Richtkijker 100 meter baan; met AO of PA voor parallax instelling

Veel goedkopere richtkijkers hebben vaak alleen een instellingsmogelijkheid voor het oculair of de ooglens. Het is echter belangrijk dat je ook het opjectief kunt scherpstellen om parallax te voorkomen. Kies daarom bij voorkeur voor een richtkijker 100 meter baan met AO (=Adjustable Objectief) of PA (Parallax adjustement). Neem een richtkijker waar scherpstelling voor afstand op zit die begint op minimaal 10 meter. Bij onderstaande richtkijker modellen heb ik extra erbij vermeldt of ze de optie AO of PA hebben.

Konus heeft een model de Konuspro 3-9×32 met AO verstelbaar objectief om de parallax te kunnen corrigeren. Dit kun je verstellen door aan de lens aan de voorkant van de kijker te draaien. Ook bij de Vortex Crossfire II 6-18×44 AO en de Vortex Diamondback 4-12×40 AO kan de parallax d.m.v. draaien aan het objectief worden bijgesteld.

Bij de duurdere Vortex richtkijkers kan parallax ingesteld worden via de Side-focus knop. Deze zit in het midden aan de zijkant van de richtkijker. De duurdere modellen in de series Viper, PST en Razor HD hebben allemaal deze mogelijkheid om de parallax in te kunnen stellen via de Side-focus knop. Zie onderstaand de modellen.

Pin It on Pinterest