In dit artikel 15 verschillen tussen de nieuwe Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker en de oude Viper PST Gen I. Ik ga de oude Vortex Viper PST Gen I 6-24×50 FFP vergelijken met de nieuwe Viper PST Gen II 5-25×50 FFP, zowel in MOA als in MRAD versie. In 2017 heeft de eerste generatie een compleet nieuw redesign gehad en is vervangen door de Gen II richtkijker. Dit is de hoogste vergrotingsrange die deze Viper PST-lijn van Vortex te bieden heeft. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen, voordelen en nadelen van deze nieuwe high end richtkijker? Vortex Viper PST Gen I versus Viper PST Gen II richtkijker; de 15 verschillen.

15 verschillen nieuwe Vortex Viper PST Gen II en oude Viper PST Gen I richtkijker

Video 15 Verschillen Vortex Viper PST Gen II 5 25×50 FFP vs oude Viper PST Gen I 6 24×50

Bekijk hier de video met de 15 verschillen tussen de oude Viper PST Gen I 6 24×50 FFP en de nieuwe Vortex Viper PST Gen II 5 25×50 FFP richtkijker in MOA en MRAD-versie.

Bron: https://youtu.be/24yQH1J_Y34

1. Vergroting en objectief

De generatie I heeft een 6-24x vergroting, waar de nieuwe Gen II een 5-25x vergroting heeft. De grootste en de kleinste vergroting zijn dus met 1x vergroot. Het bereik van deze richtkijker is daarmee iets vergroot van 6-24x naar 5-25x. De grootte van het objectief is gelijk gebleven aan 50mm.

2. Oogafstand

De oogafstand of eye relief is de afstand die je oog verwijdert moet zijn van de richtkijker. Dit is belangrijk bij een richtkijker die geplaatst wordt op een geweer met grote terugslag. Je wilt je oog dan niet te dicht bij de richtkijker. Bij de Gen I was dit een vrijgevig 4 inches (101 mm). Bij de nieuwe Gen II is dit terug gebracht naar 3.4 inches (86 mm). Nog steeds een behoorlijk grote oogafstand, maar wel iets om rekening mee te houden als dit belangrijk voor je is.

Oogafstand Vortex Viper PST Gen II 5-25x50 FFP richtkijker is 3.4 inches (86 mm)Oogafstand Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker is 3.4 inches (86 mm)

3. Lengte en gewicht

De totale lengte van de Gen I was 39,4 cm. De nieuwe Viper PST Gen II 5-25×50 FFP is iets langer namelijk 40,6 cm. Het gewicht van de Gen I was 663 gram. Het gewicht van de nieuwe Gen II versie is 884,5 gram. Dat is een gewichtstoename van 33%. Dat hoeft niet altijd een slechte eigenschap te zijn aangezien de nieuwe richtkijker er ook meer solide uitziet. Qua duurzaamheid en betrouwbaar zijn er geen zichtbare verschillen tussen beide scopes. De nieuwe Gen II richtkijker uit de Viper PST lijn is dus welk behoorlijk zwaarder geworden, wat komt door diverse vernieuwde features.

4. Buisdikte

De buisdikte is gelijk gebleven, namelijk een 30mm aluminium buis van de allerhoogste kwaliteit. Dit type wordt ook in vliegtuigbouw gebruikt. De richtkijker wordt uit één stuk vervaardigd. Verder is de richtkijker nog steeds nevelvrij, waterdicht en schok bestendig. Belangrijke eigenschappen die alle Vortex richtkijkers hebben.

Turrets Viper PST Gen II 5-20x50 FFP richtkijkerVernieuwde turrets Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker

5. Hoogte- en breedte aanpassingen PST Gen II 5-25×50 in MOA

Met deze nieuwe PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker heb je meer mogelijkheden om de hoogte aan te passen. De hoogteaanpassing is van 65 MOA naar 70 MOA gegaan. De aanpassingsmogelijkheden voor breedte zijn vermindert van 65 MOA naar 35 MOA terug gebracht. Dit zou echter geen enkel probleem moeten zijn. Mocht je meer dan deze 35 MOA nodig hebben dan zal het meer een probleem zijn dat de richtkijker niet goed uitgelijnd is. Ik kan me geen windcondities voorstellen, zelf bij zeer grote afstanden waar je een breedteaanpassing nodig hebt van 70 MOA. Vandaar ook dat Vortex dit heeft terug gebracht naar 35 MOA.

6. Hoogte- en breedte aanpassingen in MRAD versie PST Gen II 5-25×50 FFP

Ook met de PST Gen II 5-25×50 in MRAD versie heb je meer mogelijkheden in de aanpassing van de hoogte. Deze is van 19 MRAD naar 20 MRAD gegaan. De breedteaanpassing is van 19 MRAD terug gegaan naar 10 MRAD. Ook dit zou geen enkel probleem moeten zijn.

Vortex Viper PST Gen II 5-25x50 FFP in MOA en MRADVortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP in MOA en MRAD

7. Verbeterde glaskwaliteit en dradenkruis geëtst in het glas

De nieuwe Viper PST Gen II FFP richtkijkers hebben iets betere glaskwaliteit dan de Gen I richtkijker lijn. De lenzen zijn niet de zelfde kwaliteit als de Razor HD, maar wel zichtbaar beter dat de Gen I versies.

De specs van deze richtkijker vertellen je niet alles over de verbeterde optische kwaliteit. van de richtkijker. Het glas is namelijk hetzelfde, maar de optische systeem is verbeterd. Dit geeft je een betere helderheid, resolutie, goede prestaties bij weinig licht, en verbeterde kleurkwaliteit.

Populaire EBR-2C dradenkruis

De overeenkomst is dat ze beiden over het zeer populaire EBR-2C dradenkruis beschikken. Het EBR-2C dradenkruis is net als bij de Gen I serie geëtst in het glas. Beide zijn ze in FFP of First Focal plane dradenkruis. De schaal van dradenkruis blijft zo in verhouding tot het gezoomde beeld. Constante subtensions bieden nauwkeurige holdover en ranging op alle vergrotingen.

Zeer populaire EBR-2C dradenkruis van VortexZeer populaire EBR-2C dradenkruis van Vortex

8. Gezichtsveld van de Gen II richtkijker

Op het gebied van het gezichtsveld is de Gen II verbeterd t.o.v. de Gen I richtkijker. De nieuwe Viper PST Gen II 5-25×50 heeft een blikveld op de hoogste vergroting van 4.8 feet (1,46 meter) op 100 yards (91 meter). Deze is verbeterd tegenover de oude Gen I versie met een gezichtsveld 4.2 feet (1,28 meter) op de grootste vergroting op 91 meter.

Op de kleinste vergroting is het gezichtsveld vergroot naar 24.1 feet (7,35 meter). Bij de oude Gen I was dit slechts 17.1 feet (5,43 meter) op 100 yards. Dit is een flinke vergroting van het gezichtsveld zowel op de grootste als de kleinste vergroting.

Gezichtsveld van de Gen II richtkijker vergrootGezichtsveld van de Viper PST Gen II richtkijker is vergroot

9. Vernieuwde turrets op Viper PST Gen II

Het grootste verschil tussen de oude en de nieuwe Vortex Viper PST Gen II richtkijker zijn de vernieuwde zero stop turrets. Wat het eerst opvalt is dat de turrets van de nieuwe Vortex Viper PST Gen II richtkijker er veel groter, duurzamer en robuuster uitzien en naar mijn idee mooier.Vergelijk je het uiterlijk van de oude Gen I, de nieuwe Gen II met de Razor HD richtkijker, dan zie je dat de Gen II qua uiterlijk erg veel lijkt op de Razor HD.

Vernieuwde turrets op Viper PST Gen II 5-25x50Oude Viper PST Gen I versus nieuwe Viper PST Gen II versus Razor HD richtkijker van Vortex Optics

9a. Travel per rotation vergroot

De Travel per rotation (hoeveelheid kliks van 360° graden turret rotatie) is vergroot bij zowel de MOA als de MRAD versie.

MOA versie Travel per Rotation

Elke rotatie op de nieuwe Gen II richtkijker turrets geeft je een volledige rotatie van 20 minutes per angle aanpassing. Bij de oude Gen I was dit per rotatie van de turrets slechts 12 minutes per angle. De travel per rotation is dus van 12 MOA naar 20 MOA verhoogd.

MRAD versie Travel per Rotation

Elke rotatie op de nieuwe Gen II richtkijker turrets geeft je een volledige rotatie van 10 MRAD. Bij de oude Gen I was dit per rotatie van de turrets slechts 5 MRAD.

10. Vortex Viper PST Gen II richtkijkers voorzien van RZR Zero stop systeem

De grootste verbetering in de Viper PST Gen II turrets is het Zero Stop systeem. Deze gebruikt nu het zelfde turret-systeem als de Vortex Razor HD richtkijker lijn. De eerste generatie richtkijkers gebruikte een shim-systeem dat je fysiek stopte van het roteren van de turret verder dan je 0-punt. De Gen II richtkijker serie van Vortex gebruikt nu het Zero Stop systeem, dan je heel eenvoudig kunt bedienen d.m.v. de bijgeleverde imbussleutel.

Vortex Viper PST Gen II richtkijkers voorzien van RZR Zero stop systeemVortex Viper PST Gen II richtkijkers zijn voorzien van RZR Zero stop systeem dat ook gebruikt wordt in Vortex Razor HD richtkijkers

Video RZR Zero stop systeem

Wil je weten hoe het vernieuwde RZR Zero stop systeem werkt op Vortex Viper PST Gen II richtkijkers? Bekijk dan onderstaande video:

Bron: https://youtu.be/HZsXGIY4RIY

11. Batterij-invoer en verlichting

De batterij zit nu verwerkt in de parallax-turret. Deze bevindt zicht in het midden aan de linkerkant van de richtkijker. Bij de oude Gen I richtkijkers was de batterij in de verlichtingsknop op het oculair verwerkt. De verlichtingsknop die bij de oude PST-richtkijkers nog op het oculair zat, is nu netjes verwerkt in de turret aan de linkerkant in de parallax-knop. Mocht je een bubble-level (waterpas) op de richtkijker willen monteren, dan geeft dit je ook wat meer vrije ruimte en zicht op je richtkijker.

Verlichting

De verlichting van het dradenkruis op de Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker is instelbaar in 10 standen van helderheid, met uit-positie tussen elke stand.

Parallax

De parallax van deze nieuwe Viper PST Gen II 5-25x50mm FFP richtkijker is instelbaar van 23 m (25 yards) tot oneindig. De parallax-instelling van de oude Gen I 6-24×50 was instelbaar van 45 m (50 yards) tot oneindig.

Verlichting dradenkruis Vortex Viper PST Gen II 5-20x50 FFP richtkijkerVerlichting dradenkruis Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker instelbaar in 10 standen van helderheid, met uit-positie tussen elke stand

12. Verschil in bediening van turrets

De turrets van de Viper PST Gen II draaien iets stroever dan de oude PST Gen I richtkijkers en hebben minder luide clicks. Beide zijn ze echter zeer goed voelbaar en duidelijk in te stellen.

13. Ingebouwde nauwkeurigheidskenmerken

De Viper PST Gen II richtkijkers beschikken nu over matching (MRAD of MOA) turrets en dradenkruis, welke het snel en nauwkeurig schieten op langere afstanden vergemakkelijkt. De gepatenteerde fiber optic RADIUS-Bar helpt bij het visueel bijhouden van de turret rotaties. De rode indicator lijn is duidelijk zichtbaar vanuit de schietpositie.

14a. Levering incl. beschermkapjes

Beide richtkijkers worden geleverd inclusief beschermkapjes. De oude Gen I hadden doorzichtige caps. De nieuwe Gen II hebben dichte beschermkapjes. Deze kapjes zijn echter alleen geschikt voor het transport en worden meestal vervangen door de defender flip-caps van Vortex. Dit zijn de beste covers die je voor een richtkijker kunt krijgen. Ze zijn gemaakt van rubber, flippen open en kunnen terug geklapt worden in lijn met de scope. Deze caps zaten erg los op de Gen I richtkijkers en raakte nogal snel los. Op de Gen II richtkijkers zitten ze perfect en blijven goed zitten. Deze defender flip caps worden dus niet standaard mee geleverd met de Gen II richtkijker, maar zijn wel zeer aan te raden. Kijk hier voor de passende defender flip cap cover voor de Viper PST Ge II 5-25×50 FFP richtkijker.

Defender flip-cap cover van VortexDefender flip-cap cover van Vortex is zeer aan te raden

14b. Levering met zonnekap en accessoires

Beide worden ze ook geleverd incl. een 50mm zonnekap met een lengte van 10,2 cm om te kunnen monteren aan de voorkant van de richtkijker. Het mooie van veel Vortex producten is dat ze vaak met diverse extra accessoires geleverd worden, die je bij andere merken er nog eens los bij moet kopen. Zo wordt er bij deze Vortex Viper PST Gen I 6-24×50 FFP richtkijker naast de beschermkapjes en de zonnekap ook een CR2032 batterij, Lensdoek en 2mm inbussleutel mee geleverd. Met de imbussleutel kan het ZRZ Zero stop systeem worden ingesteld.

15. Prijsverschil

De advies verkoopprijs van de oude Gen I versie Viper PST 6-24×50 FFP was € 1049,-. De vernieuwde Viper PST Gen II 5-25×50 kost € 1299,-. Voor dit extra prijsverschil krijg je veel extra nieuwe functies en een beter beeld terug.

Passende ringen voor de Gen II

Tot slot nog extra info over de montage. Voor deze nieuwe high end Viper PST Gen II richtkijkers is het aan te raden om er ook goede en robuuste ringen bij te kopen. De precision matched ringen van Vortex (ook wel PMR ringen genoemd) zijn een goede optie. Deze ringen zijn met precisie vervaardigde montageringen en worden tijdens het productieproces altijd per paar bij elkaar gehouden om perfectie te garanderen.

Vortex PMR ringen precision matchedVortex PMR ringen precision matched rings

Video Vortex Viper PST Gen II richtkijkers

Bron: https://youtu.be/05YoeDw6G0g

Samenvatting – alle verschillen overzichtelijk op een rij

Onderstaand de 21 belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de Vortex Viper PST Gen I versus Viper PST Gen II richtkijker.

 VERSCHILLEN/OVEREENKOMSTEN Viper PST Gen I 6-24×50 FFP (oud)
Viper PST Gen II 5-25×50 FFP (nieuw)
Vergroting 6-24x 5-25x
Objectief 50mm 50mm
Oogafstand 4 inches – 101 mm 3.4 inches – 86 mm
Gezichtsveld hoogste vergroting 1,28 m op 100 yards (91m) 1,46 m op 100 yards (91m)
Gezichtsveld laagste vergroting 5,43 m op 100 yards (91m) 7,35 m op 100 yards (91m)
Lenskwaliteit XR Fully Multi-Coated verbeterde XR Fully Multi-Coated
Buisdikte 30 mm 30 mm
Lengte 39,4 cm 40,6 cm
Gewicht 663 gram 884,5 gram
Hoogte aanpassing MOA 65 MOA 70 MOA
Breedte aanpassing MOA 65 MOA 35 MOA
Hoogte aanpassing MRAD 19 MRAD 20 MRAD
Breedte aanpassing MRAD 19 MRAD 10 MRAD
Travel per Rotation MOA 12 MOA 20 MOA
Travel per Rotation MRAD 5 MRAD 10 MRAD
Dradenkruis geëtst EBR-2C geëtst EBR-2C
Parallax-instelling van 45 meter tot oneindig van 23 meter tot oneindig
Turret stijl CRS Zero Stop (shim-systeem ) RZR Zero stop systeem
Verlichting in extra knop op oculair verwerkt in parallaxknop
Batterij-invoer in verlichtingsknop op oculair verwerkt in parallaxknop
Prijs (verkoopadviesprijs) € 1049,- € 1299,-

Conclusie Vortex Viper PST Gen I versus Gen II

Conclusie nieuwe Vortex Viper PST Gen II versus oude Viper PST Gen I richtkijker. Waneer je de oude Vortex Viper PST Gen I 6-24×50 FFP vergelijkt met de nieuwe Viper PST Gen II 5-25×50 FFP is er een nadeel, maar vooral veel voordelen. De gewichtstoename kan een nadeel zijn, maar daar krijg je veel extra’s voor terug. Grote voordelen zijn de vernieuwde turrets, met de verlichting verwerkt in de parallaxknop en het verbeterde glas van deze richtkijker. Het vernieuwde optische systeem geeft je een betere helderheid, resolutie, goede prestaties bij weinig licht, en verbeterde kleurkwaliteit. Meer aanpassingsmogelijkheden voor hoogte en het grotere gezichtsveld zijn extra pluspunten. Deze en alle andere richtkijkers van Vortex worden gedekt door de levenslange VIP-Garantie.

Ben je op zoek naar een geschikte richtkijker voor lange afstand schieten of varmint hunting? Dan is deze Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker, verkrijgbaar in MOA of MRAD zeker een perfecte optie.

Bestel Direct

Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker, EBR-2C Dradenkruis (MOA) tactical

Vortex Viper PST Gen II 5-25×50 FFP richtkijker, EBR-2C Dradenkruis (MRAD) tactical

Aanverwante Artikelen

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Heb jij nog een vraag over deze Vortex Viper PST Gen II richtkijkers? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest