FFP en SFP richtkijker? First Focal Plane of Second Focal Plane voor je richtkijker? Welke kun je het beste kiezen en waarom? Beide zijn ze geschikt voor jagers en sportschutters. SFP komt het meeste voor en er is ook de grootste keuze in SFP-richtkijkers. Daarnaast is een SFP-richtkijker goedkoper dan een FFP-richtkijker. Bij FFP-richtkijkers moet je denken aan ongeveer een € 100,- à € 200,- meer voor een richtkijker, afhankelijk van het type. Dus kies je voor het goedkoopste en meest gangbare, dan ga je voor SFP. Maar er is meer verschil tussen FFP en SFP. In dit artikel vertel ik hoe je de beste keuze kunt maken tussen beide focal plane designs. Tevens laat ik nog een derde type dradenkruis zien namelijk het nieuwe Dual focal plane of DFP;

Overzicht FFP en SFP artikel (Update 10-12-2018)

  1. Het verschil
  2. SFP richtkijker = Second Focal Plane richtkijkers
  3. FFP richtkijker = First Focal Plane richtkijkers
  4. Wat zijn subtentions?
  5. Rear Focal Plane en Front Focal Plane
  6. Het Rear Focal Plane of SFP dradenkruis
  7. Nadeel SFP dradenkruis
  8. Het Front Focal Plane of FFP dradenkruis
  9. Nadeel FFP dradenkruis
  10. Voor wie is SFP en FFP het meest geschikt?
  11. Nieuw: Het Dual Focal Plane dradenkruis of DFP
  12. Voor wie is de DFP richtkijker het meest geschikt?
  13. Overzicht Konus FFP Richtkijkers
  14. Overzicht Vortex FFP Richtkijkers
  15. Nieuwe Vortex FFP richtkijkers voor 2017
  16. Conclusie
  17. SFP versus FFP – Video Vortex in engels

FFP of SFP? First Focal Plane of Secons Focal Plane?

FFP en SFP – Het verschil

Het verschil tussen FFP en SFP zit in de vergroting van het dradenkruis. Bij een SFP-dradenkruis vergroot het beeld, maar blijft het dradenkruis altijd het zelfde. Bij een FFP-dradenkruis verkleint en vergroot het dradenkruis naarmate je inzoomt en uitzoomt. Het dradenkruis blijft hetzelfde in relatie met je target. Hiermee kan je makkelijk afstanden inschatten, als je de afmetingen van je doel weet. In dit artikel meer info over het verschil tussen een FFP en SFP richtkijker;

<< terug naar overzicht

SFP richtkijker = Second Focal Plane richtkijkers

SFP (Second Focal Plane dradenkruis) is het meest gebruikte type dradenkruis bij jagers en sportschutters. Het beeld dat je ziet door de richtkijker vergroot en zoomt in bij een vergroting, maar het dradenkruis blijft hetzelfde. De verhouding van het dradenkruis tot het onderwerp dat je inzoomt verandert dan constant. Dit wordt ook wel genoemd (Subtention = de grootte van het dradenkruis in relatie tot het doel / size of the reticle in relation to the target). SFP-richtkijkers uitgerust met een BDC of Mil dot dradenkruis of andere ranging dradenkruizen moeten in een bepaalde vergrotingsfactor staan (meestal de grootste vergroting) om ze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voordeel van een SFP richtkijker met SFP dradenkruizen is dat het dradenkruis dun blijft bij relatief grote vergrotingen. Ideaal voor het nauwkeurig schieten op kleine doelen in grote afstanden (precision shots).

SFP = Second Focal PlaneVoorbeeld SFP richtkijker of Second Focal Plane dradenkruis

<< terug naar overzicht

FFP richtkijker = First Focal Plane richtkijkers

FFP (First Focal Plane dradenkruis) is lang niet zo gangbaar als SFP, maar wint snel aan populariteit voor de jacht en schietsport. In een FFP-dradenkruis vergroot en verkleint het dradenkruis als je in- of uitzoomt met de richtkijker. Dat betekent dat de subtentions in het dradenkruis (de grootte van het dradenkruis in relatie tot het doel) altijd constant blijft, ongeacht de vergrotingsfactor die je kiest. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig afstanden in te schatten (als je de afmeting van je doel kent). Of het juiste hold-over punt te kiezen voor een lange afstandsschot ongeacht de vergrotingsfactor die je gekozen hebt. FFP richtkijkers zijn de beste keuze voor schutters die gebruik maken van dradenkruis subtentions in snel veranderende hoge stress scenarios, zowel bij de jacht als tactical.

FFP = First Focal PlaneVoorbeeld van de FFP richtkijker of First Focal Plane dradenkruis

<< terug naar overzicht

Wat zijn subtentions?

In dit artikel gebruik ik het woord subtentions. Dit woord komt uit het engels. Ik probeer normaal gesproken de Engelse woorden zoveel mogelijk te mijden, maar in de jagers- en tactische wereld zijn bepaalde woorden in het engels zo ingeburgerd, dat ik ze moeilijk kan mijden. Subtentions staat voor het oppervlak dat wordt gedekt door het dradenkruis op de doelgroep. Subtentions is dus de grootte van het dradenkruis in relatie tot het doel. Het grote verschil tussen SFP en FFP richtkijkers zijn deze Subtentions en de holdover punten die hiermee in relatie staan. Bij een FFP richtkijker blijven deze subtentions en holdover punten in het dradenkruis altijd gelijk, ongeacht de vergroting. Bij een SFP richtkijker veranderen de subtentions als je een andere vegroting neemt.

SFP en FFP of Rear Focal Plane en Front Focal Plane

Waar komt het verschil in dradenkruis type vandaan en hoe werkt SFP en FFP binnen in de richtkijker? Door onderstaande uitleg zul je beter de werking begrijpen en de voor- en nadelen zien van de FFP en SFP richtkijker en zal het makkelijker worden om de juiste keuze te maken.

Rear Focal Plane en Front Focal PlaneVoorbeeld SFP en FFP of Rear Focal Plane en Front Focal Plane

Het Rear Focal Plane of SFP dradenkruis

Second focal plane (SFP) wordt ook wel Rear focal plane genoemd. Dit komt door de plaats waar het dradenkruis zich bevindt in de richtkijker. Het Rear focal plane dradenkruis of SFP dradenkruis zit namelijk letterlijk achter de vergrotingsring. Vanuit het oculair gekeken kijk je eerst naar het dradenkruis en daarna komt de vergrotingsring, zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien. Als het dradenkruis voor de vergrotingsring is geplaatst en je verandert de vergroting of de grootte van je doel, dan verandert de grootte van het dradenkruis nooit. Het SFP-dradenkruis blijft dus altijd de zelfde grootte. Het voordeel hiervan is dat je dradenkruis altijd zeer goed zichtbaar is, ongeacht de vergroting. Het is gemakkelijk om op het doel te komen, omdat je het SFP draadkruis zeer goed ziet en deze altijd de ideale grootte heeft.

<< terug naar overzicht

Nadeel SFP dradenkruis

Het nadeel is dat als je Bullet drop compensation, Mil-dot of een ander ranging dradenkruis hebt, dan zullen de subtentions en holdover punten alleen juist zijn bij één vergroting. Dit is meestal de hoogste vergroting (raadpleeg hiervoor je handleiding). Dat is de reden waarom, als je bijvoorbeeld een ree aan het schieten bent, je altijd de grootste vergroting zal nemen. Dit om zeker te weten dat de holdover markeringen juist en accuraat zijn. Dit is uiteraard geen probleem. Veel jagers jagen op deze manier. Het is wel iets om rekening mee te houden, dat je  bij een SFP richtkijker dus altijd op de grootste vergroting moet schieten, om ervoor te zorgen dat de draadkruis markeringen 100% correct zijn.

<< terug naar overzicht

Het Front Focal Plane of FFP dradenkruis

Een front focal plane of first focal plane dradenkruis doet het tegenovergestelde. Deze plaatst het draadkruis vóór de vergrotingsring van de richtkijker, zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien. Als je nu de vergroting van je richtkijker vergroot of verkleind, zal niet alleen je doel kleiner en groter worden, maar ook het FFP dradenkruis mee vergroten en verkleinen in dezelfde verhouding. Ook het dradenkruis blijft altijd in dezelfde verhouding met je target. Het voordeel hiervan is dat de markeringen in het FFP dradenkruis altijd precies en accuraat zullen zijn op élke vergroting.

Dit is een groot voordeel. Als er bijvoorbeeld een ree verschijnt en je op een kleine vergroting kijkt met je richtkijker en je het schot snel wilt nemen, dan weet je nog steeds dat die 200 of 300 meter holdover punten accuraat zijn. Je hoeft niet naar de grootste vergroting om te weten dat je precies gericht bent op het doel.

<< terug naar overzicht

Nadeel FFP dradenkruis

Het enige nadeel van het FFP design kan soms zijn dat, bij het veranderen van de vergroting, het lastig is om de kleine details in het FFP draadkruis te kunnen zien. Dit kan met name lastig zijn in omstandigheden met weinig licht of in het bos. Dus als dat een probleem kan zijn of als je problemen hebt met je ogen en moeilijker kleine details kan zien, dan is een FFP richtkijker wellicht niet de beste optie voor jou.

Bij een grote vergroting daarintegen wordt ook wel eens aangegeven dat het FFP dradenkruis het doel te veel kan bedekken, waardoor dit doel minder zichtbaar is.

<< terug naar overzicht

Voor wie is SFP en FFP het meest geschikt?

De FFP richtkijker wordt veel gebruikt in competitie situaties. In competitieverband is het goed om die flexibiliteit te hebben en zeer snel en gericht te schieten op elke vergroting en elke afstand. Tegenwoordig zie je echter dat het meer en meer wordt gebruikt bij de jacht. Het geeft je extra vertrouwen. Zeker nu jagers steeds betere schutters worden en tevens steeds verder gaan schieten, kan front focal plane een zeer goede optie zijn. Zowel van het merk Konus als het merk Vortex zijn er diverse richtkijkers verkrijgbaar in het FFP design. De FFP richtkijker wordt een steeds populairdere optie. Het belangrijkste in de keuze tussen de SFP en FFP richtkijker is waar je je het beste bij voelt en voor welk doel je de richtkijker gaat gebruiken. Met beide types zul je vertrouwd moeten raken en dat leer je door er veel mee te oefenen.

De SFP richtkijker is het meest geschikt voor:

  • nauwkeurig schieten op kleine doelen in grote afstanden (precision shots).
  • omstandigheden met weinig licht
  • jagen in dicht begroeide bossen

De FFP richtkijker is het meest geschikt voor:

  • competitie schieten op wisselende afstanden
  • jacht op wisselende afstanden
  • schutters die gebruik maken van dradenkruis subtentions
  • snel veranderende hoge stress scenarios en snel schieten van dichtbij naar lange afstanden

Lees meer in dit geheel nieuwe artikel: Kies je een dradenkruis in First of Second focal plane?

<< terug naar overzicht

Nieuw: Het Dual Focal Plane dradenkruis of DFP

Tot slot is er ook een geheel nieuw type dradenkruis op de markt, namelijk het Dual Focal Plane dradenkruis. Dual focal plane is niet beschikbaar voor Vortex of Konus richtkijker, maar ik wil het toch graag even uitleggen. Dit dradenkruis is veel moeilijker te maken en te fabriceren, echter Burris heeft enkele modellen richtkijkers met dit draadkruis-type. In pricipe is het DFP dradenkruis een combinatie van het SFP en FFP design. Het midden richtpunt is helder en scherp en bevindt zich achter de vergrotingsring, zoals bij SFP. Dit verandert dus niet van grootte. De crosshairs zitten echter in de Front Focal plane, zoals bij FFP. Dit wil zeggen dat deze markeringen wel vergroten en verkleinen met de vergroting. De holdover punten zullen dus altijd correct zijn.

<< terug naar overzicht

Voor wie is de DFP richtkijker het meest geschikt?

De Dual Focal Plane richtkijker is met name geschikt voor de competitie. Als je bijvoorbeeld op 25 meter wil schieten op een doel, dan zal het front focal plane je snel en precies ‘on target’ brengen. Als je dan opeens doelen wil bereiken op 250 of 300 meter, dan is dat geen probleem. Ook niet als je op een lage vergroting zit, want je holdover markeringen zullen altijd correct zijn. Dat deel van het DFP dradenkruis bevindt zich namelijk in het front focal plane.

Dual Focal Plane dradenkruis of DFPDual Focal Plane dradenkruis of DFP

<< terug naar overzicht

Overzicht Konus FFP Richtkijkers

Bij het merk Konus heb je keuze uit 3 verschillende richtkijkers met een FFP dradenkruis uit de Konuspro F30-serie. Verkrijgbaar in  2 verschillende dradenkruis types 550 Ballistic en verlichte Mil-Dot;

Overzicht Vortex FFP Richtkijkers

Vortex heeft meerdere richtkijkers in het first focal plane design, zowel voor de jager als de sportschutter namelijk;

Nieuwe Vortex FFP Richtkijkers voor 2017

In het voorjaar 2017 heeft Vortex geheel nieuwe FFP richtkijkers in Gen II uitgebracht. Dit zijn de Viper PST richtkijkers die een compleet nieuw design hebben gekregen. Deze nieuwe serie heet Vortex Viper PST Gen II en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zie meer info in de onderstaande links.

Nieuwe Vortex FFP Richtkijkers voor 2018

In 2018 heeft Vortex Optics de Diamondback Tactical FFP richtkijker uitgebracht welke verkrijgbaar is in de versies 4-16×44 en 6-24×50, zowel in MOA als MRAD. Dit zijn richtkijkers voor een prijs onder de € 500,- met in het glas geëtst dradenkruis en voorzien van het populaire EBR-2 dradenkruis. Zie meer info in de onderstaande links.

Bekijk hier ons gehele assortiment richtkijkers van Konus en Vortex met SFP-richtkijkers en FFP-richtkijkers: https://www.richtkijkerbestellen.nl/richtkijkers

<< terug naar overzicht

Conclusie FFP en SFP?

Conclusie FFP en SFP? SFP-draadkruis: Ga je voor de goedkoopste richtkijkers en de grootste keuze, dan kies je (tussen FFP en SFP) een SFP-richtkijker met second focal plane dradenkruis, welke de meest gangbare zijn. Ideaal voor nauwkeurig schieten op kleinere doelen, ook op grotere afstanden. Tijdens de jacht op lage vergroting en in dicht begroeide bossen, zal het SFP-dradenkruis beter zichtbaar zijn, daar waar het FFP-draadkruis zou kunnen wegvallen tegen de drukke achtergrond. De meeste jagers en competitie schutters kiezen daarom het liefste voor een SFP-richtkijker.

Conclusie FFP en SFP? FFP-draadkruis: Heb je wat meer budget en schiet je vaak in stressvolle omstandigheden, die snel wisselen qua afstanden en doelen, bijvoorbeeld tijdens de jacht, dan zou je (tussen FFP en SFP) een FFP-richtkijker met first focal plane dradenkruis kunnen overwegen. Je kunt eenvoudig je afstanden inschatten en het juiste hold-over punt kiezen. Het FFP-dradenkruis maakt correcties voor breedte en hoogte veel eenvoudiger, waardoor je veel sneller kan schieten, ongeacht op welke vergroting je schiet. Veel wetshandhavings en militair personeel kiezen dan ook graag voor FFP-richtkijkers vanwege de eenvoud en het feit dat ze vaak opereren in hoge vergrotings settings en stress scenarios.

First focal plane vs second focal plane richtkijkersFirst focal plane vs second focal plane richtkijkers

<< terug naar overzicht

SFP versus FFP – Video Vortex in engels

Bron: https://www.vortexoptics.com/video/first_vs_second_focal_plane

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel over SFP en FFP, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

<< terug naar overzicht

Wat heeft jouw voorkeur: FFP of SFP? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

 

Pin It on Pinterest