Als je voor het eerst een geweerkijker of richtkijker wilt gaan kopen, komt er heel wat op je af. De keuze is enorm. Je weet wellicht niet zo goed waar je op moet letten. Wat je waarschijnlijk wel weet is waar je de kijker voor gaat gebruiken en op welk geweer, bijvoorbeeld een luchtbuks. Dat is al een eerste goed stap in de juiste richting. Stel, je wilt hem gaan gebruiken voor beginnend jagen met een vriend op korte afstanden. Of je wilt er mee gaan schieten op een 25 tot 50 meter in de tuin op schietkaarten. Dan heb ik wellicht een geschikte eerste scope voor jou, namelijk de Konusfire 4×32 richtkijker van Konus. Ik leg het uit in dit artikel en geef je tips waar je op moet letten bij de aankoop van je eerste geweerkijker of richtkijker. Tevens nog 5 richtkijker Tips voor beginnende sportschutter.

 

Je eerste geweerkijker of richtkijker; De Konusfire 4x32 van KonusTips voor Je eerste geweerkijker of richtkijker; Bijvoorbeeld de Konusfire 4×32 van Konus

Waar moet ik op letten bij de aankoop van mij eerste geweerkijker of richtkijker?

Als eerste is het wapen belangrijk, waar je de scope op wilt gaan monteren. Stel je hebt een luchtbuks. Deze hebben een zware terugslag. Ten eerste moet de richtkijker de terugslag aan kunnen. Kijk dat goed na. Ten tweede wil je niet te dicht met je oog op de richtkijker komen. Door de terugslag kan je dat een blauw oog opleveren. Dat wil je dus zeker niet. Ook mag de kijker niet kapot gaan door de terugslag. In dat geval zou je kunnen kiezen voor deze Konus Konusfire 4×32 Richtkijker. Deze heeft een oogafstand van 76 mm. Ook is hij geschikt tot kaliber .308. Jouw buks zit daar waarschijnlijk onder, dus dat is geen probleem.

Je houding en oogafstand

Nog even wat extra informatie over je houding, want die is belangrijk. Niet alleen vanwege het ‘blauwe oog’ en kans op een ‘kapotte kijker, maar ook voor jezelf als schutter. De richtkijker moet nooit te ver van het gezicht gehouden worden of juist te dichtbij, zodat het oog bijna contact maakt met het glas. Wanneer dit wel gebeurt, dan is het resultaat dat je als schutter door een “tunnel” zit te kijken waarbij de buitenste rand, of kader, een wazig geheel is. Het is belangrijk om de juiste afstand van oog tot kijker (oogafstand of eye relief) te vinden waardoor de kijker ineens beeldvullend is. Ook dat de rand om het beeld scherp is. Hierdoor kan vanaf een veilige afstand het schot gelost worden. Met andere woorden: de houding van jou als schutter achter je wapen, is bepalend voor een consequent beeld. En dat resulteert in het raakschieten op doel.

Kenmerken van je eerste geweerkijker of richtkijker?

Welke kenmerken zijn verder nog van belang bij je eerste geweerkijker of richtkijker? Ik neem nog even als voorbeeld deze Konus Konusfire 4×32 Richtkijker. Je wilt niet meteen een enorm bedrag kwijt zijn, maar wel een goede scope hebben. Dan is de Konus Konusfire 4×32 Richtkijker een prima keuze. Dit is een goedkope richtkijker (rond de € 55,-), die multicoated glas heeft. Dat wil zeggen dat er meerdere laagjes coating op het glas zitten, waardoor de lichtopbrengst goed is.

Richtkijker bouw en turrets

Konusfire 4×32 is tevens geheel water- en mistdicht en schokbestendig is. Zo hoef je niet bang te zijn dat de richtkijker aan de binnenkant gaat beslaan. De turrets van deze scope zijn eenvoudig met de vingers verstelbaar (alleen in de breedte), maar kunnen ook goed met handschoenen worden bediend tijdens slechtere omstandigheden. Tot slot heeft hij 1/4 M.O.A. turrets voor meer gebruiksgemak en precisie. Prima kenmerken voor je eerste richtkijker of geweerkijker.

Onderdelen van de Konusfire 4x32 richtkijker van KonusOnderdelen van de Konusfire 4×32 richtkijker van Konus

Vergroting en lens

De Konusfire 4×32 richtkijker van Konus heeft een vaste vergroting van 4x. De richtkijker zal dus alle wat je ziet door de kijker 4x groter weergeven. Dat brengt je gemakkelijker op het doel. Daarnaast heeft de Konusfire een kleine 32 mm objectieflens. Dat is fijn om als beginnende schutter mee te starten. Heb je een grote objectieflens, zoals je vaak ziet bij de zeer goedkope Chineese scopes, dan kan het beeld gaan trillen.

32 mm objectieflens

Hoe groter de lens, des te meer je het idee hebt alsof je door een rietje aan het kijken bent. Des te kleiner het gezichtveld (of field-of-view) wordt. Het gezichtsveld is het beeld dat je maximaal door een richtkijker kan zien. Met deze 32mm objectieflens heb je geen last van trillen of een beperkt blikveld en krijg je een mooi stabiel beeld en breed gezichtsveld van 9,1 meter op 100 meter afstand. Hiermee kan je dus veel gemakkelijk het doel raken.

Het dradenkruis kiezen van je eerste geweerkijker

Een tweede belangrijk punt aan een richtkijker is het dradenkruis. Met dat kruis ga je op doel richten en dat moet geschikt zijn voor je doel. Om te beginnen kies je graag voor een eenvoudig en duidelijk kruis. Deze Konusfire 4×32 richtkijker heeft zo’n eenvoudig 30/30 gegraveerd dradenkruis, die met name geschikt is voor snelle doelen of doelen op korte afstand. Het voordeel van een gegraveerd dradenkruis is dat het niet kan breken, omdat het kruis in het glas geétst is. Het 30/30 dradenkruis is een van de meest gebruikte dradenkruizen en is een typisch “duplex crosshair“. Dit draadkruis is zowel geschikt voor de jacht als sportschieten. Het heeft dikkere lijnen aan de buitenkant en dunnere lijnen naar het centrum waar ze zich kruisen. De dikke lijnen leiden het oog direct naar het doel voor snelle doelbepaling en targets op korte afstand.

30/30 gegraveerd dradenkruis van Konusfire 4x32 geweerkijker30/30 gegraveerd dradenkruis van Konusfire 4×32 geweerkijker

Montage Konusfire 4×32 richtkijker

Tot slot moet je richtkijker gemonteerd worden op je wapen. Dat doe je met ringen of een montage die past op je rail. Tevens moet de richtkijker op de juiste hoogte boven de rail geplaatst worden. Het mooie is dat de Konusfire 4×32 wordt geleverd inclusief monteringsringen voor een 11 mm rail. Je kunt de geweerkijker zo meteen op een dovetail rail plaatsen op je luchtbuks. Mocht je een ander wapen of rail hebben, dan kun je onderaan de beschrijving in onze webshop nog diverse andere ringen en montages vinden, bijvoorbeeld voor een waever rail of picatinny base. De montages die daar staan aangegeven passen bij deze richtkijker. Bekijk voor het afstellen van je richtkijker deze simpele gids.

Handleiding Konus Konusfire 4×32 richtkijker; Download hier de instruction manual in het engels

5 richtkijker Tips voor beginnende sportschutter of jager

Graag wil ik je nog meer mogelijkheden laten zien -> 5 richtkijker Tips voor de beginnende sportschutter of jager. Dit zijn kwalitatief goede scopes van Konus, voor korte en middellange afstanden en voor een zeer aantrekkelijke prijs onder de €100,-. De onderstaande 5 richtkijkers zijn dus iets duurder, maar hebben net iets meer instelmogelijkheden. Bijvoorbeeld in variabele vergroting, parallax vermindering, dioptrie en extra turret-instelling.

  1. 3-9×32 AO Konuspro Richtkijker Inclusief Montering voor 11mm rail TIP!
  2. 2-7×32 Konuspro Richtkijker incl. montageringen voor 11mm rail
  3. 4×32 Konuspro Richtkijker inclusief Monteringsringen voor 11mm rail
  4. 3-9×40 Konuspro Richtkijker
  5. Konuspro-550 Impact 3-9×40 Richtkijker

Konus Richtkijker Konuspro 3-9x32 AO Inclusief Montering voor 11mm railDe Konus richtkijker Konuspro 3-9×32 heeft  een verstelbaar objectief waarmee je de parallax corrigeert vanaf 7 meter tot oneindig.

Conclusie

Ben je op zoek naar je eerste geweerkijker of richtkijker voor je luchtbuks? En wil je ermee gaan schieten op korte afstanden. Bijvoorbeeld in de tuin op 25 tot 50 meter of voor de jacht op korte afstanden en snelle doelen? En is je budget rond de € 50,-? Dan zou ik zeker eens kijken naar de Konusfire 4×32 richtkijker van Konus. Een mooie geweerkijker met duidelijk glas en handig dradenkruis. Bovendien ziet hij er flitsend uit en weegt hij slechts 320 gram. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden. Mocht je verder advies willen, neem dan gerust contact met ons op!

Meer richtkijker beginnerstips

 

Ik hoop dat je zo een betere en tevens goedkopere keuze kunt maken voor je eerste scope en wens je alvast heel veel plezier! Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat wordt jouw eerste geweerkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest