25 Richtkijker 100 meter baan Tips – Schietsport tot 100m. Een precieze richtkijker die het meest geschikt is voor een bepaalde afstand (in dit geval 100m), is moeilijk aan te geven. Dit kan namelijk voor een ieder verschillend zijn. Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn om te bepalen welke richtkijkers het meest geschikt zijn als richtkijker 100 meter baan.

Meest geschikte richtkijker voor 100m baan

Aan dit antwoord heb je natuurlijk niet veel. Ik ga in dit artikel de meest geschikte richtkijker voor 100m baan schieten voor je specificeren en uitleg te geven. Zo kun je de beste keuze maken aan de hand van jouw omstandigheden en het budget dat je over hebt voor deze richtkijker. Onderaan dit artikel laat ik 25 geschikte modellen richtkijkers zien van Vortex en Konus. Beschikbaar in diverse prijsklasses van €117 tot High end kijkers van meer dan € 2.000 en velen daar tussenin. Voor ieder budget is er een geschikte richtkijker 100 meter baan!

(Update 12-07-2019)

25 Richtkijker 100 meter baan Tips - Schietsport tot 100m

Richtkijker 100 meter baan; De vergroting

Als je op een 100 meter schietbaan gaat schieten, schiet je meestal onder ideale omstandigheden, dat wil zeggen met voldoende licht. Je hebt dus geen richtkijker 100 meter baan nodig met een hele grote objectieflens. Een lens van 40 tot 50 mm volstaat hiervoor prima. De maximale vergroting is niet zo van belang. Deze is vooral belangrijk als je op grotere afstanden gaat schieten.

Maximale vergroting van 10x tot 12x

Op een afstand van 100 meter tot een moederkaart of schietkaart, zul je het beste uit de voeten kunnen met een maximale vergroting van 10x tot 12x. Mocht je op kleinere kaarten schieten, dan kun je er eventueel voor kiezen, om iets meer vergroting te nemen op je richtkijker bijvoorbeeld maximaal 24x. Een richtkijker met een vergroting van meer dan 24x is overkill voor een 100 meter baan. Een vergroting kleiner dan 6x is net wat krap voor dit doel; richtkijker 100 meter baan. De inslagen goed kunnen zien ligt uiteraard ook aan de omstandigheden en schutter.

Richtkijker 100 meter baan; Teveel vergroting

Het nadeel van meer vergroting betekent echter ook meer trillen. Grofweg gezegd kun je vergrotingen onder de 10x uit de hand schieten. Heb je een vergroting van meer dan 10x, dan heb je een ondersteuning nodig voor het geweer. Dan zul je bijvoorbeeld opgelegd moeten gaan schieten. Dit kan met een bipod bijvoorbeeld. Een ander nadeel van een grotere vergroting (teveel vergroting) is dat een dergelijke richtkijker duurder is. Heb je de grotere vergroting niet nodig, dan moet je deze dus ook niet aanschaffen. Dat scheelt in het budget. Je kunt het geld beter uitgeven aan een betere kwaliteit van de lenzen, dan een grotere vergroting. Ga dus voor een richtkijker voor 100m baan nooit groter dan 24x.

Richtkijker 100 meter baan; De vergrotingsringVergrotingsring van de Vortex Viper PST Gen II 3-15×44 SFP richtkijker – zoom van 3 tot 15x

Richtkijker 100 meter baan; Goedkope kijkers

Vaak krijg ik te horen dat er veel goedkopere richtkijkers op de markt zijn met grote vergrotingen en grote vette lenzen en alle toeters en bellen. “Waarom kan ik die dan niet beter pakken?”, is een veel gestelde vraag. Tja, dat is meteen ook de meest gemaakte fout. Je denkt met bijvoorbeeld een 10-40X60 richtkijker van een onbekend Chinees merk, ook een helder en contrastrijk beeld te krijgen, maar dat is helaas niet het geval. Je zult dus ook veel slechter de inslagen zien, dan met een beter merk richtkijker met een vergroting die maar de helft is. Dit wil dus automatisch zeggen dat je vaker mis schiet met een goedkope kijker! De kwaliteit van de lenzen is namelijk wat de prijs bepaald van een richtkijker. De lenskwaliteit is een van de belangrijkste aspecten van een Richtkijker 100 meter baan en alle andere disciplines in de schietsport.

Richtkijker 100 meter baan; Kwaliteit van lenzen

Laat je daarom niet verleiden door de goedkoopste kijkers met grote vergrotingen, want dan wordt goedkoop duurkoop. De kwaliteit van de Richtkijker 100 meter baan wordt, zoals eerder aangegeven, voor het grootste deel bepaald door de kwaliteit van het objectief en de coatings die gebruikt worden. Een goedkopere richtkijker zal altijd een wat waziger of onscherper beeld hebben, omdat deze geen of slechte coatings hebben. Groter is dus niet altijd beter. Uiteindelijk is het de lenskwaliteit die telt bij de kwaliteit van het beeld. Een richtkijker met een 30mm buis en een objectief van 60mm met lenzen van een lage kwaliteit, kan wel eens een veel donkerder en slechter beeld opleveren dan een richtkijker met een 25,4mm buis en een objectief van 40mm.

Richtkijker 100 meter baan; Grootte van objectief

Schiet je op 100 meter op normale moederkaarten, dan is dus een variabele vergroting van 10x tot 12x de beste keuze voor je Richtkijker 100 meter baan. Daarbij kies je voor een lens niet groter 50mm en bij veel licht niet groter dan 40mm. Wanneer er veel omgevingslicht is dan is het wenselijk om met een kleinere lens te werken, omdat er anders de kans bestaat dat er teveel licht binnenkomt wat verblindend kan werken. Ook wanneer de schietbaan heel slecht verlicht is, kies je het beste voor een kleinere lens van 40 of 44mm.

Vergroting rond de 10x tot 12x

Afhankelijk van de grote van het doel waar je op schiet, zou ik persoonlijk kiezen van een vergroting rond de 10x à 12x waarmee je het beoogde doel tot ongeveer 10 meter kunt benaderen. Wat wenselijk zal zijn op een kaart van bijvoorbeeld 25 bij 25cm. Indien dit een kaart is van een laten we zeggen 1 bij 1m, dan kan een vergroting van 4 tot 8 bijvoorbeeld al toereikend zijn. Kies je voor een kleinere vergroting bijvoorbeeld 6x, dan krijg je een rustiger en lichter beeld. Bij een grotere vergroting zul je de inslagen beter zien. Als je dat prettiger vindt, kun je dan beter voor rond de 12x kiezen. Mocht je nog niet zeker weten wat je geliefde vergroting is, dan kun je het beste kiezen voor een variabele zoom tot 10x voor je Richtkijker 100 meter.

baan. Richtkijker 100 meter baan; Grootte objectief 40 tot 50 mmKies voor een lens of objectief niet groter 44mm en bij veel licht niet groter dan 40mm

Richtkijker 100 meter baan; met AO of PA voor parallax instelling

Veel goedkopere richtkijkers hebben vaak alleen een instellingsmogelijkheid voor het oculair of de ooglens. Het is echter belangrijk dat je ook het opjectief kunt scherpstellen om parallax te voorkomen. Kies daarom bij voorkeur voor een richtkijker 100 meter baan met AO (=Adjustable Objectief) of PA (Parallax Adjustement). Neem een richtkijker waar scherpstelling voor afstand op zit die begint op minimaal 10 meter. Bij onderstaande richtkijker modellen heb ik extra erbij vermeldt of ze de optie AO of PA hebben.

AO

Konus heeft een model de Konuspro 6-24×44 met AO verstelbaar objectief om de parallax te kunnen corrigeren. Dit kun je verstellen door aan de lens aan de voorkant van de kijker te draaien. Ook bij de Vortex Crossfire II 6-18×44 AO en de Vortex Crossfire II 6-24×50 AO kan de parallax d.m.v. draaien aan het objectief worden bijgesteld.

PA of Side Parallax

Bij de duurdere Vortex richtkijkers kan (PA) parallax ingesteld worden via de Side-focus knop. Deze zit in het midden aan de zijkant van de richtkijker. De duurdere modellen in de series Viper, PST en Razor HD hebben allemaal deze mogelijkheid om de parallax in te kunnen stellen via de Side-focus knop. Zie AO en PA voorbeelden in de afbeelding hieronder.

Richtkijker 100 meter baan; AO of PA voor parallax adjustment

Richtkijker 100 meter baan; Dradenkruis

Uiteraard is het ook belangrijk welk dradenkruis je kiest voor het schieten op de 100 meter baan. Kies hiervoor een fijn en dun draadkruis, zodat de middenstip van de schietkaart niet bedekt wordt. Onderstaande richtkijkers die ik als geschikte modellen heb aangegeven, hebben zo’n fijn dradenkruis en zijn dus geschikt voor schieten op de 100m baan. De genoemde Konus richtkijkers hebben een 30/30 gegraveerd of Mil-Dot dradenkruis, al dan niet verlicht. De genoemde Vortex richtkijkers hebben diverse verschillende dradenkruizen waaronder; Mil-Dot, Dead-Hold BDC en VMR-1. Het EBR-4, EBR-2C en EBR-7C wordt gebruikt in de high End kijkers van Vortex.

Richtkijker 100 meter baan; Dradenkruis-types: 30/30 gegraveerd, Mil-Dot dradenkruis al dan niet verlicht, Dead-Hold BDC, VMR-1, EBR-4 en EBR-2C, EBR-7CRichtkijker 100 meter baan; Dradenkruis-types: 30/30 gegraveerd, Mil-Dot dradenkruis al dan niet verlicht, Dead-Hold BDC, VMR-1, EBR-4 en EBR-2C, EBR-7C

Richtkijker 100 meter baan; Buisdiameter

Naast de kwaliteit van de lenzen is ook de buisdiameter van belang voor de kwaliteit van de richtkijker. De meest voorkomende buisdiameters zijn 1 inch of 25,4mm buis en de 30mm buis. hoe dikker de  buis, des te meer licht er doorheen kan en hoe helderder het beeld. Er zijn ook nog richtkijkers met een 34mm buis, maar dat zijn alleen de high-end richtkijkers, bijvoorbeeld de Vortex Razor HD. Deze heb je niet nodig voor schieten op een 100 meter baan. Deze keuze kan belangrijk zijn als je meerdere richtkijkers op je geweer wil gaan monteren. Kies je voor die richtkijkers de zelfde buisdikte, dan kun je ze eenvoudig uitwisselen en dezelfde montage gebruiken.

Montage van Richtkijker 100 meter baan op je geweer

Last but not least de montage van de Richtkijker 100 meter baan op het geweer. Sta je voor de aankoop van een richtkijker, dan is het minstens zo belangrijk om er de juiste montage bij bij te kopen. De keuze hiervan kun je het beste meteen maken en niet achteraf als je de richtkijker al gekocht hebt. Plaats de richtkijker altijd zo dicht mogelijk op het geweer boven de loop.

Juiste montages of montageringen voor een bepaalde richtkijker

De juiste montages of montageringen voor een bepaalde richtkijker vind je heel envoudig in onze webshop onderaan de beschrijving van die richtkijker. Deze montageringen zijn geschikt voor de waever/picatinny rail, de meest voorkomende rail. Picatinny Montageringen zijn verkrijgbaar in laag, medium en hoog. Afhankelijk van de richtkijker kun je de juiste maat kiezen, passend op jouw geweer. De juiste maat wordt gemeten van het midden van de richtkijker (het midden van de buis) tot aan de basis van de rail.

Universele montage voor 11mm dovetail rail en picatinny/waver

Konus heeft een Universele Montering voor 30-25 mm Richtkijkers. Deze kan gebruikt worden om elke 30-25,4mm richtkijker met een buisdikte van 30 of 25,4 mm op je vuurwapen te monteren. Door een uitneembare ring is de montering aan te passen voor de verschillende buisdiktes. De montering is aan te passen voor een 11 mm rail en weaver/picatinny rail.

Sportsmatch montages voor 11mm dovetail rail

Sportsmatch UK heeft zeer schokbestendige montages voor o.a. jachtgeweren, luchtbuksen en veerbuksen. Er zijn géén beperkingen voor een caliber bij gebruik van deze ringen en montages. Ze kunnen grote terugslag probleemloos aan. Deze montages zijn er voor een 25,4mm en 30mm buisdikte. Tevens zijn er een-delige en 2-delige montageringen te krijgen in allerlei hoogte. Zo is er dus altijd een passende montage te vinden voor uw wapen en richtkijker. Bekijk hier alle montages voor de 11mm dovetail rail: Montages montageringen 11mm dovetail rail

Richtkijker monteren? Volg deze simpele gids!Wil je meer info over een Richtkijker monteren? Volg dan deze simpele gids!

Conclusie Richtkijker 100 meter baan

Onder normale omstandigheden zijn deze parameters de beste keuze voor schieten op een 100 meter baan. Dit is over het algemeen genoeg om serieus op 100m te schieten en je doel nauwkeurig te raken: 

  1. ik zou een vergroting rond de 10x tot 12x willen aanbevelen
  2. een lens niet groter dan 50mm en bij veel licht niet groter dan 40mm
  3. kies een kijker met fatsoenlijk glas en minimaal multicoated lenzen
  4. een AO (verstelbaar objectief), PA (parallax adjustment) of Side-focus dail is aan te raden
  5. een verlicht dradenkruis is niet echt nodig en kan desgewenst worden uitgezet.
  6. kies ook meteen de juiste montage of montageringen, passend bij je rail

25 Richtkijker Tips schieten 100 meter baan – Schietsport tot 100m:

Welke richtkijkers zijn er dan te krijgen voor de schietsport op de 100 meter baan? Afhankelijk van de omstandigheden en je budget kun je een keuze maken uit onderstaande 25 Richtkijkers voor de 100 meter baan van Konus of Vortex. Ik heb videos toegevoegd van de series van Vortex voor extra uitleg. Tevens heb ik er extra bij vermeldt of de modellen een mogelijkheid hebben om de parallax te kunnen instellen d.m.v. AO of PA: LET OP: Niet alle genoemde richtkijkers zijn altijd op voorraad. De meeste echter wel. Neem gerust even contact met ons op hierover.

Konus Richtkijker 100m baan € 100-200:

Vortex Richtkijker 100m baan € 200-300:

Vortex Crossfire II serie:

Vortex Diamondback serie:

Konus Richtkijker 100m baan € 300-400:

Vortex Richtkijker 100m baan € 300-550:

NIEUW: Scopes met FFP-Dradenkruis (First Focal Plane) € 400-500:

Vortex Richtkijker 100m baan € 600-700:

Strike Eagle serie:

Vortex Viper HS-T serie:

High End Vortex Richtkijkers voor 100m baan € 1000-1300:

Beste High End Vortex Richtkijker 100m baan in prijsklasse > 2000:

Conclusie 25 Richtkijker Tips

Dit waren mijn 25 tips voor de meest geschikte richtkijkers voor de 100 meter schietbaan. Kies je dus een van bovenstaande scopes, dan zul je zeker succes hebben in de schietsport, In dit geval is uiteraard hoe duurder de richtkijker, des te beter de glaskwaliteit, scherpte van het beeld en instelmogelijkheden. Echter ook voor een klein budget zijn er goede opties beschikbaar. Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb geholpen bij jouw beste keuze binnen je gekozen budget. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd stellen, onderaan dit blog of via de Chat in onze webshop. Ik help je graag verder!

Gerelateerde artikelen richtkijker voor schietsport

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over de Richtkijker 100 meter baan? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/ www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest