9 Richtkijker vergroting Tips – meest gemaakte fout bij jager en sportschutter. De keuze voor de vergroting van je richtkijker is misschien wel de meest gemaakte fout bij een richtkijker kopen. Dit geldt zowel voor de jager als de sportschutter. “Meer vergroting geeft mij altijd een beter beeld”, wordt vaak gedacht. “Hoe groter de richtkijker lens, hoe meer ik zie”. “Met meer power zie ik meer door een richtkijker”. Klopt dat? Nee! Een goede kwaliteit richtkijker is een goede kwaliteit richtkijker, ongeacht de vergroting!

(Update: 22-07-2019)

Een goede kwaliteit richtkijker is een goede kwaliteit richtkijker, ongeacht de richtkijker vergroting!Een goede kwaliteit richtkijker is een goede kwaliteit richtkijker, ongeacht de richtkijker vergroting!

De keuze in vergroting van een scopes is wellicht de meest gemaakte fout bij de aankoop van een richtkijker. Wat je je moet afvragen is; waarvoor ga ik de richtkijker gebruiken. Op welk doel ga ik de richtkijker gebruiken. Op welke afstand schiet ik en onder welke lichtomstandigheden. Dat zijn de belangrijkste vragen voor de juiste keuze in de vergroting. Ik ga het in dit artikel uitleggen aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

Overzicht artikel

9 Richtkijker vergroting Tips - meest gemaakte fout bij jager en sportschutter

Een te grote richtkijker vergroting kan leiden tot:

 • minder zicht
 • slechte lichtopbrengst
 • meer trillen
 • veel missers
 • gevaar voor andere jagers
 • meer gewicht
 • hogere prijs

Bovengenoemde punten zijn neem ik aan niet wat je voor ogen had toen je een grotere vergroting voor je richtkijker wou kiezen. Dat zijn wel de belangrijkste nadelen van een te grote vergroting. Allereerst de belangrijke reden waarom ik dit artikel schrijf.

<< Terug naar overzicht

Richtkijker vergroting meest gemaakte fout

Via richtkijkerbestellen.nl heb je de mogelijkheid om te chatten en vragen te stellen voor de aankoop van je nieuwe richtkijker. Ik krijg veel vragen binnen via deze chat en adviseer mijn klanten graag over de juiste keuze in richtkijkers en nachtkijkers. Meestal heeft de klant al een model in gedachten en vraagt of deze op voorraad is. Of hij geschikt is als richtkijker en of er wellicht nog alternatieven zijn. Wat me opvalt is dat de keuze in richtkijker vergroting vaak de verkeerde is. Er wordt altijd een te grote vergroting genomen voor het doel waar de richtkijker voor gebruikt wordt. Daarnaast dan ook een te grote lens. Niet vreemd, want het is logisch om te denken: “Ik neem maar liever wat meer vergroting”, “meer power op een richtkijker is beter”. Maar dat klopt dus niet!

Vraag advies op maat

Bij richtkijkerbestellen.nl heb je tevens de mogelijkheid om een advies aan te vragen via het online formulier: Advies aankoop nieuwe richtkijker https://blog.richtkijkerbestellen.nl/advies-aankoop-nieuwe-richtkijker/ Hierin adviseer ik mijn klanten over welke richtkijker het meest geschikt is voor hun doel.

De vragen zijn helemaal gericht op de klant en zijn of haar doel, om zo de juiste keuze te maken bij de aankoop van een nieuwe richtkijker. In het formulier vraag ik de klant ook naar de gewenste richtkijker vergroting. Ook hier wordt veelal de verkeerde vergroting opgegeven die niet past bij het doel van de klant. Opmerkelijk dacht ik. Vandaar ook dit blog. Een verkeerde vergroting of lenskeuze bij een richtkijker leidt namelijk tot een teleurgestelde klant die de verkeerde richtkijker koopt voor zijn of haar doel. Met een verkeerde vergroting kun je niet goed richten en schieten, niet goed scherpstellen en mis je dus het doel. Dat is toch niet wat je wil bereiken?

<< Terug naar overzicht

Foute keuze in vergroting jacht geweer drijfjacht

Als allereerste voorbeeld noem ik graag de vergroting van een richtkijker voor een jacht geweer. Vaak wordt er gevraagd om een 3-9x40mm richtkijker, Toch wel de meest populaire variant van de richtkijker of zelfs een 6-24x50mm richtkijker. Het doel van een jacht richtkijker is veelal schieten op wild op korte afstanden van 100 tot maximaal 200 meter. De discipline die ik in dit voorbeeld via het online richtkijker advies formulier heb binnen gekregen was de drijfjacht. Zou je voor een jacht geweer dan een 6-24×50 mm richtkijker moeten nemen? Nee! Ik leg uit waarom niet;

Wat is de beste vergroting voor de jager?

De juiste keuze voor de scope vergroting op jacht geweer is veel kleiner dan boven genoemde voorbeelden. Voor de drijfjacht is het van belang dat de richtkijker licht en compact is. Er moet snel geschoten worden. Tevens wordt bij de drijfjacht, maar ook bij andere jacht disciplines vaan geschoten onder slechte lichtcondities. De jacht vindt vaak plaats tijdens ’s morgens vroeg of tijdens de schemering. Een te grote vergroting en te grote lens helpt je niet bij het richten en schieten onder deze jacht omstandigheden. Verderop in dit artikel laat ik voorbeelden van richtkijkers zien die wel geschikt zijn voor de drijfjacht.

<< Terug naar overzicht

Wat is de beste vergroting voor de sportschutter?

Het zelfde geldt overigens ook voor de sportschutter die schiet op de schietbaan of in de tuin. De lichtomstandigheden op een schietbaan zijn niet altijd optimaal, vooral niet als er geschoten wordt bij kunstlicht of op slecht verlichte kaarten. Dit probleem krijg ik vaak te horen via de chat. Ook onder die omstandigheden is het belangrijk om de juiste vergroting te nemen en dat is, bijvoorbeeld bij een 50 of 100 meter baan niet de 6-24×50 mm richtkijker.

Bekijk hier tips voor de beste keuze in 100 meter baan richtkijkers: 25 Richtkijker 100 meter baan Tips – Schietsport tot 100m

<< Terug naar overzicht

9 Richtkijker vergroting Tips

9 Richtkijker vergroting Tips

Onderstaand 9 redenen waarom je beter niet een te grote vergroting moet kopen en waarom dat belangrijk voor je is.

Tip 1) Teveel vergroting is niet nodig

Je hebt een grote vergroting niet nodig. Vandaar dat je bij een richtkijker vergroting voor een jacht geweer voor drijfjacht nooit meer neemt dan een maximale vergroting van 4x. Kies daarom voor een variabele richtkijker vergroting van 1-4x. Een 1-6x richtkijker vergroting voor een jacht geweer behoort hier ook tot de mogelijkheden. Met de variabele vergroting kun je dan eenvoudig kiezen voor een kleine vergroting op korte afstanden. Tevens heb je toch wat mogelijkheden om te vergroten, mocht je op langere afstanden willen schieten. Voor de objectief lens neem je bij voorkeur een 24mm lens. Deze is licht van gewicht met een grote lichtopbrengst en ruim gezichtsveld.

Tip 2) Grote variabele vergrotingen voegen gewicht toe aan je richtkijker

Hoe meer vergroting, hoe groter de lens, des te zwaarder je richtkijker zal zijn. In veel gevallen, met name bij de drijfjacht, wil je dat je richtkijker zo licht en compact mogelijk is. Kies je een kleine vergroting, dan zal het gewicht van de richtkijker ook een stuk lager liggen. Dat hoef je dan ook niet mee te slepen, als het niet nodig is.

Tip 3) Te veel vergroting vermindert het gezichtsveld

Een derde minpunt van een te grote vergroting is, dat je gezichtsveld drastisch afneemt, naar mate de vergroting op je richtkijker toeneemt. Ja, je zal het wild beter kunnen zien, maar het beperkt je in hetgeen je ziet door de kijker. In het Engels wordt dit het ’field of view’ genoemd.

Tip 4) Richtkijker vergroting van 20x kan gevaar op leveren voor andere jagers

Een beperkt zichtveld kan ook gevaarlijk zijn voor andere jagers. Als je met een 20x in zoomt op 300 meter, zie je niet als andere jagers je schootsveld binnen komen.

Tip 5) Hoge richtkijker vergroting vermindert de lichtopbrengst

Te veel power op een richtkijker zal de hoeveelheid licht verminderen die via de richtkijker binnen komt. Wanneer je de vergroting verhoogt, verminder je de exit pupil diameter. Dit beïnvloedt de hoeveelheid effectieve lichttransmissie die de richtkijker naar de schutter stuurt. Tijdens de jacht is het, met name tijdens zonsopkomst en de schemering, belangrijk dat de lichtopbrengst van je richtkijker optimal is. Bij weinig licht heb je een bepaalde hoeveelheid effectieve lichttransmissie nodig om nog iets te kunnen zien. Als je een 1500 meter schot plaatst of zelfs verder, zul je een grotere optiek nodig hebben. Echter zeer weinig schutters hebben de vaardigheid en weten hoe dat te doen.

Tip 6) Hoge vergroting kan leiden tot missers

Een hoge vergroting zal ook leiden tot meer trillen, wanneer deze gericht is op een doel. Het hoge niveau van vergroting maken zelfs kleine bewegingen in het dradenkruis drastisch off-target. Dit betekent dat alles wat je doet, inclusief je hartslag, je schot kan beïnvloeden. Dit kan dus leiden tot missers. Daarnaast vermindert een hogere richtkijker vergroting de optische helderheid van een doel. Dan kan een lange afstandsschot op een onscherp beeld wel eens gevaarlijk worden.

Tip 7) Een 24x richtkijker vergroting kan niet meer uit de hand geschoten worden

Met een 24x vergroting op een richtkijker kun je prima schieten op 200 meter vanaf een tripod of zandzak, maar is waardeloos voor het schieten uit de hand. Draai je de richtkijker vergroting echter terug naar 6x of 4x, dan kan je redelijk nauwkeurig uit de hand schieten op korte afstanden en bewegende doelen. Bij weinig licht maximaliseert het ook de exit pupil van de richtkijker, wat meer licht brengt naar het oog.

Tip 8) Meer vergroting verhoogt de prijs

Als een na laatste punt en zeker niet onbelangrijkste reden noem ik graag de prijs. Meer vergroting zal de prijs van je richtkijker vergroten. Als je een hoge richtkijker vergroting niet nodig hebt, is het zonde om dan je geld daaraan uit te geven. Je kunt namelijk dat geld beter sparen voor betere kwaliteit lenzen. Dat levert je een veel beter en scherper beeld op door je richtkijker.

Tip 9) Neem betere lens kwaliteit i.p.v. grote vergroting

Dat brengt me bij het laatste en in mijn ogen belangrijkste punt. In mijn ogen kun je beter een richtkijker kopen met een super lens kwaliteit en lage vergroting, dan een slecht merk en lens met hoge variabele vergroting. De kwaliteit van de lenzen en het objectief is namelijk het allerbelangrijkste aan een richtkijker en bepaald of jij wel of niet je doel nauwkeurig kan raken. Kies dus minimaal altijd voor full multicoated lenzen. Dan zal je zeker niet teleurgesteld raken in je nieuwe aankoop en er nog veel plezier aan kunnen beleven.

<< Terug naar overzicht

Samenvatting: 9 Richtkijker vergroting Tips

 • neem geen grotere richtkijker dan nodig is
 • grotere vergrotingen leiden tot meer gewicht van je richtkijker
 • bij een grote richtkijker vergroting vermindert je gezichtsveld
 • te grote richtkijker vergroting kan gevaar op leveren voor andere jagers
 • het vermindert de lichtopbrengst vooral bij slechte lichtomstandigheden
 • een vergroting van meer dan 10x kan niet meer uit de hand geschoten worden
 • veel richtkijker vergroting zorgt voor meer trillen en dus tot missers
 • meer vergroting verhoogt de prijs. Betaal niet meer dan nodig is
 • neem liever een betere lens kwaliteit dan een grotere richtkijker vergroting

<< Terug naar overzicht

Beste vergroting voor jacht geweer tijdens de drijfjacht

De conclusie is dat er veel te vaak gekozen wordt voor een te grote vergroting voor een jacht geweer of voor een richtkijker voor de schietbaan. Het is belangrijk om te kijken naar het doel waarvoor je de richtkijker gaat gebruiken en onder welke omstandigheden. In het geval van de drijfjacht kies je zeker niet voor een 3-9x40mm of 6-24x50mm richtkijker.

Over de beste richtkijker vergroting voor de drijfjacht heb ik dit uitgebreid blog geschreven: https://blog.richtkijkerbestellen.nl/8-richtkijkers-voor-drijfjacht-varkensjacht/ In het kort samengevat zijn de beste parameters voor een richtkijker vergroting voor drijfjacht:

Welke richtkijker is geschikt voor drijfjacht?

<< Terug naar overzicht

Juiste keuze in vergroting jacht geweer drijfjacht

Naar aanleiding van de advies aanvraag heb ik de klant een mooi advies gegeven voor de beste vergrotingvoor een jacht geweer op drijfjacht. Hier de lichte en compacte richtkijkers die geschikt zijn voor drijfjacht nog eens overzichtelijk op een rij:

Richtkijker voor drukjacht en drijfjacht; Vortex Strike Eagle 1-6x24 review

Bekijk de video van deze lichte drijfjacht richtkijker Vortex Strike Eagle 1-6×24:

<< Terug naar overzicht

Wanneer kies ik wel voor een grote vergroting?

Uit bovenstaande zou je misschien denken dat je nooit een grote vergroting nodig hebt. Dat is echter niet waar. Er zijn wel degelijk omstandigheden waaronder je wel een grote vergroting nodig hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lange afstands schutter. Zonder een grote vergroting zouden lange afstandsschoten niet mogelijk zijn. Hier gaat het dan meestal om precisie schoten die je niet vanuit de hand zult nemen. Een tweede schietsportdiscipline, waarbij een hogere vergroting wenselijk is, is benchrest schieten. Hier word het wapen ondersteund en moet er heel nauwkeurig op zeer kleine kaarten geschoten worden. Ook hiervoor is een grotere vergroting wenselijk. Er wordt dan ook meestal voor een minimale vergroting van 32x tot 40x gekozen. Je kiest de vergroting aan de hand van de afstand waarop je schiet.

<< Terug naar overzicht

Conclusie

Er is niet perse iets mis met een richtkijker met grote vergroting, echter deze optiek is bedoelt voor een bepaald type schutter, bijvoorbeeld de afstands schutter of voor benchrest schieten. Het is belangrijk om te begrijpen dat, er niets mis is met een 1-4x, 2-7x of 3-9x richtkijker. Het feit is dat de meeste jagers en sportschutters er juist baat bij zullen hebben. De helderheid is beter, het gezichtsveld is groter, de lichttransmissie is hoger en ze zijn veel lichter en meer betaalbaar. Een goede kwaliteit richtkijker is een goede kwaliteit richtkijker, ongeacht de vergroting!

Conclusie Richtkijker vergroting; Jager en sportschutter; Kies juiste richtkijker vergrotingConclusie Richtkijker vergroting: Dus Jager en sportschutter; Kies de juiste richtkijker vergroting!

<< Terug naar overzicht

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige richtkijker informatie heb gegeven.

Succes!

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel over richtkijker vergroting?

• Vraag online advies
Je hebt ook de mogelijkheid om online advies te vragen via ons formulier op deze pagina: https://blog.richtkijkerbestellen.nl/advies-aankoop-nieuwe-richtkijker/

• Chat dan met ons
Neem dan gerust contact met ons op via de chat-service rechts onderaan onze webshop richtkijkerbestellen.nl

• Telefonisch contact:
Of neem contact met ons op via telefoonnummer: 0031 6 533 535 44

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest