Beste lange afstand richtkijkers 2019; Ben je als jager of sportschutter op zoek naar de beste lange afstand richtkijker voor je geld, dan is dit artikel geschikt voor jou. De uitdaging en het plezier van het nemen van een lange afstandsschot op honderden of zelfs duizenden meters, is iets wat elke schutter eens moet hebben meegemaakt in zijn of haar carrière. In dit zeer uitgebreide artikel laat ik je de beste richtkijkers zien voor dit doel met reviews, zodat jij deze uitdaging probleemloos aan kunt gaan.

(Update 03-08-2019 inclusief 12 reviews)

12 Beste lange afstand richtkijkers 201912 Beste lange afstand richtkijkers of long range scopes van 2019

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat is een lange afstand richtkijker precies?
 2. Minimum eigenschappen lange afstand richtkijkers
 3. 12 Beste lange afstand richtkijkers van 2019
 4. De 6 belangrijkste kenmerken van lange afstand richtkijkers:
 5. Meest populaire modellen 2019
 6. Vergelijking van alle Beste long range richtkijkers
 7. Reviews van deze 12 beste lange afstand scopes 2019
 8. Conclusie

Wat is een lange afstand richtkijker precies?

Een veel gestelde vraag is: “Wat is een lange afstand richtkijker?” Als we op afstand gaan schieten, wanneer wordt dit dan long range of lange afstand? Is dat 50 meter? Dat zou long range kunnen zijn voor een .22 geweer. Is het 100, 150, 200m? Op die afstanden kan een richtkijker helpen, maar is dit echt lange afstand? Wellicht is het 500 meter, omdat veel kalibers dan hun effectiviteit verliezen. Er is dus geen precieze definitie voor long range, maar we hebben een waarde nodig om te begrijpen naar welk soort richtkijkers we gaan kijken. Ik denk dat de beste manier van toewijzen van deze waarde, gebaseerd is op wanneer iron sight ineffectief worden tijdens het schieten. Ook al schieten militairen op 500 meter, het nemen van een dergelijk schot vergt toewijding, voorbereiding en vaardigheid.

Long range is vanaf 300 meter

De 300 meter markering is ongeveer het laatste punt waar slechts een paar deskundigen hits scoren. Ik zou dit dan ook als start van lange afstand schietvaardigheid willen markeren. Een maximum ga ik even niet vaststellen. Er is een punt waar het ‘extreme long range’ wordt, waarvoor je een andere scope nodig hebt. Echter elke richtkijker waarmee je 1000 meter kunt raken, kun je ook op 300 meter gebruiken om te schieten. Dus wat is dan een lange afstand richtkijker? Dat zal iets zijn dat een maximum van 300 meter consequent kan raken, maar tevens goed verder kan dan die afstand. Om zo ver te kunnen schieten, heb je een richtkijker nodig met enkele eigenschappen, om hem tot een geschikt gereedschap te maken voor deze taak.

<< Terug naar inhoud

Minimum eigenschappen lange afstand richtkijkers

Hier zijn enkele minimum eigenschappen die je nodig hebt voor een lange afstand richtkijker:
• Een richtkijker met een minimale vergroting van 10x.
• Goede optiek en glaskwaliteit met parallax focus.
• Verstelbare turrets en een BDC (Bullet Drop Compensating) dradenkruis
• al het andere is extra
Dit is precies waar de militair naar op zoek zou gaan voor een lange afstand Sniper richtkijker.

Minimum eigenschappen lange afstand richtkijkerMinimum eigenschappen lange afstand richtkijker. In bobenstaande foto zie je de Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Richtkijker die al deze kenmerken heeft en nog veel meer …

<< Terug naar inhoud

12 Beste lange afstand richtkijkers van 2019

Onderstaand een overzicht van de 12 beste lange afstand richtkijkers van 2019 in de diverse prijsklassen:

Long range scopes Boven €1000

1. Vortex Razor HD Gen II First Focal Plane Richtkijkers
2. Kahles K525i 5-25×56 Richtkijker
3. Leupold Mark 5HD 5-25X56mm Richtkijker
4. Nightforce 5.5-22×56 NXS Richtkijker
5. Vortex Viper PST Gen II First Focal Plane Richtkijker

Onder € 1000

6. Millett 6-25 X 56 LRS-1 Illuminated Side Focus Tactical Richtkijker
7. Nikon Black X1000
8. Vortex Viper HS-T Second Focal Plane Richtkijkers

Onder € 500

9. Diamondback Tactical First Focal Plane Richtkijkers
10. Vortex Crossfire II Verstelbaar objectief, Second Focal Plane Richtkijker
11. Athlon Argos BTR, Richtkijker
12. Konus Konuspro F30 8-32×56 First Focal Plane Richtkijker

<< Terug naar inhoud

6 belangrijkste kenmerken van lange afstand richtkijkers

6 belangrijkste kenmerken van lange afstand richtkijkersDe 6 belangrijkste kenmerken van lange afstand richtkijkers

1. Vergroting van lange afstand richtkijkers

Wanneer je op zoek gaat naar een geweer richtkijker, zal je belangrijkste overweging wellicht het niveau van vergroting zijn. Het is heel gebruikelijk voor nieuwe lange afstands schutters om te kiezen voor Richtkijker die veel krachtiger is dan nodig. Het is dan ook goed om dit verlangen te matigen. Vergroting is echter niet de enige functie van een scope die zal bepalen hoe goed je ermee zult gaan schieten.

1a. Vaste en variabele vergroting

Sommige richtkijkers zijn met een vaste vergroting. Een fixed power scope kan er bijvoorbeeld uitzien als 10x35mm, waarbij de vergroting 10x is en het beeld in de richtkijker 10 keer vergroot wordt. Een variabele richtkijker kan er uitzien als 5-25×50, wat betekend dat vergroting tussen de 5 keer en 25 keer kan worden ingesteld.

1b. Kiezen van maximale vergroting

Wanneer je de maximale vergroting voor je richtkijker gaat kiezen, is het altijd belangrijk om te denken waar je hem voor wilt gaan gebruiken. Denk er dan aan dat de meeste militaire scopes slechts een 10x vergroting hebben. Je kunt veel doen met weinig als je de richtkijker voor de jacht gaat gebruiken. Hoe meer de richtkijker vergroot is, des te kleiner het gezichtsveld zal zijn dat je in een keer ziet. Dit kan het spotten van doelen moeilijk maken. Sommige schutters gebruiken graag high power scopes voor .22 competities, omdat de doelen klein zijn. Sommige van deze richtkijkers zijn zelfs groter dan 30x. Dit zou goed kunnen werken op de schietbaan, maar zou het zeer slecht doen in het jachtveld. Neem deze extremen in gedachten en kies wat het beste past bij jou wensen en eisen.

<< Terug naar inhoud

2. Objective Lens van lange afstand richtkijkers

In het voorbeeld van de vergroting is het tweede getal in de 10x35mm de grootte van de objectief lens. Deze zit aan het einde van de richtkijker, tegenover waar je oog zit. Hoe groter deze lens, hoe meer licht er in de richtkijker kan komen en hoe helderder het beeld door de scope zal verschijnen.

2a. Te groot objectief

Een overdreven groot objectief kan echter daadwerkelijk een tegenslag worden. Deze zal namelijk hoger op het geweer gemonteerd moeten worden, waardoor dit problemen kan veroorzaken met de nauwkeurigheid. Tevens krijg je er een zeer slechte schietpositie door, aangezien je het hoofd veel te hoog moet houden boven de stock van het wapen.

2b. Kleiner objectief

Een kleiner objectief zal een groter gezichtsveld hebben en tevens een beeld dat duidelijker en helderder is. Dit is echter niet de enige overweging voor de duidelijkheid van het beeld door een richtkijker. Uiteindelijk is de glaskwaliteit net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker dan de grootte van de lens.

<< Terug naar inhoud

3. Lens Coatings van lange afstand richtkijkers

Lens coatings zijn chemische behandelingen die helpen te corrigeren voor zaken als schittering en weerspiegeling of mirage. Deze maken het beeld gezien door een richtkijker, duidelijker en gemakkelijker om te zien. Sommige lens coatings filteren zelfs licht, waardoor de afbeelding helderder en scherper wordt.

3a. Er zijn 4 niveaus van lens coatings die belangrijk voor ons zijn;

Gecoate lenzen hebben een enkele chemische coating op de objectief lens
Fully coated lenzen hebben alle buitenkanten van het glas voorzien van een chemische coating
Multi gecoate lenzen hebben een cocktail van meerdere chemische lagen op de objectief lens
Fully multi-coated lenzen de lagen van chemicliën toegepast op alle glazen in de richtkijker
• Tot slot gaat Vortex nog een stap verder en gebruiken zij XR Plus Fully multi-coated lenzen; Ultieme anti-reflecterende coating op alle glas-oppervlakken bieden maximale lichtdoorlating, voor optimale duidelijkheid en het top prestaties in situaties met weinig licht.

Multi-coat of fully multi-coating

Elk van deze is een stap omhoog in de kwaliteit van het beeld en tevens een stap omhoog in de prijs van de richtkijker. Dit is echter een afweging die de moeite loont, aangezien goede kwaliteit optiek het beeld veel helderder en duidelijker weergeeft, dan kan worden gezien met het blote oog. Soms wordt er optiek aangeboden met multi-coat of fully multi-coating met slechte kwaliteit optiek, welke slechts een verkoop truc is. Als het glas slecht is, zal geen enkele coating het beter kunnen maken. Ben dus voorzichtig met kijkers die claimen dat ze geavanceerde optiek hebben, maar veel goedkoper zijn dan normale niet gecoate optiek.

<< Terug naar inhoud

4. Dradenkruis van lange afstand richtkijkers

Er is een grote variëteit van dradenkruizen in richtkijkers met verschillende voordelen en toepassingsmogelijkheden. Er een kiezen die jouw voorkeur heeft, kan een grote uitdaging zijn. Voor de beginner kan ik dit vereenvoudigen in 3 categorieën van draadkruizen, om zo de keuze te vergemakkelijken. Ga je ze eenmaal gebruiken, dan leer je er ook mee te schieten en zal je hierin groeien.

4a. De 3 Draadkruis categorieën:

 1. Standaard crosshairs zijn een eenvoudig kruis in de richtkijker die je uitlijnt met je doel. Deze zijn vaak het gemakkelijkste om te leren gebruiken. Daarnaast worden ze het meest gebruikt door jagers en schutters die korte afstanden schieten op bekende afstanden.
 2. Target crosshairs verschillen mar weinig van de standaard kruizen. Dit door de toepassing van een dot of cirkel in het midden in plaats van een simpel kruis. Deze worden veelal gebruik in richtkijkers met kleine vergroting of degene die bestemd zijn voor gebruik bij weinig licht. Deze kunnen problematisch zijn op grotere afstanden, waarbij de dot of stip het doelwit kan bedekken.
 3. Measuring of ranging crosshairs hebben een soort van meet markeringen op het dradenkruis, om te helpen bij het bepalen van de afstand ror het doel. Het leren om deze te gebruiken kan enige tijd duren, maar is zeker de moeite waard. Voor beginnende langeafstand schutters kan het zeer drukke dradenkruis een grote afleiding zijn. Deze wordt ook wel het kerstboom-dradenkruis genoemd.

<< Terug naar inhoud

5. Oogafstand of Eye Relief van lange afstand richtkijkers

De oogafstand of het eye-relief is de afstand die je oog verwijdert is van het oculair, terwijl je toch nog steeds een volledig gezichtsveld hebt. Met een oogafstand die zeer kort is, loop je het risico dat de richtkijker je oog zal raken tijdens het schieten. Sommige richtkijkers hebben een extra lange oogafstand voor gebruik op high powered magnum geweren. De meeste scopes zijn echter geschikt om te gebruiken met de meest geweren met standaard terugslag en power.

5a. Oogafstand voor brildragers

Mocht je een bril dragen, kijk dan voor een richtkijker met langere eye relief, om zo te compenseren voor de extra ruimte die je nodig hebt. Het zou ook kunnen dat je zonder bril kunt kijken door de richtkijker, aangezien veel scopes een dioptrie-instelling van +/- 2 tot 4 hebben. Heb je dus geen grote sterkte in je glazen, dan kun je d.m.v. de dioptrie hiervoor compenseren en zonder bril schieten.

<< Terug naar inhoud

6. Weersbescherming van lange afstand richtkijkers

Een goede richtkijker is best een flinke investering. Om hem te beschermen is dus en belangrijke overweging. U zult dit verfijnde stukje gereedschap meenemen in het veld, waar het nat of vuil kan worden. Hij kan onderhevig zijn aan zeer warme en koude temperaturen. Hij moet dus beschermd zijn om om te kunnen gaan met al deze omstandigheden. Naast weer- en waterdichtheid, zijn veel richtkijkers stikstof of argon gevuld, wat de vorming van nevel, condensatie en vocht voorkomt aan de binnenkant van de lenzen. Dit is een geweldige eigenschap om te hebben in een richtkijker.

<< Terug naar inhoud

Meest populaire modellen lange afstand richtkijkers 2019

Dus voordat je een beslissing gemaakt hebt, laten we eens kijken naar dit onderzoek, om te zien wat de meest populaire modellen richtkijkers zijn in de markt anno 2019:

Meest populaire lange afstand richtkijkers 2019

Vortex staat al jaren ruim aan kop

In dit onderzoek blijkt Vortex al sinds 2015 het meest populaire en meest gebruikte merk richtkijker bij sportschutters in de Precision Rifle Series Open en Tactical division in Amerika. In 2014 was dit nog Schmidt & Bender, gevolgd door Vortex en als derde Bushnell. Inmiddels staat Vortex dus ruim aan kop en vinden precisie schutters dit dus veruit de beste keuze. De Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Richtkijker domineert al jaren in de Precision Rifle Series, met 32 van de 100 schutters die hem gebruikte. Daarvan zat 52% in de Top 25. Sinds hij op de markt is gebracht is deze Razor HD dan ook de meest populaire richtkijker in het precisie lange afstand schieten.

Bron: https://precisionrifleblog.com

Vergelijking van de 12 Beste lange afstand richtkijkers

Product Vergroting Objectief Lens Coating Weersbescherming
Vortex Razor HD Gen II 4.5-27x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Kahles K525i 5-25x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Leupold Mark 5 HD 5-25x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Nightforce Optics NXS 5.5-22x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Vortex Viper PST Gen II FFP 6-24x 50mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Millett LRS 1 6-25x 56mm Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Nikon Black X1000 6-24x 50mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Vortex Viper HS-T 6-24x 50mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Diamondback Tactical FFP 6-24x 50mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Vortex Crossfire II 6-24x 50mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Athlon Optics Vargos 8-34x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Konus Konuspro F30 FFP 8-32x 56mm Full Multi-Coated Nevel- en waterdicht
Nikon Buckmaster II 4-12x 40mm Fully Multi-Cotated Nevel- en waterdicht

<< Terug naar inhoud

12 Reviews Lange afstand richtkijkers


1. Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Richtkijker

Vortex Razor HD Gen II 4.5-27x56 FFP Richtkijker

Koop bij Richtkijkerbestellen

De Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Richtkijker is veruit de meest populaire richtkijker bij het PRS (Precision rifle shooting) en door sportschutters het meest gekozen voor precisie schoten op de lange afstanden. Niet voor niets want ze zijn speciaal ontwikkeld om onder de meest extreme omstandigheden zeer nauwkeurig te functioneren. Vortex maakt richtkijkers in allerlei prijsklassen, waarbij de kwaliteit uiteraard verschilt per model. De Razor HD Gen II is echter veruit de beste richtkijker uit hun assortiment. Deze modellen zijn duurzamer, optisch superieur en hebben een veel betere kwaliteitscontrole om problemen achteraf te voorkomen. Bekijk onderstaande Vortex video voor een impressie:

Glaskwaliteit Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56

De specifieke Razor HD waar wij naar op zoek zijn voor het schieten op lange afstanden, is de 4.5-27x. Deze Razor HD wordt echter ook in andere vergrotingen aangeboden voor long range zoals de 3-18x met 50 mm lens. Ook deze zijn in staat om grote afstanden te schieten voorbij 1000 meter. Het is echter niet alleen de vergroting die dit mogelijk maakt, maar het Premium ED glas, welke simpelweg zo helder is als glas maar kan zijn. ED staat voor Extra low Dispersion glas en levert ultieme schermresolutie en een levendige kleurkwaliteit, wat resulteert in hoge resolutie beelden.

Lens coatings en bescherming

Wat de lens coating aangaat, gaat Vortex zelfs nog een stapje verder en gebruikt XR Plus Fully multi-coated lenzen in de Razor HD. Dit is een ultieme anti-reflecterende coating op alle glas-oppervlakken bieden maximale lichtdoorlating, voor optimale duidelijkheid en het top prestaties in situaties met weinig licht. Tot slot zijn het oculair en objectief nog voorzien van een Armorteck finish. Dit is een zeer harde, krasbestendige coating aan de buitenkant van de lenzen, welke je richtkijker beschermd tegen krassen, olie en vuil. Wat kan er dan nog gebeuren? Niets toch!

Kenmerken van de Razor HD Gen II

De dradenkruizen van de Razor HD serie zijn zowel in MOA als MRAD beschikbaar en perfect geschikt om de kogel op doel te krijgen op de verre afstanden. Dit gecombineerd met hun L-Tec turret systeem om precies in te stellen en te richten op doel. Deze combinatie is perfect voor lange afstand schutters. Dit zijn dan ook de favoriete scopes voor zowel hobbyisten als professionals in de schietsport. Wanneer je je hobby serieus beoefend en eigenlijk meer bent dan een hobbyist, heb je duurzame features nodig en de Razor biedt deze allemaal. Bekijk onderstaande video over hoe je deze L-Tec turrets kunt instellen:

Afwerking en levenslange garantie

Hij is O-ring sealed en dry argon-purged en daarmee geheel stof- nevel en waterdicht. Tevens is hij schokbestendig tot wel .50 kaliber. De richtkijker is tevens gemaakt uit een deel aluminium dat ook gebruikt wordt in vliegtuigen, waardoor hij zeer sterk en duurzaam is en altijd goed uitgelijnd blijft. Dus ben je op zoek naar de beste lange afstand richtkijker, dan zijn er zeker vergelijkbare scopes op de markt, maar zeker geen betere. En al helemaal niet voor deze prijs. Met de levenslange VIP-garantie van Vortex ben je altijd gedekt.

Modellen Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56

Deze Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 FFP Richtkijker is verkrijgbaar in 6 verschillende dradenkruis types. Het EBR-2C kruis zal uiteindelijk vervangen worden door het geheel vernieuwde EBR-7C dradenkruis. Hier een overzicht van de 6 modellen:

Bekijk hier de video over de verschillen in draadkruistypes van deze Razor HD Gen II scopes:

<< Terug naar inhoud


2. Kahles K525i 5-25×56 Richtkijker

Kahles nieuwste vlaggenschip is de K525i 5-25×56 richtkijker. Dit is een unieke variabele vergroting richtkijker, met vele interessante mogelijkheden. Helemaal gericht om uit te blinken in de lange afstand competitie en professioneel gebruik. De Kahles K525i is gericht op de sport-competitie en het professionele lange afstand schieten.

Kahles K525i 5-25x56 Richtkijker

Specifieke kenmerken Kahles K525i

Het meest in het oog springende ergonomische kenmerk van deze Kahles K525i 5-25 x 56 richtkijker zijn het top gemonteerde focus aanpassingswiel en coaxiale met de hoogte turret. Dit is al enige tijd een echt “handelsmerk” van Kahles scopes. Daarnaast kan de breedte verstel turret op de linker of rechter kant gemonteerd worden, afhankelijk van de voorkeur van de schutter.

Wat de prestaties betreft biedt de K525i een dubbele draai elevation turret met een verstelbereik van 29 MIL (2.9 meter op 100m). Er zijn vijf verschillende verlichte dradenkruizen verkrijgbaar in first focal plane. Tevens biedt hij uitstekende optiek met heldere, scherpe en hoge resolutie beelden, een goede maat exit pupil en 95mm oogafstand. De buis diameter is 34mm.

Kahles K525i Turrets

Alle besturingselementen voelen solide, perfect geremd en glad; de turrets hebben hoorbaar en duidelijke clicks wat het tellen van de clicks vergemakkelijkt. De plaatsing van de controles lijken bij een eerste gebruik, als je normaal conventionele richtkijkers gebruikt, maar zullen al snel een tweede natuur worden tijdens een sessie op de range.

De K525i richtkijker van Kahles is uitgerust met een gepatenteerde Twist Guard systeem. De buitenste plaat van de windage turret kan vrij draaien, wat het per ongeluk verstellen van de windage turret voorkomt. Deze richtkijker is uitstekend, biedt unieke functies en hoewel de verkoopprijs vrij hoog is (± € 3300) denk ik wel dat het is de moeite waard.

<< Terug naar inhoud


3. Leupold Mark 5HD 5-25X56mm Richtkijker

Leupold Mark 5HD 5-25X56mm Richtkijker

Koop bij Richtkijkerbestellen

Het merk Leupold behoeft denk ik geen introductie. Ze zijn al meer dan 100 jaar toonaangevend op het gebied van richtkijkers en staan bekend om hun kwalitatief hoogwaardige scopes met levenslange garantie. De Mark 5 serie van Leupold is speciaal gericht op moderne lange afstand schutters. Deze precisie shutters eisen een laag gewicht, veel aanpassingsmogelijkheden, hoge vergroting, robuustheid en slimme turrets. De Leupold Mark 5 HD 5-25×56 voldoet aan al die eisen, maar een ervan springt er echt uit. Met slechts 850 gram is deze Mark 5HD 5-25×56 richtkijker echt en licht gewicht long range scope te noemen. Zeker als je deze vergelijkt met de Vortex Razor HD Gen II 4.5-27×56 met 1375 gram. En dat met een indrukwekkende 25 x zoom.

Zoom en glaskwaliteit van de Mark 5 HD 5-25×56

De zoom is snel dankzij de onopvallend en verwisselbare throw lever of vergrotingsring. Een snelle zoom met constante weerstand op een hoge vergrotings-richtijker is van vitaal belang. Het hele zicht van het Leopold Mark 5 glas is glashelder, ongeacht welk zoomniveau je hebt ingesteld. Leupold coat alle externe elementen met hun DiamondCoat 2-behandeling. Dit biedt de hoogste lichttransmissie- en slijtage weerstand. Het schieten op extreem lange afstanden of het maximaliseren van je holds vereist duidelijkheid van rand tot rand. Dit omdat je point of aim wel eens aan de uiterste rand van je richtkijker kan zijn. Hoe verder weg je doel is, hoe minder randvervaging en blur je je kan veroorloven.

Helder glas belangrijker dan hoge vergroting

Er zijn genoeg richtkijkers met hoge mate van vergroting in goedkopere scopes, maar dan verlies je vaak duidelijkheid en helderheid. Bij extreme afstanden is helder glas echter belangrijker dan een hoge vergroting. Nog beter is om beide te hebben en de Mark 5HD is buitengewoon duidelijk en helder. Alle Leupold scopes zijn gebouwd om een leven lang mee te gaan en hebben een garantie daarvoor. Hij is gebouwd van 6061-T6 aluminum housing. De bouw kwaliteit is van top kwaliteit. Het is dan ook een Leupold.

Leupold Mark 5HD met onderscheidende turrets

Wat de Mark 5HD echt onderscheid van haar concurrentie zijn de turrets. Meer in het bijzonder de elevation turret voor hoogte verstelling. Het is echt genius idee, waardoor je vast blijft terugkomen naar Leupold Mark 5. De hoogte en windinvloed knoppen op 0 instellen (zeroing) is eenvoudig. Zero in zoals je normaal ook doet, maak de twee stelschroeven los, draai de turrets op nul en draai de schroeven weer aan. Dit is niet abnormaal bij moderne scopes, maar Leupold heeft een verborgen functie die nog een stap verder gaat.

Ergonomie en duidelijke indicators

De blootgestelde hoogte turret op de Mark 5HD heeft een brede zero lock knop op de verticale as en een kleine metalen staaf die is uitgelijnd met de bovenkant van de turret. Om hem te ontgrendelen druk je op de vergrendelknop van de turret zodat je hem kunt draaien. Dit is in het veld handiger en eenvoudiger dan een turret optillen, vooral omdat bij andere turrets vaak sterke zuigkracht en/of wrijving moeten worden opgeheven. De rotaties worden duidelijk weergegeven op de Mark 5HD turrets. De indicator geeft de tweede en derde rotatie aan, wat goed zichtbaar is vanaf je schietpositie. Een dergelijke verwijzing is zeer nuttig, zeker als je op 120 MOA adjustment navigeert.

Windage knop Mark 5HD

Ook de windage knop is duidelijk zichtbaar vanaf je schietpositie. Je hoeft er je hoofd nauwelijks voor te bewegen. Dat komt omdat de indicator van deze breedte verstel turret op een 2uur positie wordt weergegeven. Een eenvoudig idee, maar het helpt zeker in de praktijk.

Modellen Leupold Mark 5HD 5-25×56

Deze Leupold 5HD 5-25×56 is verkrijgbaar met 6 verschillende dradenkruis types voor Combat, Competitie en de Jacht:

Bovenstaande modellen zijn verkrijgbaar bij richtkijkerbestellen.nl. Klik op de links voor meer info.

Conclusie

De Leupold Mark 5HD 5-25 × 56 is een perfecte richtkijker, ideaal voor moderne lange afstand schutters. Zeer geschikt voor de veeleisende jager, combat, competitie en precisie shutters. De zoom is soepel, hij is lichter dan de meeste, is zeer goed gemaakt en het glas is kristalhelder. De turrets zijn een van de beste in de markt. Je raakt er doelen mee van meer dan 1000 meter. Dus wat wil je nog meer?

<< Terug naar inhoud


4. Nightforce 5.5-22×56 NXS Richtkijker

Review Nightforce 5.5-22x56 NXS Richtkijker

Net als Vortex is Nightforce een bedrijf zonder compromissen. Dit geldt met name voor de richtkijkers in hun NXS-serie, de premium lijn die wordt aangeboden door Nightforce optics. Ze zijn gemaakt in dezelfde winkel in Japan als de high-end Vortex richtkijkers en minstens even goed in alle opzichten. Eventuele verschillen zijn zo minimaal te noemen, dat ze er eigenlijk niet zo toe doen.

Glaskwaliteit Nightforce 5.5-22×56 NXS

De NXS is verkrijgbaar een paar modellen en vergrotingen. De 5.5-22 x-versie met de MOAR dradenkruis is waarschijnlijk het beste voor het lange afstand schieten. Deze Nightforce scopes beschikken over absolute premie glas met een eigen multi coating technologie. Hierdoor krijg je een optisch perfecte richtkijker. De lenzen zijn krasbestendig en volledig anti-schittering gemaakt.

Dradenkruis en turrets Nightforce 5.5-22×56 NXS

Om je te helpen op lange afstanden, heeft het verlichte MOAR dradenkruis MOA markeringen die corresponderen met de turret adjustments. De turrets zelf hebben zero-reset en een zeer mooie, stevige Klik als je ze aanpast. Het meest verbazingwekkende aan deze richtkijker is dat hij 100 MOA aan internal travel heeft. Dit betekent dat je meer dan 24 meter (80 feet) aan verstelbereik hebt op 915 meter (1000 yards). Als je op zoek bent naar een fatsoenlijke lange-afstands scope met turrets, dan zou de Nightforce Optics NXS een goede keuze zijn voor jou.

Afwerking Nightforce 5.5-22×56 NXS

Kwa duurzaamheid is Nightforce een van de beste. De scope wanden zijn dikker, de hard-coating is harder, en hun garantie is beter. Alles is nevel, schok en waterproof en verzegeld tegen stof en puin. Het is niet eenvoudig om een Nightforce richtkijker te breken. Het is ook niet iets dat je per ongeluk zou doen. En als het dan toch gebeurt, zullen zij hem waarschijnlijk toch nog vervangen.

<< Terug naar inhoud


5. Vortex Viper PST Gen II First Focal Plane Richtkijker

Vortex Viper PST Gen II First Focal Plane Richtkijker

Koop bij Richtkijkerbestellen

Voor diegenen die het beste zoeken, zijn er een heleboel opties. Veel kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen. maar die kwaliteit te krijgen, is er ook een manier om minder uit te geven. De beste manier is om voor een optiek uit de Viper-serie van Vortex te kiezen. Deze is bekend geworden als een van de hoogste kwaliteit richtkijkers, maar wel voor een fractie van de kosten die je normaal zou betalen.

Viper PST Gen II 5-25×50

Neem bijvoorbeeld de Viper PST Gen II 5-25×50. Deze richtkijker heeft super duidelijk laag dispersie glas, dat voorzien is van volledige multi-coatings en zo helder en scherp, dat het zelfs moeilijk te zeggen dat je door een richtkijker kijkt. Er zijn maar weinig richtkijkers die dit niveau van helderheid bereiken, zelfs al hebben ze een vergelijkbaar 50mm objectief. Als het puur gaat om optische kwaliteit, dan is de Vortex Viper bijna niet te verslaan!

Functies Vortex Viper PST Gen II FFP Richtkijker

Alle Vortex richtkijkers zijn waterdicht en argon purged om de lenzen vrij te houden van nevel en condensatie, echter veel scopes bieden dit aan. Wat die andere scopes echter niet hebben, is de enorme lijst aan extra functionaliteiten, die normaal voorbehouden zijn voor richtkijkers van € 3000,- of meer voor een fractie van die prijs. Probeer maar eens een richtkijker te vinden in first focal plane dradenkruis met parallax focus, quick adjustment turrets en een hard geanodiseerde afwerking voor dezelfde prijs.

RZR Zero Stop turrets van Viper PST scopes

Als je klaar bent met lange afstand schieten en terug moet keren op 0, zal je meteen het nieuwe ‘zero stop’ of RZR zero stop mechanisme opmerken. Dit mechanisme is de ter vervanging van de shim-techniek dat in de PST Gen I gebruikt werd. De zero stop is nu sterk afgeleid van de Vortex Razor 5-20-Gen I, welke een superieur design is en tevens veel robuuster overkomt. Deze gepatenteerde technologie voorkomt dat je onder de sight-in afstand draait en je gekozen instellingen verliest. Bekijk onderstaande video voor het instellen van deze RZR Zero Stop turrets:

Viper PST Gen II perfect voor long range

Dus als je kwaliteit wil, dan kies je voor de Vortex Viper. Voor hoge power of magnum rounds is dit de perfecte. Tevens is dit een veel gebruikte richtkijker voor 300 WIN mag long range hunting, om die extra lange schoten te nemen.

Nu met nieuw EBR-7C dradenkruis

Dit jaar 2019 is deze richtkijker uitgebracht met vernieuwd en verbeterd EBR-7C dradenkruis. Uniek aan deze nieuwe EBR-7C versie t.o.v. de oude EBR-2C versie, is dat de nummers op lagere lijnen zijn verplaatst naar de buitenkant van de breedte dots. Een duidelijke verbetering, want hiermee zijn de dots dicht bij de middenlijn nu beter te gebruiken.

Wil je meer weten over de verschillen in de 3 modellen die er zijn van deze Viper PST Gen II 5-25×50 richtkijker ? Lees dan dit artikel:

<< Terug naar inhoud


6. Millett 6-25 X 56 LRS-1

Review Millett 6-25 X 56 LRS-1

Millet is al een lange tijd een gerespecteerde naam in de optica, maar ze worden vaak over het hoofd gezien als de kwaliteit scopes die ze zijn. Vanwege hun minder bekende status, krijg je vaak een koopje op de scopes die ver onder hun concurrenten ligt.

Functies en optiek

Terwijl er niets echt uit springt bij een Millett scope, is het de combinatie van functies en uitstekende optiek die zowel robuust en krachtig is wat deze kijkers compleet maakt. Hun LRS (lange afstand richtkijker) serie is een perfect voorbeeld van een scope die een verbazingwekkend helder beeld levert, door een zeer hoge kwaliteit multi-coat en enorme 56mm objectief. De meeste bedrijven zouden hier stoppen, maar Millett gaat nog een stap verder. Met uitstekende kwaliteit optisch glas dat beelden weergeeft op een 1000 yards of meer.

Ijzersterke constructie

Het gaat niet alleen om het glas bij Millett scopes. Ze hebben tevens een reputatie voor een ijzersterke constructie, geschikt voor enkele van de grootste geweer kalibers die beschikbaar zijn. Veel schutters hebben deze Millett Illuminated LRS gebruikt op geweren met kaliber .338 Lapua en zelfs de zwaarste .50 BMG. Dankzij hun robuuste, versterkte 30 mm buis, kan een Millett scope deze grote terugslag aan en blijft hij accuraat en precies.

Afwerking

Net als de meeste richtkijkers is de Millett LRS is gasgevuld en gesealed voor elke omgeving. In tegenstelling tot veel andere richtkijkers, hebben ze echter enkele premium-functies toegevoegd, zoals een side focus adjustment en variabel verlicht dradenkruis. Als je een merknaam wilt kopen, dan kun je Millett overslaan. Wil je kwaliteit kopen voor een laag budget, dan zou ik zeker dit merk eens uitchecken!

<< Terug naar inhoud


7. Nikon Black X1000

Review Nikon Black X1000

Nikon is een bekende naam in de wereld van geweerkijkers met tientallen jaren ervaring. Ze maken fatsoenlijke optiek voor de jager en doel schutter. Maar fatsoenlijk is niet meer goed genoeg zodat ze hebben upped hun spel te produceren een premium kwaliteit scope. Met de Black series, zij zeker geslaagd. Het overtreft ver elke andere ruimte die zij ooit hebben vrijgegeven.

Update naar premium kwaliteit scope

Nikon is een bekende naam in de wereld van geweerkijkers met tientallen jaren ervaring. Ze maken fatsoenlijke optiek voor de jager en doel schutter, echter fatsoenlijk is niet meer goed genoeg. Vandaar dat hun assortiment geupdate hebben en een premium kwaliteit scope hebben geproduceerd. Met de Black series zijn ze daar zeker in geslaagd. Deze overtrefffen veruit elke andere scope die zij ooit hebben uitgegeven.

Glaskwaliteit

Voor wat betreft de basics is de X1000 een krachtige 6-20x richtkijker met premium glas. De lenzen zelf het beste wat Nikon ooit heeft gebruikt en zijn vergelijkbaar met vele high end bedrijven. Net als alle Nikon’s is het glas multi-coated op alle buitenkanten van het glas, met verbeterde kleur en contrast van het beeld.

Dradenkruis types en turrets

Het dradenkruis in de Nikon X1000 is verkrijgbaar in MOA of Mil Radian, echter de turrets zijn alleen verkrijgbaar in MOA. Je bent waarschijnlijk beter af met op elkaar afgestemde dradenkruis en turrets. Parallax verstelling is op de buis instelbaar, zonder je richtkijker beeld te verliezen. Deze handige functie is een van de grootste veranderingen in de X1000 t.o.v. de vorige Nikon modellen.

Afwerking

De richtkijker is volledig waterdicht en schokbestendig en sterk genoeg voor elke missie. De lensen zijn gesealed en hij is gasgevuld voor een nevelvrij performance. Er zijn policie departementen in Amerika die deze richtkijker gebruiken en zij presteren goed voor hun doel. Hij is voor hun nuttig gebleken en zou ik zeker niet misstaan in de meeste van onze kijker arsenalen.

<< Terug naar inhoud


8. Vortex Viper HS-T SFP Richtkijkers

Review Vortex Viper HS-T SFP Richtkijkers

Koop bij Richtkijkerbestellen

Als we verder gaan in de middenklasse optiek van Vortex, blijkt de kwaliteit verbazingwekkend goed. Alhoewel deze niet zo goed is als een Razor HD of Viper PST, is de Viper HS-T nog steeds een zeer goede richtkijker. Dit echter tegen een prijs die de helft lager ligt dan de high end Vortex modellen. Je krijgt nog steeds de kwaliteit en nauwkeurigheid die je nodig hebt voor lange afstandsschoten, maar mist alleen wat extra’s van de high end scopes.

Krachtige 6-24x vergroting en side parallax

De Vortex Viper HS-T heeft een ongelooflijk krachtige 6-24x vergroting en heeft alle optische kwaliteit, die je zou moeten krijgen op extreem lange afstanden met nauwkeurigheid. De multi-coating is precies dezelfde als bij de high end modellen en als er een verschil is in de lenzen, dan is dat slechts nauwelijks te merken. Gecombineerd met de side parallax verstelling, wat noodzakelijk is voor deze scope, zijn langere schoten mogelijk op afstanden tot 800 meter.

Turrets en VMR-1 draadkruis in MOA en MRAD

De Vortex Viper HS-T 6-24×50 richtkijker beschikt over een VMR-1 draadkruis in MOA en MRAD versie. Het VMR-1 dradenkruis is speciaal ontworpen om optimaal te schieten op lange afstanden en voor ranging capaciteiten. Het kan effectief worden gebruikt om afstanden in te schatten, voor holdovers en windcorrecties en het volgen van bewegende doelen. De turrets hebben niet de zelfde mate van aanpassing als de high-end modellen, maar toch nog steeds genoeg. De HS-T turrets hebben namelijk een zero-stop en zero-reset functie en het onverlichte dradenkruis is geëtst in het glas. Bekijk onderstaande video over hoe je deze CRS Zero turrets kunt instellen:

HS-T met dradenkruis in Second Focal Plane (SFP)

High end lange afstand richtkijkers worden altijd met een front of first focal plane gemaakt. Dat wil zeggen dat het dradenkruis in de richtkijkerbuis vóór de lenzenbuis en vergrotingsring zit. Als je de vergroting verhoogt, dan zal het dradenkruis in dezelfde verhouding mee vergroten. Zo blijft de verhouding van je dradenkruis tot je target dus altijd het zelfde en je range-metingen ook. First focal plane richtkijkers zijn echter duurder om te maken. Vandaar dat in de goedkopere modellen meestal een SFP of Second focal plane dradenkruis is aangebracht.

Voordeel van SFP richtkijker

Zo ook in deze Viper HS-T richtkijker. Voordeel van een SFP richtkijker is dat het dradenkruis altijd het zelfde blijft en in de ideale grootte zichtbaar is. Alleen je target wordt in een SFP-scope vergroot. Daar waar bij een FFP-scope het dradenkruis op een lage vergroting nog al een te dun is om te zien, zal deze bij een SFP-dradenkruis altijd dezelfde grootte en duidelijkheid hebben. De subtenties (ruimtes die de referentielijnen meten op je target) kloppen echter alleen bij deze richtkijker op de 18x vergroting.

Extra pluspunten Vortex Viper HS-T

T.o.v. vergelijkbare richtkijkers in deze klasse Heeft de Vortex Viper HS-T extra features, die andere merken niet hebben voor deze prijs. Zo zijn de settings van de turrets en vergrotingsring zeer duidelijk aangegeven door extra rode markeringen. De MAG-View Fiber Optic geeft de vergroting aan op de vergrotingsringen. De turrets zijn voorzien van een Radius Bar, een zeer zichtbaar en voelbaar punt van referentie voor de turret rotaties. Hij is ook nog eens voorzien van een Precision-Force Spring systeem en Precision-Glide Erector Systeem. Het Precision-Glide Erector System maakt soepele wijzigingen in de zoom lens mogelijk, zelfs onder de zwaarste omstandigheden en bij elk gebruik. Het Precision-Force Veersysteem zorgt voor gemak en duurzaamheid in aanpassing van de ¼ MOA turrets, wat belangrijk is bij veelvuldig gebruik. Dit zijn veel pluspunten die andere kijkers in deze prijsklasse niet hebben.

Een van de beste lange afstand richtkijkers voor dit geld

Wat duurzaamheid aangaat is dit een zeer sterke scope die de grootste terugslag aankan. Hij heeft dezelfde garantie als elk ander Vortex model. De binnenkant van de Viper HS-T is gesealed en gasgevuld, zodat water en nevel buiten bereik van deze richtkijker blijft. Ook al ontbreken er enkele functies van de high end richtkijkers, een gebrek aan taaiheid heeft hij zeker niet. Het is dan ook zeker een van de beste lange afstand richtkijkers die je voor dit geld kunt krijgen.

Wil je meer weten over deze Vortex Viper HS-T 6-24×50 lange afstand richtkijker ? Lees dan deze artikelen met veel extra informatie:

<< Terug naar inhoud


9. Diamondback Tactical FFP Richtkijkers van Vortex

Review Vortex Diamondback Tactical FFP Richtkijkers

Koop bij Richtkijkerbestellen

Wederom een Vortex richtkijker in deze lijst van beste lange afstand richtkijkers en niet zomaar een. Deze lange afstand richtkijker had eigenlijk in het budget “Onder €1000” moeten staan, maar wordt verkocht voor een prijs onder € 500. Dit is namelijk een zeer veelzijdige richtkijker met het dradenkruis in first focal plane (FFP). Hiermee is Vortex de uitdaging aangegaan om een FFP langeafstand richtkijker beschikbaar te maken voor elke schutter en dat voor nog geen €450, welke verwerkt is in hun Diamondback Tactical lijn voor de scherpschutter.

Vortex Diamondback Tactical FFP voor Long range

Deze Vortex Diamondback Tactical 6-24×50 FFP richtkijker is een geweldig presterende scope en geheel nieuw in het assortiment van Vortex. Een tactische richtkijker voor wie op zoek is naar een kijker voor het lange afstand schieten of om hun jacht afstanden te verlengen tot maar liefst 1.200 meter. Zo’n afstand voor zo’n lage prijs? Ja, dat is inderdaad mogelijk met deze richtkijker. Bekijk deze video maar eens voor het bewijs: https://www.youtube.com/watch?v=xdHL1XHGumg.

Diamondback Tactical FFP voor Benchrest

Tevens is deze Vortex Diamondback Tactical 6-24×50 richtkijker in FFP geschikt voor Benchrest tot 200 meter. Het SFP-dradenkruis wordt normaal gesproken het meeste gebruikt voor Benchrest. Dit komt omdat dit altijd de ideale grootte heeft en daardoor vaak beter zichtbaar is dan een ffp-kruis. Een andere reden kan zijn dat FFP-scopes normaal gesproken erg duur zijn en veelal boven de €1000 uitkomen. Bij deze richtkijker is het EBR-2C dradenkruis echter zeer fijn en gedetaileerd genoeg om nauwkeurige schoten te lossen tot 200 meter. De vergroting van 6-24x zal u snel op doel brengen en het grote 50mm objectief geeft voldoende lichtinval voor benchrest.

Functies en open stijl aanpasbare turrets

En nu denk je misschien dat je voor die lagere rpijs moet inboeten aan functies, maar dat is niet het geval. Deze Vortex Diamondback Tactical FFP richtkijkers zijn verkrijgbaar in MOA en MRAD. Hij heeft laag-profiel snel aanpasbare tactische turrets voor snelle aanpassing van hoogte en breedte. Daarvoor hoef je de kapjes niet te verwijderen en heb je ook geen gereedschap nodig. De turrets kunnen snel gereset worden op 0 door het gebruik van een munt of schroevendraaier. De bijna vijf rotaties van aanpassing (19 MRAD) geven je voldoende ruimte voor grote afstanden met je geweer in 0.1 MRAD stappen per klik.

Voorzien van zeer populaire en veelzijdige EBR-2C dradenkruis

Het EBR-2C dradenkruis is een zeer populair en veelzijdig dradenkruis. Dit ranging dradenkruis is ook gebruikt bij de top-lijn van Vortex in de eerder genoemde Razor HD en Viper PST-lijn en is tevens het meest gekozen dradenkruis door top-schutters in Amerika. Speciaal ontwikkeld door Vortex voor lange afstand schieten en ranging capaciteiten. Dit EBR-2C kan worden gebruikt voor het effectief bepalen van afstanden, holdovers, wind correcties en volgen van bewegende doelen. Het ultra precisie en met laser in het glas geëtste dradenkruis, zorgt ervoor dat de MOA en MRAD specificaties zijn gehouden aan de strakst mogelijke toleranties. Zeer nauwkeurig en gedetailleerd, zodat jij geen schot hoeft te missen.

Oogafstand en gezichtsveld van de Diamond Tactical FFP

De Diamondback Tactical 6-24×50 FFP richtkijker heeft een oogafstand van 10 cm waardoor je minder kans hebt op een blauwe oogkas. Dit kan vooral handig zijn bij de meer krachtige geweren, die gebruikt worden voor het schieten op lange afstanden. Het grote 50mm objectief levert een uitstekende twilight factor van 34,6 op maximale vergroting en 17 tegen de laagste. Het biedt u ook een breder zicht van de omgeving met een gezichtsveld van 5,6 – 1,37 meter op 91 meter afstand.

Duurzaamheid en afwerking

De Diamondback Tactical biedt tal van functies die je van een moderne richtkijker verwacht en die eigenlijk standaard zijn bij Vortex richtkijkers. Hij is voorzien van multicoated glazen, is gasgevuld, in dit geval met stikstof, schokbestendig, waterdicht, nevelvrij en stof dicht. Gemaakt uit één deel van een robuuste aluminiumlegering die ook in de vliegtuigbouw gebruikt wordt. Hiermee weerstaat hij ook gemakkelijk de grote terugslag van zware vuurwapens. Uiteraard wordt ook deze long range richtkijker geleverd met de ongelimteerde levenslange VIP-garantie.

Diamondback Tactical versus Viper PST Gen II

Tot slot nog de meest gestelde vraag: “Waarom zijn deze Diamondback Tactical 6-24×50 FFP richtkijkers van Vortex zo goedkoop?” Je zou zeggen, als je de specificaties vergelijkt met de hierboven genoemde Viper PST Gen II scopes, dat er nauwelijks verschillen zijn. De PST’s zijn echter meer dan dubbel zo duur. Nou, verschillen zijn e wel degelijk. De optische en mechanische systemen van de Vortex Diamondback Tactical FFP en Viper PST Gen II richtkijkers verschillen aanzienlijk. Optisch, biedt de PST beter glas en coatings, wat resulteert in betere, resolutie, helderheid en duidelijkheid. De mechanische onderdelen zijn meer verfijnd op de PST Gen 2 richtkijkers, en de pasvorm en afwerking van de optiek zijn in het algemeen van een iets hogere kwaliteit. Vandaar ook het prijsverschil. Wil meer verschillen weten tussen Vortex Diamondback Tactical FFP en Viper PST Gen II richtkijkers, lees dat dit blog.

Wil je nog extra info over deze Diamondback Tactical FFP richtkijker lezen? Kijk dan in dit blog:

<< Terug naar inhoud


10. Vortex Crossfire II AO SFP Richtkijker

Review Vortex Crossfire II AO SFP Richtkijker

Koop bij Richtkijkerbestellen

Nu we toch met Vortex richtkijkers bezig zijn, wil ik graag nog een richtkijker van hun low budget lijn bespreken. Ze zijn absoluut niet te vergelijken met de verbazingwekkend goede Razor HD series en zitten qua prijs net onder de Viper serie. Toch is dit verreweg en zonder twijfel de beste in hun prijsklasse. Ze zijn duurzamer, van betere kwaliteit en hebben meer functies dan elke andere richtkijker voor deze prijs.

Vortex Crossfire II in 6-24×50 uitvoering

Vortex Crossfire II richtkijkers zijn verkrijgbaar in maar liefst 19 verschillende uitvoeringen en vergrotingen. De beste als lange afstand richtkijker is echter de 6-24×50 uitvoering. Deze meeste richtkijkers die voor een dergelijk niveau van vergroting gaan mislukken, maar niet deze Vortex! Hun Crossfire is optisch superieur met goede lenzen en een wereldklasse multi-coating. Deze richtkijkers zijn duidelijk, scherp en helder.

Turrets en dradenkruis

Het punt waar je begint te verliezen aan high-end functies is het dradenkruis en de aanpassingsmogelijkheden. Het dradenkruis is leverbaar in 3 varianten namelijk; het V-Plex en V-brite duplex en een Dead Hold BDC. Geen van deze 3 is perfect voor de lange afstanden, maar het Dead Hold is de beste hiervan. De aanpassingen zijn in MOA en kunnen handmatig versteld worden. Ze zijn echter niet gemaakt om even snel te kunnen gebruiken. Ze zijn voorzien van beschermkapjes en bedoelt om erop te houden na zeroing van je richtkijker. Ondanks dat zou je met deze richtkijker toch afstanden moeten kunnen schieten van 400 tot 600 meter.

Verstelbaar objectief of AO

De Crossfire II 6-24×50 AO heeft een groot 50mm verstelbare objectief. Met het instelbaar objectief krijg je het doel op alle afstanden scherp in beeld en voorkom je parallax. Deze scope is parallax instelbaar van 9,1 meter tot 200 meter en oneindig. Een verstelbaar objectief is wat onhandiger om te verstellen dan side parallax die verwerkt zit in de turrets. Je raakt namelijk je gewenste schietpositie kwijt als je moet rijken naar de lens. Bij de high end richtkijkers zit dit meestal verwerkt in de linker turret. Het verstellen kan dan vanuit je schietpositie en dat is een stuk gebruiksvriendelijk. De verstelbare objectieflens zorgt er wel voor dat deze richtkijker een stuk goedkoper is en uiteindelijk kun je er toch voor parallax mee corrigeren.

Afwerking en duurzaamheid

Wat de duurzaamheid aangaat van deze richtkijker, is er weinig anders dan bij de andere toppers in de lijn van Vortex. De dikke wanden van de richtkijker-buis zijn gemaakt uit een deel aluminium, dat ook gebruikt wordt in vliegtuigen. Ze hebben dezelfde multi-coat en krasbestendigheid. Ook de lenzen zijn krasbestendig. Deze Crossfire II 6-24×50 richtkijker is op dezelfde manier gefabriceerd als de Viper en is daarmee geheel waterdicht, nevelvrij en schokbestendig. Als je op zoek bent naar een goede richtkijker die jaren mee gaat, maar wil er niet te veel voor uitgeven? Dan is dit een zeer sterke keuze.

<< Terug naar inhoud


11. Athlon Argos BTR 8-34x, Richtkijker

Review Athlon Argos BTR 8-34x, Richtkijker

Athlon is op zoek naar een soortgelijk success als Vortex Optics. De afgelopen jaren overrompelen ze schutters met hun lijn van extreem lange afstand richtkijkers. De mogelijkheden die deze scopes bieden zul je niet snel vinden, tenzij je kijkt naar richtkijkers die meer dan €1000 kosten.

Geweldige optisch stuk gereedschap

Maar wat maakt Athlon Vargos dan zo groot? Nou, ten eerste is het glas vergelijkbaar met het beste glas dat in sommige hedendaagse richtkijkers zit. Uiteraard kun je beter glas krijgen, maar niet snel in de buurt van deze prijs. Daar komt dan de fully multi coating op de lenzen bij en een zeer groot objectief van 56 mm. Zo krijg je een richtkijker die duidelijk, helder en scherp is, en dat zonder schittering. In totaliteit is dit een geweldige optisch stuk gereedschap.

Best betaalbare lange afstandsscope

Een ander punt van aandacht is, dat dit wellicht een van de beste lange afstandsscopes is, die betaalbaar is voor de meeste schutters. Dus als je met een klein budget op zoek bent naar een lange afstand richtkijker, dan zijn de kansen groot dat de Athlon Optics Argos de beste mogelijke keuze is voor jou.

Lange afstand richtkijker voor je 1000+ schoten

Uiteraard bieden ze enige bescherming, zoals volledig waterdicht en een nevelvrije richtkijker buis. Hij is ook schok resistent en sterk en net zo duurzaam als elke andere scope op de markt. Dat is allemaal niet zo belangrijk als je je doel niet kunt bereiken. Met de Athlon Vargos zal dat echter geen probleem zijn met een maximale vergroting van 34x. Dit maakt hem geschikt als lange afstand richtkijker voor je 1000+ schoten.

Athlon Argos BTR 8-34x met first focal plane optiek

Een andere toegevoegde waarde va deze Athlon Argos BTR 8-34x richtkijker is dat het ook een first focal plane optiek is. Dit betekend dat, ongeacht de vergrotingsfactor, je schoten nauwkeurig zullen zijn. Met het Mil-dot dradenkruis heb je een van die gewilde long range richtkijkers met rangefinder mogelijkheden om afstanden te meten. Het zal moeilijk zijn om een andere lange afstand richtkijker te vinden die al deze functies heeft. Afgezien van de Vortex Diamonback Tactical FFP die ook in deze prijsklasse zit. Als 1000+ meter richtkijker is het in ieder geval een aanrader, zeker voor deze prijs.

<< Terug naar inhoud


12. Konuspro F30 8-32×56 FFP Richtkijker

Review Konus Konuspro F30 8-32x56 FFP Richtkijker

Koop bij Richtkijkerbestellen

Konus is wellicht een onbekend bedrijf voor jou, maar timmert al vele jaren. Een optics bedrijf die onlangs diverse nieuwe modellen op de markt heeft gebracht, waaronder zeer innovatieve en unieke modellen in haar soort. Bijvoorbeeld de richtkijker met 10 verschillende dradenkruizen: de Konuspro EL-30 4-16×44. Die is niet geschikt voor long range, maar geeft wel aan dat Konus luistert naar haar klanten en constant haar producten verbetert en afstemd op de wensen van de jager en sportschutter.

Konuspro F30 serie van Konus Optics

Voor long range shooting en het raken van je doel op grote afstanden, heeft Konus Optics de F30 serie richtkijkers uitgebracht, waarvan deze de grootste vergroting heeft van 8-32x. Hij heeft een 30mm buis en lijkt verder niet veel te verschillen van andere kwaliteit richtkijkers die er op de markt zijn. Zou je denken, maar er zijn toch een paar verschillen bij deze scope. Als eerste heeft deze F30 serie van Konus een middel grootte parallax verstelknop aan de linkerkant van de richtkijker. Dit maakt het eenvoudig om te verstellen, zelfs met handschoenen aan. De side parallax knop draait stevig maar soepel van 10 yards (9,1 meter) tot oneindig. Deze zal je dus niet snel per ongeluk veranderen.

Scope met ingebouwde waterpas

Het dradenkruis van deze Konuspro F30 8-32×56 is ook compleet anders dan de dradenkruizen van alle andere kijkers in deze review. Deze heeft namelijk een inbouwde waterpas, wat vrij uniek is. Deze bubble level is zichtbaar in het dradenkruis en kan voorkomen dat je wapen gekanteld staat. Een mooie extra functie die je meteen bij de hand hebt. Je hoeft dus ook geen losse bubble level hiervoor te kopen en dat scheelt weer in de portemonnee.

Eigenschappen en kwaliteit van Konuspro F30 8-32×56

Mocht je een bril dragen, dan kun je het oogstuk of oculair hiervoor instellen. De turrets zijn aanpasbaar en lockable. Deze kun je uittrekken, instellen en weer terug duwen om ze vast te zetten op de gewenste instelling, om zo je zero te houden. De turrets zijn verstelbaar voor hoogte en breedte in 1/10 Mil op beide turrets. De overall kwaliteit van deze scope is zeer goed. Wat nog extra opvalt is hoe vlak het glas van de objectieflens is. Dit is iets wat je normaal in de high end richtkijkers tegen komt. Een extra punt is dat hij wordt geleverd met een gratis zonneklep. Dat is uiteraard mooi meegenomen en kan handig zijn om problemen vanwege schittering van de zon of regen tegen te gaan.

Zeer schokbestendig en geschikt voor PCP, .308 en erboven

De Konuspro F30 serie van Konus Optics heeft verder alle eigenschappen, die je mag verwachten van een richtkijker in deze klasse, zoals; multi-coated hoge kwaliteit optiek en een gegraveerd rood en blauw verlicht dradenkruis. Verder zijn ze gasgevuld waardoor ze geheel water-, nevel en stofdicht zijn. Tevens zeer schokbestendig. Deze scopes ondergaan namelijk serieuze schoktesten, voordat ze de fabriek uit gaan naar jou als klant. Tevens worden ze ongedompelt in water om te testen of ze ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Zo ben je er zeker van dat ze goed uitgelijnd blijven en niet ongewild van je zero-punt afwijken. Je kunt deze scope dus met een gerust hart op je PCP buks, .308 en erboven of semi- en volautomatische varianten plaatsen.

First Focal Plane dradenkruis

Mijn meest favoriete eigenschap van deze scope is toch wel het FFP of First Focal Plane dradenkruis, waardoor hij nog meer nauwkeurigheid krijgt. Ik heb het al eerder uitgelegd in deze uitgebreide review, maar voor degene die het nog niet weten; Het dradenkruis in First Focal Plane is voor de vergroting geplaatst, waardoor het mee vergroot. Zo blijft het dradenkruis altijd in dezelfde verhouding met het beeld waar je naar kijkt en je target. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een favoriet type dradenkruis is bij militaire snipers die met uiterste precisie willen schieten. Zij kunnen dit dradenkruis type namelijk ook gebruiken om afstandenop alle vergrotingen te meten.

Konuspro F30 in 8-32x vergroting met 56mm objectief zeer goede optie

Ben je op zoek naar een lange afstand richtkijker met grote vergroting en grote lens en vindt je het geen bezwaar dat deze vrij groot en zwaar is, dan is deze Konuspro F30 in 8-32x vergroting met 56mm objectief een zeer goede optie. Mijn opinie is dan ook: “je kunt een grote vergroting wel lager zetten, maar een scope met kleine vergroting niet hoger!”. Met een prijs onder €500, is hij zeker de moeite waard om te overwegen voor de beginnende lange afstand schutter en als je budget niet al te hoog is. Je krijgt er tevens gratis flip-up covers bij. Mooi toch?

<< Terug naar inhoud


Conclusie beste lange afstand richtkijkers

Voor ieder budget is er een lange afstand richtkijker, met second of first focal plane dradenkruis, wat het beste bij jou past. Wat echter nog belangrijke zal zijn, is de schiettechniek en basiskennis om je echte lange afstandsschot te kunnen nemen. Alles onder de 300 meter is nog vrij eenvoudig om te nemen. Als je verder wil naar 500 of zelfs 1000 meter, wordt het toch een ander verhaal en moet het schot perfect zijn. En dan zal zelfs de beste lange afstand richtkijker nooit beter zijn dan jij kunt schieten. Als je eenmaal een goede basis en schiettechniek hebt, wordt het tijd voor de juiste long range scope. Bovengenoemde 12 beste lange afstand richtkijkers zullen je zeker helpen bij het nemen van je perfecte schot. Succes ermee!

Vragen?

Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via email: info@richtkijkerbestellen.nl. Telefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Meer artikelen over lange afstand richtkijkers:

Wat is jouw favoriet richtkijker voor lange afstand schieten? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest