Is de Vortex AMG UH-1 beter dan de Eotech EXPS3 Holographic Sight? Veel mensen twijfelen welke ze het beste kunnen kiezen. Eotech is al jaren een begrip op het gebied van holografische sights. De eerste Vortex AMG UH-1 (ook wel Huey genoemd) kwamen vorig jaar mei nieuw op de markt rond de NRA show of SHOT show in Amerika. Tot op heden hadden we er nog geen geleverd gekregen, maar het goede nieuws is dat ze vandaag eindelijk – in beperkt aantal – zijn binnen gekomen bij richtkijkerbestellen.nl. Vandaag besteld is morgen al in huis! Wat zijn de verschillen tussen de Vortex AMG UH-1 en Eotech EXPS3 en welke kun je het beste kiezen?

Update: 14-05-2018

Vortex AMG UH-1 versus Eotech EXPS3 Holographic SightVortex AMG UH-1 versus Eotech EXPS3 Holographic Sight Review

Vortex AMG UH-1 versus Eotech EXPS3 Holographic Sight

In dit artikel vertel ik meer en geef een zeer uitgebreide review van deze AMG UH-1 en Eotech EXPS3. Via onderstaande links kun je direct naar het betreffende hoofdstuk gaan, maar ik raad je aan om in eerste instantie het hele artikel te lezen:

 1. Problemen met eerste Vortex Razor AMG UH-1 modellen
 2. Algemene kenmerken van deze Holographic Sights
 3. Bedieningsknoppen
 4. Vortex Huey handleiding
 5. Stroomvoorziening en USB-poort
 6. Welke temperaturen kan hij aan?
 7. De glazen schermen en krasvastheid
 8. Grootte en field of view of sight picture
 9. Wereld record met Vortex Razor AMG UH-1
 10. Zichtbaarheid of onzichtbaar
 11. Lenskwaliteit en FHQ Technology
 12. Het EBR-CQB Dradenkruis
 13. XPS2 EoTech versus Vortex EBR-CQB Dradenkruis
 14. Thermische drift
 15. Nacht visie capaciteiten
 16. Quick Realease montage voor picatinny/weaver rail
 17. Op welke wapens kan ik de Vortex Razor AMG UH-1 “Huey” gebruiken?
 18. VMX-3T Magnifier voor 3x vergroting
 19. Voordelen en kenmerken
 20. Conclusie

Vortex AMG UH-1 en Eotech EXPS3 Holographic Sight verschillenVortex AMG UH-1 en Eotech EXPS3 Holographic Sight verschillen

Problemen met eerste Vortex AMG UH-1 modellen

Als je aan Holographic Sight denkt zal als eerste de Eotech genoemd worden. Toen de eerste Vortex AMG UH-1 modellen vorig voorjaar op de markt kwamen in Amerika, bleken er problemen met de holografische dot te zijn. Als je googled op dit probleem, zal je het ongetwijfeld tegen komen op internet. Er waren namelijk grote problemen met ‘ghost reticles’. Als je naar het dradenkruis keek, zag je meerdere draadkruizen, soms 2, 3 of soms zelfs 4 kruizen op verschillende plekken in het scherm. Gelukkig zijn deze eerste ‘proleem-red-dots’ nooit in Europa geleverd. Vortex heeft dit toen meteen opgelost.

Tweede serie AMG UH-1 modellen gelukkig vrij van dit probleem

De tweede serie AMG UH-1 modellen die daarna in 2017 uitkwamen, waren gelukkig vrij van dit probleem. Vortex biedt echter een ongelimiteerde levenslange garantie met de belofte: “No questions asked”. Een perfecte klantenservice, dus mocht je problemen krijgen met welke optiek van Vortex ook, dan wordt je altijd goed en snel geholpen en wordt het product vervangen door een nieuw of beter product. Daar kun je altijd op rekenen en vertrouwen!

Bron: https://youtu.be/GMCRmk5rViE

<< Terug naar overzicht

Algemene kenmerken van de Vortex AMG UH-1 Holographic Sight

Als je voor het eerst door een holografische sight kijkt, lijkt het beeld zeer slecht en wazig te zijn. Dat komt omdat je niet naar het dradenkruis moet kijken, maar je moet focussen op de target. Laten we eerst eens gaan kijken naar de algemene kenmerken van de Vortex AMG UH-1 Holographic Sight zoals gewicht en afmeting. Hij weegt slechts 334,5 gram en de lengte van de buis is 8,9 cm. De breedte is vergelijkbaar met andere Eotech optics op de markt. Hij ziet er dus groot uit. Dat is te danken aan een aantal factoren. Als eerste zijn alle bedieningsknoppen aan de onderkant van de holografische red dot. Aan beide zijkanten zie je een aantal knoppen. Het scherm zit aan de bovenkant.

<< Terug naar overzicht

Vortex AMG UH-1 Bedieningsknoppen

Aan de rechterzijde van de Vortex AMG UH-1 zitten de breedte knoppen voor het aanpassen van de red dot voor windage. De aanpassingen kunnen gemaakt worden met een schroevendraaier en de clicks zijn duidelijk hoorbaar. Elke click is een ½ MOA aanpassing. Ze blijken ook goed te kalibreren en in te stellen. De bedieningsknoppen aan de voorkant links zijn voor aan- en uit te zetten, rechts voor de helderheid van de dot in te stellen. Deze zijn meteen en snel te bedienen en goed zichtbaar vanuit de schietpositie. Daarboven bevindt zich een groot scherm en met groot gezichtsveld. Bij het inschakelen van de sight start hij op helderheidsniveau 8 van 15.

Vortex AMG UH-1 BedieningsknoppenVortex AMG UH-1 Bedieningsknoppen

Vortex Huey handleiding

Wil je meer weten over de functies en werking van deze Vortex Razor AMG UH-1 of Eotech EXPS3 holografic sight?

<< Terug naar overzicht

Stroomvoorziening en USB-poort

Aan de linkerzijde zit een Micro-USB-poort voor gebruik van een USB-oplader. De reden is dat er een CR123A batterij in zit. Deze gaan 1200 tot 1500 uur (op helderheidsniveau 8) mee. Deze is namelijk zeer geschikt voor veelvuldig gebruik. Hiermee heb je dus de mogelijkheid om met een oplaadbare LFP123A batterij te werken. Dit is de high-end oplaadbare versie van de CR123A. Deze kan tijdens het gebruik in de red dot worden opgeladen. Je kunt hem uiteraard ook los opladen, wat beter is voor de duur van de batterij. Een zeer mooie optie van deze AMG UH-1 sight. Hou er wel rekening mee dat bij gebruik van oplaadbare LFP123A batterij, de levensduur ongeveer de helft van de tijd zal zijn, dus ± 600 uur. Nog steeds een zeer lange gebruikstijd.

<< Terug naar overzicht

USB poort is beschermt tegen vocht en water

Misschien ook mooi om te vermelden is, dat de USB-poort ook beschermt is tegen vocht en water als je hem voor korte tijd 60 minuten op laat staan. Dus ook als je in de regen werkt of uit jagen bent, zou dat geen probleem moeten zijn. Deze Razor AMG UH-1 heeft een auto-shut-off na 14 uur. Deze kan uitgeschakeld worden, maar verkort de batterijduur.

Vortex Razor AMG UH-1 Stroomvoorziening en USB-poortVortex Razor AMG UH-1 Stroomvoorziening en USB-poort

<< Terug naar overzicht

Welke temperaturen kan de Vortex Huey hij aan?

De temperatuur die deze UH-1 holografic sight aankan is afhankelijk van de batterij. Zowel Panasonic en Energize lithium CR123A batterijen kunnen temperaturen aan tot -40 graden. Vortex heeft de UH-1 zonder enig probleem getest op -40 graden onder 0 en 60 graden boven 0. Ik ga er niet vanuit dat je zult gaan schieten in temperaturen die buiten dit bereik liggen. Hierdoor is hij zelfs geschikt voor elite militaire eenheden die wel onder dergelijke extreme omstandigheden willen schieten met een holografische wapen sight.

Welke temperaturen kan de Vortex Huey hij aan?De Vortex Huey kan temperaturen aan van -40 tot +60 graden

<< Terug naar overzicht

De glazen schermen en krasvastheid

Interessant is ook dat de optiek van de UH-1 is voorzien van fully multicoated lenzen aan de voor- en achterkant. Mochten deze schermen deze breken, dan doet dat niets af aan de werking van de AMG UH-1 sight. De projectie van de red dot gebeurt namelijk allemaal binnen in de sight. De glazen schermen zijn er alleen maar om de Holographic Sight te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dat is best cool aan de Huey. De ArmorTek coating op de lenzen beschermen de sight tegen krassen en vuil.

Grootte en field of view of sight picture

Het eerste wat opvalt aan de AMG UH-1 is dus de grootte. Dat is meteen wat veel mensen ook prettig vinden aan deze Holographic Sight. De reden dat de Vortex AMG UH-1 Holographic Sight zo groot is, is vanwege het grote scherm en daarmee het zeer grote blikveld. De sight picture is veel groter dan vergelijkbare modellen in de markt. Dit is een van de grote pluspunten van deze AMG UH-1!

<< Terug naar overzicht

Wereld record met Vortex Razor AMG UH-1

In onderstaande video kun je zien hoe andere schutters deze nieuwe Vortex Razor AMG UH-1 ervaren en de grote sight picture zeer waarderen. Jerry Miculek, ’s Werelds snelste shutter, zet een nieuw STL wereldrecord met Vortex Optics nieuwe Razor AMG UH-1 op SHOT Show serie dag 2017.

Bron: https://youtu.be/7MxlbKxReyE

Zichtbaarheid van Vortex Holografische Sight AMG UH-1 of onzichtbaar?

Deze Vortex Holografische Sight AMG UH-1 is nagenoeg onzichtbaar. Hij laat dus geen sporen na, wat andere red dots wel doen door het licht van het dradenkruis. Overdag zal je dat waarschijnlijk niet zo opvallen. Echter als je bijvoorbeeld in militaire training bent of bij de marine werkt met red dots, zal je ongetwijfeld wel eens de flashlights hebben gezien die uit de sights komen als ze op je gericht zijn. Dat heeft deze AMG UH-1 dus niet heeft. Hij laat geen sporen na “no signature”. Dat is ook een van de redenen dat de Killflash, bijvoorbeeld voor de Strike Fire II red dot, zo populair zijn geworden.

De Vortex Holografische Sight AMG UH-1 heeft echter wel de laagste “voorwaartse emissies” van alle holografische of projectie-type red-dot die we hebben getest. In geen-licht/weinig licht situaties is het menselijk oog dus niet in staat om de verlichting-diode van de “Huey” te detecteren.

<< Terug naar overzicht

Vortex Razor AMG UH-1 lenskwaliteit met FHQ Technology

Een ander fenomeen wat je meestal ziet bij red dots is een oranje of rode gloed in het scherm. Je ziet dan een rode lens als je erin een beetje scheef in kijkt. De FHQ™ Technology elimineert vrijwel geheel het strooilicht voor een ‘stealth-shooter-signature’ bij weinig licht en voorkomt schittering in het oculair. Een groot pluspunt t.o.v. andere holografische sights. Deze Razor AMG UH-1 is nagenoeg lichtvrij en heeft dus geen rode gloed in het holografische scherm. Vergelijk je het beeld van de Vortex en Eotech, dat je ziet door de sight, dan zijn ze allebei nagenoeg even helder. Verschil is wel dat het beeld van de Vortex een lichte blauwe zweem heeft. Iets wat de Eotech niet heeft.

Vortex Razor AMG UH-1 lenskwaliteit met FHQ TechnologyVortex Razor AMG UH-1 lenskwaliteit met FHQ Technology

<< Terug naar overzicht

Het EBR-CQB Dradenkruis AMG UH-1 van Vortex

Nu komen we op het EBR-CQB dradenkruis van deze Razor AMG UH-1 van Vortex. Dit zuivere, uiterst veelzijdige, speciaal gebouwde dradenkruis creëert optimale doelwit benadering in een groot aantal scenario’s. De EBR-CQB dot is instelbaar in 15 niveaus. Dit is een holografische dot, welke heel verschillende is van een red dot richtkijker. De meest populaire holografische sights zijn die van Eotech. Bij een holografic sight wordt de LASER red dot gesitueerd op een zuiver scherm. Dit in tegenstelling tot red dot richtkijkers waar het d.m.v. een LED wordt geprojecteerd. Als je door het scherm kijkt, lijkt het dradenkruis op het doel te zitten. Hiermee zie je geen vervorming van het beeld.

1 MOA dot en een 65 MOA ring er omheen

Als je naar het EBR-CQB Dradenkruis zelf kijkt zie je in het midden een 1 MOA dot en een 65 MOA ring er omheen. De meeste schutters vinden dit EBR-CQB reticle vooral handig voor zeer snelle doelbepaling. Het is met name functioneel als je zeer snel achter elkaar wil schieten op meerdere doelen.

Vortex Razor AMG UH-1 EBR-CQB DradenkruisVortex Razor AMG UH-1 EBR-CQB Dradenkruis

<< Terug naar overzicht

XPS2 EoTech versus Vortex EBR-CQB Dradenkruis

Het XPS2 Dradenkruis van de Eotech lijkt veel op het EBR-CQB dradenkruis van de Vortex. Als je naar beide dradenkruizen kijkt valt wellicht meteen op dat XPS2 Dradenkruis van de EoTech een doorlopende buitenste cirkel heeft, daar waar Vortex EBR-CQB dradenkruis onderbroken is. Ik vroeg Votrex: “Waarom zijn er de uitsparingen in de buitenste cirkel van het EBR-CQB dradenkruis? Deze is ontworpen n.a.v. discussies en input van elite rechtshandhavers en militaire gebruikers. Tevens is er gekeken naar wat de huidige holografische fabrikanten gebruikte. Vortex wou een dradenkruis dat niet alleen functioneel, maar ook vertrouwd en esthetisch prettig voor het oog was. Ze vonden de volledige cirkels als enigszins storend overkomen en in omstandigheden met weinig licht, enigszins overweldigend. Vandaar dit eindresultaat.

XPS2 EoTech versus Vortex EBR-CQB DradenkruisXPS2 EoTech versus Vortex EBR-CQB Dradenkruis

Tevens zit er aan de onderkant van het Vortex EBR-CQB kruis een kleine driehoek. Deze is ontworpen om je optiek snel op 0 te kunnen stellen op 25 of 50 yards. Hierbij gebruik je de driehoek als holdover punt. De handleiding bij deze AMG UH-1 laat je zien hoe het werkt met verschillende kogel-kalibers.

<< Terug naar overzicht

Thermische drift Razor AMG UH-1 versus Eotech Holographic Sight

Wat is Thermische drift? In wezen komt het op dit neer; Het nulpunt van een optiek bij een bepaalde temperatuur, kan een aanzienlijk POI-wijziging ondergaan als het geconfronteerd wordt met een andere temperatuur. Bijvoorbeeld; als de schutter de optiek ‘op 0 stelt’ bij 26 graden en het wordt nacht met een temperatuur rond het vriespunt, dan zou dit een potentieel ernstig probleem kunnen zijn.

Vortex UH-1 heeft laagst waarneembare hoeveelheid thermische drift van alle wapen sights

De Razor AMG UH-1 heeft geen problemen met thermische drift en rechtszaken zoals bij Eotech het geval is geweest. De Vortex UH-1 heeft zelfs de laagst waarneembare hoeveelheid thermische drift van alle wapen sights, holografische of projectie-type red-dots, die er op de markt verkrijgbaar zijn. Alle red dots op de markt hebben een kleine hoeveelheid parallax afwijking. Bij de Razor AMG UH-1 van Vortex is dit zo klein dat we hem ‘parallax vrij’ mogen noemen. Als je door de sight kijkt, zal je zien dat dit minimaal is.

Thermische drift Razor AMG UH-1Vortex AMG UH-1 heeft zelfs de laagst waarneembare hoeveelheid thermische drift van alle wapen sights die er op de markt verkrijgbaar zijn!

<< Terug naar overzicht

Nacht visie capaciteiten Vortex UH-1 versus EoTech EXPS3

De Vortex UH-1 holografische sight heeft géén nacht visie capaciteiten op het laagste niveau. Daarvoor is de dot veel te helder om ’s nachts te kunnen gebruiken. Dit is wellicht het enige nadeel van de Razor AMG UH-1. Mocht je de holografic sight dus ook voor night vision willen gebruiken, dan kun je beter voor de EoTech EXPS3 kiezen. De EXPS3 van Eotech heeft namelijk 10 niveaus voor nacht visie, waarmee deze sight dus ook ’s nachts gebruikt kan worden.

Quick Realease montage voor picatinny/weaver rail

Het mooie van de Vortex Razor AMG UH-1 is dat hij met een geïntegreerde Quick Realease montage wordt geleverd. Ook de EoTech wordt geleverd met deze quick release throw lever. Deze kan echter niet verwijdert worden en vervangen door een andere mount. De hoogte van de Vortex optiek met haar mount is 57,75 mm hoog en 52.3 mm breed, op het deksel van het batterij-vak, (45.85 mm breed op de body van de optiek). Hiermee kan deze red dot snel gemonteerd en gedemonteerd worden. Met de schroef aan de zijkant kan deze precies worden afgesteld. Bij montage wordt de onderkant van het scherm op 29 mm boven de rail geplaatst. Dit geeft je een lower 1/3 co witness op AR-geweren en andere geweren om te kunnen gebruiken in combinatie met je iron sights. Hij kan meteen gemonteerd worden op geweren en pistolen met een picatinny rail of weaver base.

Vortex AMG UH-1 Quick Realease montage voor picatinny weaver rail

<< Terug naar overzicht

Op welke wapens kan ik de Vortex AMG UH-1 gebruiken?

Deze Vortex AMG UH-1 is met name ontwikkeld voor AR-geweren om te gebruiken als 1/3 cowitness met de standaard irons op je geweer. Op een traditionele stijl shotgun zal het een beetje hoog zitten voor een goede cheek weld, maar op iets als een KSG zou deze sight ook perfect zijn. De Razor AMG UH-1 zou ook prima werken op een AK47. Je hebt dan wel een wangverhoger nodig om de juiste hoofdpositie te krijgen als je door de optiek kijkt.

Op welke wapens kan ik de Vortex AMG UH-1 gebruiken?De Vortex AMG UH-1 is geschikt op vele wapens als AR-geweren, shotguns, iets als een KSG, AK47 en voor gebruik op revolvers en pistolen

Vortex Razor AMG UH-1 ook geschikt voor pistolen

De AMG UH-1 is tevens geschikt voor montage op pistolen met een picatinny rail. Deze holografic sight kan tevens zeer grote terugslag aan. Zo groot dat Vortex zelfs geen maximaal kaliber aangeeft. Gaat hij kapot, dan stuur je hem gewoon retour onder garantie. Hij is dus ijzer strek! Wil je weten of deze Razor AMG ook geschikt is voor gebruik met jouw wapen? Neem dan gerust contact met ons op of chat met ons, rechts onderaan de webshop. Ik help je graag met professioneel advies!

<< Terug naar overzicht

VMX-3T Magnifier werkt op Vortex AMG UH-1

Een veel gestelde vraag is of de Vortex VMX-3T Magnifier – Vergrotings scope voor red dot ook werkt op deze AMG UH-1. JA zeker, deze kun je aansluiten op deze sight. Hiermee kun je het vergrotingsbereik vergroten met 3x.

De Vortex VMX-3T scope vergroter kan op de zelfde hoogte worden geplaatst als de Razor AMG UH-1 en kan hij gebruikt worden als 1/3 cowitness met de standaard irons op een AR-geweer.

VMX-3T Magnifier werkt op Vortex AMG UH-1VMX-3T Magnifier werkt op Vortex AMG UH-1 en vergroot het vegrotingsbereik met 3x.

<< Terug naar overzicht

Voordelen en kenmerken Razor AMG UH-1 Holographic Sight

 • XR full multi-coated lenzen
 • ArmorTek coating op de lenzen tegen krassen en vuil
 • Argon gas gevuld
 • Nevelvrij, water- en stofdicht
 • Schokvrij en waterproof
 • Behuizing is gemaakt van 6061 aluminum
 • 1 moa dot instelbaar in 15 standen
 • Dot kleur: fusion hologram
 • Schermgrootte oculair: 22.9 x 29.2 mm breed
 • Schermgrootte objectief grootte: 27.9 x 34.8 mm breed
 • Maximale breedte-verstelling: 150 MOA
 • Maximale hoogte-verstelling: 200 MOA
 • Parallaxvrij met ongelimiteerd eye relief
 • Geintegreerde Quick Release mount
 • Micro usb oplaadpunt voor oplaadbare batterijen
 • 1500 uur bedieningstijd
 • 14 uur auto shut-off
 • Gewicht: 334,5 gram
 • Gemaakt in Amerika

<< Terug naar overzicht

Video Vortex Razor AMG UH-1 holografic sight (Bijnaam Huey)

Bron: https://youtu.be/ZjEp8V-WDsA

<< Terug naar overzicht

Conclusie Vortex AMG UH-1 versus Eotech EXPS3 Holographic Sight

Eotech was jarenlang marktleider op het gebied van holografic sights, maar daar is nu verandering in gekomen met de nieuwe en iets goedkopere Vortex ‘Huey’. Ben je op zoek naar een betrouwbare holografische sight voor het snel achter elkaar schieten van meerdere doelen en een groot gezichtveld, dan zou ik zeker eens kijken naar deze Vortex Razor AMG UH-1 Holographic Sight. Het EBR-CQB Dradenkruis, instelbaar in 15 standen, heeft een kleine 1 MOA dot dat je snel op doel zal brengen. Hij heeft de laagst waarneembare hoeveelheid “thermische drift” en laagste “voorwaartse emissies” van alle wapen sights en geniet van de ongelimiteerde levenslange garantie van Vortex, welke uniek is in de markt!

De Vortex Razor AMG UH-1 holografic sight is eindelijk op voorraad: Bestel Nü – Vandaag voor 15:00 uur besteld is Morgen in Huis!

Bestel Direct

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer handige links over Red Dots en holografic sights:

<< Terug naar overzicht

Welke keuze zou jij maken tussen de Vortex UH-1 en Eotech EXPS3? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest