Lang eye relief vs Kort eye relief – Welke oogafstand kies ik voor een richtkijker; lang of kort? Onlangs kreeg ik de vraag binnen over wat het verschil is tussen een long eye relief en een short eye relief. En of Eye relief hetzelfde is als de Exit pupil. Daar ga ik weer zo goed mogelijk antwoord op geven, aangezien dit belangrijk is bij de juiste keuze van je richtkijker. De richtkijkerwereld is een grote wereld. Richtkijkers kunnen worden onderverdeeld in tientallen zo niet honderden categorieën, en twee van deze categorieën zijn lange en korte eye relief richtkijkers. Beide richtkijker-types hebben een bepaalde ontwerp en idee van gebruik in zich en ze biedt verschillende voor- en nadelen voor de gebruiker en ook voor de brildragende schutter. De verschillen Lang eye relief vs Kort eye relief.

 Lang eye relief vs Kort eye relief – Welke oogafstand kies ik voor een richtkijker

Het eye relief of oogafstand en de Exit pupil bij een richtkijker in beeld gebracht

Allereerst; Wat is eye relief?

Het eye relief van een optisch instrument (in dit geval de richtkijker) is de oogafstand van het oog tot het oculair, waarbij de schutter de volledige kijkhoek kan verkrijgen. Als het oog buiten deze afstand is, zal je een verminderd gezichtsveld krijgen. De berekening van de oogafstand is complex, maar in het algemeen, hoe hoger de vergroting en hoe groter het beoogde gezichtsveld, hoe korter het eye relief of de oogafstand.

Eye relief en exit pupil

Eye relief moet niet worden verward met de exit pupil breedte van een richtkijker: dat is het best te omschrijven als de breedte van de kegel van licht, die beschikbaar is voor de kijker op de exacte eye relief afstand. Zie bovenstaande afbeelding. Een exit pupil die groter is dan het waarnemende pupil verspilt wat licht, maar voorziet met wat bewegingen van links-naar-rechts toch in een volledig beeld tot aan de randen, zonder verkleining of afsnijding. Omgekeerd, een exit pupil die kleiner is dan de pupil zelf, zal al haar beschikbare licht gebruiken, maar omdat het niet veel side-to-side oog uitlijningsfouten kan tolereren, zal dit vaak leiden tot een kleiner of geknipt beeld en minder lichtinval. De helderheid in de hoeken van het beeld zal afnemen ten opzichte van het midden.

Eye relief en brildragers

Eye relief afstand kan met name belangrijk zijn voor brildragers en schutters. Het oog van een brildrager is meestal verder weg van de ooglens en moet dus een langere eye relief hebben om nog steeds het gehele gezichtsveld te zien. Een eenvoudige praktische test om te zien of je bril het gezichtveld beperkt of niet, is door eerst te kijken zonder bril en dan weer met de bril. Idealiter zou er geen verschil moeten zijn. Lees meer in dit artikel: Brildragers en zicht door een richtkijker; Waar moet je als brildrager op letten bij het kopen van een richtkijker, verrekijker of nachtkijker?

Lang eye relief als veiligheidsoverweging

Voor een schutter kan een lang eye relief dus ook een veiligheidsoverweging zijn. Als het eye relief van een richtkijker te kort is, waardoor je oog dicht bij het oculair komt, kan door de terugslag van een vuurwapen je oog beschadigen. Daar sla je geen mooi figuur mee en kan nog een tijdje duren voordat het blauwe oog hersteld is. Meest voorkomende eye relief afstanden van telescopen zijn tussen één en vier inch (25-100 mm), in tegenstelling tot de veel kortere 15 tot en met 17 mm voor de meeste verrekijkers. De exit pupil breedtes in richtkijkers zijn groter dan de pupil van het oog (vanaf 38mm), om enige bewegingsvrijheid te hebben zonder dat de lichtinval afneemt.

Richtkijkers met Kort Eye Relief of oogafstand

Richtkijkers met Kort eye relief zijn de meest voorkomende richtkijkers. Ze hebben een eye relief tussen 1,5 en 5 inch (38 en 127mm) en wordt vaak beschouwd als een reguliere richtkijker. Kenmerken short eye relief;

  • Dit zijn de meest voorkomende richtkijkers en bijna uitsluitend gebruikt op geweren.
  • Kort oog reliëf richtkijkers zijn alleen effectief op de lange geweren en zijn de meest voorkomende en krachtigere richtkijkers.

Kort eye relief richtkijkers worden gemonteerd op de achterkant van het geweer en geeft de gebruiker een breder gezichtsveld. Dit breder gezichtsveld laat de schutter meer zien op een hoger vergrotingsniveau. Een korte oog reliëf scope is gemakkelijker om aanpassingen te maken, omdat je niet hoeft te bereiken verder op uw geweer.

  • Bij een kort eye relief richtkijker blijft het de balans van het wapen meer gepositioneerd op de achterzijde van het geweer.
  • Kort eye relief richtkijkers geven de schutter een duidelijker en beknopter beeld dan lange eye relief richtkijkers.
  • Kort eye relief richtkijkers bieden vaak een bullet drop compensator gekozen voor een specifieke kaliber. Hierdoor kan de schutter met gemak een lange afstandsschot nemen.
  • Deze korte eye relief richtkijkers bieden vaak een ingewikkelder en potentieel nuttige dradenkruis en systeem voor het nemen van lange afstand schoten en het compenseren voor windinvloed en kogeldaling.

Richtkijkers met Lang Eye Relief of oogafstandBovenstaand de Vortex Crossfire II 3-9×50 richtkijker met lang eye relief of lange oogafstand

Richtkijkers met Lang Eye Relief of oogafstand

Lang eye relief richtkijkers hebben een oogafstand van iets verder dan 6 inch (152mm) en verder van het eye relief doeltreffend te werken. Dit oog reliëf kunt starten op 6 inches en veel, veel verder kan gaan. Kenmerken long eye relief;

  • Lang eye relief richtkijkers kunnen worden gebruikt op pistolen en zijn de voorkeur richtkijkers voor grote jacht revolvers.
  • Het aanbod in long eye relief richtkijkers is veel minder dan in short eye relief richtkijkers.

Lange eye relief richtkijkers zijn de enige richtkijkers die effectief gebruikt kunnen worden op pistolen, de Vortex Crossfire II Muzzleloader 1×24 is daar een voorbeeld van. Deze richtkijker heeft geen vergroting en een lang eye relief en is geschikt voor elk groot kaliber pistool, revolver of handwapen tot .500 S&W

  • Lang eye relief richtkijkers zijn beter voor groot kaliber, krachtige patronen. Zwaardere kalibers hebben een krachtigere terugslag, en duwt het wapen door de terugslag naar achteren. Als je oog is te dicht bij de richtkijker komt, kun je een vervelend blauw oog oplopen.

Lang eye relief richtkijkers kunnen de gebruiker eenvoudig toegang tot de kamer van hun wapen geven op zwaar kaliber geweren. Met de richtkijker vooruit gemonteerd, kun je sneller het wapen laden.

  • Lange oog reliëf scopes zijn gemakkelijk te monteren op geweren zoals de Mosin Nagant en Scout geweren. Dit maakt het gebruik van stripper clips mogelijk om snel het wapen te herladen. Bepaalde wapens zoals de 94 Winchester moeten wel een lang eye relief richtkijker hebben om de hulzen te kunnen uitwerpen.

Alle richtkijkers uit de Vortex Crossfire II serie hebben een long eye relief. Check onze webshop voor de beschikbare modellen.

Muzzleloader 1×24 Richtkijker met lang eye relief voor drijfjacht

De Vortex Crossfire II Muzzleloader 1×24 Richtkijker, V-Plex (MOA) is een drijfjachtrichtkijker zonder vergroting met 24 mm lens. Deze Muzzleloader 1×24 Richtkijker heeft een lange oogafstand en een eenvoudig V-Plex dradenkruis met rode dot in het midden. Ideaal als drijfjachtrichtkijker omdat hij licht van gewicht is en compact!

LET OP: Deze richtkijker is vervangen door de Vortex Crossfire II 1-4×24 AR Richtkijker, V-Brite Dradenkruis (MOA)

Vortex Crossfire II Muzzleloader 1x24 Richtkijker, V-Plex (MOA)

Bekijk hier de video van de Vortex Crossfire II Muzzleloader 1×24 Richtkijker, V-Plex (MOA):

Conclusie Lang eye relief en Kort eye relief

Het verschil tussen een Lang eye relief en Kort eye relief richtkijkers of met lange en korte oogafstand is behoorlijk groot. Traditioneel korte eye relief richtkijkers zijn ontworpen voor schieten op lange afstanden en precisie schieten. Deze richtkijkers werken het beste voor mensen die op zoek zijn naar een precisie schietwapen.

Een richtkijker met lange oogafstand geeft gebruikers de mogelijkheid het te monteren op pistolen, geweren met beperktere richtkijker-opties en uiteraard zware recoiling wapens waaronder geweren en patronen zoals de magnums 375 H & H. Richtkijkers met een long eye relief zijn gemaakt om je doel met snelheid te raken. Voor een schutter kan een lang eye relief dus ook een veiligheidsoverweging zijn. Als het eye relief van een richtkijker te kort is, waardoor je oog dicht bij het oculair komt, kan door de terugslag van een vuurwapen je gezicht beschadigen met een blauw oog als gevolg.

Beide optica hebben hun voor- en nadelen. Gelukkig biedt de wereld van de optica heel veel opties voor beide categorieën.

Meer informatie over richtkijkers

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over eye relief, oogafstand of exit pupil? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest