In dit artikel 11 beste richtkijkers voor DSR – IPSC schieten, ga ik vertellen welke richtkijkers je het beste kunt kiezen voor IPSC shooting met een geweer. Hierbij laat ik je richtkijkers zien van de low-budget Konus scopes tot en met high end Vortex kijkers, die geschikt zijn voor DSR – IPSC action shooting. Tevens krijg je antwoord op de vraag; welke vergroting kun je het beste nemen? Of hoe groot moet de lens zijn en wat voor een type dradenkruis kies je het beste voor IPSC action shooting? Daarom veel extra tips hierover. Maar allereerst geef ik extra uitleg over deze dynamische tak van schietsport.

(Update: 04-12-2019)

11 beste richtkijkers voor DSR - IPSC schieten11 beste richtkijkers voor DSR – IPSC schieten; Raine Peltokoski werd Europees kampioen IPSC ERC schieten 2015

Inhoud beste IPSC-richtkijkers

 1. Wat is DSR of IPSC schieten?
 2. Schieten op verschillende doelen op wisselende afstanden
 3. Europese kampioenschap IPSC ERC 2019
 4. Raine Peltokoski werd Europees kampioen IPSC ERC schieten 2015 in Hongarije
 5. Het wedstrijdelement
 6. Snelheid en nauwkeuigheid in practical shooting
 7. Belangrijkste eigenschappen van de IPSC-richtkijker
 8. 11 beste DSR – IPSC richtkijkers voor schieten met geweer
 9. Ook geschikt voor CQB omgevingen, tactische wedstrijden en drijfjacht
 10. Geschikte IPSC richtkijkers van andere merken
 11. Vortex IPSC scope met levenslange garantie
 12. Conclusie
 13. Vragen/Chat

Wat is DSR of IPSC schieten?

IPSC is een schietsport die wereldwijd beoefend wordt door mannen en vrouwen en door jong en oude schutters. Het is een zeer dynamische schietsport op binnen- en op buitenbanen. Binnen deze schietsport worden nationale en internationale wedstrijden gehouden in het IPSC in ongeveer 100 landen. Nederlandse vertegenwoordiging van IPSC (wat staat voor International Practical Shooting Confederation) is de Nederlandse Parcours Schutters Associatie. Ook in Nederland zijn er diverse lokaties waar je deze schietsport kunt beoefenen. IPSC is het oudste onderdeel van de 3-gun competition (pistol, rifle en shotgun). Wil je meer weten over IPSC schieten, check dan deze website: https://www.ipsc.nl/

IPSC schietsport wereldwijd beoefend door mannen en vrouwenIPSC schietsport wordt wereldwijd beoefend door mannen en vrouwen, jong en oud

<< terug naar overzicht

IPSC Schieten op verschillende doelen op wisselende afstanden

DSR staat voor ‘Dynamic Service Rifle’ en is zeer dynamisch waarbij veel bewogen moet worden. IPSC kent 3 verschillende schiet disciplines waaronder pistool, geweer en Shotgun en Action Air. Bij IPSC schieten zijn nauwkeurigheid, kracht en snelheid van zeer groot belang. Er kan bij IPSC bijvoorbeeld geschoten worden op meerdere doelen op verschillende afstanden, bewegende targets, doelen die reageren als ze geraakt worden, penalty targets. Zelfs deels bedekte doelen, obstakels, competitieve strategieën en andere technieken. Daar komt nog bij dat de IPSC-schutter vooraf niet weet wat hem te wachten staat. Dit is de reden dat het schutters constant uitdaagt en toeschouwers bezig houdt.

IPSC Schieten op verschillende doelen op wisselende afstandenIPSC Schieten op verschillende doelen op wisselende afstanden

<< terug naar overzicht

Europese kampioenschap IPSC ERC 2019

Het Europese kampioenschap IPSC ERC wordt eenmaal elke drie jaar gehouden. Dit jaar 2019 zal het IPSC kampioenschap in Alfred Nobel’s Karlskoga, Zweden worden gehouden tussen 3 en 10 augustus 2019. Hierin strijden de beste Europese sport schutters voor de medailles en roem. In 2015 vond de laatste ERC plaats in Hongarije. Raine Peltokoski won het IPSC ERC shooting 2015 in Hongarije. Daarnaast doen er ook diverse Nederlandse schutters mee en die wens ik dan ook heel veel succes toe. Wil je meer hierover weten, kijk dan op deze pagina: https://erc2018.eu/

<< terug naar overzicht

Raine Peltokoski werd Europees kampioen IPSC ERC schieten 2015 in Hongarije

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=DAf4rbE9HgY

<< terug naar overzicht

Het wedstrijdelement van IPSC schieten

Bij IPSC action shooting worden er verschillende parcours uitgezet met stations, die in verschillende houdingen zoals staand, knielend en liggend worden geschoten. Er wordt hierbij los uit de hand geschoten, maar ook vanaf een steun of achter een wand. Op deze stations wordt er op verschillende doelen voorwerpen en schietkaarten geschoten. Hierbij kunnen de afstanden tot de targets verschillen van zeer dichtbij tot honderden meters. Bij deze tak van schietsport is het de bedoeling dat je het parcours zo snel mogelijk afrond. Voor elk doel krijg je punten. Daarna worden de punten gedeeld met je eindtijd en dit bepaalt uiteindelijk je score. Daarom zijn snelheid, nauwkeurigheid en het veilig handelen van groot belang bij IPSC.

<< terug naar overzicht

Multigun of 3-Gun versus IPSC wedstrijden

Wat is het verschil tussen Multigun of 3-Gun versus IPSC wedstrijden? Multigun, Multi-pistool of multi Gun wordt vaak afkorting 2-Gun of 3-Gun, afhankelijk van het soort van vuurwapen dat gebruikt wordt. Dit zijn practical shooting events waarbij de deelnemer bij elk van de stages een combinatie van geweren, pistolen en / of jachtgeweren moet gebruiken. Multigun heeft daarom veel gemeen met gewone IPSC / USPSA single gun wedstrijden. De Multi gun wedstrijden hebben namelijk – net als IPSC matches – ook parcours waar de schutter verschillende stadia moet doorlopen en een verscheidenheid aan doelen moet raken in verschillende posities.

Multigun in zijn oudste vorm wordt door de International Practical Shooting Confederation (IPSC) georganiseerd als toernooien. Verschil is dat de deelnemer niet meerdere wapens hoeft te gebruiken. In plaats daarvan bestaan de toernooien uit afzonderlijke Component Matches voor elk type vuurwapen met een gecombineerde scoren in het einde.

<< terug naar overzicht

IPSC is snelheid en nauwkeuigheid in practical shooting

De grootste uitdaging in IPSC geweer is dat er zo veel verschillende dingen te leren zijn. Het is niet genoeg dat je snel bent of dat je nauwkeurig bent. Bovenal moet je beide beheersen op hetzelfde moment en dat is de schoonheid en uitdaging van practical shooting. Daarbij komt nog dat ieder parcours en stage of station en iedere wedstrijd anders is. Je zult dan ook vrijwel nooit het zelfde IPSC parcours nog eens schieten. Toch zal de juiste IPSC richtkijker je daarbij kunnen helpen.

PST-II 2-10x32 met het EBR-4 MRAD dradenkruisDe PST-II 2-10×32 met het EBR-4 MRAD dradenkruis perfecte IPSC richtkijker

<< terug naar overzicht

Belangrijkste eigenschappen van de richtkijker voor IPSC schieten

Aangezien je bij het IPSC schieten zeer snel en nauwkeurig moet richten op doelen op wisselende afstanden, is het van belang om een niet al te grote vergroting en lens te nemen voor de richtkijker. Richtkijkers met een vergroting van 1-6x of 1-8x zijn daarom zeer populair. Ook intermediate powered optics, zoals de Vortex 2-10×32 PST kijkers doen het erg goed bij IPSC action shooting. Deze richtkijkers hebben een groot gezichtveld. Hiermee volg je makkelijk snelle doelen die zich dichtbij en op middellange afstanden bevinden.

Vortex Razor-HD Gen II-E 1-6x24 met VMR-2 in MRADVortex Razor-HD Gen II-E 1-6×24 met VMR-2 dradenkruis in MRAD in actie

<< terug naar overzicht

11 beste DSR – IPSC richtkijkers voor schieten met geweer

Onderstaand een overzicht van de meest geschikte richtkijkers voor het beoefenen van DSR / IPSC schieten met geweer, varieërend in een prijsklasse van 179 tot 1497 euro. Ben je een beginnend schutter in deze dynamische schietsport? Dan zou je kunnen kiezen voor een van de 2 Konus richtkijkers of de Vortex Strike Eagle. Deze zijn voor minder dan € 447,- al verkrijgbaar. Wil je echter het IPSC serieuzer gaan beoefenen en mee gaan doen aan wedstrijden, dan zijn de overige IPSC richtkijkers optie 5 t/m 11 een perfecte keuze. Een en ander is uiteraard afhankelijk van je budget. Hoe hoger de prijs, des te beter de glaskwaliteit en instelmogelijkheden van de scope. De konus richtkijkers hebben een gegraveerd dradenkruis. Alle onderstaande Vortex richtkijkers hebben het dradenkruis geëtst in het glas. LET OP: Prijzen kunnen wijzigen na het schrijven van dit artikel. Check onderstaande links voor actuele prijzen.

Low budget IPSC scopes van Konus

1. Konus Konuspro AS-34 2-6×28 Richtkijker voor snelle doelen – € 197
https://www.richtkijkerbestellen.nl/konus-konuspro-as-34-2-6×28-richtkijker-voor-snelle-doelen

2. Konus Richtkijker Konuspro M30 1-6×24 Met Verlicht Dradenkruis – € 297
https://www.richtkijkerbestellen.nl/richtkijkers/konus-richtkijker-konuspro-m30-1-6×24-met-verlicht-dradenkruis

Low/medium budget IPSC scopes van Vortex

3. Strike Eagle 1-6×24 Richtkijker, AR-BDC Dradenkruis (MOA) – € 349
https://www.richtkijkerbestellen.nl/richtkijkers/vortex-strike-eagle-1-6×24-richtkijker-ar-bdc-dradenkruis-moa

4. Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker, AR-BDC2 Dradenkruis (MOA) € 449
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-strike-eagle-1-8×24-richtkijker-ar-bdc2-dradenkruis-moa

Medium budget IPSC scopes van Vortex

5. Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP richtkijker, VMR-2 Dradenkruis (MOA) – € 675
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-viper-pst-gen-ii-1-6×24-sfp-richtkijker-vmr-2-moa-tactical

6. Vortex Viper PST Gen II 1-6×24 SFP richtkijker, VMR-2 Dradenkruis (MRAD) – € 699
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-viper-pst-gen-ii-1-6×24-sfp-richtkijker-vmr-2-mrad-drijfjacht

7. Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker, EBR-4 Dradenkruis (MOA) tactical scope – € 999
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-viper-pst-gen-ii-2-10×32-ffp-richtkijker-ebr-2c-moa-tactical-scope

8. Viper PST Gen II 2-10×32 FFP richtkijker, EBR-4 Dradenkruis (MRAD) tactical scope – € 999
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-viper-pst-gen-ii-2-10×32-ffp-richtkijker-ebr-2c-mrad-tactical-scope

High End IPSC scopes van Vortex

9. Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker, JM-1 BDC Dradenkruis (MOA) – € 1699
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-razor-hd-gen-ii-e-1-6×24-richtkijker-jm-1-bdc-moa

10. Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker, VMR-2 Dradenkruis (MOA) – € 1699
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-razor-hd-gen-ii-e-1-6×24-richtkijker-vmr-2-dradenkruis-moa

11. Vortex Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker, VMR-2 Dradenkruis (MRAD) – € 1699
https://www.richtkijkerbestellen.nl/vortex-razor-hd-gen-ii-e-1-6×24-richtkijker-vmr-2-dradenkruis-mrad

Richtkijkers zijn ook geschikt voor CQB omgevingen, tactische wedstrijden en drijfjacht

Bovenstaande richtkijkers zijn tevens zeer geschikt voor CQB omgevingen en andere tactische wedstrijden zoals airsoft. Bovengenoemde scopes hebben een ‘dual use’ functie. Ze kunnen namelijk ook voor de jacht gebruikt worden. Daarmee zijn deze low power scopes ook voor de drijfjacht op korte afstanden zeer geschikt. In al deze situaties maakt een snel en nauwkeurige schot het verschil.

IPSC Strike Eagle 1-8x24 Richtkijker, AR-BDC2 Dradenkruis in MOAIPSC Strike Eagle 1-8×24 Richtkijker, AR-BDC2 Dradenkruis in MOA

<< terug naar overzicht

Geschikte IPSC richtkijkers van andere merken

Naast Konus en Vortex zijn er uiteraard meer merken die richtkijkers maken voor IPSC action shooting. Hier enkele scopes die gebruikt worden door de top shutters binnen deze schietsport. Wat de kwaliteit van de scope aangaat kunnen ze concurreren met de Razor HD Gen II-E 1-6×24 Richtkijker. Qua prijs zijn ze echter een stuk duurder. De prijs kwaliteit verhouding van Vortex richtkijkers is dan ook haast niet te evenaren, maar de keuze is uiteraard aan jou;

<< terug naar overzicht

Vortex IPSC scope met levenslange garantie

Groot voordeel van alle Vortex richtkijkers is dat ze geleverd worden met een levenslange VIP garantie. Vortex garandeert namelijk een onvoorwaardelijk en goedwerkend product, levenslang. Je kunt dus rekenen op de beste kwaliteit producten, met een zeer gedetailleerde afwerking. Mocht er onverhoopt een mankement optreden, dan ben je gedekt door de levenslange VIP garantie van Vortex. Dat is altijd fijn om te weten.

DSR – IPSC scope met levenslange garantieVortex IPSC scope met ongelimiteerde levenslange VIP garantie; Razor-HD Gen II-E 1-6×24

<< terug naar overzicht

Conclusie

DSR – IPSC schieten is een zeer dynamische schietsport, waarbij nauwkeurigheid, kracht en snelheid van zeer groot belang zijn. Daarom kies je bij deze beweeglijke tak van schietsport het beste voor een richtkijker met 1-6x of 1-8x vergroting. Ook de 2-10×32 PST’s van Vortex doen het erg goed. Ze zijn namelijk ideaal om snelle doelen te volgen op korte afstanden.

Persoonlijk zou ik kiezen voor optie 8 de PST-II 2-10×32 met het EBR-4 MRAD dradenkruis. Of nog beter is optie 11 de Razor-HD Gen II-E 1-6×24 met VMR-2 in MRAD. Optisch, levert de Razor HD Gen II-E 1-6×24 scope namelijk het hoogste niveau van duidelijkheid, resolutie, kleurnauwkeurigheid. Tevens de hoogste lichttransmissie en scherpte van rand tot rand, die verkrijgbaar is op de markt. Daar ga je zeker hoog mee scoren tijdens het IPSC schieten. Succes alvast!

<< terug naar overzicht

Vragen/Chat

Ik hoop dat je zo de meest geschikte keuze kunt maken voor jouw favoriete IPSC scope en daarmee meer plezier gaat beleven aan deze prachtige schietsport! Heb je nog vragen omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met mij op via de Chat rechts onder aan de webshop of via emailinfo@richtkijkerbestellen.nlTelefonisch kan ook via 0031 (0)6-53353544. Ik help je graag verder!

Extra uitleg voor IPSC-richtkijkers:

Wat is jouw ideale richtkijker voor IPSC schieten? Laat het me weten via onderstaand reactieveld.

Chantal Hermkens

Met vriendelijke groet,

Chantal Hermkens
www.richtkijkerbestellen.nl
www.survivalgigant.nl/

Pin It on Pinterest