Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S; In dit artikel een vraag van Eddy; Ik zoek een geschikte richtkijker voor mijn luchtbuks, een Weihrauch HW30 S. Hij heeft een dovetail van 11 mm én twee gaatjes in het bovengedeelte om zo’n kijker extra aan vast te zetten.

Mijn vraag is of daar een geschikte kijker voor bestaat [uiteindelijk is het maar een kleine buks] of dat een red dot wellicht beter geschikt is. Gezien de prijs van de Weihrauch HW30 S luchtbuks zelf wil ik niet meer dan de helft daarvan voor een richtmiddel uitgeven, dat wil zeggen zo’n 100 euro.

Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S

1. Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S tot €100

Beste Eddy, Bedankt voor je aanvraag voor een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S. Ik help je graag verder. Zou je een foto kunnen opsturen van de rail met die gaatjes? Zou je ook kunnen aangeven waarvoor je de richtkijker wilt gaan gebruiken;

  • Op welk doel ga je schieten (op kaarten of voor de jacht bijvoorbeeld)?
  • Op welke afstand minimaal en welke afstand maximaal?
  • Met welk kaliber ga je schieten (i.v.m. terugslag)?

Dit is belangrijk om de juiste keuze te maken in een Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S of red dot voor jouw doel.

Ik hoor graag je reactie.

2. Reactie van Eddy

Oef…wat een reactie, dank je Chantal.. Ik probeer me pas sinds kort te verdiepen in de wereld van de kijkglaasjes, en ik weet inmiddels genoeg om je vragen te billijken; zomaar een ‘goeie richtkijker’ bestaat niet, het is altijd afhankelijk van wat je ermee wilt. Anderzijds weet ik weer niet echt goed wat ik wil, eigenlijk alleen maar een ‘goeie kijker’…;-) Enfin, ik zal het iets toelichten.

Allereerst die gaatjes. Op de foto zie je twee gaatjes binnen de dovetail die bedoeld zijn om een eventuele kijker van extra steun te voorzien. Mogelijk is dat wat overbodig. In principe is het een lichte buks, 4,5 mm met een mondingsenergie van 190 m/s. De terugslag valt dus wel mee. Ik vroeg me eigenlijk vooral af of er kijkers zijn die van die gaatjes gebruik maken. Ik meende op te kunnen maken van wel, uit dingen die ik links en rechts las.

11 mm dovetail rail op de Weihrauch HW30 SFoto van Eddy van zijn 11 mm dovetail rail met de 2 gaatjes om te voorkomen dat de montage gaat schuiven

3. Praktische ervaring van Eddy met richtkijkers

Mijn praktische ervaring met richtkijkers is beperkt tot twee. Op een zware pcp buks die ik heb, heb ik een Hawke 3-9×50 AO. Dat is een hele goeie, daarmee kan ik zelfs zuiver schieten binnenshuis op een afstand van 6-7 meter. Ik kijk daar ook graag doorheen om iets op afstand te zien zonder te schieten. 

Toen ik laatst een pompbuks kocht -pompbuksen kennen nauwelijks een terugslag – wilde ik een wat goedkopere proberen. Het wapen waarmee Kennedy is vermoord had een vizier van 4×18 dus ik dacht dat een Gamo 4×28 wel zou kunnen volstaan voor minder ambitieuze doeleinden. Hij kostte ook maar 25€. Eenmaal afgesteld doet die het beslist goed, maar het is alsof je door een rietje kijkt (hoe Lee Harvey Oswald zulke goed gerichte schoten op Kennedy kon lossen met zijn nep-vizier is me een raadsel, maar dit terzijde).

4. Een wat duurdere richtkijker Weihrauch HW30 S

Dus voor mijn nieuwe buks, een Weihrauch HW30 S (zie foto) wilde ik toch een wat duurdere richtkijker. Iets tussen de twee die ik heb in. Iets van rond de honderd euro. Ik wil er voorlopig alleen maar binnenshuis op 6-7 meter mee schieten en eventueel later ook op grotere afstanden. Van jacht is geen sprake.

Ik vind het beslist niet erg om een ‘miskoop’ te doen. Om iets te kopen dat niet aan de verwachtingen voldoet. Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat er is. Ik zal wel meer richtkijkers aanschaffen in de toekomst.

Om een concreet idee te geven, mij lijkt die Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 Inclusief Montering van 99,95 wel iets, zie  foto, maar als je een betere suggestie hebt, dan overweeg ik die graag.

Konuspro richtkijker kopen bij richtkijkerbestellenMij lijkt die Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 Inclusief Montering van 99,95 wel iets.

Met vriendelijke groet, Eddy

5. Kenmerken van een Weihrauch HW30 S luchtbuks

Allereerst voor de mensen die de Weihrauch HW30 S nog niet kennen wat extra info over deze luchtbuks. Weihrauch luchtbuksen zijn ontworpen en vervaardigd in Duitsland overeenkomstig de meest recente sportieve wapentechnologie. Met tientallen jaren ervaring en het streven voor perfectie en innovatie levert Weihrauch topkwaliteit, voor maximale prestaties en een lange levensduur. Deze geweren zijn gemaakt voor het leven. De Weihrauch HW30 S is een superieure, lichtgewicht luchtbuks die goed is uitgebalanceerd. Deze nauwkeurige luchtbuks heeft een automatische veiligheid, de beroemde verstelbare “Rekord” match trekker Ze slijten nauwelijks en kunnen zelfs na 40 jaar nog gereviseerd worden, zodat ze schieten alsof ze net uit de doos kwamen.

Weihrauch HW30 S luchtbuksWeihrauch HW30 S luchtbuks met de beroemde verstelbare “Rekord” match trekker en 11 mm dovetail rail

6. De 11 mm dovetail rail op de Weihrauch HW30 S

Op onderstaande foto zie je een foto van de 11mm dovetail rail uitgefreesd in de drukbuis van de Weihrauch HW30 S luchtbuks van Eddy. Het is het 11mm profiel (9-13mm). Er is geen haakse stop aanwezig. De 2 gaatjes in de rail zijn bedoeld als montage stop en voorkomt dat de montage gaat schuiven tijdens het schieten.

Weihrauch HW30 S met 11 mm rail dovetailDe 2 gaatjes in de rail zijn bedoeld als montage stop en voorkomt dat de montage gaat schuiven tijdens het schieten.

7. Hawke 3-9×50 AO en Gamo 4×28 versus Konuspro 3-9×32 AO

Ik heb de Hawke 3-9×50 AO en Gamo 4×28 nooit getest dus kan daar geen goed oordeel over geven in verhouding met de Konuspro. Ik heb wel even naar de specificaties gekeken van beide richtkijkers. Wat ik in ieder geval al kan zeggen is dat de 50 mm lens zeker geen goede keuze is voor jou. Deze lens is veel te groot voor jou korte afstandsdoel.

8. Is een 50 mm objectief lens een geen goed idee voor korte afstanden?

Normaal is het zo; hoe groter de lens, destemeer je beperkt wordt in je blikveld of field of view. Met een 32 mm lens zal je gezichtveld veel groter zijn wat prettiger kijkt op korte afstanden. De Konuspro 3-9×32 heeft een blikveld van 9,9 m op 100 meter bij een vergroting van 3x. Ga je kijken op de grootste vergroting van 9x dan heb je nog altijd een gezichtsveld van 3,8 m op 100 m. Ik heb even gekeken naar de field of view van de Hawke 3-9×50 AO n deze is 11.2-3.6m. Deze is zelfs nog groter als de Konus, dus in dit geval wel goed.

Nadeel blijft wel dat deze Hawke een erg grote lens heeft en daarmee ook hoger op de luchtbuks komt te staan. Het gewicht van de Hawke met 595 gram is daardoor ook groter dan die van de Konuspro 3-9×32 met 490 gram. Ik zou in dit geval ook nooit een richtkijker met een objectief lens nemen die groter is dan 40 mm, maar eerder een 32 mm lens. De 50 mm lens is overkill.

9. Gamo 4×28 richtkijker

De Gamo 4×28 is een zeer goedkope geweerkijker die echt bedoelt is voor de beginner met een lichtere luchtbuks, pistool of geweer tot 200 m/s. De kwaliteit van de lenzen is zeer matig dus daar moet je je niet te veel van voorstellen. Hij heeft een vaste vergroting van 4x wat zeker niet handig is op zeer korte afstanden. Vandaar ook jou ervaring dat je door een rietje kijkt. Op internet lees ik veel problemen met deze scope. Ook niet helemaal verwonderlijk voor zo’n prijs. Ik lees echter ook mensen die zeer tevreden zijn met de kijker. De meningen zijn dus sterk verdelt. Voor slechts €25 is het wel een koopje.

Hawke 3-9x50 AO en Gamo 4x28 versus Konuspro 3-9x32 AO

Hawke 3-9×50 AO en Gamo 4×28 versus Konuspro 3-9×32 AO

10. Aanslag Lee Harvey Oswald op president John F. Kennedy met goedkope richtkijker

Voor wat betreft de aanslag van Lee Harvey Oswald op president John F. Kennedy heb ik gelezen dat hij gewoon heel veel geluk heeft gehad dat hij raak geschoten had. Het maakte hem blijkbaar ook niet zo veel uit of hij raak of mis zou schieten. De FBI kreeg de richtkijker niet ingesteld op het goedkope Carcano geweer dat hij kocht als combo incl. de richtkijker en gemonteerd als een side mount. Met de side mount kon hij de iron sights dus ook nog gebruiken. Wie weet heeft hij dus helemaal niet geschoten met de richtkijker maar puur op de keep en korrel. Een andere mogelijk is dat hij een red dot heeft gebruikt. Deze bevindingen heb ik in dit artikel gelezen. Wie het precies weet mag het zeggen!

11. Richtkijker advies: Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S tot €100

De keuze die je gemaakt hebt in onze webshop, namelijk de Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 Inclusief Montering van 99,95 is wat mij betreft ook een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 en de beste keuze n.a.v. jouw wensen. Ik zal uitleggen waarom. Richtkijker advies;

  1. Als eerste valt deze Konus richtkijker precies binnen jouw budget van € 100,-.
  2. Als tweede wordt deze Konus richtkijker geleverd inclusief montageringen voor 3/8” rails. Hiermee kun je de richtkijker dus meteen monteren op je 11mm rail. Je kan deze ook monteren op een .22 aangezien e rook monteringsringen voor .22 rail worden meegeleverd.
  3. Als laatste en misschien ook wel het belangrijkste heb je gekozen voor een richtkijker met een verstelbaar objectief. In het engels wordt hier de afkorting AO voor gebruikt, wat staat voor adjustable objective. Dit is een goede keuze, aangezien je met de richtkijker wilt kijken op een afstand van 6 à 7 meter en later ook op langere afstanden. Het verstelbaar objectief maakt het mogelijk om de richtkijker te corrigeren voor parallax vanaf 6,4 meter (7 yards). Veel richtkijkers hebben namelijk geen mogelijkheid om op kortere afstanden te corrigeren voor parallax aangezien ze parallax vrij zijn gemaakt op 91 meter of 100 yards. Dan zou je dus problemen kunnen krijgen op de krotere afstanden. Bij deze Konuspro 3-9×32 AO is parallax volledig verwijdert vanaf 6,4 meter tot oneinidig, dankzij het verstelbaar objectief.
  4. Daarmee is de Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 Inclusief Montering van 99,95 dus een juiste keuze voor jou.
  5. Deze richtkijker is uiteraard ook geschikt op andere typen Weihrauch luchtbuksen bijvoorbeeld de Weihrauch HW97KT blackline .177 of de Weihrauch HW 80, Weihrauch HW100 of Weuhrauch HW110.

 

Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S tot €100; Konus Richtkijker Konuspro 3-9x32 Inclusief MonteringGeschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S tot €100; Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 Inclusief Montering

12. Meer kenmerken van de Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO

Konus richtkijkers uit de Konuspro serie zijn kwalitatief goede kijkers voor een aantrekkelijke prijs. De Konuspro 3-9×32 is ontworpen voor gebruik met .22, maar is net zo robuust en betrouwbaar als de standaard KonusPro-richtkijkers. Tevens een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S luchtbuks. Deze richtkijker heeft een laser gegraveerd dradenkruis en multicoated lenzen voor verbeterde lichttransmissie. Het dradenkruis type is een onbreekbaar 30/30 gegraveerd dradenkruis. De turrets zijn gemakkelijk met de vingers te verstellen en zelfs met handschoenen te bedienen. Hij heeft een buisdikte van 1 inch (25,4 mm) en de lengte van de buis 315 mm. Hij weegt slechts 419 gram. Verder is deze richtkijker geheel water, mist en schokbestendig en geschikt tot kaliber .308.

13. Specificaties Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO

Hier alle specificaties van de Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO en geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 overzichtelijk op een rij:

Vergroting: 3-9x
Diameter objectief: 32 mm
Uittredepupil: 10,6 mm bij 3x, 3,5 mm bij 9x
Eye relief (oogafstand): 76 mm
Gezichtsveld op 100m: 9,9 m bij 3x, 3,8 m bij 9x
Buisdikte: 25,4 mm
Lenscoating: Multicoating
Lengte buis: 315 mm
Gewicht: 490 g
Kleur: Zwart
Montage lengte (mm): 128 mm
Gasgevuld: Ja
Montering meegeleverd: Ja
Dradenkruis type: 30/30 gegraveerd
Verlichting Dradenkruis: Nee
Parallax instelling: 6,4 m (7 yards)
Max. Breedteverstelling: Ja
Max. Hoogteverstelling: Nee
Klik-waarde op 100m (in mm): 1/4 MOA (7,25 mm)
Aanpasbaar gebied op 100m: 2 m
Focal Plane: Second Focale Plane (SFP)
Garantie: 2 Jaar

14. Red Dot richtkijker op Weihrauch HW30 S; Sightpro Atomic 2.0

Een red dot sight is ook een Geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S. Hierbij zou kunnen denken aan de Konus Red Dot Richtkijker Sightpro Atomic 2.0. Deze zit in de zelfde prijsklasse als de Konuspro 3-9×32 richtkijker net onder de 100 euro. De revolutionaire Konus Red Dot Sight-pro Atomic 2.0 richtkijker is de kleinste traditionele red dot richtkijker op de markt. Het extreem, robuuste uiterlijk is ontworpen om de meest krachtige vuurwapens te weerstaan. De Sightpro-Atomic 2.0 is zo licht en compact dat het kan worden gemonteerd op pistolen, bogen, geweren, jachtgeweren, etc. Het beschikt over een 4 MOA rode of groene dot met vijf instelbare intensiteiten voor elke kleur. Deze red dot met Geïntegreerde rail is geschikt voor weaver/picatinny rail en 11 mm rail.

Het voordeel van een red dot is dat je er met beide ogen open heel snel mee kunt schieten. Deze red dot sight heeft geen vergroting en een Onbeperkt eye-relief. Een ander voordeel van deze red dot is dat hij parallax vrij is. Dus ook een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S.

De Konus Red Dot Richtkijker Sightpro Atomic 2.0 is verkrijgbaar voor € 99,95

Red Dot richtkijker op Weihrauch HW30 S; Sightpro Atomic 2.0De Red Dot richtkijker Konus Sightpro Atomic 2.0 is ook een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S

15. Kenmerken Konus Red Dot Richtkijker Sightpro Atomic 2.0

Hier alle specificaties van de Konus Red Dot Richtkijker Sightpro Atomic 2.0 en geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 overzichtelijk op een rij:

Lengte buis: 76 mm
Gewicht: 198 gr
Diameter objectief: 20mm
Vergroting: 1x
Dot grootte: 4 MOA
Dot kleur: Rood / Groen
Intensiteitsniveaus dot: 5
Garantie: 2 Jaar

16. Conclusie geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S korte en middenlange afstanden tot €100

Dus Eddy; Zoek je dus een geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S luchtbuks voor korte afstanden vanaf 6 meter tot middenlange afstanden in een prijsklasse tot 100 euro? Dan is deze Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 met verstelbaar objectief en meegeleverde montageringen voor de 11 mm dovetail rail een zeer goed keuze. Een andere mogelijkheid is de Konus Red Dot Richtkijker Sightpro Atomic 2.0 met onbeperkt eye relief en paralax vrij. Ook een zeer geschikte richtkijker voor Weihrauch HW30 S om heel snel je doel te raken. Hij is zeer compact, robuust en de kleinste op de markt. Aangezien jij er niet altijd mee wilt schieten, maar hem vaak wilt gebruiken om er gewoon door te kijken, zou ik voor de richtkijker gaan.

Eddy, Ik wens je heel veel succes met je nieuwe aankoop en mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

De Konus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO incl. montering is verkrijgbaar voor € 99,95

Konuspro 3-9x32 Inclusief Montering voor 11 mm railKonus Richtkijker Konuspro 3-9×32 AO met onbreekbaar 30/30 gegraveerd dradenkruis en multicoated lenzen voor verbeterde lichttransmissie.

17. Richtkijker advies voor andere type Weihrauch luchtbuks

 

Ik hoop dat je zo beter een keuze kunt maken in de beste richtkijker voor jou luchtbuks. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen via: https://www.richtkijkerbestellen.nl/contact of onze Chat-service rechts onderaan onze webshop.

Welke ervaring heb jij met richtkijkers op een Weihrauch HW30? Wat zijn jouw bevindingen? Laat een reactie achter in onderstaand reactieveld!

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest