20 Richtkijker voor pistolen of pistool richtkijkers Tips! Er zijn diverse mogelijkheden als pistool richtkijkers. In dit artikel de mogelijkheden van Vortex pistool richtkijkers. Er zijn 2 opties voor montage op pistolen namelijk optie 1; een red dot richtkijker en optie 2; een richtkijker. In dit artikel allereerst informatie over de red dot richtkijker. Wat zijn de voor- en nadelen, beste omstandigheden en veel gestelde vragen over het gebruik van een richtkijker voor pistolen en mogelijkheden van pistool richtkijkers? Tevens laat ik geschikte modellen zien van zowel red dots als richtkijkers voor pistolen en revolvers met de passende montages. 

Update: 28-10-2019

20 Richtkijker voor pistolen of pistool richtkijkers Tips

Richtkijker voor pistolen of pistool richtkijkers overzicht artikel:

Optie 1: Red dot richtkijkers voor pistolen

Optie 2: Richtkijkers voor pistolen

Optie 1: Red dot richtkijker voor pistolen

Red dot richtkijker voor pistolen

Tip 1: Wat Is een red dot richtkijker?

Red dot richtkijkers zijn bijna altijd zonder vergroting, of 1x vergroting, wat het zelfde is. Dit betekent dat zij dus niet vergroten. Een red dot richtkijker is niet voor precision shooting, maar meer voor zeer dichtbij of zeer snel schieten. Veel van onze militairen gebruiken red dot richtkijkers op hun handvuurwapens, omdat het hit percentage drastisch hoger is dan met iron sights. Competatieve snelheids schutters gebruiken ook red dots op hun pistolen om dezelfde reden. Hoe groter de dot, deste sneller de meeste mensen vinden dat ze hun doel kunnen vinden en schieten. Dat geldt ook voor Shot gunners. Een red dot is ideaal voor jacht kalkoen of hert, en sommige mensen gebruiken zelfs red dots voor target games als trap, skeet, and sporting clays.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 2: Voordelen red dot richtkijker voor pistolen

Red dot richtkijkers hebben over het algemeen geen vergroting, maar in plaats daarvan verlichte rode stip op het beoogde doel. Dit is mijn persoonlijke favoriet voor de meeste jacht en schiet toepassingen. De rode stip kan in helderheid worden aangepast om te compenseren voor de wisselende lichtomstandigheden in het veld of op de baan. Dit is waarschijnlijk de beste oplossing voor jacht situaties met weinig licht. Bij een red dot richtkijker treedt vrijwel geen parallax-afwijking op. Omdat het niet uitmaakt hoe je in de kijker kijkt en omdat er geen sprake is van een vergroting kun je met twee ogen richten. Ook hoef je niet scherp te stellen en maakt het niet uit hoever het oog van de kijker verwijderd is. Dit type red dot richtkijker wordt dan ook vooral gebruikt in situaties waarin snel geschoten moet worden.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 3: Beste omstandigheden red dot richtkijker voor pistolen

De red dot richtkijker is met name goed in omstandigheden met weinig licht, waar een zwart dradenkruis slecht te zien is door de richtkijker. Bij sommige red dot richtkijkers kun je de puntgrootte aanpassen. Schiet je op doelen in diverse groottes, dan kan het handig zijn om de red dot te verkleinen. Anders dekt de stip te veel het doel af, wat de naukeurigheid dan niet ten goede komt.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 4: Types en mogelijkheden van pistool richtkijkers

Er zijn in principe twee soorten red dot richtkijkers. De eerste is een buis die lijkt op een richtkijker en wordt op dezelfde wijze ingesteld en gemonteerd. Voorbeelden hiervan zijn de Vortex Red Dot Richtkijker SPARC AR en Vortex Red Dot Richtkijker SPARC II. De tweede is een holografisch type richtkijker, die een rode stip projecteert op een klein scherm. Voorbeelden hiervan zijn de Vortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOA en Vortex Red Dot Richtkijker Razor 6 MOA.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 5: Voor- en nadelen Red dot richtkijker voor pistolen

Red dot richtkijkers zijn zeer compact en voegen slechts een paar gram toe aan je revolver of pistool. Het holografisch type red dot richtkijker projecteert een rode stip op een klein scherm. Dit type richtkijker is zwak bij guur en slecht weer, omdat het moeilijk dan moeilijk is om het scherm schoon te houden en vrij uitzicht te behouden op je target.

Red dot richtkijkers zijn in het algemeen zeer licht in gewicht en zal het totale gewicht van je pistool niet significant doen veranderen.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 6: Heb je een richtkijker echt nodig op een pistool?

Nee, dat hoeft niet. Schieten met een pistool zonder richtkijker of red dot gaat prima. Maar als je echt goed wil schieten met een pistool of revolver, ongeacht je leeftijd en kwaliteit van je ogen? Of als je dichtbij wilt schieten met extreme chirurgische precisie, of op de grens van de maximale afstand van je pistool? Dan zal een pistool richtkijker zeker de oplossing zijn!

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 7: Wordt het red dot glas nat in de regen?

Ja, natuurlijk kan je red dot glas nat worden, net als je bril en de voorruit van je auto. Mocht je een snel schot willen lossen in de regen, dan zul je waarschijnlijk niet wachten op het perfecte beeld in je natte red dot sight. Als er tijd is voor een lang nauwkeurige schot, zal het droogvegen van de red dot de gemakkelijkste en snelste oplossing zijn.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 8: Kan een uitgeworpen lege kogel huls mijn red dot raken?

Pistolen zijn zo gemaakt dat ze lege kogelhulzen uitstoten. Vanuit de schutter gezien wordt dit naar rechts uitgestoten tussen 1:00 en 4:00 uur. Mocht deze kogel huls je red dot raken of je gezicht raken, dan is er duidelijk iets mis met je pistool of munitie en heb je een storing. In plaats van de positie van je red dot te wijzigen, is het beter om je pistool te laten repareren, want dan klopt er iets niet.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 9: Kan een red dot richtkijker alleen op een pistool gemonteerd worden?

Nee, red dot richtkijkers zijn er voor montage op pistool, Revolver, Geweer of handvuurwapen. Red Dots kunnen ook op Luchtdruk Geweren.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 10: Vortex Red dot richtkijker met levenslange garantie

Vortex biedt een levenslange garantie op hun richtkijkers en red dot richtkijkers en prima klantensevice. Vandaar ook dat ik je zeker de richtkijkers en red dot richtkijkers van Vortex kan adviseren. Deze service is nagenoeg uniek in deze markt.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 11: Welke pistool richtkijkers zijn het meest geschikt voor mijn pistool?

Onderstaand de meest geschikte Red dot Richtkijkers voor pistolen, revolvers en handwapens (Zie Tip 13 voor meer geschikte red dots):

Optie #1 – Vortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOADeze Vortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOA, met dot grootte van 3 MOA, is een vizier dat gebouwd is voor extreem hoge prestaties en ongelooflijke veelzijdigheid. De body is van aluminium dat ook gebruikt wordt voor vliegtuigen en bestaat uit één deel. Hierdoor is de richtkijker erg sterk en kan heel goed omgaan met zware terugslag. De XR full multi-coated lenzen verbeteren de lichttransmissie voor maximaal licht en heldere beelden. De ArmorTek coating op de lenzen zorgt ervoor dat deze beschermd zijn tegen krassen en viezigheid. De stikstofvulling en O-ring afdichting zorgen voor een volledige water-, nevel- en stofdichtheid. De lichtgewichte Red Dot zit vol met mooie features en leent zich voor vele wapens zoals automatische geweren, pistolen en geweren. De montage past op een standaard weaver/picatinny rail.

Optie #2 – Vortex Red Dot Richtkijker Razor 6 MOADeze Vortex Red Dot Richtkijker Razor 6 MOA is het zelfde als de Deze Vortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOA, alleen heeft deze een dot grootte van 6 MOA. Beide Red dot Razors wegen slechts 40 gram en wegen dus veel minder dan bovengenoemde richtkijkers.

Alle Vortex red dot richtkijkers zijn resistent tot .50 BMG kaliber.

geschikte-richtkijkers-voor-revolverVortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOA en Vortex Red Dot Richtkijker Razor 3 MOA zijn zeer geschikte red dot richtkijkers voor je revolver, pistool en handwapen

Video Vortex Razor Red Dot:

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 12: Geschikte montages red dot richtkijker voor pistolen

Hier geschikte montages van red dot richtkijkers voor pistolen. Deze passen alleen op de Vortex Razor red dots in 3MOA en 6MOA:

Optie #1 – Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Smith & Wesson M&P). De Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Smith & Wesson M&P) vervangt de standaard Picatinny rail van de Vortex Razor red dot. Deze mount maakt montage op een Smith & Wesson Hangun mogelijk.

Optie #2 – Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Colt 1911).De Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Colt 1911) vervangt de standaard Picatinny rail van de Vortex Razor red dot. Deze mount maakt montage op een Colt 1911 Handgun mogelijk.

Optie #3 – Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Glock 9mm).De Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Glock 9mm) vervangt de standaard Picatinny rail van de Vortex Razor red dot. Deze mount maakt montage op een Glock 9mm Handgun mogelijk.

Optie #4 – Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Glock 10 mm).De Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Glock 10 mm) vervangt de standaard Picatinny rail van de Vortex Razor red dot. Deze mount maakt montage op een Glock 10mm Handgun mogelijk.

Optie #5 – Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (Smith & Wesson M&P).De Vortex Razor Red Dot Handgun Mount (S&W M&P) vervangt de standaard Picatinny rail van de Vortex Razor red dot. Deze mount maakt montage op een Smith and Wesson MP Handgun mogelijk.

Montage voor red dot richtkijkers op revolverVortex Razor Red Dot Handgun Mounts

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 13: Meer geschikte modellen pistool richtkijkers en maximaal kaliber

Er zijn nog meer red dot richtkijkers van de merken Konus en Vortex die geschikt zijn voor montage op een pistool, revolver of handwapen:

Passende montages

Ook voor bovengenoemde pistool red dots zijn er passende montages voor uw de meest populaire merken handguns. Deze hebben we in de gerelateerde producten onder elk artikel in onze webshop staan. Met name de Leupold Deltapoint heeft een zeer grote keuze aan pistol mounts. Bijvoorbeeld voor de Beretta 92, 1911, Sig Sauer P220, Glock, Springfield XD, Smith & Wesson, Heckler & Koch USP en P2000, Kimber, Ruger American en Marlin 336

Tip 13A: Alle Pistool red dot montages

Bekijk hier een overzicht van alle Pistool red dot montages: https://www.richtkijkerbestellen.nl/Pistool-red-dot-montages-passende-pistol-mounts-handwapens-pistolen

LET OP: Al deze Vortex red dot richtkijkers voor pistolen, Sightmark Mini Shot en Leupold Deltapoint red dots zijn resistent tot .50 BMG kaliber. Konus red dot richtkijkers zijn maximaal geschikt tot kaliber .308. Veel handwapens hebben een kaliber van .357 of .44. Bijvoorbeeld de Magnum of Smith & Wesson. Voor dit type revolvers zijn de Konus red dot richtkijkers dus absoluut NIET geschikt. Deze kunnen namelijk de grote terugslag niet aan. De Vortex red dots hebben geen moeite met deze terugslag en zijn daarmee wel geschikt voor montage op bijvoorbeeld de 357 of 44 Magnum of S&W 686 kal 357 en vergelijkbare revolvers.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Optie 2: ‘Normale’ richtkijker voor pistolen

'Normale' richtkijker voor pistolen

Tip 14: Waar moet je rekening mee houden bij een richtkijker voor pistolen?

Wat is het beste beschikbare systeem voor een richtkijker voor pistool? Bijvoorbeeld als je gaat jagen met je pistool en een kijker zoekt die past op je korte loops vuurwapen. Of je gaat alleen op papieren kaarten of schietschijven schieten? Er zijn een aantal factoren die bepalen wat het beste voor je is.

Als pistool jager of recreatieve schutter moet je je een aantal dingen afvragen. Om zo de beste keuze te maken in de honderden opties die beschikbaar zijn op de markt. Jaag je op wild vanuit een hoogzit? Zo ja, hoe ver ga je schieten en wat is de maximale afstand die je verwacht te gaan schieten? Schiet je vanuit een steun voor maximale stabiliteit? Jaag je met honden? Hoe goed is je zicht? Een ander ding wat je moet overwegen is terugslag om ervoor te zorgen dat het systeem dat je kiest de terugslag door een high-powered pistool ook kan weerstaan.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 15: Gebruik van een richtkijker op een pistool is even wennen

Het gebruik van een richtkijker op een pistool vereist enige gewenning. Alle bewegingen die je voelt als je uit de losse hand schiet, worden doorgegeven aan de richtkijker. Je mist de ondersteuning van het lichaam die je wel hebt bij een geweer. Dus is er veel meer beweging dan bij het schieten met een geweer.

Vanwege de lange eye relief bij pistool richtkijkers, wordt het lichtopbrengst van de exit pupil gecompenseerd. De voordelen van een richtkijker voor een geweer kunnen daarom ook niet zomaar vertaald worden naar een richtkijker voor pistool of revolver. Dit zijn gewoon fysieke beperkingen en hebben te maken met de positie van de richtkijker t.o.v. het oog van de schutter.

Richtkijkers voor pistolen kunnen het beste gebruikt worden vanaf een vaste steun. Voor jacht-toepassingen zijn ze optimal voor gebruik in een hoogzit waar je gebruik kunt maken van de railing of losse steun.

richtkijker-voor-pistolen-met-long-eye-reliefLong eye relief is belangrijk bij pistool richtkijkers: Vortex Crossfire II Muzzleloader 1×24 Richtkijker

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 16: Wat zijn de kenmerken van pistool richtkijkers?

Wat een pistool richtkijker onderscheidt van andere vuurwapen richtkijkers is, dat ze een long eye relief hebben, waardoor ze effectief te gebruik zijn op een pistool dat op arm lengte wordt gehouden. Er zijn een aantal kwaliteit scopes geproduceerd specifiek voor een pistool of revolver. Ook Vortex had een speciale pistool richtkijker hiervoor namelijk de Vortex Crossfire 2×20 EER Pistool richtkijker. Deze pistool richtkijker uit het programma gehaald en wordt niet meer gemaakt. Ook deze Vortex Crossfire II Muzzleloader 1×24 Richtkijker, V-Plex (MOA) is helaas uit hun programma gehaald en wordt niet meer gemaakt. Ook de FX-II Handgun 2x20mm van Leupold wordt sinds vorig jaar niet meer gemaakt.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 17: 2 Geschikte pistool richtkijker modellen

17a: Leupold FX-II 4x28mm pistool richtkijker

Leupold maakt gelukkig wel nog pistool richtkijkers. Een geschikte richtkijkers voor revolver, pistool of handwapen is deze Leupold FX-II 4x28mm pistool richtkijker, Duplex dradenkruis, verkrijgbaar in mat zwart en zilver-kleurige uitvoering.

Leupold FX-II 4x28mm pistool richtkijker is zowel geschikt voor gebruik op een pistool en handwapen alsook op een nauwkeurig AR15 pistool.Leupold heeft een hele lange reputatie voor hoge kwaliteit optiek en de FX-II is daar geen uitzondering op. Hij heeft een vaste vergroting van 4x, uitstekende optische duidelijkheid en een groot vrijgevig oculair. Hij kan zeer goed de terugslag aan van heavy recoil pistolen en staan om hun duurzaamheid. Leupold geeft dan ook levenslange garantie op de scope, mocht je ooit een probleem ermee krijgen. De Leupold FX-II 4×28 pistool richtkijker levert een bewezen en betrouwbare ontwerp, die specifiek is gebouwd om de terugslag van een handvuurwapen te kunnen weerstaan. Zelfs van echt grote pistool patronen zoals 45-70 en .308. Meer dan nauwkeurig genoeg voor varmint hunting, plinking en tactisch schieten tot wel 300 meter.

Leupold FX-II 4x28mm met Duplex dradenkruisDe Leupold FX-II 4x28mm pistool richtkijker met Duplex dradenkruis is zeer geschikt als pistool richtkijker bijvoorbeeld zoals in bovenstaande afbeelding op een Ruger

Eigenschappen van deze Leupold handgun scope

Extra eigenschappen gebruikelijke Leupold functies van deze FX-II 4x28mm richtkijker zijn; Multicoat 4, Xtended Twilight lenssysteem, Diamondcoat II, reflectie, lichttransmissie en duurzaamheid verbeteringen. Andere functies zijn; Twin Bias Erector veersysteem, Super Fast-Focus oculair, afsluitbare Fast-Focus oculair, Classic/standaard afsluitbare oculair, Micro- Friction 1/2 MOA en 1/2 MOA vinger Click. De 1-inch buis is gemaakt van 6061-T6 vliegtuig kwaliteit aluminium. Het Crosshair dradenkruis is standaard duplex, welke perfect is voor de jacht en sportschieten.

17b: Weichrauch Pistoolkijker P2x20

Weichrauch Pistoolkijker P2x20 inclusief montageringenEen andere optie als pistool richtkijker is deze Weichrauch Pistoolkijker P2x20. Deze pistoolkijker die speciaal is ontwikkeld voor een luchtdrukpistool of CO2 Gaspistool. Deze Weihrauch pistoolkijker is van Duitse makelaardij en daarmee zeer degelijk. In eerste instantie is deze gemaakt voor een Weihrauch HW45 en HW70 pistool, maar hij kan ook op alle andere luchtpistolen gemonteerd worden. Tevens is hij zeer geschikt voor Airsoft pistolen. Voor zwaardere pistolen met grotere terugslag adviseren we om deze Leupold pistoolkijker. Groot voordeel van deze Pistoolrichtkijker P2x20 van Weihrauch is dat hij een hele grote oogafstand heeft van ± 60cm en u er dus met beide ogen open mee kunt schieten.

Deze HW 70 Pistoolkijker P2x20 wordt geleverd inclusief montageringen voor de 11mm dovetail rail. Mocht je een ander type rail op uw pistool hebben, zoals een waever of picatinny rail, kijk dan in onze webshop onderaan deze beschrijving in de gerelateerde producten voor passende montageringen.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 18: Voor welke pistolen en revolvers zijn deze richtkijkers geschikt?

Bovengenoemde pistool richtkijkers en red dot richtkijkers voor pistolen zijn geschikt voor alle types pistolen en revolvers tot groot .50 kaliber. Om maar wat merken te noemen; Smith & Wesson, Glock, Colt, Magnum, FN Herstal, Berretta, Walter, QSZ, SIGP, HK 2000 etc. …

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 19: Kan de richtkijker de grote terugslag van mijn pistool of revolver aan?

Net als bij een standaard richtkijker is het verstandig om eerst je leverancier te raadplegen of de red dot richtkijker de terugslag kan weerstaan van je pistool of revolver. Neem bij twijfel voorafgaand aan de aankoop gerust contact met ons op. We geven je graag advies in de geschikt voor jouw type pistool of revolver.

De Leupold FX-II 4x28mm pistool richtkijker, Duplex dradenkruis, is geschikt voor elk groot kaliber pistool en kan 3 x de terugslag van een geweer met kaliber .308

Alle Vortex red dot’s zijn resistent tot .50 BMG kaliber.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Tip 20: Conclusie Red dot richtkijker voor pistolen of pistool richtkijkers

Het is dus zowel mogelijk om een ‘normale’ richtkijker als een red dot richtkijker te monteren op een pistool, revolver of handwapen.

Het eenvoudigste om mee te schieten is een red dot richtkijker voor pistolen. Met een red dot kun je met twee ogen richten, maakt het niet uit hoever het oog van de kijker is verwijdert en hoe je in de kijker kijkt. Bij een red dot richtkijker heb je namelijk vrijwel geen parallax-afwijking. Ook heb je geen vergroting en is de red dot ideaal om snel en op korte afstanden te schieten. De red dot richtkijker voor pistolen is ideaal in omstandigheden met weinig licht, waar een zwart dradenkruis slecht te zien is door een richtkijker.

Richtkijkers voor pistolen kunnen het beste gebruikt worden vanaf een vaste steun. Voor jacht-toepassingen zijn ze optimaal voor gebruik in een hoogzit waar je gebruik kunt maken van de railing of losse steun. Je moet genoeg in de praktijk oefenen, om volledig vertrouwd te raken met het richtkijker systeem. Sommige richtkijkers hebben wat tijd nodig om eraan te wennen. Als je daar doorheen bent, zal het een tweede natuur gaan worden.

<< terug naar pistoolrichtkijker_tips

Meer Pistool richtkijker Tips

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen via: https://www.richtkijkerbestellen.nl/contact of onze Chat-service rechts onderaan onze webshop.

Heb jij nog een vraag over de richtkijker voor pistolen? Laat dan een reactie achter in onderstaand reactieveld!

Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest