8 Richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht; zo licht en compact mogelijk! Welke richtkijker neem je het beste? De belangrijkste factoren zijn: Bij de keuze van een richtkijkers voor drijfjacht zijn er enkele belangrijke factoren namelijk het gewicht van de richtkijker. Deze moet zo licht en compact mogelijk zijn. Als jager tijdens de drijfjacht wil je snel kunnen aanleggen en het doel snel kunnen volgen met het geweer. Daarnaast speelt ook de vergroting van de richtkijker een rol. De ideale richtkijkers voor drijfjacht zijn daarom de 1-4×24 mm richtkijkers. Deze hebben een vergroting van 1 tot 4 en een 24 mm lens of oculair. Of de 1-6×24 mm richtkijker “Vortex Strike Eagle”, zou ook perfect zijn.

Update: 08-08-2019

Welke richtkijker is geschikt voor drijfjacht?

Onderaan dit artikel vind je alle geschikte richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht overzichtelijk op een rij, maar eerst ga ik in op de belangrijkste eigenschappen die een richtkijker voor de drijfjacht of varkensjacht moet hebben. Om zo een goede keuze te kunnen maken, afhankelijk van je budget en wensen. De prijzen voor richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht, die ik in dit artikel vergelijk, variëren tussen de € 175,- en € 750,-. Tot slot noem ik nog een Vortex high end jachtrichtkijker die net onder € 1600,- zit.

Vergroting en lens zo licht en compact mogelijk

Drijfjacht wordt veelal bij daglicht gedaan en dan is een grote lens of objectief niet nodig. Hoe groter de lens, des te meer gewicht je moet mee slepen en dat is niet wenselijk. Een 24 mm lens is prima geschikt voor drijfjacht en zo heb je meer bewegingsvrijheid tijdens de jacht. Een ander belangrijk aspect van een richtkijker geschikt voor drijfjacht, is de geringe vergroting. Hoe kleiner de vergroting is, des te korter de richtkijker gemaakt kan worden en dat brengt weer minder gewicht met zich mee.

Richtkijkers voor drijfjacht met vergroting van 1-4x, 1-6x of 1-8x

Neem je een richtkijker met 30mm buis en een vergroting van 1-4x, 1-6x of 1-8x, dan heb je toch wat mogelijkheden om te vergroten, mocht je op langere afstanden willen schieten. Deze richtkijkers zijn voorzien van een dradenkruis, dat het doel niet al te veel zal overlappen, afhankelijk van het dradenkruis dat je kiest. Hieronder kun je de verschillende dradenkruizen bekijken. De meeste richtkijkers voor drijfjacht hebben ook een verlicht dradenkruis.

Welke richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht kies ik?

8 Richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht; zo licht en compact mogelijk. Bij de keuze voor een richtkijker voor drijfjacht kun je bijvoorbeeld kiezen uit een Konus richtkijker of diverse Vortex richtkijkers. Er zijn uiteraard ook andere merken richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht, maar ik ga in dit artikel alleen in op de 2 merken richtkijkers van Konus en Vortex. Een opvallend verschil tussen beide merken is dat de Konus richtkijkers een garantie hebben van 2 jaar, daar waar Vortex richtkijkers een levenslange garantie hebben. Beide merken zijn echter geschikt voor de drijfjacht. Tevens kun je je keuze laten afhangen van het type dradenkruis dat voor jou het handigste is. Onderstaande types hebben allemaal verschillende dradenkruizen nml.: 30/30 gegraveerd verlichte dot, V-Plex, V-Brite, AR-BDC of VMR-2 Dradenkruis. We gaan de verschillen per richtkijker bekijken.

Verschillende type dradenkruizen voor Drijfjacht

8 Richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht!

1a. Konus richtkijker voor drijfjacht 1-4 x 24

Konus heeft 1 geschikte richtkijker voor de drijfjacht. De Konuspro-M30 1-4×24 Met Verlicht Dradenkruis is een mooie richtkijker en heeft een verlicht dradenkruis. Deze Konus richtkijker heeft fully multi-coated lenzen. Geschikt tot kaliber .375 H&H en Blanca luchtbuksen. De prijs kwaliteitverhouding is zeer goed en zo heb je voor weinig geld een richtkijker die geschikt is voor de drijfjacht met verlicht dradenkruis.

Konuspro-M30 1-4x24 Met Verlicht Dradenkruis voor drijfjachtKonuspro M30 1-4×24 Met Verlicht Dradenkruis

1b. Konus richtkijker voor drijfjacht 1-6 x 24

Geheel nieuw in 2018 is de Konus Richtkijker Konuspro M30 1-6×24 Met Verlicht Center Dot Dradenkruis. Deze heeft een iets groter bereik in vergroting van 1-6x. Deze M30 1-6×24 Richtkijker is voorzien van een gegraveerd en verlicht cirkel dot dradenkruis. Hiermee volg je eenvoudig snelle doelen die zich op een korte afstand bevinden. De cirkel kan worden verlicht in rood of blauw en biedt vijf niveaus van helderheid. Zo kan de intensiteit van de verlichting kan omhoog of omlaag worden aangepast voor alle lichtomstandigheden.

Konuspro M30 1-6x24 Met Verlicht Center Dot DradenkruisKonuspro M30 1-6×24 Met Verlicht Center Dot Dradenkruis

2. Vortex richtkijkers voor drijfjacht; de verschillen

Bij Vortex zijn er diverse type richtkijkers voor drijfjacht namelijk de Vortex Strike Eagle 1-6×24, Vortex Crossfire II 1-4×24 AR Richtkijker. Tevens zijn er de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP richtkijkers in 2 verschillende uitvoeringen. Het verschil in bovengenoemde richtkijkers zit hem in de kwaliteit van de lenzen en de verschillende dradenkruizen. De Crossfire II richtkijkers hebben fully multi-coated lenzen en een lichtopbrengst van 92%. De Viper PST Gen II richtkijkers hebben XR full multi coating lenzen en daarmee een grotere lichttransmissie van 95%. Daarmee hebben deze Viper richtkijkers een iets helderder en scherper beeld dan de Crossfire richtkijkers. Deze PST richtkijkers zijn dan ook ook duurder dan de Crossfire richtkijkers. De Crossfire II 1-4×24 AR heeft een V-Brite dradenkruis.

2a. Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP Richtkijkers

Verder hebben de Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP Richtkijkers enkele extra opties zoals ArmorTek coating wat de lens beschermt tegen krassen en vuil en Customizable Rotation Stop (CRS) voorkomt het verder draaien van de turrets dan één rotatie onder de “nul”. Op die manier verliest je de “nul” niet bij grote correcties. De PST Gen II richtkijkers hebben een VMR-2 Dradenkruis. De Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP Richtkijkers zijn verkrijgbaar in de 2 types: MOA Low Capped Turrets, en MRAD Low Capped Turrets.

Wil je meer weten over het verschil tussen MOA en MRAD? Lees dan dit artikel: Wat is het verschil tussen MOA en MRAD?

Vortex Viper PST Gen II 1-6x24 SFP Richtkijker voor drijfjacht

Bekijk hier de video van Vortex Viper PST Gen II richtkijkers:

2b. Vortex Strike Eagle 1-6x Richtkijkers

De Vortex Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker, AR-BDC Dradenkruis (MOA) is uniek in zijn soort heeft een vergroting van 1-6 en met een speciaal AR-BDC Dradenkruis. Het dradenkruis is verlicht en glas geetst, beschermd tussen twee lagen glas voor optimale duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dit Dradenkruis kan in 11 stappen verlicht worden en heeft meerdere referentiepunten om gemakkelijk hoogte- en windcorrecties te maken. Het verlichte AR-BDC dradenkruis stelt je in staat om de richtkijker snel aan te passen op wisselende licht-condities. Met deze verlichting kun je dus ook precies en accuraat schieten in situaties met weinig licht, bijvoorbeeld tijdens de drijfjacht in de schemering.

Vortex Strike Eagle 1-6x24 Richtkijker

Bekijk hier de video van de Vortex Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker, AR-BDC Dradenkruis (MOA):

2c. Vortex Strike Eagle 1-8x Richtkijkers

In 2017 heeft Vortex een nieuwe versie uitgebracht naast de bestaande 1-6×24 namelijk de Vortex Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker met AR-BDC2 Dradenkruis in MOA. Zoekt je een richtkijker waarbij snelheid op kortere afstanden van groot belang is, maar ook langere afstanden gehaald kunnen worden? dan is deze Vortex Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker ook een perfecte keuze. Het glas geëtst, verlicht en instelbaar AR-BDC2 dradenkruis kan ook gebruikte worden voor compensatie van kogeldaling en afstandbepaling of ranging.

Bekijk hier de video van de Vortex Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker met AR-BDC2 Dradenkruis:

2d. Vortex Crossfire II drijfjacht richtkijker

Wil je een goedkope betrouwbare richtkijker, met long eye relief, fast-focus oogstuk, fully multi-coated lenzen, resettable MOA turrets en 24 mm lens dan is de Vortex Crossfire II 1-4×24 AR Richtkijker, V-Brite (MOA) een geschikte optie. Deze heeft een eenvoudig V-Brite dradenkruis met rode dot in het midden. Een zeer geschikte drijfjacht richtkijker.

Vortex Crossfire II 1-4x24 AR Richtkijker met V-Brite Dradenkruis

Bekijk hier de video van de typische kenmerken van Vortex Crossfire II Richtkijkers:

Buisdikte en wel of geen verlicht dradenkruis

Verder zit er geen veschil in de buisdikte. Alle genoemde richtkijkers hebben een buisdikte van 30 mm. Wellicht handig om te weten als je reeds een montage hebt en de richtkijker snel wil kunnen wisselen op de montageringen. Alle bovengenoemde richtkijkers hebben een verlicht dradenkruis of verlichte center dot. Deze kan in helderheid worden aangepast of uit gezet worden.

Red dot richtkijker geschikt voor drijfjacht

Een andere mogelijkheid is om een red dot richtkijker of aimpoint te nemen voor de drijfjacht. Voordeel van deze red dots is dat ze vaak erg licht en compact zijn, want een must is voor de drijfjacht. Deze red dot richtkijkers zijn eenvoudig met 2 ogen open te bedienen en hebben een groot gezichtsveld. Je houdt zo goed overzicht wat er allemaal om het doel heen gebeurt. Hiermee kan je eenvoudig een grotere groep volgen en er een dier uit isoleren waarop je wilt richten en schieten. Een nadeel van een red dot richtkijker voor drijfjacht kan zijn de grote red dot die het doel kan bedekken, waardoor je niet exact op een punt kunt richt. Het is echter de vraag of dat heel erg belangrijk is bij het schieten op roodwild en zwartwild. Die keuze is uiteraard helemaal aan jou. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Voorbeelden van drijfjacht red dots

Enkele voorbeelden van geschikte red dot sights voor de drijfjacht zijn:

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment red dot richtkijkers: https://www.richtkijkerbestellen.nl/red-dot-richtkijkers-geweer-pistool-wapen-shotgun-jachtgeweer

Keuze Red dot Richtkijker of buis Richtkijkers voor drijfjacht?

In de keuze tussen Red dot Richtkijker of buis Richtkijkers voor drijfjacht kun je het beste kijken waar je de drijfjacht het meeste bedrijft. Schiet je meer in dichte bossen met dichte begroeing en minder zicht, dan is de keuze voor een red dot wellicht meer geschikt. Bedrijf je de jacht meer in open bossen, waar ook op langere afstanden geschoten moet worden, dan zou ik eerder voor een richtkijker met wat vergroting kiezen, zodat je ook de mogelijkheid hebt om op langere afstanden goed kunt richten.

Richtkijker met red dot voor de drijfjacht

Het is ook mogelijk om beide tegelijk op je wapen te monteren. De richtkijker wordt dan normaal op de rail geplaatst en de red dot richtkijker onder een hoek van 45 graden ernaast. Zo heb je het beste van beide werelden en gebruik je de dot voor heel dichtbij en de richtkijker voor verder weg. De red dot sight kan d.m.v. deze Vortex Razor Red Dot RT45 Offset Mount gemonteerd worden op een weaver of picatinny rail.

Richtkijker met red dot onder een hoek van 45° ernaast voor de drijfjachtRichtkijker met red dot onder een hoek van 45° ernaast voor de drijfjacht

Vortex Venom red dot naast richtkijker

Een red dot die zich uitstekend leent om naast een richtkijker te plaatsen is de Vortex Venom red dot of Vortex Razor red dot sight. Beide zijn in 3 MOA en 6 MOA dot grootte verkrijgbaar. De 3 MOA dot zal het doel echter niet zo snel bedekken als de 6 MOA dot. In bovenstaande foto s de Razor red dot afgebeeld onder een hoek van 45° naast de richtkijker.

Richtkijker voor varkensjacht

Tot slot; Zoek je een richtkijker die geschikt voor varkensjacht, dan is deze richtkijker daar uitermate geschikt voor, nml.: Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA). Een richtkijker van Vortex die uitblinkt tijdens de meeste slechte lichtcondities. De full multi-coated lenzen verbeteren de lichttransmissie voor maximaal licht en heldere beelden. Verder is de Crossfire II Hog Hunter uitgerust met een Second Focal Plane Dradenkruis. Dit houdt in dat het dradenkruis altijd dezelfde grootte behoud, welke vergroting je ook gebruikt. Tot slot heeft de Crossfire II een V-Brite dradenkruis met verlichte dot welke zijn prestaties tijdens slechte lichtcondities nog beter maken. Door zijn zeer specifieke eigenschappen is deze richtkijker uitermate geschikt voor de varkensjacht tijdens de schemering, vandaar ook zijn naam de “Hog Hunter”.

Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12x56 Richtkijker, V-Brite (MOA)

Bekijk hier de video van de Vortex Crossfire II Hog Hunter 3-12×56 Richtkijker, V-Brite (MOA):

8 Richtkijkers voor drijfjacht overzicht

Hier volgen de 8 lichte en compacte richtkijkers die geschikt zijn voor drijfjacht en varkensjacht nog eens overzichtelijk op een rij:

Een uitgebreid artikel over vergrotingstips en de meest gemaakte fouten hierin kun je hier lezen: 9 Richtkijker vergroting Tips – meest gemaakte fout bij jager en sportschutter

Vortex Razor HD geschikt voor jacht en drijfjacht

Niet genoemd in dit artikel, maar wel ook zeer geschikt voor de jacht en dijfjacht is de Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24-E Richtkijker. Deze zit in de prijsklasse net onder € 1.600,- Binnenkort volgt een complete review over deze Razor HD Gen II-E 1-6×24. Hieronder in het kort de belangrijkste eigenschappen.

Deze Vortex Razor HD Gen II-E drijfjacht richtkijkers zijn onlangs verbeterd en hun gewicht is nu 100 gram minder dan de oude versie. Dit kan een groot voordeel zijn tijdens de drijfjacht, waar het gewicht van een richtkijker belangrijk is.

Bekijk hier de video van de vernieuwde Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijkers:

Kenmerken van Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijkers

De Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker heeft een 30 mm buis is gemaakt uit één deel. Premium HD (High Density) Lenzen met XRPlus full multi coatings wat resulteert in de meeste ultieme heldere beelden en kleurechtheid. Dankzij de extreem sterke ArmorTek coating worden de externe lenzen beschermt tegen krassen, olie en vuil. Tot slot is de richtkijker gevuld met Argon gas wat hem 100% waterdicht, stofdicht en nevelvrij maakt. Heel geschikt voor schieten op verschillende afstanden. Uit test is gebleken dat de Razor HD Gen II 1-6×24 Richtkijker zelfs sneller is dan een red dot richtkijker!

Vortex Razor HD Gen II 1-6x24 Richtkijker, VMR-2 Dradenkruis

LET OP: Niet alle richtkijkers voor drijfjacht en varkensjacht die hierboven genoemd worden zijn op voorraad (De meeste echter wel). Neem gerust even vooraf contact met mij op om te kijken of de richtkijker die jij zoekt op voorraad is of wellicht op korte termijn geleverd kan worden. Enkele zijn alleen op bestelling leverbaar. Dit wordt dan aangegeven in de webshop onderaan de omschrijving van de richtkijker. Contact kan via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Ik hoop dat je hiermee de juiste keuze kunt maken voor een geschikte richtkijker voor drijfjacht en wens je verder veel plezier tijdens de jacht.

Welke ervaring heb jij met richtkijkers voor drijfjacht? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest