Crossfire II richtkijker 3-9×40 van Vortex is een zeer populaire richtkijker met een groot scala aan mogelijkheden. In dit artikel vertel ik waarom de Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 zo populair is en geschikt voor veel doeleinde zoals de jacht, duurzaam, betaalbaar, zeer veelzijdig en daardoor een grote range aan mogelijkheden heeft. In dit artikel de Review Vortex Crossfire II 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA).

Crossfire II 3-9x40 van Vortex zeer populaire richtkijkerCrossfire II richtkijker 3-9×40 Vortex zeer populair

Crossfire II richtkijker 3-9×40 onder de loep genomen

De Crossfire II richtkijker 3-9×40 is zeer geschikt voor korte, midden en lange afstanden. Als je een kwalitatief goede 3-9×40 richtkijker neemt heb je helderheid, duurzaamheid en een betaalbare kijker. Allemaal kwaliteiten die je graag wil zien in een richtkijker. Met 425 gram is het echt een lichtgewicht richtkijker.

De Crossfire II  3-9×40 van Vortex is zo’n richtkijker en is geschikt voor bijvoorbeeld de jacht en het schieten op kaarten. Met de Crossfire II 3-9×40 kun je schieten op midden lange afstanden en lange afstanden tot bijna 400 meter, maar ook op korte afstanden van 10 tot 25 meter zonder veel problemen. Met wat oefening gaat dat perfect. Deze richtkijker heeft heel veel goede reviews gekregen op het internet en ik heb er eigenlijk geen negatieve geluiden over gehoord, dus dat is veel belovend.

Review Vortex-Crossfire-II-3-9x40-review

Prijs Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40

Allereerst de prijs. De Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA) is zeer betaalbaar met een prijs van onder de € 200,-. Daarvoor heb je een kwalitatief zeer goed richtkijker met de levenslange garantie van Vortex.

De hard geannodiseerde aluminium buis is vervaardigd uit één deel. Gemaakt van aluminium dat ook bij vliegtuigen gebruikt wordt. De stikstofvulling en O-ring afdichting zorgen voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid. We hebben de Vortex Crossfire II 3-9×40 per ongeluk op de betonnen vloer laten vallen tijdens het monteren op het wapen en de focus ring op de achterkant van de richtkijker bleek niet meer zo goed te werken en wat los te zitten. Echter met wat draaien en aandrukken kwam de ring weer op zijn plaats te zitten en werkte hij weer zoals we hem nieuw uit de doos hadden gehaald. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je hem thuis meteen op de grond moet gaan gooien, maar hij kan dus blijkbaar wel tegen een stootje …

Vortex Crossfire II 3-9×40 typische kenmerken

Allereerst gaan we in op de technische specificatie van de Crossfire II richtkijker 3-9×40. Hij heeft een vergroting van 3 tot 9 en een 40 mm lens aan de voorkant. Het gebied dat het licht opvangt van de richtkijker. Bedenk dat met een toenemende vergroting de hoeveelheid licht sowieso afneemt omdat je focust op een kleiner vlak en je zo minder licht vangt. Een 40 mm lens is ideaal zeker met het monteren en afstellen op je wapen. Vaak denken mensen hoe groter de lens, hoe beter, maar dat is niet altijd waar. Zeker niet op korte en midden lange afstanden.

Grote lenzen hebben grotere afwijkingen of anders gezegd de kostprijs van lenzen van goede kwaliteit neemt exponentieel toe met de grootte. Als je dan ook nog een groot zoombereik wilt dan komen er een aantal lenzen bij. Lenzen van slechte kwaliteit geven meer lichtverlies. Het is waarschijnlijk dat er uiteindelijk minder licht uit het oculair komt dan bij een scope met een kleiner objectief en minder of geen zoombereik van dezelfde prijs. Vandaar dat een 40 mm lens in veel gevallen beter is dan een 50+ lens.

Crossfire II richtkijker heeft fully multi-coated lenzen

De lenzen zijn fully multi-coated, wat wil zeggen dat ze meerdere lagen coating aan de binnen- en buitenkant van de lens hebben. De coating van de lenzen is een zeer belangrijk aspect van richtkijkers en zorgen voor een scherp en duidelijk beeld, dat ook in deze richtkijker is verwerkt. Deze lens heeft een met lichttransmissie tot 90%, wat boven normaal is.

De helderheid en het eye relief van de Crossfire II richtkijker 3-9×40

Hoe goed is de helderheid en het zicht met deze Crossfire II richtkijker? Deze is behoorlijk goed. Hij vangt het licht redelijk goed op ook in duisternis. Het is niet moeilijk om het doel te vinden en te blijven richten op het doel. Deze richtkijker heeft een Extended eye relief, verlengd eye relief. Hij heeft een goede focus ring aan de achterkant die eenvoudig in te verstellen is. Het eye-relief, dat is de afstand van je oog tot de richtkijker waarop je helder kunt kijken door de lens, is 9,6-11,1 cm. Het eye-relief verandert naar mate je de vergroting aanpast. Bij een vergroting van 3 is het eye-relief 9,6 mm en bij een vergroting van 9 zal dit 11,1 mm zijn volgens de specificaties. Dat wil dus zeggen dat je het hoofd iets naar achteren moet bewegen als je op grotere afstanden gaat schieten.

De vergroting en turrets van Crossfire II richtkijker 3-9×40

De vergroting is eenvoudig te bedienen via de ring van achter het wapen en draait makkelijk. Je hoeft niet bovenop de ring te kijken, maar kunt tijdens het richten de ring gemakkelijk draaien en instellen, zonder het oog van de richtkijker te halen.

Vortex Crossfire II 3-9x40Vergroting en turrest van Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40

Crossfire II versus Viper vergrotings-ring

De vergrotings-ring van deze Crossfire II richtkijker heeft ribbels voor meer grip. Schiet je onder normale omstandigheden, dan voldoet deze ring prima en heb je voldoende grip om de vergroting aan te passen. De Vortex Viper 3-9×40 Richtkijker, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA) daarentegen heeft een aparte greep op de vergrotings-ring (MAG-view bar) voor meer grip vooral tijdens extreme en koude omstandigheden tijdens het schieten.

Crossfire II versus Viper vergrotings-ringVerschil in grip op vergrotingsring; Crossfire II richtkijker met ribbels / Viper met MAG-view bar

Crossfire II richtkijker turrets

De dopjes op de turrets zijn er makkelijk vanaf te draaien (je moet wel flink wat slagen blijven draaien voordat ze eraf zijn) en de turrets, met reset mogelijkheid zijn per klik in te stellen op 1/4 MOA (7,25 mm). De kliks zijn niet al te goed hoorbaar, maar wel goed voelbaar, dus daar moet je op letten. Wel draait hij stevig, zodat je niet per ongeluk te veel draait. De maximale hoogteverstelling en breedteverstelling is 60 MOA, wat behoorlijk goed is. Genoeg speelruimte dus bij wisselende weersomstandigheden en bijvoorbeeld veel wind.

De turrets en MOA van Crossfire II 3-9x40Turrets, met reset mogelijkheid zijn per klik in te stellen op 1/4 MOA (7,25 mm)

Het 0-stellen van de Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40

De Crossfire II richtkijker 3-9×40 is prima in het 0-stellen op alle afstanden. We hebben hem getest op 25 meter, op 200 meter, 300 meter en op 375 meter en hadden er zeer goede ervaringen mee. We waren snel op het doel en konden het eenvoudig vast houden. Goede helderheid en eenvoudig op 0. De Vortex Crossfire II 3-9×40 bleef mooi ‘on target’. Onze ervaring is dus dat je heel gericht en snel kunt richten en schieten met de Crossfire II 3-9×40 op zowel korte als midden lange als lange afstanden met een vrij helder beeld.

De Parallax instelling: is op 91 m (100 yards).

Eenvoudig richten op het doel met Dead-Hold BDC dradenkruis

Het dradenkruis van de Crossfire II richtkijker 3-9×40 is een Dead-Hold BDC dradenkruis (Bullet drop compensator redicle) met kleine streepjes in het midden voor eenvoudig richten op het doel. Hieronder zie je een voorbeeld van dit Dead-Hold BDC dradenkruis. Deze richtkijker heeft geen verlicht dradenkruis.

dradenkruis van de Crossfire II 3-9x40 is een Dead-Hold BDC dradenkruisVortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 met Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA)

Crossfire II 3-9×40 geschikt voor schieten op korte tot midden lange afstanden

Met een vergroting van 3 tot 9 is deze Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA) geschikt voor het schieten op korte afstanden van 10 à 25 meter tot midden lange afstanden van meter. Hij dient hem in te stellen op 91 meter (100 yards) d.m.v. de  Bullet drop compensator redicle of Dead-Hold DBC Dradenkruis in het midden die van 100 naar 200, 300, 400 en 500 yards gaat.

Dead-Hold DBC Dradenkruis

Het Dead-Hold DBC Dradenkruis heeft strepen of dots verdeelt over de horizontale en verticale lijn in het dradenkruis. Met de strepen op de verticale lijn kun je compenseren op Elevation of kogel val op afstand. Met de strepen op de horizontale lijn kun je corrigeren in de Breedte of Windage. Er zijn ook strepen links en rechts in het dradenkruis voor correctie op zijwind.

Duidelijkste richtkijker op 70 à 80 meter

We hebben deze Crossfire II 3-9×40 getest overdag en wat opviel is dat op een afstand van tussen de 70 en 80 meter het een van de duidelijkste en meest heldere richtkijker is, die er te krijgen is! Zelfs als je deze vergelijkt met veel duurdere richtkijkers van andere merken die van € 40,- tot € 5000,- gaan. Daarbij komt deze richtkijker zeker op die afstand overdag het meest helder over. Dat is een groot pluspunt van deze Vortex Crossfire II richtkijker!

Kenmerken Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40, Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA):

  • Fully multi-coated lenzen
  • Buis vervaardigd uit één deel
  • Gemaakt van aluminium dat ook bij vliegtuigen gebruikt wordt
  • Reset turrets
  • Water-, nevel- en stofdicht
  • Hard geannodiseerde afwerking
  • Fast-focus oculair

Montageringen Crossfire II 3-9×40

De Crossfire II richtkijker heeft een buisdikte van 25,4 mm. De passende montageringen voor deze richtkijker vind je in de gerelateerde producten onderaan de omschrijving in de webshop. Voor deze richtkijker zijn 2 type montageringen te krijgen namelijk de Hunter montageringen en de Viper montageringen. Beide zijn te verkrijgen in medium en hoog. Let op: De lage Hunter ringen passen niet i.v.m. de afstand van het midden van de kijker tot de onderkant.  van de richtkijker. Deze montageringen passen op een weaver/picatinny rail.

Het verschil tussen de Hunter en Viper montageringen is de plaats waarop de bevestigings-schroeven zitten. De Hunter montageringen hebben de schroeven aan de zijkant zitten en de Viper montageringen heeft deze schroeven aan de bovenkant zitten. Daardoor zijn de Viper ringen gestroomlijnder. Dit is handig als je vaker vlak langs de kijker wilt kijken. Bij de Viper montageringen zitten deze schroeven dan niet in de weg.

Hunter montageringen en Viper montageringenPassende montageringen voor deze richtkijker zijn Hunter montageringen en de Viper montageringen

Tevens past de Konus Universele Montering voor 30-25,4 mmDoor een uitneembare ring is de montering aan te passen voor de verschillende buisdiktes. Deze montering is aan te passen voor een 11 mm rail en weaver/picatinny rail.

Monteren van Crossfire II richtkijker 3-9×40

Monteer de richtkijker en montageringen zo veel mogelijk waterpas. Probeer deze zo recht mogelijk op het oog op het geweer te monteren en zet de montage vast. Let er bij het vastschroeven van de montageringen op dat je de schroeven in kruislingse volgorde aan draait, bijvoorbeeld van links boven naar rechtsonder naar rechtsboven naar links onder. Draai ze eerst losjes vast en later pas stevig vast. Zo zal de richtkijker het beste vastzitten en verlengt het de levensduur van de ringen. De benodigde aanpassingen voor het precies instellen op het dradenkruis, kun je later maken via de instel-knoppen en stelringen (ook wel turrets genoemd) voor Hoogte (Elevation) en Breedte (Windage).

Crossfire II richtkijker -9×40 is op voorraad

Bijkomend voordeel van deze Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 met Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA), op het moment van schrijven van dit blog, op voorraad is. Diverse richtkijkers van Vortex zijn namelijk niet meer op voorraad, aangezien Vortex al 2 jaar grote leveringsproblemen kent naar Europa en niet wil of kan zeggen wanneer ze wat naar ons leveren. Dat is erg frustrerend, want we hebben een grote bestelling aan richtkijkers en red dot richtkijkers nu al geruime tijd open staan en weten nog steeds niet wanneer deze bij ons gaan binnen komen.

Deze Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 hebben we de vorige keer zo ruim ingekocht, aangezien deze zeer populair is, dat we nog steeds enkele modellen op voorraad hebben. Deze kan dus bij een bestelling voor 15:00 uur, meteen de dag erna geleverd worden. Via deze pagina ga je rechtstreeks naar de webshop: Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 met Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA)

Wil je zeker weten of een richtkijker van Vortex op voorraad is bij richtkijkerbestellen.nl, neem dan eerst even contact met ons op via de website, email of onze chat-service rechts onderaan de webshop.

Vortex Crossfire II 3-9x40 40 mm lensVortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 heeft een 40 mm lens. De lenzen zijn fully multi-coated met een lichttransmissie tot 90%, 

Samenvatting Crossfire II richtkijker

Kort samengevat: De Vortex Crossfire II richtkijker 3-9×40 met Dead-Hold DBC Dradenkruis (MOA) is een zeer goede keuze als je een richtkijker zoekt die veelzijdig is, duurzaam is, meteen leverbaar is en betaalbaar is. Hij biedt de oplossing – en dan nog wat extra. Groot eye-relief, waarmee je snel beeld krijgt en je doel kunt bepalen. Fast-focus oculair voor snelle scherp-stelling van het dradenkruis. Anti-reflecterende en fully multi-coated lenzen voor heldere, lichte en scherpe beelden. De turrets zijn met de vingers verstelbaar met tactile MOA-kliks en reset mogelijkheid op 0 na instellen. De hard geannodiseerde aluminium buis is vervaardigd uit één deel. De stikstofvulling en O-ring afdichting zorgen voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid.

Zoek je een richtkijker die al je verwachtingen overtreffen, zonder je budget te overschrijden? Bestel dan naar deze Crossfire II richtkijker. Je zult niet teleurgesteld worden. Zeker omdat je aankoop ook nog eens gedekt wordt door levenslange garantie!

Vortex Crossfire II richtkijker verkrijgbaar in meerdere modellen

Vortex Crossfire II verkrijgbaar in meerdere modellen en vergrotingen. Check onze webshop richtkijkerbestellen.nl voor meer info door op onderstaande links te klikken:

Video Vortex Crossfire II Richtkijker

Bekijk hier de video van Vortex over deze Vortex Crossfire II Richtkijker:

Bron Youtube: https://youtu.be/vpfytNrZX-8

Ik hoop je hiermee weer nuttige informatie te hebben gegeven. Ik hoor graag wat jou ervaringen met deze richtkijker zijn. Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest