In dit blog 17 Luna Optics nachtkijker Tips die je een zicht geven van 100 tot 500 meter in totale duisternis! Zoek je een goede nachtkijker voor observatie in de nacht voor heel dichtbij op enkele meters tot ver weg op wel 500 meter, maar vind je het moeilijk om een keuze te maken? Lees dan dit artikel waarin ik uitgebreide uitleg geef over de werking, de belangrijkste onderdelen en de voor- en nadelen van een nachtkijker. Als voorbeeld geef ik 4 verschillende modellen binoculaire nachtkijkers van Luna Optics. Geschikt voor langdurige observaties en te gebruiken voor uiteenlopende doeleinden. Hier de 17 nachtkijker Tips die ook voor andere merken nachtkijkers geschikt zijn:

Update: 16-08-2018

4 Luna Optics nachtkijker Tips; LN-PB3M, LN-PB5M, LN-PB7M, LN-PBG1M zicht 100 tot 500m in totale duisternisDe 4 Luna Optics nachtkijkers LN-PB3M, LN-PB5M, LN-PB7M, LN-PBG1M met zicht van 100 tot 500m in totale duisternis!

In dit artikel 17 Tips en veel extra uitleg over de werking van een nachtkijker, hoe werkt een nachtkijker, de body, instellen van de infrarood verlichting, eigenschappen, kenmerken, voordelen en nadelen. Tevens een uitgebreide review over de volgende Luna Optics Premium nachtkijkers;

Overzicht 17 nachtkijker Tips:

 1. Hoe werkt een nachtkijker?
 2. De body en onderdelen van een nachtkijker
 3. IR illuminator of infrarood verlichting
 4. Weerbestendigheid
 5. De oogschelpen en waarom deze belangrijk zijn
 6. Hoe moet ik de nachtkijker scherpstellen of Focusing
 7. De Objectieflens
 8. Coatings van de lenzen
 9. Vergroting van LN-PBG1M, LN-PB3M, LN-PB5M en LN-PB7M
 10. Beeldkwaliteit
 11. Helderheid en beeldkwaliteit in de praktijk getest
 12. Binoculaire Nachtkijker kenmerken
 13. Gezichtsveld en beeldhoek – Hoeveel kan ik zien?
 14. Het verschil tussen de LN-PB5M en LN-PB7M
 15.  Levering
 16. Nadelen van deze nachtkijkers
 17. Conclusie

Tip 1: Hoe werkt een Luna Optics nachtkijker?

Alvorens de 4 Luna Optics nachtkijkers te beschrijven, lijkt het me nuttig om eerst te vertellen hoe een nachtkijker werkt. Elk beschikbaar licht dat er is zoals; omgevingslicht van de sterren, de maan, kunstmatig licht gemaakt door de mens etc., weerspiegelt van het weergegeven object en passeert het objectief van de Luna Optics nachtkijker. De nachtkijker creëert vervolgens een beeld van dat object op een foto kathode scherm. Deze is gelegen aan de voorzijde van een elektronische vergrotingsbuis in de nachtkijker. Zie onderstaande afbeelding;

Hoe werkt de Luna Optics nachtkijkerDe werking van een Luna Optics nachtkijker

Binnen deze elektronische vergrotingsbuis wordt het licht elektronisch verstrekt en geprojecteerd in een groene gloed op een fosforescerend scherm, gelegen aan de achterkant van de buis. Vervolgens wordt deze verlichte afbeelding opgepikt door het oculair en naar je oog gestuurd.

Tip 1a: Extra infrarood verlichter

Als er niet genoeg omgevingslicht is om duidelijk te kunnen zien of in volledige duisternis, dan kun je de ingebouwde infrarood verlichter (of infrarood illuminator) gebruiken. De infraroodlamp straalt onzichtbaar licht uit ter verbetering van de zichtbaarheid. Deze IR illuminator straalt infrarood licht op het object dat je wilt weergeven. Dit weerspiegelt vervolgens terug en wordt weer versterkt door de buis op de zelfde manier als omgevingslicht.

Tip 1b: Waarom is het beeld van een nachtkijker groen?

De kleur van het beeld door de Luna Optics nachtkijker is groen. En waarom is het beeld van een nachtkijker groen? Omdat het menselijk oog contrasten in de tinten groen het beste onderscheidt. Tevens is het prettiger voor het menselijke oog om langere tijd naar een groen scherm te kijken dan naar bijvoorbeeld een zwart/wit scherm.

<< Terug naar overzicht

Tip 2: De body van Luna Optics nachtkijkers

Het eerste dat opvalt aan Luna Optics nachtkijkers is de ‘zeer agressieve styling’. Dit in tegenstelling tot de meeste standaard nachtkijkers van tegenwoordig, die bedekt zijn met rubber. Luna Optics laat echter de body zien, waardoor hij een stoere, mannelijke look krijgt en oerdegelijke uiterlijk!

De body van Luna Optics nachtkijkers LN-PB5M Premium Nachtkijker Gen 1+De onderdelen aan de body van deze nachtkijker. In de afbeelding zie je de Luna Optics nachtkijker LN-PB5M

De robuuste body is gemaakt van extreem duurzaam en extra hard aluminium. Deze aluminium body maakt de Luna Optics nachtkijker niet alleen lichter dan ze lijken, maar ook zoals sommigen zeggen, steviger dan een Sovjet-tank! Zo is het gewicht van bijvoorbeeld de Luna Optics LN-PB3M slechts 760 gram, waardoor deze op hetzelfde gewicht zit als de meeste andere volledig formaat nachtkijkers. De afmetingen van de Luna Optics LN-PB3M 165 x 115 x 56 mm. Betekent ook dat afgezien van haar lengte ze vrijwel even groot is als de meeste dak prism 42 mm nachtkijkers.

Gewicht en afmeting van Luna Optics nachtkijkers:

 • Luna Optics LN-PB3M – 650 gram / 160x118x68mm
 • Luna Optics LN-PB5M – 800 gram / 202x123x76mm
 • Luna Optics LN-PB7M – 1150 gram / 270x127x78mm
 • Luna Optics LN-PBG1M – 480 gram / 130x113x68mm

Tip 2a: Stroomvoorziening en power

Als je de nachtkijker voor je ogen houdt, zit bovenop de body en gemakkelijk bereikbaar, de aan- en uitknop voor de infrarood illuminator (IR). Midden tussen de oculairs bevindt zich het batterijcompartiment waarin de batterijen van het type  CR123 (3V Lithium) passen. Luna Optics geeft aan dat deze een bedieningstijd heeft van 30 uur en tot 120 uur zonder IR. Deze is te vervangen d.m.v. een draaibare dop omdat de batterij op een veer geplaatst wordt. Het kan wat lastig zijn om deze te vervangen door de druk van de veer.

LET OP: Gebruik NOOIT oplaadbare batterijen. Dit is verboden van Luna Optics! Je kunt dit ook lezen in de handleiding. Dit kan namelijk leiden tot een te grote stroomtoevoer. Gebruik je ze toch, dan VERVALT de garantie!

Luna Optics nachtkijker stroomvoorzieningHet batterijcompartiment zit tussen de oculairs van de nachtkijker en werkt met een schroefdop en veersysteem

<< Terug naar overzicht

Tip 3: IR illuminator of infrarood verlichting

Uitsteekt uit de voorkant van het lichaam en tussen de twee beeldbuizen is de ingebouwde IR illuminator (infrarood verlichter) waarmee je de nachtkijker kan gebruiken wanneer er niet genoeg omgevingslicht is om duidelijk te zien, zelfs zelfs in complete duisternis. Luna Optics nachtkijker doet dit door de uitstoot van infrarood licht (805nm / 120mW), dat weerspiegelt wordt van het weergegeven object en vervolgens wordt versterkt door de buis, op dezelfde manier als omgevingslicht. Ernaast zit de lichtsensor die de gevoelige interne onderdelen van de nachtkijker beschermt tegen fel licht. De  speciale LPS sensor (Light Protection System) geeft bescherming tegen plotselinge overbelichting. Ook zal de kijker niet opstarten bij daglicht!

Tip 3a: Infrarood straal instellen

De straal van de infraroodlamp is ook volledig instelbaar door middel van de ring op de IR Illuminator. Hiermee kun je de straal meer spreiden voor beter zicht op korte afstanden of de focus versmallen naar het centrum voor effectief kijken op grotere afstanden.

Via de (groene) knop in onderstaande afbeelding kun je de intensiteit instellen van de infrarood beam. Zo kun je batterij sparen door de power omlaag te zetten. Dit is het beste voor korte afstanden of voor gebruik binnen. Je kunt ook de infrarood op vol vermogen zetten. Dit is het beste voor lange afstanden en buiten gebruik.

Met de instellings gaten (blauw) aan weerzijde van de IR illuminator kun je de straal cirkel nog fijner afstellen op afstanden groter dan 100 meter. De straal is echter al gecentreerd in de fabriek.

IR Illuminator of infrarood verlichting van nachtkijkersIR Illuminator of infrarood verlichting. De speciale LPS sensor (Light Protection System) beschermt de nachtkijker tegen plotselinge overbelichting. De kijker zal niet opstarten bij daglicht!

Tip 3b: Hoe onzichtbaar is infrarood of infrarode straling?

Een goede vraag. Vandaag kreeg ik klanten op bezoek die me dezelfde vraag hebben gesteld. Ze kwamen bij mij op lokatie de Luna optics nachtkijker LN-PB5M en LN-PB7M bekijken. Infrarode straling is onzichtbaar voor mens en dier. Mens en dier kunnen dus de infrarode straal niet zien. Dit kun je ook overal op het internet lezen. Wat hier echter nooit bij wordt verteld is dat je het rode puntje van de infrarood lamp in sommige gevallen wel kunt zien. Dus op de vraag of het infrarood van een nachtkijker helemaal onzichtbaar is, moet ik nee antwoorden. Dit kleine rode puntje ziet het object echter alleen als je helemaal recht in de lamp kijkt.

De klanten die ik op bezoek had gingen overigens tevreden met hun nieuwe aankoop – Luna optics nachtkijker LN-PB5M – naar huis.

<< Terug naar overzicht

Tip 4: Weerbestendigheid Luna Optics nachtkijker

Een belangrijk punt om te vermelden is de weerbestendigheid van deze Luna binoculaire nachtkijkers. Ze zijn niet volledig waterproof of neveldicht – iets dat je in overweging moet nemen als je een apparaat nodig hebt voor volledig nat weer nachtbewaking. Ze zijn wel te gebruiken in lichte regen en in vochtige omgeving. Luna Optics nachtkijkers zijn echter niet resistent tegen hevige regenval en kunnen niet worden ongedompeld in water.

<< Terug naar overzicht

Tip 5: De oogschelpen van de nachtkijker

De kwaliteit van de oogschelpen wordt vaak vergeten en onderschat. Vergeet echter niet dat dit het punt is waar de nachtkijker je gezicht raakt, dus dit maakt het verschil tussen een hele goede en een slechte nachtkijker.

De oogschelpen van deze binoculaire Luna Optics nachtkijker zijn geweldig. Ze zijn gemaakt van een rubber dat voelt als kunststof, in vergelijking met andere nachtkijkers die ik heb geprobeerd. Bij de eerste blik schrokken ze af, maar toen ik ze stevig tegen mijn gezicht drukte, voelde ze zeer comfortabel. Wat ik echt geweldig vind, zijn de vleugels aan de zijkant. Deze garanderen me dat er zeker geen extern licht kan binnen komen aan de zijkant van je gezicht dat het zicht kan verstoren.

<< Terug naar overzicht

Tip 6: Scherpstellen of Focusing

Beide oculairs moeten individueel worden scherpgesteld door aan de uiteinden te draaien. Ook al duurt het slechts een halve slag om van dichtbij tot oneindig te gaan, is dit proces een beetje traag. Dit komt omdat je het scherpstellen voor beide lenzen apart moet doen, in tegenstelling tot een conventionele centrale focus nachtkijker.

Elke oogstuk of oculair lens kan ook afzonderlijk worden aangepast met behulp van de ring net onder de oogschelp. Dit speelt een belangrijke rol in het instellen van deze binoculaire nachtkijker op je ogen. Voor mij was het het gemakkelijkste om het op deze manier scherp te stellen; Sluit één oog en pas de instelling voor het open oog in tot de focus naar wens is en stel vervolgens het andere oog in.

Scherpstellen en oogschelpen Luna Optics nachtkijkersScherpstellen van de Luna Optics nachtkijker kan via de oculairs en de objectief lens

<< Terug naar overzicht

Tip 7: Objectieflens van Luna Optics nachtkijker

In het algemeen geldt, hoe groter de objectief lens, hoe meer potentieel de nachtkijker heeft om licht te verzamelen. Dus grote objectief lenzen lijken misschien ideaal, maar maken ze daarin tegen ook een stuk duurder. Vandaar dat Luna Optics bij deze nachtkijkers de ideale verhouding heeft weten te vinden tussen hetzelfde of meer licht verzamelen dan de standaard 42 of 43 mm lenzen van vergelijkbare andere nachtkijkers en de compactheid. Zo blijven de Luna Optics nachtkijkers toch compact genoeg om ze mee te nemen.

Grootte Objectieflens Luna Optics nachtkijkers:

 • Luna Optics LN-PB3M – 42 mm objectieflens
 • Luna Optics LN-PB5M – 48 mm objectieflens
 • Luna Optics LN-PB7M – 58 mm objectieflens
 • Luna Optics LN-PBG1M – 26 mm objectieflens

<< Terug naar overzicht

Tip 8: Coatings van de lenzen

Alles wat ik kon vinden over de coatings van de lenzen van Luna Optics nachtkijkers is dat deze multicoated lenzen hebben. Tevens hebben deze nachtkijkers multi-lens elementen die zorgen voor wat Luna Optics zegt: “Het best mogelijke beeld onder elke lichtomstandigheid”. Kort uitgelegd betekend dat er op zijn minst enkele buitenkanten van de glazen (dit is meestal de eerste en laatste), meerdere anti-reflecterende lagen hebben, die er voor zorgen om zo veel mogelijk licht op te vangen. Ik neem aan dat Luna daarom zegt dat ze “all-glass optics” gebruiken. Er zijn namelijk ook goedkopere nachtkijkers op de markt die een ander materiaal gebruiken dan glas.

<< Terug naar overzicht

Tip 9: Vergroting van LN-PBG1M, LN-PB3M, LN-PB5M en LN-PB7M

Veel mensen die gewend zijn om verrekijkers voor overdag te gebruiken, vragen zich wellicht af waarom er geen nachtkijkers zijn met een vergroting van 8x of 10x? Deze Luna Optics LN-PB3M, LN-PB5M en LN-PB7M hebben slechts een vergroting van respectievelijk 3x, 5x en 7x. De LN-PBG1M slechts 1x. Is dat wel genoeg vergroting, is een veel gestelde vraag?

De reden waarom de vergroting op nachtkijkers meestal veel lager is dan die van verrekijkers voor overdag of spotting scopes is, omdat om bij hogere vergrotingen, de elementen van het objectief dikker moeten zijn. Dit betekent dat ze minder licht zal overbrengen dan dunner lenzen. Aangezien elk beetje licht dat verzonden wordt tijdens de nacht zeer belangrijk is, moeten de vergrotingen wel lager zijn, meestal onder de 7x. Zo behoud je het best mogelijke evenwicht tussen de vergroting van de afbeelding en de lichttransmissie.

Vergroting Luna Optics nachtkijkers:

 • Luna Optics LN-PB3M – 3x
 • Luna Optics LN-PB5M – 5x
 • Luna Optics LN-PB7M – 7x
 • Luna Optics LN-PBG1M – 1x

<< Terug naar overzicht

Tip 10: Beeldkwaliteit van Luna Optics nachtkijkers

Luna Optics nachtkijkers maken gebruik van top kwaliteit, hoge resolutie Generatie 1+ nacht technologie, met een beeldversterker die het omgevingslicht tot ongeveer 900 keer versterken. Dit zijn de meest gebruikte buizen onder algemene consumentenapparaten, voornamelijk als gevolg van hun relatieve lage kosten. De resolutie van deze kijkers is 32-38lp/mm en de buis gevoeligheid is 280-300 μA/lm.

Het is nogal verwarrend dat zelfs binnen de generatie 1 buizen je nogal een groot verschil vindt in prestaties. Dit is omdat tijdens het fabricageproces alle buizen worden geëvalueerd en ingedeeld volgens hun kwaliteit en prestaties en worden verkocht tegen sterk verschillende prijzen, afhankelijk van hun licht versterking en duidelijkheid van het beeld. Dit wordt natuurlijk weerspiegeld in de uiteindelijke prijs van het nachtzicht apparaat.

Luna optics is trots op het feit dat ze alleen de hoogste kwaliteit beeldversterkers kopen. Ook al zijn sommige van hun modellen een beetje duurder dan andere Gen1 nachtkijkers van hun concurrenten, kun je er zeker van te zijn dat je de best mogelijke kwaliteit krijgt. Als een onderdeel van hun kwaliteitscontrole wordt elke nachtkijker bij Luna optica tweemaal geïnspecteerd. Eerst in de fabriek en vervolgens nogmaals in hun Amerikaanse magazijn voor verzending.

<< Terug naar overzicht

Tip 11: Helderheid en beeldkwaliteit van de nachtkijker in de praktijk

Wat betekend deze beeldkwaliteit in de praktijk? Toen ik de nachtkijker aan zette en er voor de eerste keer door keek in de straat voor mijn huis, was 100 meter gemakkelijk zichtbaar. De beeldkwaliteit was vrij goed en er waren veel minder zwarte stippen, dan dat ik door andere nachtkijkers had gezien. Ik liep de straat uit en ging het open veld in. Daar was geen straatverlichting en het was een vrij bewolkte hemel. Ik was zeer onder de indruk van de beeldkwaliteit en het contrast van het beeld. Had er een vos rond gelopen, dan had ik elk detail kunnen zien van die vos.

De tweede keer dat ik hem gebruikte was er totaal geen restlicht of maanlicht. Ik schakelde de IR illuminator of infrarood lamp aan. Als je voor de eerste keer door een nachtkijker kijkt en de infrarood verlichting in schakelt, is dat echt een traktatie. Dan wordt het vrij heldere beeld verduidelijkt en springt het als het ware op je terug. Kijk je dus voor de eerste keer door een Luna Optics nachtkijker, dan bereid je maar voor op een verrassing. Je zult versteld staan dat je echt kunt zien in totale duisternis!

Als je de unit uit schakelt, kan het zijn dat de groene glow nog steeds te zien is. Dit is normaal en dooft langzaam uit binnen enkele minuten. Het kan zijn dat je zwarte puntjes (specs) ziet in het blikveld. Ook dit is normaal. De zwarte puntjes zijn micriscopisch kleine deeltjes in de buis en komen voort uit het fabrikageproces, welke nooit volledig spec-vrij is. Bij deze nachtkijkers is dit echter minimaal.

<< Terug naar overzicht

Tip 12: Binoculaire Nachtkijker kenmerken

Voor wat betreft de kijkafstand of detectieafstand van een binoculaire nachtkijker moeten we altijd voorzichtig zijn. Dit geldt niet alleen voor de Luna Optics nachtkijker maar voor alle nachtkijkers. De kijkafstand is namelijk volledig afhankelijk van de hoeveelheid restlicht die beschikbaar is en de grootte van het object. Ik voeg het aan Luna Optics zelf en zij gaven het volgende aan;

“Het is niet correct om welke kijkafstand dan ook te geven voor een nachtkijker, omdat de werkelijkheid soms beter en soms slechter kan zijn. Zo kunnen klanten blijer of juist total teleurgesteld zijn als ze deze nachtkijkers gaan vergelijken met deze afstanden. Om misverstanden te voorkomen geven we daarom geen detectieafstanden. Als de concurrentie dat wel doet, dan misleiden ze de klanten.” Aldus Luna Optics. Ze gaven wel dit aan; “Hier is een advies gebaseerd op mijn ervaring in de nacht. Al onze Gen 1+ nachtkijkers kunnen een mens zien of dier van vergelijkbare grootte op 100m in 90% van de gevallen. De afstanden kunnen verder en verder gaan, afhankelijk van de vergroting, weersomstandigheden en het gebruik van de IR illuminator.” Aldus Luna Optics.

Tip 12a: Mijn ervaring met deze Luna Optics nachtkijker

Vandaar ook dat ik hier mijn ervaring met jullie deel. Ik neem in dit geval de Luna Optics nachtkijker LN-PB5M en LN-PB3M als voorbeeld. Deze binoculaire LN-PB5M nachtkijker heeft een erg lange kijkafstand van 450 meter die uitstekend is. De LN-PB3M heeft een kijkafstand van 300 meter. Ter vergelijking de ATN Night Scout Nachtkijker 5×90 heeft wat ze noemen een detectiebereik van 150 meter.

De combinatie van de 5x48mm (Luna Optics LN-PB5M) is voor mij een groot compromis tussen de grootte van de nachtkijker, het potentieel om licht te verzamelen en de helderheid van het beeld. Vergeet niet dat om de vergroting verhogen, je dikker glas moet hebben. Dit betekent dat er minder licht wordt doorgegeven aan het foto kathode scherm, wat betekent dat het beeld minder helder zal zijn.

Tip 12b: Video beeldkwaliteit Luna Optics nachtkijker

Binnenkort komt hier hopelijk een video waarin ik de beeldkwaliteit laat zien van deze Luna Optics nachtkijker. Het zal moeilijk worden om dit vast te leggen met een camera aangezien het beeld gezien door een camera nooit hetzelfde is als hetgeen je met je eigen ogen zal zien. Ik ga echter een poging wagen en ben er volop mee bezig. Nog heel even geduld …

Ondertussen kun je kijken naar de video van Luna Optics over de Professionele Luna Optics LN-EBG1 Gen 2+ Nachtkijker. Dit is een tweede generatie nachtkijker die je dankzij het bijgeleverde hoofd systeem op je hoofd dragen zodat je je handen vrij houdt.

Luna Optics LN-EBG1 Nightvision Bi-Oculars Gen 2+

<< Terug naar overzicht

Tip 13: Gezichtsveld en beeldhoek

Het gezichtsveld van de Luna Optics nachtkijker LN-PB3M is een uitstekende 15 graden. Als je eens door een standard nachtkijker gekeken hebt, zul je al snel merken dat deze echt groot is. Het vergelijkt ook heel goed met andere binoculaire nachtkijkers op de markt. De Luna Optics LN-PB1M heeft zelfs een beeldhoek van 40 graden, maar daarin tegen geen vergroting.

Gezichtveld Luna Optics nachtkijkers:

 • Luna Optics LN-PB3M – 15 graden
 • Luna Optics LN-PB5M – 12 graden
 • Luna Optics LN-PB7M – 8 graden
 • Luna Optics LN-PBG1M – 40 graden

Tip 13a: Minimale focus afstand

Omdat je met beide ogen kunt waarnemen door de Luna Optics LN-PB3M Premium Nachtkijker kun je heel goed de diepte inschatten en heb je een breed blikveld waardoor je snel een groot terrein kunt scannen. De minimale focus afstand van Luna Optics nachtkijkers is 2 meter. Je kunt deze kijker al scherpstellen vanaf 2 meter waardoor je ook op de kortere afstanden goed kunt waarnemen.

Tip 13b: Detectie afstand van Luna Optics nachtkijker

Detectie afstanden (bij volle maan) en minimale focus afstand Luna Optics nachtkijkers:

 • Luna Optics LN-PB3M – ± 300 meter / scherpstellen vanaf 2 meter
 • Luna Optics LN-PB5M – ± 450 meter / scherpstellen vanaf 2 meter
 • Luna Optics LN-PB7M – ± 500 meter / scherpstellen vanaf 2 meter
 • Luna Optics LN-PBG1M – ± 100 meter / scherpstellen vanaf 1 meter

Bij een kwart maan zonder IR hebben de LN-PB3M, LN-PB5M en LN-PB7M een detectie afstand van 150 meter. Het verschil tussen de 3 modellen ga je dus pas merken met de infrarood ingeschakeld.

<< Terug naar overzicht

Tip 14: Het verschil tussen de LN-PB5M en LN-PB7M

Wat is het verschil tussen de Luna Optics nachtkijker LN-PB5M en LN-PB7M? Als ik beide vergelijk zit hier niet veel verschil in; De LN-PB7M weegt 350 gram meer en is groter, maar

 • De gevoeligheid van de buis is het zelfde
 • De resolutie is het zelfde
 • De detectie afstand van de LN-PB5M is 450 meter
 • De detectie afstand van de LN-PB5M is 500 meter
 • De detectie afstand van beide bij kwart maan en zonder IR is hetzelfde nml. 150 meter

Het prijsverschil is echter € 400,-

Zit dit dan alleen in de vergrotings-mogelijkheid van 7x (i.p.v. 5x)? Deze vraag had ik zelf ook en ik heb hem neergelegd bij Luna Optics zelf. Ik wacht nog op antwoord … Zodra ik het weet kunnen jullie het hier lezen.

<< Terug naar overzicht

Tip 15: Levering Luna Optics nachtkijker

De Luna Optics nachtkijker wordt geleverd met bijbehorende tas met dunne nylon riem. Dat is een beetje teleurstellend, aangezien het draagcomfort van deze nylon riem niet fijn is door het ontbreken van een vulling in de riem. Ook zit er standaard geen batterij bij deze nachtkijker, wat ik niet zo goed begrijp bij een nachtkijker in deze prijsklasse. Bestel je de nachtkijker bij ons, dan zorg ik ervoor dat er een batterij is mee geleverd. Dan kun je na de aankoop ook meteen aan de slag, zonder eerst voor een batterij uit te moeten gaan. Wel zo klantvriendelijk en extra service van de zaak!

De kunststof lensdoppen passen goed bij het einde van de objectieven en zullen er niet per ongeluk af vallen. Ze hebben kleine gaten, zodat je met de nachtkijker overdag kunt kijken.

Tip 15a: Reviews Luna Optics nachtkijker van klanten

Een veel gestelde vraag is of er reacties van klanten zijn of reviews over deze nachtkijkers. Helaas hebben we die tot nu toe niet. We hebben al diverse van deze nachtkijkers verkocht, maar krijgen nooit reacties terug. Dat is wellicht een goed teken. Mochten er problemen zijn met deze nachtkijkers, dan hadden we ongetwijfeld modellen retour gekregen. Ik heb slechts een keer een reactie gehad van een klant. Deze gaf aan dat de detectie afstand van de Luna Optics LN-PB5M Premium Nachtkijker Gen 1+ slechts 100 meter was bij hem. Deze moet echter minimaal 400 meter zijn. Wat ik dan altijd zeg is: “Heb je al eens geprobeert om de batterij te vervangen?” Daarna heb ik niets meer vernomen.

BONUSTIP: Een slechte batterij kan de werking van de nachtkijker verslechteren. Zorg daarom ook altijd dat je reserve baterijen bij je hebt.

Tip 15b: Wie is Luna Optics?

Luna Optics is een bedrijf dat zich volledig gespecialiseerd heeft in nachtkijkers. Zij houden zich dan ook uitsluitend bezig met het produceren en verbeteren van nachtkijkers. De hoogwaardige nachtkijkers die ze bieden zijn geschikt voor zowel consumenten als voor professioneel gebruik. Luna Optics is zeer innovatief en dat zie je terug in de grote hoeveelheid aan nieuwe producten en upgrades van bestaande producten. Het bedrijf is in New York gevestigd en de service is uitstekend te noemen.

Deze nachtkijkers onderaan altijd een dubbele inspectie alvorens ze aan de klant geleverd worden. Allereerst worden ze in de fabriek gecontroleerd. Vervolgens worden de nachtkijkers ook nog eens in New York getest voordat ze worden uitgeleverd. Dus mocht je een nachtkijker van Luna Optics willen kopen, dan weet je dat je altijd een goede nachtkijker koopt!

Tip 15c: Kan ik de nachtkijker eerst komen bekijken en uitproberen?

JA! Richtkijkerbestellen.nl is alleen een online webshop en heeft geen fysieke winkel. Het is echter wel mogelijk om deze nachtkijker te komen bekijken en uitproberen. Dit kan alleen op afspraak. Neem gerust contact met ons op via email: info@richtkijkerbestellen.nl of telefonisch via: 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag bij de juiste keuze!

Tip 15d: Luna Optics nachtkijker kopen?

Luna Optics Premium Nachtkijkers Gen 1+ koop je veilig en snel bij richtkijkerbestellen.nl. Klik hier voor meer info.

Mocht je niet tevreden zijn over de aankoop, dan kun je deze binnen 14 dagen retourneren. Neem dan altijd eerst contact met ons op.

Levering en lensdoppen Luna Optics nachtkijkerLevering van Luna Optics nachtkijker met opbergtas en lensdoppen

<< Terug naar overzicht

Tip 16: Nadelen Luna Optics nachtkijkers

Als een nadeel van Luna Optics nachtkijkers zou je het afzonderlijk instellen van de oculairs kunnen noemen. Dat neemt wat extra tijd in beslag. Ben je voor het grootste deel op zoek naar objecten in de verte, dan hoef je dit niet zo vaak te doen, omdat je de focus op oneindig hebt ingesteld. Blijf je echter constant aan het veranderen van kijkafstand, van dichtbij naar ver weg, dan kan het steeds moeten aanpassen van de lenzen wel een beetje vervelend worden.

Okay, als ik dan toch kritisch ben, dan had ik ook liever een gewatteerde halskoord gehad, wat hem comfortabeler maakt om te dragen. Aan de andere kant past de halskoord wel precies bij deze stoere nachtkijkers. De grip op de nachtkijker is overigens wel erg prettig en stevig.

Stoere uiterlijk Luna Optics nachtkijkersDe stevige grip en het halskoord. Het halskoord kan ook weer verwijderd worden als je dat wil

<< Terug naar overzicht

Tip 17: Conclusie Luna Optics nachtkijker

Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van deze nachtkijkers van Luna Optics. Ik hou vooral van het robuuste uiterlijk en de ruige look. Tevens werken ze goed, produceren een helder beeld en het contrast is echt een hoogtepunt. Ja, je kunt nachtkijkers krijgen die helderder zijn, maar in mijn ervaring alleen met nachtkijkers van een hogere generatie, die veel en veel duurder zijn. Een ander groot pluspunt is dat je al kunt scherpstellen vanaf 2 meter en het grote gezichtsveld, dat je helpt om je doel snel te kunnen lokaliseren.

Na het reviewen van deze kijkers, heb ik besloten om de Luna Optics nachtkijker LN-PB5M mee te nemen op mijn volgende vakantie naar Frankrijk. De hoeveel ruime en het gewicht die het in neemt is het me waard, ondanks dat ik ook al mijn Canon 6D en statief meeneem. Het geeft me ook een veilig gevoel dat de nachtkijker bij daglicht niet zal opstarten en dat de LPS sensor mijn nachtkijker zal beschermen tegen overmatig licht.

Gebouwd als een Sovjet-tank, hebben deze generatie 1+ nachtkijkers een vergroting van 3x, 5x of 7x en een lens van 42mm, 48mm of 58mm. De ingebouwde infrarood verlichter zorgt ervoor dat je hem ook kan gebruiken in complete duisternis. De beeldkwaliteit is zeer hoog. Daarom kan ik zeggen dat Luna Optics nachtkijker ideale kijkers zijn voor meeste behoeften van huisveiligheid, campings trips, nachtelijke wildobservaties. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor bewaking en surveillance, reddingsoperaties en gebruik bij scheepvaart, verkeertorens en sluizen.

Nachtkijkers van Luna Optics: Kwaliteit die je zelfs in het donker kan zien!

Nachtkijkers van Luna Optics zijn al verkrijgbaar vanaf € 885,-

Luna Optics nachtkijker kopen

<< Terug naar overzicht

Meer info over nachtkijkers

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel over de micro red dot richtkijker, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Welke ervaring heb jij met nachtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest