Om de juiste keuze te maken tussen nachtzicht of warmtebeeld optiek, is het belangrijk om de voordelen en nadelen van beide type kijkers te kennen. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw doel en budget. In dit artikel alle ins en outs over beide kijkers die met name voor de jacht gebruikt worden. Geen technisch verhaal, maar alleen nuttige informatie. De prijs, mogelijkheden en beperkingen van deze units kunnen variëren afhankelijk van wat je nodig hebt en wat de optiek moet kunnen doen tijdens de jacht. Het is dan ook belangrijk om eerst de verschillen in technologie te begrijpen. Tot slot geef ik 12 Tips over Warmtebeeld versus Nachtzicht optiek met voorbeelden en goedkope alternatieven. En waarom je in de nabije toekomst géén keuze meer hoeft te maken tussen nachtzicht en warmtebeeld!

12 Tips Nachtzicht of Warmtebeeld optiek - Verschillen tussen nachtkijkers en warmtekijkersDe keuze tussen Nachtzicht of Warmtebeeld optiek en de verschillen tussen nachtkijkers en warmtekijkers

Inhoud artikel:

Warmtebeeld optiek zijn geen camera’s, het zijn thermische beeldvormers of warmtebeeldkijkers

Allereerst is het belangrijk om te weten dat warmtebeeld optiek straling detecteert. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer straling iets afgeeft. Thermische Optiek detecteert de straling of warmte. Aangezien de temperatuur van het onderwerp hoger is dan zijn omgeving, geeft de kijker je een beeld. Aangezien warmtekijkers straling detecteert, heeft het geen zichtbaar licht nodig om een beeld van je target te geven.

Warmtebeeld eigenschappen

Aangezien warmtebeeldcamera’s hitte detecteren, kun je zelfs kleine dieren spotten in diepe dekking of verborgen door mist. De keerzijde dat is, omdat je kijkt naar een thermisch beeld, het geen gedetailleerd beeld zal zijn, al wordt dat tegenwoordig wel steeds beter Het kijken naar een warmtebeeld en het bepalen van de juiste schot plaatsing zal dan ook enige oefening vergen. Ook het gebruiken van jouw wapen in de praktijk zal anders zijn en oefening vergen, aangezien warmtekijkers veelal zwaarder zijn dan nachtrichtkijkers.

Nachtzicht heeft een lichtbron nodig om een beeld te kunnen geven.

In veel gevallen zullen de sterren en maan genoeg licht geven om een beeld te produceren, maar schaduwen kan het moeilijk maken om te zien. Moderne nachtzicht kijkers zijn uitgerust met een IR (infrarood) verlichting. In de praktijk worden ze ook wel flahlight of zaklamp genoemd. De juiste naam voor nachtzicht is; nachtzicht beeldintensivering of restlichtversterkers.

Nachtzicht eigenschappen

Nachtzichtbeelden hebben de neiging om meer gedetailleerd en natuurlijker te zijn. Nachtrichtkijkers worden al een lange tijd gemonteerd op geweren. Ze zijn sterker en absorberen vaak meer terugslag. Een belangrijk nadeel is dat de beeldintensivering buizen, gebruikt voor de externe lichtbron, gevoelig zijn en beschadigd kunnen raken van blootstelling aan helder licht. Vroeger was het altijd zo dat nachtrichtkijkers alleen ’s nachts en niet tijdens de dag gebruikt konden worden. Gelukkig staat de techniek niet stil en zijn er tegenwoordig digitale nachtkijkers die zowel overdag als ‘s nachts gebruikt kunnen worden.

nachtkijkers versus Warmtebeeldcameras

12 Tips Nachtzicht of Warmtebeeld optiek

Warmtebeeld en nachtzicht optiek werken beide zeer goed in de jacht arena, maar stel jezelf eerst de volgende vragen alvorens een keuze te maken tussen beide. Hier 12 TIPS;

Tip #1: Omgeving

Als je weet wat de omstandigheden zullen zijn waarin je gaat jagen, zal dat je helpen een meer weloverwogen beslissing te maken. Jaag je in dichte begroeiing of een gebied waar mist een probleem kan zijn? Dan kan warmtebeeld een dier opsporen in diepe bedekking of verborgen in de mist en is dat dus een betere keuze voor dergelijke omstandigheden.

Jaag je in een gebied waar de temperatuur onder nul is, of dat u de ramen dicht moet houden? Hou er dan rekening mee dat extreme kou invloed kan hebben op de kwaliteit van warmtebeeld, en dat thermische optiek niet in staat is om door het glas te kunnen kijken. In dat geval is nachtzicht dus een betere keuze.

Tip #2: Het detecteren van wild

Thermisch beeld of Warmtebeeld detecteert minieme verschillen in warmte bij het detecteren van wild. Thermische kijkers detecteren straling en hebben geen zichtbaar licht nodig om een ​​beeld te produceren. Warmtebeeldkijkers kunnen zowel overdag als ’s nachts gebruikt worden. Dieren genereren warmte en zijn warmer dan hun omgeving, waardoor het mogelijk is om ze op grote afstanden op te sporen met behulp van Warmtekijkers.

Nachtzicht heeft altijd iets van omgevingslicht nodig voor detectie, hetgeen detectie op grotere afstanden moeilijker maakt. Als je ’s nachts schiet, moeten de maan en de sterren voldoende licht bieden voor een nachtkijker. Bij gebrek aan natuurlijk licht, kan extra infrarood-belichting worden gebruikt om licht op te wekken. Ze werken als zaklampen voor nachtzicht; maar zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Nachtzicht kan niet worden gebruikt in helder licht, omdat hierdoor de beeldversterkerbuizen in de nachtkijker beschadigd kunnen raken. Dit geldt overigens alleen voor de analoge nachtkijkers. Tegenwoordig zijn er namelijk digitale nachtrichtkijkers die zowel overdag als ’s nachts zonder problemen gebruikt kunnen worden.

Tip #3: Herkennen en identificeren van wild

Warmtebeeldcamera

Zodra een levend dier is gedetecteerd, zal een jager het moeten kunnen herkennen en identificeren. Bij gebruik van warmtebeeld, worden de beelden weergegeven als zwart-wit of verschillende tinten van kleur. Verschillende kleuren worden gebruikt om de temperatuur te vertegenwoordigen. In een warmtebeeldcamera is het normaal zo dat; hoe heter het object hoe lichter het beeld. Nieuwere thermische scopes kunnen zwart-wit omkeren of gebruik maken van een waaier van kleuren om de warmte-intensiteit te differentiëren. Hoewel een levend object gemakkelijk kan worden gedetecteerd met warmtebeeld, is het moeilijker om wild op een grote afstand duidelijk te herkennen en identificeren.

Het detecteren van wild | Herkennen en identificeren van wildHet detecteren van wild | Herkennen en identificeren van wild

Nachtkijker of nachtrichtkijker

Bij het gebruik van nachtzicht, wordt zichtbaar licht energie terug weerkaatst van het dier en een detector verandert het in een afbeelding van het dier. Nachtzicht is alleen een probleem als het wild wordt gecamoufleerd of stilstaat. Warmte wordt niet geremd door camo of mist, omdat het stralingswarmte weergeeft. Warmte kan alleen gehinderd worden door extreme koude.

Veel nacht jagers gebruiken liever warmtebeeld, omdat ze hiermee tijdens de jacht door mist of tussen gewassen door kunnen zien. In de regel wordt het beoogde wild om te bejagen echter gemakkelijker herkend en geïdentificeerd, met behulp van nachtzicht apparatuur zoals een nachtkijker of nachtrichtkijker onder ideale omstandigheden.

Tip #4: Duurzaamheid van Nachtzicht of Warmtebeeld scopes

Een ander punt van overweging bij de keuze tussen nachtzicht of warmtebeeld is de duurzaamheid van de apparatuur. Tegenwoordig is warmtebeeld net zo stevig en duurzaam geworden als nachtzicht. Zowel nachtzicht als warmtebeeld kunnen terugslag weerstaan ​​tot een .30 kaliber.

Tip #5: Prijs

De prijs is voor vele jagers ook een zeer belangrijke factor om te overwegen. Terwijl warmtebeeld beter is voor de detectie, is het zeker ook veel duurder dan nachtzicht. Warmtebeeldtechniek is namelijk een nieuwere en duurdere technologie om te vervaardigen. Nachtzicht bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog en is veel beter beschikbaar en betaalbaarder. Een goede nachtkijker is ongeveer een kwart van de prijs van een warmtebeeldkijker.

Er zijn nog meer mogelijkheden om te overwegen. Bijvoorbeeld; Wil je dat de warmtebeeldkijker ook kleur weergeeft?

 Beide type kijkers kunnen beelden opnemen, maar wil je rechtstreeks opnemen op een SD-kaart, of via een kabel van de kijker naar een camera? Hoe gemakkelijk is het om in en uit te zoomen? Zal de scope die je wilt, werken met de rail op je AR-geweer, je dovetail rail, Mak monoblock mount of CZ550? Om zo maar enkele te noemen. Allemaal goede vragen, maar deze functies kunnen de prijs opdrijven.

Tip #6: Licht

Vergeet niet dat beeldversterkings-nachtzicht vereist een lichtbron. Mocht je diep in de bergen jagen, waar omgevingslicht niet beschikbaar is, dan zal warmtebeeld optiek wellicht een betere optie zijn.

Tip #7: Voordelen en nadelen van warmtebeeldkijkers

Voordelen van warmtebeeldkijkers;

  • Kunnen zien onder alle lichtomstandigheden, dag of nacht,
  • Zien door dicht begroeide bossen en struiken,
  • Kijken door mist en sneeuw,
  • Opsporen en volgen van restwarmte zoals recente voetafdrukken.

Nadelen van warmtebeeldkijkers;

  • Warmtebeeldkijkers zijn vaak veel duurder dan nachtzichtkijkers,
  • Ook zijn ze groter en zwaarder,
  • Ze hebben een minder duidelijk beeld,
  • De kijker kan niet door glas zien,
  • levensduur van de batterij is vaak erg beperkt,
  • Extreem koude temperaturen kunnen van invloed zijn op de beeldkwaliteit.

Tip #8: Voordelen en nadelen van nachtkijkers of restlichtversterkers

Voordelen van nachtkijkers of restlichtversterkers;

  • Night vision of nachtzicht geeft een meer natuurlijk beeld,
  • Nachtkijkers hebben de neiging om sterker en robuuster te zijn,
  • Ze zijn goedkoper dan de thermische optica of warmtebeeldkijkers,
  • Een ander groot pluspunt is het grotere gezichtsveld.

Nadelen van nachtkijkers en nachtrichtkijkers

  • Camouflage, schaduwen, mist, dauw en stof kunnen jouw target bedekken,
  • Analoge nachtkijkers werken niet in het daglicht,
  • De digitale nachtkijkers en nachtrichtkijkers werken echter zowel overdag als ’s nachts.

Tip #9: Welke verschillende type nachtkijkers en warmtekijkers zijn er?

Nu we de verschillen tussen nachtzicht en warmtebeeld kennen, kunnen we gaan kijken welke soorten nachtkijkers en warmtekijkers verkrijgbaar zijn op de markt. Zowel de nachtkijkers als de warmtebeeldkijkers zijn in 5 categoriën in te delen;

1. Monoculair voor observatie

De monoculaire nachtkijkers en warmtekijkers zijn optiek waar je met één oog door kunt kijken. Voordeel hiervan is dat ze lichter zijn dan binoculaire kijkers. Tevens zijn ze goedkoper omdat ze maar 1 oculair hebben en dus slechts een buis om het licht of de infrarood om te zetten. Nadeel is dat het meer inspanning vergt om erdoor te kijken. Door de kleinere afmetingen en gewicht zijn ze wel handiger om mee te nemen als je op pad gaat om te jagen.

2. Binoculair voor observatie

Binoculaire nachtkijkers en warmtebeeldcamera’s hebben 2 oculairen en daar kun je dus met 2 ogen door kijken. Groot voordeel hiervan dat dit veel comfortabeler kijkt en dus meer geschikt is voor langdurige obeservaties. Nadeel is dan weer wel dat ze 2 buizen hebben om het licht of infrarood om te zetten naar een voor jouw zichtbaar beeld. Hierdoor worden ze dus zwaarder, groter en helaas ook duurder.

Monoculaire nachtkijker of binoculaire nachtkijkerVoorbeeld van Monoculaire nachtkijker en binoculaire nachtkijker

3. Monoculair voor montage op geweer

Dan zijn er de nachtrichtkijkers en warmtebeeld richtkijkers die je kunt monteren op een geweer. Deze hebben een dradenkruis waarmee je kunt richten en schieten op doel. Je kunt ze vergelijken met dag richtkijkers, alleen zijn deze geschikt voor schieten in de nacht en complete duisternis. De nachtrichtkijker gebruikt infrarood om het restlicht te versterken en om te zetten naar een beeld dat wij kunnen zien door de kijker. De warmtebeeld richtkijker detecteert de warmte van objecten, dieren en de omgeving en zet die om in een beeld wat wij kunnen zien door de scope. Nachtrichtkijkers zijn al verkrijgbaar vanaf € 500,-. Voor een warmtebeeld richtkijker moet je toch al snel aan het dubbele denken en meer.

Nachtrichtkijkers | Monoculair voor montage op geweerNachtrichtkijkers | Monoculair voor montage op geweer, bijvoorbeeld de Yukon Photon RT 6×50

4. Nachtzicht voorzetkijkers

De Nachtzicht voorzetkijkers zijn kijkers die je voor of achter je dag richtkijker monteert. Deze worden ook wel Clip-ons genoemd. Hiermee kun je in enkele seconden je dag richtkijker ombouwen naar een nachtrichtkijker. Je gebruikt dan het dradenkruis in je dag richtkijker om mee te richten op je doel. Deze kijkers zijn momenteel verkrijgbaar vanaf een kleine € 2000,-. Mooi is dat Pard onlangs met een veel goedkoper alternatief is gekomen. Hieronder in dit artikel lees je meer hierover.

5. Warmtebeeld voorzetkijkers

Warmtebeeld voorzetkijkers werken in grote lijnen het zelfde als voorzet nachtkijkers. Ook deze monteer je met een adapterring voor op het objectief van je richtkijker. Het verandert je dag richtkijker in no time in een warmtebeeldkijker om mee te richten en schieten. Een voordeel is dat je je favoriete richtkijker kunt gebruiken om te richten en schieten. Groot nadeel is wel dat ze erg duur zijn. Hierbij moet je denken aan prijzen vanaf € 4000,-. Deze voorzetkijkers met warmtebeeld zijn dus minimaal dubbel zo duur als voorzet nachtkijkers. Vandaar dat ik hieronder een goed alternatief hiervoor geef.

Nachtzicht voorzetkijkers | Clip-onsNachtzicht voorzetkijkers | Clip-ons

Tip #10: Goedkoper alternatief voor dure warmtebeeldkijkers

Een goedkoper alternatief voor de dure warmtebeeldkijker zou kunnen zijn, om een kleine draagbare warmtebeeldkijker te nemen voor het scannen en lokaliseren van je doelgroep. En dan vervolgens een nachtrichtkijker te nemen als je klaar bent om te schieten. De draagbare warmtebeeld monoculair is goedkoper dan een thermische scope, lichter te gebruiken op een lange jacht en eenvoudig uit te wisselen tussen jagers. Het helpt ook bij het vinden van wild in dichtere begroeiing en het dan in de gaten houden tot het op een open plek is. Vervolgens kun je gebruik maken van je nachtrichtkijker om een gericht schot te plaatsen. Dit zal je als jager veel kosten besparen.

Voorbeeld van goedkope kleine draagbare warmtebeeldkijker:

Goedkoper alternatief voor dure warmtebeeldkijkers Flir Scout TKGoedkoper alternatief voor dure warmtebeeldkijkers: Flir Scout TK

Tip #11: Goedkoper alternatief voor dure voorzetkijkers

Een andere manier om kosten te besparen voor de jacht tijdens de nacht is door gebruik te maken van de Pard NV007 voorzetkijker. Dit is een zeer kleine (slechts 16cm lang), lichte (250 gram) en compacte Clip-on die je aan het oculair van je richtkijker moet klikken. Hij wordt eenvoudig gemonteerd met een adapterring die wordt mee geleverd met de voorzetkijker. Hiermee verander je de dag richtkijker binnen enkele seconden in een nachtkijker met een zicht van 100 à 150 meter. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je dan kijken en richten in complete duisternis door gebruik te maken van het dradenkruis van je richtkijker.

Voorbeeld van deze zeer lichte, compacte en goedkope voorzetkijker:

Goedkoper alternatief voor dure voorzetkijkers: Pard NV007Goedkoper alternatief voor dure voorzetkijkers: Pard NV007

Tip #12: De toekomst van nachtkijkers en warmtekijkers

Hoe cool zou het zijn als je beide technieken in een unit zou hebben? Dan hoef je dus niet meer te kiezen tussen nachtvisie of warmtebeeld. En dat is precies wat Pard heeft ontwikkeld. De Pard Fusion device, waarin night vision, thermal en een rangefinder zijn gecombineerd in een optiek.

De eerste presentatie ervan was op de IWA 2019. Zie hier de video (Duits/engels) waarin deze Pard Fusion device (en hun huidige units NV007 en NV008) voor het eerst te zien is. De exacte specificaties en levertijd zijn momenteel nog niet bekend. Wel hebben we hem al opgenomen in onze webshop.

Hij is vanaf Nú al te bekijken en reserveren via deze link: https://www.richtkijkerbestellen.nl/pard-fusion-all-in-one-nachtrichtkijker-nachtzicht-warmtebeeld-afstandmeter

Pard Fusion device (night vision/thermal/rangefinder)Pard Fusion device (night vision/thermal/rangefinder)

Conclusie Nachtzicht of Warmtebeeld of Allebei

De keuze tusen Nachtzicht of Warmtebeeld kan een moeilijke beslissing zijn, maar ik hoop dat je met de bovenstaande informatie niet in het donker heb achtergelaten. Na detectie, het herkennen en identificeren van het wild, kan naar wens worden gejaagd. Warmtebeeld wordt het best gebruikt om de gewenste wild object te detecteren. Nachtzicht wordt het best gebruikt om te herkennen, te identificeren en het jagen op wild, alleen als gezichtsherkenning nodig is of voor herten. En binnenkort komt er dus de Nieuwe revolutionaire Pard Fusion device (night vision/thermal/rangefinder) op de markt. Ik kan niet wachten tot hij er is!!!

 

Vragen?

Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

<< Terug naar overzicht

 

Meer Nachtzicht en warmtebeeld Tips

Wat is jouw favoriete nachtkijker of warmtebeeldcamera? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Met vriendelijke groet,
Chantal Hermkens

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl/
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest