Konuspro richtkijkers eerlijke waarde voor zeer bescheiden prijs. De KonusPro richtkijker concurreert in de twee-sterren prijsklasse tegen economische modellen van o.a. de Bushnell Banner lijn, sommige Simmons richtkijkers en de duurdere modellen van de Tasco lijn. De KonusPro richtkijkers hebben een mat zwarte afwerking. In dit artikel geef ik uitleg over de typische kenmerken van Konuspro richtkijkers waaronder de kwaliteit van de lens, verstelbaar objectief (AO), het 30/30 dradenkruis, de turrets, de montering en de beschikbare richtkijker modellen en uitvoeringen.

Konuspro richtkijkers eerlijke waarde voor zeer bescheiden prijsBovenstaand enkele van de modellen die verkrijgbaar zijn in de KonusPro richtkijker lijn: 3-12×50 AO zoom (boven), 3-9×32 AO zoom (midden) en de 4×32 zonder vergroting (onder).

Wie is Konus?

Alereerst even kort over de firma Konus. KONUS is een Italiaanse onderneming, gevestigd in Verona, Italië, sinds 1979. Ze hebben een brede lijn van richtkijkers, hoofdzakelijk vervaardigd in rood China. Hun richtkijker lijn, samen met een enorme mix van andere producten, zijn ontworpen voor internationale distributie, zoals de tien tot twaalf talen in de instructies laten zien. Hun website, www.konus.com, wordt best beschouwd als een “work in progress” en het is dan ook niet eenvoudig daar iets op te vinden. Vandaar dat ik in dit blog-artikel meer uitleg geef.

Konuspro richtkijkers typische kenmerken en levering

Alle KonusPro richtkijkers zijn gasgevuld en water, mist en schok bestendig. De meeste zijn voorzien van het Konus gegraveerde, zwaar kaliber en terugslag veilige 30/30 dradenkruis (meer info hierover lees je hieronder). De KonusPro richtkijker heeft fully multicoated lenzen en een rubberen oculair ring. De turrets van KonusPro zijn met de vingertop verstelbaar en hiermee kan de Breedte- en hoogte-instelling door kliks worden vastgelegd. Alle modellen hebben beschermkapjes voor de turrets. Elke nieuwe Konuspro wordt geleverd met een instructieboekje / handleiding geschreven in 12 talen, 2 jaar garantie, Schoonmaakdoekje voor de lens en Lensdoppen. De 2-7×32, 3-9×32 en 4x modellen worden geleverd inclusief een passende montage, ontworpen voor bevestiging op een rimfire geweer 3/8″ dovetail rail of 11 mm rail. Deze richtkijkers zijn echter ook geschikt voor gebruik op centerfire geweren.

Konuspro richtkijkers beschikbare modellen

KonusPro richtkijkers zijn beschikbaar zonder vergroting, met verstelbare vergroting (zoom) en in verlichte dradenkruis modellen. Oculair scherpstelling wordt bereikt door “American style” het veelvoudig draaien van de oculairring. De vergrotingsring draait zeer licht en comfortabel. Eenmaal ingesteld zal de geribbelde locking ring de instelling vastzetten. Met de zoom ring aan de voorzijde van de richtkijker kan de vergroting worden ingesteld, afhankelijk van het model dat je kiest. Deze KonusPro richtkijkers worden gemaakt in China.

Beschikbare modellen van Konuspro richtkijkers:

Hier een overzicht van de beschikbare modellen in de KonusPro richtkijker serie:

Bij de eerste 3 richtkijkers van KonusPro (in het hier bovenstaande overzicht) is de montering bijgeleverd. Voor de overige modellen kun je de passende montageringen vinden in onze webshop, onderaan de omschrijving van de richtkijker in [geralateerde producten]. Klik hiervoor op de bovenstaande links.

Konus 30/30 dradenkruis van Konuspro richtkijkers

Het Konus 30/30 dradenkruis verdient nog wat extra uit. Het is een Duplex stijl dradenkruis met een zeer fijn centraal draadkruis, die gebruikt kan worden om het bereik ongeveer in te schatten, wanneer de richtkijker is ingesteld op een 4x vergroting. Op 4x vergroting is de centrale opening tussen de zware lijnen van het horizontale dradenkruis (het gebied van het fijne dradenkruis) gelijk aan 30″ op 100 yards. (Dat betekent ook 60″ op de 200 yards en 90″ op 300 yards.) De afmeting is vergelijkbaar met de gemiddelde grootte van de torso van een Amerikaans hert op 100 yards. Bij 200 yards moet de romp van een hert passen in de helft van de centrale opening van het dradenkruis (of tussen het punt van een lijn en het snijpunt van het vizier). Bij 300 yards moet de bok ongeveer een derde van het centrale gebied van het dradenkruis innemen.

Alle Konus richtkijkers zijn voorzien van volledig gegraveerd dradenkruis

Alle Konus richtkijkers zijn voorzien van een dradenkruis dat volledig gegraveerd is in het glas. Dat geldt dus ook voor de Konuspro richtkijkers. Niet alle dradenkruizen van de Konuspro richtkijkers zijn verlicht, maar ook de onverlichte dradenkruizen zijn volledig gegraveerd in het glas. Onlangs heb ik nog berichten gelezen op internet, waarbij verteld werd dat alleen de verlichte dradenkruizen gegraveerd zouden zijn en de onverlichte een combinatie zouden zijn van gegraveerde draadharen in het midden en de overige draadharen losse draden zouden zijn. Of dat Alleen de centrale X-draadlijnen geëtst in het glas zouden zijn. Dit klopt dus niet! Dit is sinds kort gewijzigd. Konus heeft al haar richtkijkers, verlicht of onverlicht, nu dus voorzien van gegraveerde draadkruizen. Daarmee zijn deze dradenkruizen van Konus onbreekbaar!

KonusPro 30/30 verlicht dradenkruis

Alle KonusPro richtkijkers hebben een dradenkruis zonder verlichting. Alleen de Konuspro 3-9x50mm zoom richtkijker is verkijkgbaar met verlicht dradenkruis en wordt geleverd met zonnekap. Wil je meer weten over de beste keuze tussen een richtkijker met verlicht draadkruis of zonder dradenkruis verlichting? lees dan dit artikel: Richtkijker met verlicht draadkruis of zonder dradenkruis verlichting?

Konus 30-30 dradenkruis van Konuspro richtkijkersHet Konus 30-30 dradenkruis van Konuspro richtkijkers is er in een onverlicht dradenkruis (links) en verlicht dradenkruis (rechts).

Scherp, helder beeld in goede resolutie van rand tot rand

KonusPro testresultaten: De optiek van de KonusPro richtkijkers is verrassend goed, zeker gezien de bescheiden prijs. KonusPro richtkijkers hebben fully multicoated lenzen. De lens geeft een scherp, helder beeld weer in goede resolutie van rand tot rand. Optische aberraties zoals het gebrek aan focus, en vervagen van het beeld waren goed onder controle en de terugslag was geen probleem tijdens onze tests.

Verstelbare turrets van Konuspro richtkijker

De met de vingertop verstelbare turrets in onze steekproef hebben geklikt, maar ze waren niet bijzonder duidelijk. Ze werken zoals je kunt verwacht bij een richtkijker uit de twee-sterren prijsklasse, dat wil zeggen dat ze niet extreem nauwkeurig zijn, maar voldoende zijn voor zeroing op een geweer, zonder verspilling van al teveel kogels. De 2-7x32mm zoom richtkijker heeft een 3″ eye relief, die slechts marginaal is voor magnum en middellange afstandsgeweren, maar voldoende is voor de meeste standaard centerfire kalibers.

Konuspro richtkijkers typische kenmerken - 3-12x50 AOKonuspro richtkijkers typische kenmerken – KonusPro richtkijker 3-12×50 AO. De overige modellen hebben vergelijkbare kenmerken, afhankelijk van het type richtkijker

Zoek je een betaalbare richtkijker met duidelijk klikbare turrets, dan kun je wellicht beter kijken richtkijkers van het merk Vortex. Deze liggen in een iets hogere prijsklasse (ongeveer € 100,- meer), maar zijn nog steeds zeer betaalbaar. Vortex richtkijkers zijn kwalitatief dan ook iets beter dan Konus richtkijkers in dezelfde modellen.

KonusPro richtkijkers met AO voor parallax instelling

De KonusPro richtkijkers met AO (adjustable objectief) hebben een verstelbaar objectief voor parallax adjustment. Hiermee kun je de parallax naar wens instellen en het beeld aanpassen naar jouw wensen zonder parallax. D.m.v. de ring aan de voorkant van de richtkijker kun je het dradenkruis en de target scherp instellen op elke afstand. De modellen zonder AO zijn al ingesteld en parallax-vrij gemaakt op veelal 35 yards. Dit kun je altijd nalezen in de bijgeleverde handleiding.

Er zijn 3 verschillende modellen verkrijgbaar van KonusPro met verstelbaar objectief of AO nml.: Konuspro 3-9×32 mm AO zoom, Konuspro 6-24×44 mm AO en de Konuspro 3-12×50 mm AO.

KonusPro richtkijker voor 100m baan

Zoek je een richtkijker voor schieten op een 100 meter baan, dan is de Konuspro 6-24×44 mm AO daar een zeer geschikte richtkijker voor en tegen een zeer bescheiden prijs van slechts € 130,- exclusief motageringen. Deze richtkijker heeft de ideale zoom vergroting voor een 100m schietbaan namelijk van 6 tot 20. Het verlichte dradenkruis heb je normaal niet meteen nodig, maar kan desgewenst worden uitgezet. Het 44 mm objectief is in te stellen, wat erg handig is om de richtkijker parallaxvrij te maken. Het verstelbaar objectief zorgt voor de automatische parallax correctie van 9 meter tot oneindig. Het dradenkruis is een mil-dot reticle.

konuspro-richtkijkers-met-ao-voor-parallax-instellingKonusPro 3-12×50 AO richtkijker met AO (adjustable objectief) verstelbaar objectief voor parallax adjustment. D.m.v. de ring kun je de afstand instellen.

KonusPro richtkijker Modellen inclusief montering

De KonusPro modellen die geleverd worden inclusief montering hebben degelijke montageringen. Hiermee kun je deze KonusPro richtkijkers incl. montering direct op je 11 mm rail monteren.

Voor de richtkijkers die zonder montering worden geleverd, kun je de montageringen er los bij kopen. Kijk voor de passende montageringen  onderaan de omschrijving van de richtkijker in [geralateerde producten]. Hier vind je ook montageringen voor de picatinny/weaver rail. Klik hiervoor op de links die ik eerder in dit artikel heb aangegeven.

KonusPro richtkijker Modellen inclusief monteringKonusPro richtkijker inclusief montering zijn op je 11 mm Dovetail rail te monteren

Konus richtkijkers in meer varianten

Naast de KonusPro lijn heeft Konus nog meer series waaronder de KonusPro Plus, KonusPro T30, KonusPro M30KonusPro 550, KonusPro F30. Bekijk hier het gehele assortiment Konus richtkijkers.

Alle richtkijkers van Konus hebben een SFP-Dradenkruis (Second Focal Plane), met uitzondering van de KonusPro F30 serie. Deze hebben een FFP-Dradenkruis (First Focal Plane). Wil je meer weten over het verschil tussen SFP en FFP-richtkijkers? Check dan dit artikel Verschil FFP en SFP richtkijker voor meer info.

Over deze overige series van Konus zal ik binnenkort ook een review schrijven, dus hou ons blog maar in de gaten …

Tevens volgt er nog een artikel over alle mogelijke dradenkruis bij Konus richtkijkers, uitleg, voorbeelden en waar deze het meest geschikt voor zijn …

Conclusie KonusPro richtkijkers

Al met al lijken de KonusPro richtkijkers een eerlijke waarde te zijn, voor de bescheiden investering die je hiervoor moet maken. Alle Konus dradenkruizen zijn volledig gegraveerd in het glas en daarmee onbreekbaar. Het zijn bruikbare richtkijkers voor een zeer betaalbare en bescheiden prijs. Een KonusPro richtkijker is namelijk al verkrijgbaar vanaf € 74,95.

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen via: https://www.richtkijkerbestellen.nl/contact of onze Chat-service rechts onderaan onze webshop.

Heb jij nog een vraag over KonusPro richtkijkers? Laat dan een reactie achter in onderstaand reactieveld!

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest