Eindelijk is er dan de opvolger van de Sparc II red dot in de Crossfire 2 MOA, de nieuwste mini red dot van Vortex. De Sparc 2 was wellicht wel de meest populaire red dot sight, maar werd al meer dan een jaar niet meer geleverd. Nu is er dan gelukkig een opvolger en wat voor een; De Vortex Crossfire 2 MOA red dot richtkijker! In dit artikel de Vortex Crossfire 2 versus Sparc 2, de voordelen en nadelen en typische kenmerken. Is hij geschikt voor jou? Past de Crossfire red dot op een AR-geweer, luchtbuks, shotgun, jachtgeweer of pistool? Je leest het allemaal in dit blog.

Crossfire 2 MOA nieuwste mini red dot van Vortex vervangt Sparc 2Crossfire 2 MOA nieuwste mini red dot van Vortex vervangt Sparc 2

Inhoud van dit artikel:

 1. Vortex Crossfire 2 versus Sparc 2 red dot
 2. Voordelen
 3. Nadelen
 4. Zeer gewaardeerde Vortex red dot kenmerken
 5. Voor wie is de Crossfire 2 MOA red dot geschikt?
 6. Installatie en plaatsing van batterij
 7. Montage mogelijkheden
 8. Instellen van red dot
 9. Geen extra vergroting mogelijk
 10. Video
 11. Conclusie

Vortex Crossfire 2 versus Sparc 2 red dot

Het grootste verschil tussen de Crossfire 2 MOA en de Sparc 2 red dot is de prijs. Deze is nog lager dan de Sparc 2 (€ 289,-) en is al verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 259,-. Deze Crossfire 2 heeft de zelfde dot grootte als de Sparc namelijk een 2 MOA heldere rode dot. De dot is in 11 standen in te stellen.

Vortex Crossfire 2 versus Sparc 2 red dot

<< Terug naar inhoud

Voordelen Vortex Crossfire 2 red dot richtkijker versus Sparc 2

De Vortex Crossfire 2 red dot richtkijker is lichter, compacter en kleiner dan de Sparc 2. Er zijn namelijk enkele functies veranderd. Zo heeft de Crossfire 2 geen digitale bedieningsknoppen op de achterkant, maar een knop aan de zijkant voor instelling van de red dit. Hierdoor is hij super licht en ultra compact geworden en is het de kleinste mini red dot sight van Vortex. Hij is slechts 6,4 cm lang en weegt 147 gram. Vergelijk je deze Crossfire met de Strikefire II van Vortex, dan is hij minder dan de helft kleiner. Met de bedieningsknop aan de zijkant van de Crossfire kan de verlichting aan en uit gezet worden en kan de helderheid in 11 standen worden ingesteld. In deze knop zit tevens de CR2032 batterij verwerkt. Tevens zijn er 2 knoppen voor hoogte- en breedte verstelling. Beide zijn maximaal 100 MOA te verstellen.

<< Terug naar inhoud

Nadelen Crossfire 2 t.o.v. Sparc II

Als eerste nadeel is de Crossfire 2 is niet meer night – vision compatibel. De laagste 2 standen van de Sparc II waren namelijk geschikt voor zicht in de nacht. De laagste stand van de Crossfire red dot is echter te helder voor night vision, waardoor deze dus geen night vision setting heeft. De Crossfire bright red dot is wel zeer goed zichtbaar, ongeacht de lichtomstandigheden of achtergrond.

Tevens schakelt de Crossfire 2 niet automatisch uit na 12 uur, zoals bij de Sparc II. De batterijduur is wel verlengt en gaat ongeveer 7000 uur mee op de gemiddelde helderheid. Let op; dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de batterijen.

Crossfire 2 kenmerkenCrossfire 2 kenmerken; Super licht, Ultra compact, waanzinnig-snel-on-target, ongelooflijk duurzaam!

<< Terug naar inhoud

Zeer gewaardeerde Vortex red dot kenmerken

De Crossfire 2 heeft veel van de zelfde kenmerken, die typisch zijn voor red dot sights van Vortex. Zo heeft deze red dot een onbeperkte oogafstand en is hij parallax vrij, waardoor je deze ongelooflijk snel op het doel zult krijgen. Hij vergroot niet en is dus 1x. De red dot is voorzien van fully multi-coated lenzen. Meerdere anti-reflecterende coatings op alle buitenoppervlakken van de lenzen vergroten de lichttransmissie. De body is gemaakt van 6060 aluminium dat ook gebruikt wordt voor vliegtuigen. De O-ring afdichtingen voorkomen dat vocht, stof en puin doordringen in de interne onderdelen, wat zorgt voor betrouwbare prestaties in alle omgevingen. Hij is daarmee waterdicht en schokproof voor ultieme duurzaamheid en heeft een matte afwerking. Hiermee ben je als schutter tevens gecamoufleerd.

<< Terug naar inhoud

Voor wie is de Crossfire 2 MOA red dot geschikt?

De red dot Crossfire 2 MOA is geschikt voor diverse toepassingen waaronder de jacht, ordehandhaving, airsoften en snelle tactische doeleinden. Zo kan hij door de 2 bijgeleverde montages gebruikt worden op de meeste AR-wapens. Tevens is hij geschikt voor jachtgeweren en voor montage op pistolen en revolvers. Tot slot is de Crossfire 2 ideaal voor gebruik met airsoft wapens. Mocht de red dot geraakt worden door een bb impact, dan ben je gedekt door de levenslange garantie van Vortex. De 2 MOA bright red dot van deze Crossfire zorgt voor een nauwkeurig punt van inslag. Tevens is de 2 MOA dot ook fijn genoeg voor nauwkeurige doelen op afstand. Deze dot zal het doel dan ook niet snel bedekken. Kortom; Een multifunctionele snelle red dot die voor vele schutters geschikt kan zijn.

Voor wie is de Crossfire 2 MOA red dot geschikt?

<< Terug naar inhoud

Installatie Crossfire 2 red dot sight – plaatsing van batterij

De Crossfire 2 red dot sight is zeer eenvoudig te installeren en snel in gebruik te nemen.. Allereerst schroef je (bijvoorbeeld met een muntje) het beschermkapje van de grote knop aan de zijkant. Daar plaats je de meegeleverde CR2032 batterij en draait het kapje weer vast.

Vortex Crossfire 2 montage mogelijkheden

Deze Crossfire 2 van Vortex wordt geleverd met twee verschillende montagemogelijkheden. Hiermee is de red dot richtkijker op 2 hoogtes te monteren;
• een hoge Skeletonized montage, die de red dot plaatst op 40 mm boven de rail
• en een lage 1/3 Co-Witness montage, die de red dot plaatst op 18 mm boven de rail
De montages passen op een standaard weaver base en picatinny rail. Over de duurzaamheid hoef je je geen zorgen te maken, want de Crossfire kan tegen grote terugslag en is resistent tot .50 BMG kaliber.

Vortex Crossfire 2 montage mogelijkhedenVortex Crossfire 2 montage mogelijkheden; hoge Skeletonized en lage 1/3 Co-Witness montage

<< Terug naar inhoud

Montage Crossfire 2 op je wapen met picatinny rail

Vervolgens kun je de red dot gaan bevestigen op je rail en kies je de meest geschikte mount. Zoals bovenstaand omschreven worden er 2 meegeleverd. Voor een AR-geweer is dat de hoge montage. Voor bijvoorbeeld een AK-geweer, pistool, revolver of shotgun kies je het beste voor de lage montage. Zorg dat de schroeven op de juiste spanning zijn aangedraaid. De bijgeleverde montage past alleen op een weaver of picatinny rail.

<< Terug naar inhoud

Montage Crossfire 2 op een luchtbuks of jachtgeweer met 11mm dovetail rail

Het is ook mogelijk om deze Crossfire 2 MOA red dot te monteren op een lichtbuks, shotgun of jachtgeweer met 11mm dovetail rail. Hiervoor hebben we een adapter die de dovetail base rail ombouwt naar een Picatinny/Weaver rail. Deze UTG MNT-PMTOWL adapter 11mm dovetail / .22 luchtwapen past op een standaard 3/8″ en luchtwapen met 9-11mm / .22 dovetail base rail. Op deze 9 slots adapter monteer je dan de bijgeleverde de lagere 1/3 Co-Witness mount. Het is ook mogelijk om deze 14-slots MNT-DTW145 Universele Dovetail naar Weaver/Picatinny Cantilever Rail Adapter hiervoor te gebruiken.

Montage Crossfire 2 op een luchtbuks of jachtgeweer met 11mm dovetail railMontage Crossfire 2 op een luchtbuks of jachtgeweer met 11mm dovetail rail

<< Terug naar inhoud

Montage Crossfire 2 red dot op een pistool

Tot slot is het ook mogelijk om deze Crossfire 2 red dot sight op een pistool of handwapen te monteren. Mocht u reeds een picatinny rail of brug op uw pistool hebben, dan kunt u deze red dot er rechtstreeks op plaatsen. Mocht u een dovetail met rear sight hebben, dan kunt u de rear sight van uw pistool vervangen door Rear sight picatinny mount van Sight Mount.

Pistool opties Rear sight picatinny mount

Deze Sight mount rear sight en Picatinny rails voor uw pistool zijn te krijgen voor de volgende pistolen:

 • Pistool Beretta : 92/96FS,D,G, Brigadier, M9, M9a1, Elite, 90-Two, Compact, Centurion
 • Beretta : 92/96a1, Vertec, M9a3
 • De Beretta : PX4
 • Glock : Alle full en mid size modellen met standaard rear sight, G1, G2, G3, G4
 • Springfield : XD, XDM, XD Mod 2. (past niet op 5.25) (past niet op XDS)
 • Smith and Wesson : M & P, Shield, Compact
 • Sig Sauer : 220, 226, 227, 229, 239, 2022, P320, P238, P938
 • 1911 : Met GI style rear sight
 • Walter : PPQ, PPQ Mod 2, PPS Mod 1, P99
 • Walter : PPX, PPS Mod 2, Creed
 • Ruger: American
 • FN : X, S – Deze worden op bestelling gemaakt in de shop

Kenmerken Sight mount Rear sight picatinny

De Red dot Picatinny montage van Sight mount is de meest veelzijdige en gemakkelijkste manier om een red dots als deze op pistolen te monteren. Deze vervangt de rear sight van uw handwapen, maar behoudt de functie als rear ironsight. Bij uitval van uw red dot kunt u de backup rear sight meteen gebruiken.

Sight mount rear sight en Picatinny rail voor uw pistoolMontage van Crossfire 2 red dot via deze Sight mount rear sight en Picatinny rail voor uw pistool

<< Terug naar inhoud

Instellen van red dot

Vervolgens kun je de red dot gaan inschieten. De Crossfire heeft turrets voor hoogte- en breedte-instelling. De kliks zijn zeer duidelijk hoorbaar. Om de Crossfire in te stellen, dien je eerst de beschermkapjes van de turrets te draaien. Vervolgens kun je met een muntje de turrets verstellen. Een andere leuke mogelijkheid is om het kapje te nemen en deze via de bar op de turret te plaatsen. Elke klik verplaatst het inslagpunt 1 Minute of angle. 1 MOA komt ongeveer overeen met 100 yards (91m), een ½ MOA met 50 yards (45,7m), een ¼ MOA met 25 yards (22,8m) etc. Voorbeeld: Op de 50 yards zicht afstand zijn het twaalf klikken van de turret om het kogel-inslagpunt 6 inches te verplaatsen. Je bent nu klaar om je wapen te gaan inschieten. Dit doe je het beste op een doel op korte afstand van 25 tot 30 meter.

Geen extra vergroting mogelijk

Tot slot nog even dit; Deze red dot heeft geen mogelijkheid voor extra vergroting. De VMX-3T Magnifier wordt dan ook niet aanbevolen voor gebruik met deze Crossfire 2 MOA, aangezien het problemen zal opleveren met de parallax. De kleine 2 MOA dot groote is echter fijn genoeg om er ook middellange afstanden met precisie mee te schieten. De dot is, via de grote draaiknop aan de rechterkant, instelbaar in 11 verlichtingsniveaus voor optimaal zicht in elke lichtomstandigheid.

<< Terug naar inhoud

Video Vortex Crossfire 2 red dot

Bron: https://youtu.be/VkqSxcTGSqc

<< Terug naar inhoud

Conclusie

Deze nieuwe, compacte en super lichtgewicht Mini Red Dot Crossfire 2 van Vortex zit vol met mooie features en leent zich voor vele wapens zoals automatische geweren, jachtgeweren, pistolen, revolvers, luchtbuksen en shotguns. Een waardige opvolger van de Sparc 2 en dat voor een prijs die nog lager ligt. Het maakt niet uit je de Crossfire 2 gaat gebruiken voor de jacht, rechtshandhaving, airsoften of tactische doeleinden. Hij zal je altijd ongelooflijk snel op doel krijgen, zowel voor dichtbij als bij doelen op middellange afstanden. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan, dan ben je altijd gedekt door de levenslange garantie van Vortex. Wat mij betreft dus een echte aanrader!

Bestellen

Deze Vortex Crossfire 2 MOA Red Dot Richtkijker is al verkrijgbaar voor € 169 | Bestel Direct >>

Vortex Crossfire 2 MOA Red Dot

<< Terug naar inhoud

Vragen?

Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer artikelen over red dot richtkijkers:

Wat is jouw favoriete Red Dot? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest