In dit artikel de Verschillen tussen Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 holografic sights. Daarnaast 5 overeenkomsten. Tot slot de voor- en nadelen van een holografic sight zodat je een betere keuze kunt maken voor jouw ideale weapon sight.

Update 09-05-2018:

Deze nieuwe Vortex Razor AMG UH-1 is vanaf Nu bij richtkijkerbestellen op voorraad, Check hier onze webshop voor meer info >>

14 Verschillen tussen Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 holografic sightsEotech EXPS3 en Vortex UH-1 holografic sights

Ontwikkeling van Vortex Razor AMG UH-1 holografic sight

Het concept van de holographische wapen sight werd dan ook onbetwistbaar populair door dit sensationele EoTech ontwerp, echter het was niet zonder beperkingen. Thermische invloeden, vaak aangeduid als “thermische drift”, waren de achilleshiel van vele baanbrekende holographics. Daarom nam Vortex een andere aanpak van design en bouwde de optiek daadwerkelijk rond de hoofdoorzaak van de thermische drift.

Eenmaal geïdentificeerd, waren ze in staat om een wapen-sight te bouwen die;

  1. minder bewegende delen en punten van mislukking hadden en
  2. een breder scala van temperaturen aankon. Belangrijk voor elite militaire eenheden, die met behulp van de wapen sight Arctische en woestijn-omstandigheden konden doorstaan.

Eenmaal voltooid, toont de UH-1 het laagst waarneembare hoeveelheid thermische drift van alle wapen sights, holografische of projectie-type red-dots, die ze getest hebben, en kan de Vortex AMG UH-1 tegen temperaturen zo laag als -40 en hoog als +60 graden.

Jerry Miculek pakt Wereld record met Vortex Razor AMG UH-1

Bekijk in onderstaande video hoe andere schutters deze nieuwe Vortex Razor AMG UH-1 ervaren. Jerry Miculek, ’s Werelds snelste shutter, zet een nieuw STL wereldrecord met Vortex Optics nieuwe Razor AMG UH-1 op SHOT Show serie dag 2017.

Bron: https://youtu.be/7MxlbKxReyE

14 Verschillen tussen Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 holografic sights

Naast het feit dat de Vortex AMG UH-1 dus een lagere hoeveelheid thermische drift heeft, zijn er nog 14 verschillen tussen beide sighst. Hier een overzicht van de verschillen tussen Eotech EXPS3 en Vortex UH-1;

  1. Vortex heeft ongelimiteerde levenslange garantie tegen gelimiteerde 10 jaar van Eotech.
  2. Het UH-1 holografisch scherm en sight picture is groter, hoger dan dat van de Eotech EXPS3.
  3. Auto-shut-off is 14 uur en uitschakelbaar, t.o.v 4 of 8 uur bij de Eotech welke niet uitschakelbaar is.
  4. Gewicht van de Vortex is 17 gram zwaarder en weegt 334,5 gram, de Eotech weegt 317,5 gram.
  5. Eotech heeft 20 verlichtingniveaus en 10 standen voor nacht visie. De UH-1 heeft 15 levels en géén nacht visie capaciteiten omdat de dot hiervoor te helder is.
  6. De USB-oplader geeft de Vortex UMG UH-1 de mogelijkheid om oplaadbare batterijen te gebruiken. CR123 batterijduur is 1200 tot 1500 uur. Met oplaadbare is dit ongeveer 2/3 van de tijd.
  7. Oplaadbare batterijen zijn niet mogelijk in de Eotech EXPS3. De batterijduur is veel korter met 600 uur op stand 12.
  8. Mocht je de USB-poort per ongeluk open laten, dan is de Huey nog steeds compleet waterdicht
  9. Afmetingen van de Vortex holografic lijken veel groter, maar dat zijn ze niet wezelijk. Het ‘dak’ van de UH-1 loopt alleen verder door dan bij de Eotech. Verder zijn ze vergelijkbaar kwa grootte.
  10. De Eotech heeft grote problemen gehad met thermische drift. Er zijn zelfs rechtszaken over gevoerd. Of die problemen er nog steeds is weet ik niet … Weet jij het? Laat het me weten en mail me.
  11. De Vortex Razor AMG UH-1 heeft ook problemen gehad met dubbele dradenkruizen of ghost pictures op de hoogste helderheidsniveaus, in de eerste modellen die ze uitbrachten in mei 2017. Deze zijn meteen verholpen en deze sight is dan ook zeker vrijwel parallax-vrij. Hiermee kun je schieten vanuit onhandige schietposities en rare hoeken en toch een goed beeld en aimpoint hebben.
  12. De Eotech EXPS3 is veel langer op de markt dan de Vortex AMG UH-1. Hoe duurzaam de UH-1 zal zijn, moet blijken in de tijd. Gezien zijn constructie en de manier waarop hij gemaakt wordt, zou hij net zo duurzaam of beter moeten zijn dan de Eotech EXPS3.
  13. Tot slot; De prijs van de Vortex Razor UH-1 is lager dan de Eotech EXPS3.

5 Overeenkomsten van de Vortex UH-1 en Eotech EXPS3

Naast bovengenoemde verschillen zijn er ook overeenkomsten tussen de Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 holografic sights. Hier het overzicht;

  1. De AMG UH-1 van Vortex is net zo bruikbaar en functioneel als de Eotech EXPS3.
  2. Ze zijn net zo snel en precies en de dradenkruizen zijn vergelijkbaar, waardoor je snel en exact op doel komt.
  3. Sight picture en gezichtsveld zijn groot en beide Optics hebben een super helder en scherp beeld. Sommige mensen zeggen dat de Vortex “Huey” een lichte blauw zweem over het beeld heeft. Dit is enigszins subjectief. Ik heb een voorbeeld van beide hier voor me en ik vind dat het beeld in vergelijkbaar grijs wordt weergegeven.
  4. De beide sights zijn tevens onzichtbaar en stoten geen rood licht uit, in tegenstelling tot veel red dot sights met Leds die wel zichtbaar zijn als je er recht in kijkt. De Huey heeft echter wel de laagste “voorwaartse emissies” van alle holografische of projectie-type red-dot die we hebben getest. In geen-licht/weinig licht situaties is het menselijk oog dus niet in staat om de verlichting-diode van de “Huey” te detecteren.
  5. De Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 hebben beide een geïntegreerde Quick Realease montage waarmee de sights snel op- en afgemoteerd kunnen worden.

Nadelen en voordelen van Holografic sights versus Reflex red dot sights en Micro Optics

  • Als je voor het eerst door een laser holografische sight kijkt, lijkt het beeld super wazig. Het behoeft enige training om er mee om te gaan. Zeker als je Led red dot sights gewend bent. Belangrijk is dat je naar het doel kijkt, dan wordt het dradenkruis vanzelf scherp.
  • Holografische sights zijn zwaarder dan red dots en vaak ook groter
  • Korter batterijgebruik. Daar waar de holografische red dots tot 1500 uur mee gaan, kun je met andere type red dots al snel 5 jaar of langer schieten op een batterij
  • Groot voordeel van holografische sights is dat ze veel naukeuriger zijn dan andere red dots en een beter beeld weergeven
  • Ander voordeel van de holographic is dat de laser onzichtbaar is en geen rood licht uitstoten. Hij laat dus geen lichtsporen na of ‘no signuture’
  • Tot slot is het dradenkruis uitgebreider en preciezer en zijn ze met name geschikt voor het zeer snel schieten op meerdere doelen

Video Vortex Razor AMG UH-1 holografic sight (Bijnaam Huey)

Bron: https://youtu.be/ZjEp8V-WDsA

Conclusie

De Eotech EXPS3 en Vortex UH-1 of “Huey”; Welke beter is hangt natuurlijk van je voorkeur af. Sommige schutters zweren bij holografic sights, daar waar anderen liever voor reflex of micro red dot kiezen. Dat zul je zelf moeten uitproberen. Ik hoop in ieder geval dat je zo een betere keuze kunt maken op basis van de voor- en nadelen die ik genoemd heb in dit artikel. Ik hoop dat je zo een goede keuze kunt maken. Wat mij betreft heeft nieuwe holografische sight Vortex AMG UH-1 de meest bekende Eotech EXPS3 verslagen!

Meer info over deze nieuwe Vortex Razor AMG UH-1 holografic sight vind je in onze webshop >>

Ik hoop dat ik je hiermee weer nuttige informatie heb gegeven. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer handige links over Red Dot Richtkijkers

Welke keuze zou jij maken tussen de Eotech EXPS3 en Vortex UH-1? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest