Jacht richtkijker Tips van Vortex – Review overzicht 8 beste series – Review en overzicht van 37 speciale richtkijkers voor jagers en hog hunters, varmint hunters, onderverdeeld in de 8 beste series met videos. Dit is niet zomaar een opsomming van 37 jacht richtkijkers, maar een selectie van de beste richtkijkers voor de jager. Deze zijn onderverdeeld in de 8 beste series, die er te verkrijgen zijn bij Vortex. Wat zijn de typische kenmerken van een bepaalde serie. Tevens vertel ik wat de voor- en nadelen zijn van de series, de kosten en hoe je zo de beste keuze kunt maken voor je jacht richtkijker.

(Laatste Update met nieuwste modellen: 31-07-2019)

37 jacht richtkijkers in 8 beste series – Review update 2019

Jacht richtkijker Tips van Vortex, waarom Vortex?

Vortex heeft aardig wat stof doen opwaaien in de tactical en lange afstands-community. De Vortex productlijn bestaat momenteel uit richtkijkers, red dot richtkijkers, spotting scopes, binoculairs, monoculairs, en een statieflijn. De meeste commotie was echter omtrent hun high end richtkijkers, waarin de nieuwste optics technologie plus enkele innovatieve functies, zoals de belangrijkste het maken van een buis 35 mm voor maximale gezichtsveld. 

Vortex biedt momenteel 8 serie’s m.b.t. jacht richtkijkers met prijzen variërend van rond €180 tot €2000. Vortex is dan misschien nog niet de grootste, maar kijkend naar de catalogi van grote retailers van outdoor artikelen en optica, onthult dat dit merk snel aan populariteit wint en de aandacht heeft van de belangrijkste retailers. En dat niet is niet voor niets;

Jacht richtkijker Tips van Vortex

In dit artikel laat ik de 8 Beste jacht richtkijker series van Vortex zien met video’s en afbeeldingen. Dit zijn de series Vortex Razor HD Gen II, Vortex Razor HD LH, Vortex Viper HS LR, Vortex Viper HS, Vortex Viper, Vortex Diamondback HP, Vortex Diamondback, en tot slot de Vortex Crossfire II richtkijker. Wat zijn de typische kenmerken van deze series jacht richtkijkers en welke modellen binnen deze series zijn speciaal geschikt voor de jacht. In onderstaand overzicht vindt je 37 jacht richtkijkers in diverse uitvoeringen, vergrotingen en lens-groottes. Tevens de typische kenmerken van deze series en waarom ze geschikt zijn voor de jacht. Maar eerst wil ik graag vertellen waarom je wellicht zou kunnen kiezen voor het merk Vortex.

Waarom zou ik kiezen voor jacht richtkijkers van Vortex?

Vortex VIP Garantie#1 VIP Warranty – levenslange garantie uitstekende klantenservice

Een van de meest in het oog spingende voordelen is de levenslange garantie op Vortex richtkijkers, de VIP Warranty. Deze is leidend in de optiek markt. Sommigen bedrijven beweren de hoogste kwaliteit optische producten op de markt te bieden en velen maken nogal overtuigende beweringen over prestaties, maar hoeveel van hen ondersteunen dat met een ongelimiteerde VIP garantie en een uitstekende klantenservice? Slechts een namelijk Vortex!

#2 Perfecte prijs-kwaliteit verhouding

Of het nu een high-end richtkijker is met alle toeters en bellen, of een meer budgetvriendelijke jacht richtkijker. Vortex zal altijd de beste kwaliteit en meest innovatieve product tegen een bepaalde prijs op de markt brengen. Ze verleggen constant hun grenzen van wat ze kunnen brengen. Dat is Vortex. Vergelijk onderstaande producten maar eens met de grote merken zoals Zeiss, Leopold Bushnell etc. Dan zul je snel tot de conclusie komen dat de Vortex-richtkijkers hun favoriete plaats in de markt hebben verdient. Van een keuze uit onderstaande richtkijkers zul je als jager zeker geen spijt krijgen.

#3 Nieuwste innovaties en perfecte optische kwaliteit

Innovaties als gasgevulde richtkijkers, eerste fully sealed zero stop op een richtkijker en o-ring seals zijn leidend in deze markt. Deze zorgen ervoor dat je richtkijker het helderste en meest scherp beeld geeft en tevens perfect presteren in alle omstandigheden.

 • Optische kwaliteit: Vortex gebruikt dicht optisch glas dat nauwgezet wordt ontworpen, vormgegeven en gepolijst om gebreken te elimineren. De geavanceerde optische ontwerpen en glas resulteren in een helderder, scherper en kleurrijker beeld.
 • Superieure fabricage: Je kunt meer betalen voor optiek met hoogwaardige materialen, verfijnde ontwerpen en strikte toleranties, maar het resultaat is grotere betrouwbaarheid in het veld.
 • Aandacht voor Detail: De normen bij Vortex zijn veeleisend. Vortex ingenieurs besteden duizenden uren aan het ontwerpen van elk onderdeel, testen van elke component en aan het onderzoeken van elk detail. Als Vortex het product niet geweldig vindt, dan weten ze dat jij het ook niet wil.

Redenen genoeg dus om voor een Vortex jacht richtkijker te kiezen!

37 jacht richtkijkers van Vortex – Review

37 jacht richtkijker Tips van Vortex – Review

Hier een overzicht van 37 jacht richtkijkers van Vortex die speciaal ontwikkeld zijn voor de jager en jacht op klein wild, grootwild , big game en voor disciplines als drijfjacht, drukjacht en varkensjacht, onderverdeeld in de 8 beste series: Vortex Razor HD Gen II, Razor HD LH (zolang de voorraad strekt), Viper PST Gen II, Viper HS LR, Viper HS, Strike Eagle, Vortex Diamondback FFP, standaard Diamondback, en tot slot de Vortex Crossfire II richtkijkers. Alle 37 jacht richtkijkers staan apart vermeld in onderstaand artikel.

Overzicht 8 beste Vortex jachtrichtkijker series

37 jacht richtkijkers van Vortex (update 31-07-2019)Overzicht van alle 39 Jachtrichtkijkers van Vortex 2019 (ja, inderdaad er zijn er nog 2 bij gekomen)

Via onderstaande links ga je meteen naar de betreffende jachtrichtkijker serie en de beschikbare modellen binnen die serie:

 1. Vortex Razor HD Gen II-E
 2. Viper PST Gen II
 3. Vortex Viper HS LR
 4. Viper HS
 5. Strike Eagle
 6. Diamnondback Tactical FFP
 7. Vortex Diamondback
 8. Crossfire II
 9. Conclusie

Jacht richtkijker Serie 1: Vortex Razor HD Gen II-E (Premium High Density Lenzen)

Jacht richtkijkers Vortex Razor HD Gen II-E – De Razor HD Gen II heeft de kenmerken die ook gevonden worden in de richtkijkers van andere topmerken. De prijs van deze richtkijker ligt echter een stuk lager. De Premium HD (High Density) lenzen zijn zorgvuldig uitgezocht en met precisie vervaardigd wat resulteert in de meeste ultieme heldere beelden en kleurechtheid. De XRPlus full multi-coatings op de lenzen zorgen voor de meest hoge resolutie en maximale lichttransmissie. Dankzij de extreem sterke ArmorTek coating worden de externe lenzen beschermt tegen krassen, olie en vuil. Tot slot is de richtkijker gevuld met Argon gas wat hem 100% waterdicht, stofdicht en nevelvrij maakt. Dit zijn de Top kwaliteit High end jacht richtkijkers van Vortex.

Lichter in gewicht

LET OP: De Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker is de opvolger van de Vortex Razor HD Gen II 1-6×24 en is een kwart lichter dan zijn voorganger. Deze high end scope heeft nog slechts een gewicht van 610 gram.

Vortex Razor HD Gen II-E serie is o.a. verkrijgbaar in de volgende 3 high end jacht richtkijkers:

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 2: Vortex Viper PST Gen II (Presision Shooting Tactical)

Jacht richtkijkers Vortex Viper PST Gen II – Deze tweede generatie richtkijker is zeer geschikt voor de drijfjacht, drukjacht en tactical shooting. Met de 1-6x en 2-10x vergroting volgt u eenvoudig snelle doelen die zich op zeer korte afstand bevinden. Daarnaast zijn deze PST Gen II richtkijkers perfect voor lange afstand schoten tot ongeveer 800 meter. Deze jacht scope biedt verbeterde optische helderheid met helder glas en uitstekende duidelijkheid van rand tot rand, voor nauwkeurige target identificatie van de vroege ochtend tot de late avond.

Eigenschappen Viper PST Gen II scopes

De XRPlus full multi-coatings op de lenzen zorgen voor de hoogste resolutie en maximale lichttransmissie. Dankzij de extreem sterke ArmorTek coating worden de externe lenzen beschermt tegen krassen, olie en vuil. Tot slot is de richtkijker gevuld met Argon gas wat hem 100% waterdicht, stofdicht en nevelvrij maakt. Kortom; De perfecte setup voor vele wapens waaronder AR-wapens, luchtbuksen, big bore bolt guns en jachtgeweren.

Vortex Viper PST Gen II serie is o.a. verkrijgbaar in de volgende 3 high end jacht richtkijkers:

 

Vortex Viper PST Gen II in meerdere modellen

Deze Vortex Viper PST Gen II richtkijker serie heeft nog meer modellen beschikbaar zoals de 3-15×44 in SFP en FFP en de grootste vergroting voor long range; de 5-25×50 scope in SFP en FFP. Meer info hierover kun je vinden op deze pagina in onze webshop.

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 2a: Vortex Razor HD LH (Light Hunter) Premium High Density Lenzen

Jacht richtkijkers Vortex Razor HD LH – De Razor HD LH richtkijker heeft de kenmerken die een jager zoekt in de beste licht gewicht richtkijkers die er op de markt verkrijgbaar zijn, vandaar zijn naam “Light Hunter”. Tevens ligt de prijs van deze richtkijker een stuk lager dan bij de andere topmerken. Ook deze serie heeft Premium HD (High Density) lenzen zijn zorgvuldig uitgezocht en met precisie vervaardigd wat resulteert in de meeste ultieme heldere beelden en kleurechtheid. De XRPlus full multi-coatings op de lenzen zorgen voor de meest hoge resolutie en maximale lichttransmissie. Dankzij de extreem sterke ArmorTek coating worden de externe lenzen beschermt tegen krassen, olie en vuil. Tot slot is de richtkijker gevuld met Argon gas wat hem 100% waterdicht, stofdicht en nevelvrij maakt.

Vortex Razor HD LH gaat uit assortiment van Vortex

LET OP: Deze serie zal uiteindelijk helaas uit het assortiment gehaald worden en is nog leverbaar zolang de voorraad strekt! Vortex Razor HD LH is nog verkrijgbaar in de volgende 2 high end licht gewicht jacht richtkijkers (De Vortex Razor HD LH 3-15×42 is reeds uit het assortiment gehaald):

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 3: Vortex Viper HS LR (Hunter Shooting Long Range)

Jacht richtkijkers Vortex Viper HS LR – De Viper Hunter Shooting Long Range modellen zijn de lange afstand richtkijkers van de Viper HS-serie. Deze Vortex jacht richtkijkers zijn gebouwd op een 30mm buis en zijn Gasgevuld. De 4 modellen in deze Long Range serie hebben een dead-Hold BDC dradenkruis of een XLR MOA dradenkruis. De Vortex Viper HS LR geeft de jager veel vrijheid bij het instellen van hoogte- en windcorrecties via de uitgebreide turrets.
Het Dead-Hold BDC dradenkruis is zo ontworpen dat u niet meer hoeft te raden naar de hoogte- en windcorrecties. Geweldig voor jagen en schieten op variërende afstanden. Met glas geëtst dradenkruis.

Vortex Viper HS LR serie is verkrijgbaar in 4 jacht richtkijkers. De eerste 3 modellen in deze Viper HS-T serie hebben een SFP-dradenkruis en het vierde model heeft een FFP-dradenkruis:

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 4: Vortex Viper HS (Hunter Shooting)

Jacht richtkijkers Vortex Viper HS – De volgende serie jacht richtkijkers in de Vortex-lijn is de Viper HS (Hunter shooting). Deze richtkijkers zijn ook gebouwd op een 30mm buis en sommige modellen zijn beschikbaar in een standaard of lange afstand model. De 1-4x24mm richtkijker was de enige met een verlicht dradenkruis, maar is uit deze serie gehaald. Het geïndexeerde lenzenstelsel en first focal plane dradenkruis optie zijn geschrapt uit deze serie. Jagers die deze functies niet nodig hebben, geeft hun zo een economischer model. Wel hebben ze een glas geëtst dradenkruis.

In Vortex Viper HS serie zijn 3 jacht richtkijkers verkrijgbaar:

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 5: Strike Eagle richtkijker

Jacht richtkijkers Vortex Strike Eagle serie; De 1-6×24 versie is een van de meest bekende en best verkochte scopes uit hun assortiment. Niet voor niets want het is een hoogwaardige richtkijker die geschikt voor o.a. de drijfjacht, drukjacht en tactisch schieten. Onlangs hebben ze daar de 1-8×24 versie naast gemaakt. Met de 1x vergroting volgt u eenvoudig snelle doelen die zich op een korte afstand bevinden. Met de 6x of 8x vergroting heeft u tevens een bereik tot minstens 600 meter.

Eigenschappen Strike Eagle

Het dradenkruis en de turret aanpassingen zijn op elkaar aangepast en hiermee stelt u hem eenvoudig en snel in. De 30 mm buis, vervaardigd uit één deel, biedt ruim voldoende stelmogelijkheden voor de hoogte en windverstelling. De dradenkruizen kunnen in 11 stappen verlicht worden en hebben meerdere referentiepunten om gemakkelijk hoogte- en windcorrecties te maken. Deze glas-geëtste kruizen zorgen voor optimale duurzaamheid en betrouwbaarheid.

De 4 jacht richtkijkers in de Vortex Strike Eagle serie:

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 6: Vortex Diamondback Tactial FFP (First Focal Plane)

Jacht richtkijkers Diamondback HP; De Vortex Diamondback Tactical is een zeer veelzijdige richtkijker met het dradenkruis in first focal plane (FFP). In een FFP-dradenkruis vergroot en verkleint het dradenkruis als u in- of uitzoomt met de richtkijker. De subtentions in het dradenkruis (de grootte van het dradenkruis in relatie tot het doel) blijven zo altijd constant, ongeacht de vergrotingsfactor die u kiest. Vandaar dat deze FFP-richtkijkers zeer geschikt zijn voor nauwkeurig schieten tijdens de jacht op wisselende afstanden en voor precisie schieten op kaarten en schijven op kort en tot lange afstanden. Het beeld dat verkregen wordt met deze kijkers is duidelijk en scherp, zelfs op grote afstanden en het dradenkruis is geëtst in het glas en daardoor betrouwbaar, duurzaam en sterk.

Diamondback Tactial FFP haalt afstanden tot 1200 meter

De Diamondback Tactical 4-16×44 FFP is geschikt voor afstanden tot ± 800 meter.
Met de Vortex Diamondback Tactical 6-24×50 FFP kut u schieten op 1000 tot 1200 meter.
Het populaire en veelzijdige EBR-2 dradenkruis zal u daarbij helpen.

1200 yards met de 6-24×50 FFP? Check deze video maar eens:


Bron: https://www.youtube.com/watch?v=xdHL1XHGumg

In de Vortex Diamondback Tactical FFP serie zijn er 4 jacht richtkijkers te krijgen:Diamondback Tactical 4-16x44 FFP richtkijker EBR-2C in MOA en MRAD

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 7: Vortex Diamondback richtkijker

Jacht richtkijkers Diamondback serie; Deze jacht richtkijkers zijn allemaal ingebouwd op een 25,4 mm buis en zijn verkrijgbaar in modellen varieërend van 1,75-5x32mm tot 4-12x40mm. Ze hebben nog steeds fully multi coated lenzen, maar het lijkt anders dan degene die zijn toegepast op de hoger geprijsde modellen. De Diamondback Tactical en Viper richtkijkers zijn namelijk voorzien van XR fully multi coated lenzen. De Diamondback heeft duidelijk de meest robuuste constructie (metal on metal) en is geschikt voor zwaar kaliber. Een ideale richtkijker voor de jacht op groot wild, maar ook voor varmint/predator hunting, hagelgeweer en lange afstand schieten. Er is een 2-7x35mm model die beschikbaar in een standaardmodel of rimfire model.

Er zijn 6 jacht richtkijkers verkrijgbaar in de Vortex Diamondback serie:

<< terug naar overzicht series

Jacht richtkijker Serie 8: Vortex Crossfire II richtkijker

Tot slot Jacht richtkijkers uit de Crossfire II serie : Deze instap serie beslaat een groot bereik jacht richtkijkers met voor ieder wat wils. De vergrotingen in deze Crossfire II serie variëren van 2-7x32mm oplopend naar 6-24x50mm jacht richtkijkers. In deze Crossfire II serie vindt je ook een uniek model nml.: de Hog Hunter 3-12x56mm met V-Brite dradenkruis die uitblinkt tijdens de meeste slechte lichtcondities. Deze jacht richtkijker is uitermate geschikt voor de varkensjacht tijdens de schemering, vandaar ook zijn naam de “Hog Hunter”.

Crossfire II met compleet nieuw design

De Vortex Crossfire II serie heeft in 2012 een compleet nieuw design gekregen. Bij deze update zijn de richtkijkers voorzien van fully multi coated lenzen en fast focus eyepieces. Diverse modellen werden geschrapt en nieuwe modellen, waaronder de verlichte V-Brite modellen, werden toegevoegd. Alle modellen in de Crossfire II serie zijn voorzien van een 25,4 mm buis en hebben net als de Diamondback serie fully multi coated lenzen. Deze meeste richtkijkers uit deze serie zijn voorzien van een Dead-Hold DBC dradenkruis. Alleen de Crossfire II 3-9×50 en de Hog Hunter in deze serie hebben een V-Brite dradenkruis.

Hier een overzicht van de 9 Crossfire II jacht richtkijkers van Vortex:

<< terug naar overzicht series

Welke modellen hebben geëtst dradenkruis / los draadkruis

Een veel gestelde vraag is of een bepaalde richtkijker een geëtst dradenkruis of draad dradenkruis heeft. Tip 37: Alle Vortex Razor HD, Razor HD-LH, Viper PST Gen II, Strike Eagle en alle Vortex Crossfire V-Brite richtkijkers met illumination (verlicht dradenkruis) hebben het dradenkruis geëtst in het glas. Ook de Diamonback Tacticsl FFP zonder verlichting heeft het kruis geëtst in het glas. Alle andere Vortex jacht richtkijkers waaronder de Vortex Viper HS LR, Viper HS en Diamondback serie hebben dradenkruizen met echte draden. Deze zijn echter geklemd tussen glas en kunnen daardoor ook niet breken. Alle genoemde richtkijkers zijn daarom ook zeer schokbestendig en kunnen elke terugslag van alle type jachtwapens aan.

Lees hier meer over het verschil tussen een glas geëtst dradenkruis en draad dradenkruis: https://blog.richtkijkerbestellen.nl/richtkijker-met-verlicht-dradenkruis-zonder-dradenkruis-verlichting/

Conclusie jacht richtkijker van Vortex

Ben je op zoek naar een geschikte jacht richtkijker? Kijk dan eens rond in bovenstaand ruime assortiment van Vortex waarin 37 richtkijkers zijn opgenomen, met een levenslange VIP-garantie. Van high end richtkijkers tot goedkope instapmodellen en alles ertussen in. Jachtrichtkijkers voor ieder budget dus en in vele uitvoeringen, vergrotingen en verschillende lenzen. De buis van alle bovengenoemde richtkijkers zijn vervaardigd uit één deel, gemaakt van aluminium dat ook bij vliegtuigen gebruikt wordt. Ze zijn allemaal nevelvrij, water- en stofdicht en kunnen tegen een stootje. Zeer schokbestendig en kunnen de grootste terugslag aan. Kwalitatief dus zeer goede en veelzijdige jacht richtkijkers waar je veel plezier mee zult beleven tijdens de jacht.

<< terug naar overzicht series

Aanverwante artikelen over jachtrichtkijkers:

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Wat is jouw favoriete jacht richtkijker? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest