Brildragers en zicht door een richtkijker; Waar moet je als brildrager of drager van contactlenzen op letten bij het kopen van een richtkijker, verrekijker of nachtkijker? Welke invloed heeft een bril of contact lenzen op deze kijkers? Zijn er type kijkers die ongeschikt zijn voor je?

Brildragers en zicht door een richtkijker; Waar moet je als brildrager op letten bij het kopen van een richtkijker, verrekijker of nachtkijker?Brildragers en zicht door een richtkijker; Waar moet je als brildrager op letten bij het kopen van een richtkijker, verrekijker of nachtkijker?

Update (16-03-2018)

Intro brildragers en problemen bij optiek

Ik lees er veel over op internet en in richtkijker forums en de meningen en reacties lopen behoorlijk uiteen. Ik krijg de laatste tijd ook vaken de vraag van brildragers welke richtkijker ze het beste kunnen kiezen en welke invloed een bril op een nachtkijker of verrekijker heeft. Om goed onderzoek te doen, ging ik te raden bij mijn opticien in Maasbracht en bij Vortex Optics in Amerika. Wat is er waar en wat is er niet waar over wat je leest op internet? In dit artikel mijn bevindingen en advies aan Brildragers en zicht door een richtkijker en lensdragers die een richtkijker, verrekijker of nachtkijker willen gaan kopen.

Overzicht van dit artikel

 1. Wat zegt de optician over de invloed van een bril of lenzen op nachtkijkers of verrekijkers?
 2. De test bij de opticien voor brildragers met monoculair en verrekijker
 3. Welke invloed heeft een bril op het kijken door een richtkijker?
 4. Heeft het dragen van een bril of contact lenzen invloed op de keuze van een richtkijker?
 5. Zijn er Vortex richtkijkers die zijn niet geschikt voor bijziend, verziend of varifocale brillenglazen?
 6. Zou je het zelfde focus probleem hebben zonder glazen? Is in dit puur een kwestie van het juist instellen van een richtkijker en heeft het niets te maken met de sterkte van brildragers?
 7. Let op met goedkope richtkijkers
 8. Kun je een probleem krijgen bij lange afstandsschieten met een bril?
 9. Voegt een richtkijker zonnekap iets toe voor brildragers?
 10. High end richtkijkers van Vortex
 11. Dioptrie instelling bij nachtrichtkijkers
 12. Conclusie

Wat zegt de optician over de invloed van een bril of lenzen op nachtkijkers of verrekijkers?

Ik heb zelf contactlenzen en heb multifocale lenzen voor zowel dichtbij als veraf samen + 3.50. Ik ga ieder half jaar op controle bij mijn opticien Eyecenter in Maasbracht en dacht: “Daar kunnen ze me vast verder helpen met deze vraag!” Afgelopen week vroeg ik mijn opticien of het dragen van een bril of lenzen van enige invloed is op het kijken door een verrekijker of nachtkijker. Hij was meteen behulpzaam en we gingen het uittesten. Rob, de eigenaar van Eyecenter, had nog een monoculair en een verrekijker in het magazijn liggen en ging die meteen halen. Ook werden er voorzet glazen gehaald van diverse sterktes waaronder +3.00 en -8.00 en +10.00.

Wat zegt de optician over de invloed van een bril of lenzen op nachtkijkers of verrekijkers?Wat zegt de optician over de invloed van een bril of lenzen diverse sterktes op nachtkijkers en verrekijkers?

<< terug naar overzicht

De test bij de opticien voor brildragers met monoculair en verrekijker

Rob gaf al meteen aan dat het niks uitmaakt welke sterkte je hebt in je bril of lenzen. De monoculair en verrekijker werken als een versterker en vergroten alleen maar. We keken met diverse sterktes aan brillenglazen waaronder +3.00, de -8.00 en zelfs een -10.00. Behoorlijk verschillende sterktes en je zou misschien verwachten dat het moeilijk zou worden met een dergelijke grote sterktes. Het bleek echter niet het geval.

Rob had een bril op met een kleine sterkte van +1.00. Ik mijn multifocale contactlenzen van +3.50. We keken beide op allerlei manieren door de beide kijkers en kregen beide kijkers helemaal scherp. Ook met de voorzetglaasjes op sterkte van +3.00 en -8.00 en +10.00 was het geen enkel probleem om de monoculaire kijker en verrekijker volledig scherp te stellen. Dit toont dus aan dat een brildrager of drager van contactlenzen geen enkel problem zal hebben met het kijken door een monoculair of verrekijker.

De test voor brildragers en een monoculair en verrekijker bij de opticien

<< terug naar overzicht

Welke invloed heeft een bril op het kijken door een richtkijker?

Ik vroeg me af of de invloed van een bril op sterkte en het kijken door een richtkijker misschien wel problemen zou kunnen op leveren. Voor deze vraag ging ik te raden bij Vortex Optics in Amerika. Is het anders voor brildragers of contactlens dragers en de keuze van een richtkijker? Ik lees vaak reacties dat schutters problemen hebben met het scherp stellen van een richtkijker als ze brildrager zijn. Vandaar de vraag aan Vortex; Welke invloed hebben Brildragers en zicht door een richtkijker?

Brildragers en zicht door een richtkijker – Vraag 1

Heeft het dragen van een bril of contact lenzen invloed op de keuze van een richtkijker?

Antwoord Vortex: “Nee, dit moet geen invloed hebben op de keuze van je richtkijker. Het is wel zo dat als je normal moeite hebt met het focussen en scherp stellen op fijne items, dan kun je beter kiezen voor een dradenkruis met iets dikkere lijnen en een duidelijker gericht dradenkruis. Zie ook het artikel welk dradenkruis type kies ik.

<< terug naar overzicht

Brildragers en zicht door een richtkijker – Vraag 2

Zijn er Vortex richtkijkers die zijn niet geschikt voor bijziend, verziend of varifocale brillenglazen?

Antwoord Vortex: Nee, ze zullen voor alle drie type brildrager die een richtkijker willen kopen werken.

Waarom zijn er dan toch schutters die problemen hebben met het scherp stellen van het beeld door een richtkijker?

Antwoord Vortex: Dit is volledig afhankelijk van de focus van de richtkijker, en of de schutter een dichtbij focus, verweg focus, of bi-focale lenzen heeft. Vaak lukt het schutters niet, om de focus op het oculair op de juiste manier aan te passen. Ook hebben schutters problemen om de focus op het objectief (AO) of op de side focus aan de zijkant van de richtkijker (parallax focus) goed in te stellen en zullen daarom een onscherp beeld zien. Zie ook het artikel Richtkijker afstellen? Volg deze simpele gids!

<< terug naar overzicht

Brildragers en zicht door een richtkijker – Vraag 3

Zou je het zelfde focus probleem hebben zonder glazen? Is in dit puur een kwestie van het juist instellen van een richtkijker en heeft het niets te maken met de sterkte van brildragers?

Antwoord Vortex: Richtkijkers vergroten alleen het beeld en hebben meestal nog wat ingebouwde vergroting in de kijker. Tevens is enige (zeer weinig) correctie mogelijk in het oculair/dioptrie aanpassing. Dit is meestal van +2 tot -2. Dus als de visie van de schutter binnen die +2 tot -2 parameter kan worden gecorrigeerd, dan zou een richtkijker kunnen fungeren als een corrigerende unit, net zoals glazen of contactlenzen dat doen. Echter als je meer dan +2 tot -2 aan je zicht moet corrigeren, dan heb je voor een scherp zicht ook een bril of lenzen bij nodig.

Het feit dat je geen scherp beeld krijgt door een richtkijker heeft dus niets te maken met de sterkte van je ogen, maar is een kwestie van de richtkijker juist instellen.

<< terug naar overzicht

Let op met goedkope verrekijkers en richtkijkers

Let op want alleen verrekijkers en richtkijkers van goede kwaliteit hebben deze mogelijkheid voor dioptrie aanpassing. Goedkope kijkers hebben dergelijke instelmogelijkheden niet. Ook zal het lastig worden om een helder en scherp beeld te krijgen met een ‘speelgoed-kijkertje’ van enkele tientjes. Het maakt dan ook niks uit of je brildragend bent of perfecte ogen hebt. Als de optiek slecht is, zul je nooit een goed beeld door de richtkijker zien. Dit zelfde geldt uiteraard ook voor verrekijkers en nachtkijkers.

Dioptrieinstelling bij een richtkijkerDioptrie instelling op oculair is ook aan te passen bij een verrekijker.

<< terug naar overzicht

Brildragers en lange afstands richtkijker – Vraag 4

Kun je een probleem krijgen bij lange afstandsschieten met een bril?

Antwoord Vortex: Niet als je genoeg eye relief hebt. Zolang je kiest voor een richtkijker met voldoende eye relief of oogafstand tot het oculair, dan zou je ook geen problemen moeten krijgen met dat de richtkijker te dicht bij je oog komt. Er is geen reden om te denken dat een bril of lenzen je vermogen zou belemmeren om te schieten op lange afstand.

De zonnekap voor richtkijkers – Vraag 5

Voegt een zonnekap iets toe aan het zicht door een richtkijker?

Antwoord: Ja zeker voegt een zonnekap extra zicht toe aan een richtkijker en helpt mensen met slechter zicht beter te zien door de kijker. Een zonnekap kan veel voordelen opleveren nml.:

 • een zonnekap op een richtkijker voorkomt schittering van zonlicht en kunstlicht
 • het helpt oudere ogen, die gevoeliger zijn voor schittering, beter te zien door een richtkijker
 • hij is eenvoudig vast te schroeven op de objectieflens
 • met name geschikt voor gebruik bij grotere vergrotingen
 • de zonnekap is zeer handig op de schietbaan met  plafond verlichting
 • het houdt de lens droog tijdens de jacht met regen
 • tot slot geeft het je 10 tot 15 minuten langer zicht tijdens de schemering

Wil je meer weten over de voordelen van een zonneklep, lees dan dit artikel: Waarom de zonnekap voor een richtkijker gebruiken? 5 Tips!

High end richtkijkers van Vortex

Vortex heeft speciale high end richtkijkers die perfect zijn voor lange afstandschoten. Deze zijn in onze webshop te herkennen aan het paarse Pro-label logo. Deze zijn allemaal voorzien van een long eye relief. Kies je voor een Vortex high end richtkijker, dan kies je voor sublieme kwaliteit en dat voor een zeer lage prijs. Wat ook mooi is bij Vortex is hun levenslange ongelimiteerde VIP-Garantie. Tevens worden deze Vortex high end richtkijkers geleverd met een Gratis zonnekap.

Zowel door verrekijkers als richtkijkers en nachtkijkers is prima te kijken met scherp beeld, ongeacht het type lenzn en de sterkte!

<< terug naar overzicht

Dioptrie instellen bij nachtrichtkijkers

Net als bij richtkijkers kun je ook bij veel nachtrichtkijkers de dioptrie instellen en passend maken voor je ogen. Een voorbeeld hiervan is de Armasight Vampire nachtrichtkijker. Deze nachtkijker heeft een dioptrie instelling +4 tot -4. Heb je een bril of contactlenzen op sterkte die binnen de dioptrie instelling van +4 tot -4.vallen? Dan zou je zonder bril of lenzen door deze nachtrichtkijker kunnen kijken. Valt de sterkte van je ogen buiten dit bereik, dan kun je evengoed, ongeacht je sterkte met bril of lenzen door deze Vampire nachtrichtkijker kijken.

Vampire Nachtrichtkijker oogstuk en dioptrie instellingVampire Nachtrichtkijker oogstuk en dioptrie instelling van +4 tot -4.

<< terug naar overzicht

Conclusie

Brildragers en zicht door een richtkijker, verrekijker of nachtkijker gaan perfect samen. Zowel door verrekijkers als richtkijkers en nachtkijkers is door brildragers prima te kijken met scherp beeld, ongeacht het type lenzen en de sterkte! Een bril of lenzen hoeft dus op geen enkele manier van nadeel te zijn op het zicht door deze kijkers. D.m.v. de dioptrie instelling zou je zelfs zonder bril kunnen kijken. Er hoeft  ook geen enkele belemmering te zijn bij de aankoop van een lange afstand richtkijker. Zorg alleen voor voldoende oogafstand tot het oculair. Kies je een Vortex richtkijker voor lange afstanden, dan kies je automatisch al voor een groot eye relief. Als je met bril niet graag naar een heel fijn dradenkruis in een richtkijker kijkt, moet je daar als brildrager ook niet voor kiezen. Neem dan een dradenkruis wat je licht en past bij je doel. Vraag ons gerust om advies via onderstaande links. We helpen je graag verder!

Graag wil ik opticien Eyecenter in Maasbracht en Vortex Optics in Amerika bedanken voor het verstrekken van deze nuttige informatie. Ik hoop dat alle antwoorden van brildragers en dragers van contact lenzen hiermee beantwoord zijn.

Heb je als Brildragers en zicht door een richtkijker of drager van contact lenzen nog vragen naar aanleiding van dit artikel?

• Vraag online advies Je hebt ook de mogelijkheid om online advies te vragen via ons formulier op deze pagina: https://blog.richtkijkerbestellen.nl/advies-aankoop-nieuwe-richtkijker/

• Chat dan met ons Neem dan gerust contact met ons op via de chat-service rechts onderaan onze webshop richtkijkerbestellen.nl

• Telefonisch contact: Of neem contact met ons op via telefoonnummer: 0031 6 533 535 44

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest