slag terug op de ON- positie. Het is mogelijk om de lange afstand 805nm verlichting tijdelijk in te schakelen. Dit doe je door op de ‘momentary IR-knop’ te drukken. Deze schakelt alleen de langeafstand-illuminator aan, niet de close-up infrarood.

<< terug naar overzicht

Werking van 805nm afstand infrarood verlichting

Om de tweede 805nm afstand infrarood verlichting in te schakelen, draai je de power knop nog een slag op de IR2 stand. Je ziet nu een zwak geel licht onderin het scherm. Dit is een indicator dat de tweede IR werkt. Deze tweede IR illuminator is veel krachtiger en geeft je een licht bundel van ongeveer 23 tot 33 meter en geeft je de mogelijkheid om in complete duisternis. Om de afstand infrarood verlichting weer uit te schakelen, draai je de power-knop 1 slag terug naar IR1 of 2 slagen terug naar de ON-positie.

<< terug naar overzicht

IR Infrarood met losse focusing hoofdlens

De tweede 805nm IR illuminator wordt geleverd met een losse focusing hoofdlens. Hiermee kun je de lichtstraal versmallen voor bereik van grotere afstanden. Of je kunt de straal breder spreiden over een heel gezichtsveld op kortere afstanden. Roteer de hoofdlens voorzichtig naar buiten om de straal smaller te maken. Stop met draaien als je voelt dat de lens een grens bereikt. Roteer de lens naar binnen om de straal breder te maken. De kijker wordt geleverd met de hoofdlens geïnstalleerd. Het wordt aangeraden om deze nooit te verwijderen.

<< terug naar overzicht

Hoe werkt infrarood?

Als je de infrarood verlichting gebruikt, hou er dan rekening mee dat (net als met een zaklamp) het licht het felste is als je hem gebruikt op korte afstanden. Naar mate de afstand groter wordt, neemt de intensiteit van het infrarood licht af en vaagt weg. Meer info kun je lezen in dit artikel: 16 Nachtkijker Tips en meest gestelde vragen over nachtkijkers >>

<< terug naar overzicht

Automatische gain control en licht bescherming sensor

De LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker is uitgerust met Automatische gain control en licht bescherming sensor. Hierdoor kan de unit niet worden ingeschakeld zonder lens cover in een goed verlichte ruimte. Tevens beschermt het de nachtkijker tegen een per ongeluk of plotselinge blootstelling aan fel licht. De sensor zorgt ervoor dat de gevoelige interne onderdelen niet worden beschadigd door fel licht. Ook al is dit een effectieve bescherming, raadt Luna Optics toch sterk aan om dergelijke blootstellingen aan fel licht ten alle tijden te vermijden. Zeker om de volledige levensduur van de buis te kunnen garanderen. Naast de gain control, kun je ervoor kiezen om de extra licht-protectie sensor in te schakelen. Dit doe je door de menu switch op de P-positie te zetten.

<< terug naar overzicht

Dehydratie cartridge tegen vocht in de nachtkijker

Tot slot is de Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker voorzien van een speciale Dehydratie cartridge, wat er voor zorgt dat vocht uit de nachtkijker verwijdert wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een ongecontroleerde drukverlaging. Er wordt tevens een reserve cartridge mee geleverd, die je kunt vinden in het voorste compartiment van de draagtas.

<< terug naar overzicht

Handleiding Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker

Video LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker

<< terug naar overzicht

Uitbreidingsmogelijkheden LN-EBG1 Gen 2+

De LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker heeft een standard vergroting van 1x. Het is echter ook mogelijk om de vergroting te verhogen naar 4x of 7x door middel van de optionele 100m en 165mm mm objectief lenzen. Deze vergrotingslenzen kunnen los bij besteld worden en worden standaard dus niet mee geleverd met deze nachtkijker.

Uitbreidingsmogelijkheden LN-EBG1 Gen 2+

Optionele vergrotingslenzen

 1. De Luna Optics LN-L100 Objectief Lens heeft een diameter van 100 mm biedt een 4x vergroting. Met deze lens kan de detectie afstand vergroot worden naar 500 meter. Zie: https://www.richtkijkerbestellen.nl/luna-optics-ln-l100-objectief-lens.
 2. De Luna Optics LN-L165 Objectief Lens heeft een diameter van 165 mm biedt een 7x vergroting. Met deze lens kan de detectie afstand vergroot worden naar 700 meter. Zie: https://www.richtkijkerbestellen.nl/luna-optics-ln-l165-objectief-lens. Hiermee kan het bereik van deze nachtkijker behoorlijk vergroot worden.

Optionele vergrotingslenzen LN-EBG1 Gen 2+Optionele vergrotingslenzen LN-EBG1 Gen 2+

Optionele sterkere infrarood verlichters

Tevens heb je de mogelijkheid om het bereik te verdubbelen door middel van sterkere infrarood verlichters.

 1. De Luna Optics LN-EIR1-F maakt het mogelijk om de kijkafstand bijna te verdubbelen. Hij heeft een Golflengte 805nm en een variabele infrarood kracht van 0,5nW tot 120nW. De infrarood straalbreedte is 3 tot 6 graden. Zie: https://www.richtkijkerbestellen.nl/luna-optics-ln-eir1-f-ir-illuminator-slide.
 2. Ook de LN-ELIR-1 van Luna Optics is ook een extra infrarood versterker van Luna Optics. Deze Laser infrarood versterker met aanpasbare sterkte maakt het mogelijk om de kijkafstand bijna te verdubbelen. Hij heeft een Golflengte 785nm. De Infrarood kracht is 0,5nW. Hij heeft een Infrarood straalbreedte van 0,1 tot 5 graden. Zie: https://www.richtkijkerbestellen.nl/luna-optics-ln-elir-1-ir-illuminator-slide.

Optionele sterkere infrarood verlichters LN-EBG1 Gen 2+Optionele sterkere infrarood verlichters LN-EBG1 Gen 2+

<< terug naar overzicht

Belangrijke info Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker

Je wil uiteraard zo lang mogelijk plezier hebben van deze LN-EBG1 Gen 2+ binoculaire nachtkijker. Een professionele nachtkijker waarvoor je toch een behoorlijke investering doet. Het is dan ook belangrijk om een aantal regels in acht te nemen. Wat mag je wel en niet mag doen met deze Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker;

 • gebruik nooit oplaadbare batterijen
 • schakel de nachtkijker nooit in overdag
 • zet de nachtkijker nooit aan bij normaal licht of heldere lichtomstandigheden
 • bedek de lens overdag of als je hem niet gebruikt altijd met de lens cover
 • schakel de LN-EBG1 altijd uit als je hem niet gebruikt
 • verwijder de batterijen uit de unit als je de nachtkijker langere tijd niet gebruikt
 • Dompel hem nooit onder water. Hij is namelijk niet waterdicht, maar heeft wel een watervaste bescherming, bijvoorbeeld tegen regen.

Hou altijd rekening met bovenstaande regels, aangezien anders je unit defect kan raken en de garantie kan komen te vervallen!

<< terug naar overzicht

Conclusie

De Luna Optics LN-EBG1 is een zeer professionele nachtkijker van de tweede generatie plus met een resolutie van 45lp/mm. Dit zorgt ervoor dat je een goed beeld hebt onder iedere licht conditie, met scherpte van rand tot rand en dat zonder vervorming. De dual infrarood verlichting geeft je de mogelijkheid om op zeer korte afstanden te kunnen lezen in totale duisternis. Met de tweede IR illuminator kun je ook op grotere afstanden kijken. Hij is zeer klein, compact en weegt slechts 550 gram.

Mooi is dat hij ook op het hoofd gedragen kan worden en eenvoudig omhoog ‘geplipt’ kan worden. Hierdoor kan deze nachtkijker comfortabel voor een langere periode worden gebruikt en heb je de handen vrij voor andere dingen. Met super close focus zicht vanaf 25 cm tot langere afstanden van 200 meter. Door extra optionele vergrotingslenzen kan de detectie afstand zelfs vergroot worden tot 500 of 700 meter. Kortom; een professionele multifunctionele binoculaire nachtkijker die zeer geschikt is voor de jacht, wildobservaties, militairen, helikopterpiloten, scheepvaart etc.

Deze Luna Optics LN-EBG1 Nachtkijker Gen 2+ is bij richtkijkerbestellen.nl  op bestelling verkrijgbaar voor € 4.197,-. De levertijd bedraagt normaal gesproken 4 weken.

<< terug naar overzicht

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer tips over binoculaire nachtkijkers:

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest